0°C
Podatki za dan: 22. 11. do 24.00
Oboleli
65,617
+470
+0.7%

Ocenjevanje na daljavo: bo ministrica šolam poslala okrožnico?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
24UR ZVEČER /
KOMENTARJI
22
Ocenjevanje na daljavo: da ali ne? Bo ministrica poslala okrožnico šolam? Po razkritju, da je ena od učiteljic od učenca zahtevala, da si z masko zakrije oči, je završalo in razprava je odprta.

Bodo učitelji še ocenjevali učence na daljavo? Završalo je namreč po našem razkritju, da je ena od učiteljic zahtevala, da si učenec med ocenjevanjem povezne masko čez oči, in razprava se je odprla. Strokovni svet za splošno izobraževanje je včeraj uradno pozval šolsko ministrico, da se letošnje šolsko leto izvede kot le eno ocenjevalno obdobje, ob čemer naj se zmanjša število letno zahtevanih ocen. Da se torej med šolanjem na daljavo ne ocenjuje znanja, ampak le preverja. Celo maturo naj bi prilagodili – in skušali prav vse otroke v najkrajšem možnem času vrniti v vrtce in šole.

Kaj bo zdaj naredilo ministrstvo?
Kaj bo zdaj naredilo ministrstvo?FOTO: Dreamstime

Kdaj bodo torej na ministrstvu priporočili šolam, da – kot menijo v Strokovnem svetu – se znanja na daljavo ne ocenjuje, ampak samo preverja? "Izobraževanja na daljavo vsekakor ne moremo enačiti z izobraževanjem v razredu, zato je tudi Zavod za šolstvo pripravil določene vsebine, ki so primernejše za izobraževanje na daljavo kot pa v razredu," pravi državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Že 5. novembra je po njegovih besedah tako dal navodilo, kako to početi. "Glede na to, kaj je priporočil Strokovni svet za splošno izobraževanjeto ni zahteva, ampak je priporočilo  je zelo pomembno, da se v tem času učitelji osredotočijo predvsem na to, kako doseči cilje, ki so po mojem mnenju veliko pomembnejši kot pa samo ocenjevanje," pravi. Je pa po njegovem treba vse skupaj pogledati z zornega kota današnje situacije, ko imamo šele tri oziroma štiri tedne izobraževanja na daljavo. "Ne vemo pa, kaj se bo dogajalo v naslednjih mesecih oziroma dneh. Ministrstvo bo vsekakor sledilo določenim priporočilom Sveta in bo že v naslednjem tednu izdalo navodilo, da bo v letošnjem letu le eno ocenjevalno obdobje in da se bo število ocen zmanjšalo."

Pa bo ta okrožnica torej prišla do šol in ravnateljev že v prihodnjem tednu? Orehovec prikimava. "Mi smo imeli to že pripravljeno – kako to izpeljati na različne načine, zdaj pa je bila ta odločitev Strokovnega sveta dobrodošla, da nam je pokazala smer, katero od opcij uporabiti."

Kaj pa konkretno pričakujejo ravnatelji? Da se torej letošnje leto izvede kot eno samo ocenjevalno obdobje, ob čemer se zmanjša število letno zahtevanih ocen? Marjan Gorup iz Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije razmišlja zelo podobno. "Kvaliteta pouka na daljavo se ne more enačiti s kvaliteto pouka v razredu. Pravzaprav imamo vsi težave. Učenci težje spremljajo snov, starši težje sodelujejo, učitelji so nemočni v poskušanju, da bi konkretno podali tisto, kar morajo. Mislim, da je prav, da se v letošnjem letu, ki je izjemno in v katerem bo verjetno prišlo do kar obsežnega izpada pouka v živo, to res spremeni v eno ocenjevalno obdobje in da se resnično osredotočimo na podajanje snovi, ki je temeljna. To je torej tista snov, ki jo bodo učenci nujno potrebovali za prehod v naslednje šolsko leto. Da se zmanjša število ocen in se torej na ta način omogoči, da učitelji ocenijo znanje takrat, ko bodo učenci že v šoli."

Pa bodo s takšno odločitvijo otroci med seboj zdaj bolj enakopravni? Da torej 'odložimo' ocenjevanje? Predsednik Zveze aktivistov staršev Anton Meden meni, da starši gledajo na ocenjevanje kot na strokovno vprašanje in da je prav, da ga stroka tudi reši. "Če se strinjata tako Zavod kot Strokovni svet, je verjetno rešitev, ki se nakazuje, tudi primerna. S stališča staršev in učencev je seveda pomembno, da učenci sproti dobivajo povratne informacije o svojem napredku, pomembno je usmerjanje učiteljev, tako da lahko tudi na daljavo dosegajo čim več ciljev. Kot smo že slišali, to sicer ni način, ki bi bil enakovreden tistemu, ki se odvija v šoli. Je pa verjetno prav, da ocenjevanje, torej vrednotenje znanja, v tem času ne pomeni še dodatnega pritiska za vse – tako za učence kot za učitelje," poudarja. Po njegovem pa je pri tem pomembno tudi upoštevati dejstvo, da takrat, ko bodo se učenci po daljšem obdobju pouka na daljavo le vrnili v šole, ne bo sledil plaz ocenjevanj. "Verjamem, da bo stroka tudi glede tega našla primerna priporočila in rešitve, da ne bo to pokazalo težav na drugi strani."

Kako pa lahko na ministrstvu preprečijo takšne ekscesne primere, kot je bil ta, ko je učiteljica od učenca zahtevala, da si povezne masko čez oči? Je takšnih manevrov veliko? In kaj lahko naredijo na ministrstvu?

Državni sekretar Orehovec odgovarja, da na ministrstvu težko konkretno preprečijo takšne stvari. "Lahko svetujemo, kako in kaj. Ko se te stvari zgodijo, je prav, da se obvesti pristojnenajprej v šoli ravnatelja ali pa inšpektorat. Kolikor vem, to zadevo preučuje inšpektorat z vidika varovanja pravic otroka in na nek način tudi varovanja spodbudnega učnega okolja."

Gospod Gorjup, kako pa vi na vaši osnovni šoli obvladujete takšne primere, da si torej učenci ne bi pomagali s knjigami, zapiski in da bi res realno ovrednotili znanje? Ravnatelj Gorjup pravi, da se tega, da si učenci ne bi pomagali s knjigami in zapiski, ne da popolnoma nadzirati in da to početje niti ni smiselno. "Mislim, da otroci, kadar učitelj izvaja preverjanje znanja, dovolj realno pokažejo, kaj v resnici znajo, če le niso obremenjeni s tem, da bodo dobili oceno. Sicer pa se bo znanje pozneje, ko bo prišlo do ocenjevanja, tudi pokazalo. Seveda morajo biti potem opravljeni neki objektivni testi, ki pokažejo realno znanje." Gorjup je še poudaril, da se v primeru, da bi situacija še nekaj časa ostala enaka, strinja, da se po prenehanju ukrepov ne ocenjuje vsega naenkrat in da se zagotovi prerazporeditev testov čez celo šolsko leto. 

Tudi Meden se strinja, da je treba v primeru, da pride do ocenjevanja na daljavo, zagotoviti njegovo objektivnost. Odločitev, kako to izvesti, pa je na strokovnjakih s področja izobraževanja, še doda. Vprašanje o sodelovanju staršev pri ocenjevanju doma oziroma o goljufanju učencev pa sodi na področje moralne poštenosti vsakega posameznika, tudi učenca. Orehovec z ministrstva pa poudarja, da "ne bo treba biti v skrbeh, ko se bodo otroci vrnili v šole", saj bodo dali jasna navodila, kako bo z ocenjevanjem. "Ocenjevanje bo prišlo na vrsto šele, ko bo snov še enkrat utrjena in preverjena." In seveda bodo sledili priporočilu, da bo ocen manj. 

 Celoten pogovor si lahko ogledate v videu spodaj: