Korona

Ocenjevanje na daljavo: bo ministrica šolam poslala okrožnico?

Ljubljana, 21. 11. 2020 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
22

Ocenjevanje na daljavo: da ali ne? Bo ministrica poslala okrožnico šolam? Po razkritju, da je ena od učiteljic od učenca zahtevala, da si z masko zakrije oči, je završalo in razprava je odprta.

Bodo učitelji še ocenjevali učence na daljavo? Završalo je namreč po našem razkritju, da je ena od učiteljic zahtevala, da si učenec med ocenjevanjem povezne masko čez oči, in razprava se je odprla. Strokovni svet za splošno izobraževanje je včeraj uradno pozval šolsko ministrico, da se letošnje šolsko leto izvede kot le eno ocenjevalno obdobje, ob čemer naj se zmanjša število letno zahtevanih ocen. Da se torej med šolanjem na daljavo ne ocenjuje znanja, ampak le preverja. Celo maturo naj bi prilagodili – in skušali prav vse otroke v najkrajšem možnem času vrniti v vrtce in šole.

Kaj bo zdaj naredilo ministrstvo?
Kaj bo zdaj naredilo ministrstvo? FOTO: Dreamstime

Kdaj bodo torej na ministrstvu priporočili šolam, da – kot menijo v Strokovnem svetu – se znanja na daljavo ne ocenjuje, ampak samo preverja? "Izobraževanja na daljavo vsekakor ne moremo enačiti z izobraževanjem v razredu, zato je tudi Zavod za šolstvo pripravil določene vsebine, ki so primernejše za izobraževanje na daljavo kot pa v razredu," pravi državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Že 5. novembra je po njegovih besedah tako dal navodilo, kako to početi. "Glede na to, kaj je priporočil Strokovni svet za splošno izobraževanje to ni zahteva, ampak je priporočilo   je zelo pomembno, da se v tem času učitelji osredotočijo predvsem na to, kako doseči cilje, ki so po mojem mnenju veliko pomembnejši kot pa samo ocenjevanje," pravi. Je pa po njegovem treba vse skupaj pogledati z zornega kota današnje situacije, ko imamo šele tri oziroma štiri tedne izobraževanja na daljavo. "Ne vemo pa, kaj se bo dogajalo v naslednjih mesecih oziroma dneh. Ministrstvo bo vsekakor sledilo določenim priporočilom Sveta in bo že v naslednjem tednu izdalo navodilo, da bo v letošnjem letu le eno ocenjevalno obdobje in da se bo število ocen zmanjšalo."

Pa bo ta okrožnica torej prišla do šol in ravnateljev že v prihodnjem tednu? Orehovec prikimava. "Mi smo imeli to že pripravljeno – kako to izpeljati na različne načine, zdaj pa je bila ta odločitev Strokovnega sveta dobrodošla, da nam je pokazala smer, katero od opcij uporabiti."

Kaj pa konkretno pričakujejo ravnatelji? Da se torej letošnje leto izvede kot eno samo ocenjevalno obdobje, ob čemer se zmanjša število letno zahtevanih ocen? Marjan Gorup iz Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije razmišlja zelo podobno. "Kvaliteta pouka na daljavo se ne more enačiti s kvaliteto pouka v razredu. Pravzaprav imamo vsi težave. Učenci težje spremljajo snov, starši težje sodelujejo, učitelji so nemočni v poskušanju, da bi konkretno podali tisto, kar morajo. Mislim, da je prav, da se v letošnjem letu, ki je izjemno in v katerem bo verjetno prišlo do kar obsežnega izpada pouka v živo, to res spremeni v eno ocenjevalno obdobje in da se resnično osredotočimo na podajanje snovi, ki je temeljna. To je torej tista snov, ki jo bodo učenci nujno potrebovali za prehod v naslednje šolsko leto. Da se zmanjša število ocen in se torej na ta način omogoči, da učitelji ocenijo znanje takrat, ko bodo učenci že v šoli."

Pa bodo s takšno odločitvijo otroci med seboj zdaj bolj enakopravni? Da torej 'odložimo' ocenjevanje? Predsednik Zveze aktivistov staršev Anton Meden meni, da starši gledajo na ocenjevanje kot na strokovno vprašanje in da je prav, da ga stroka tudi reši. "Če se strinjata tako Zavod kot Strokovni svet, je verjetno rešitev, ki se nakazuje, tudi primerna. S stališča staršev in učencev je seveda pomembno, da učenci sproti dobivajo povratne informacije o svojem napredku, pomembno je usmerjanje učiteljev, tako da lahko tudi na daljavo dosegajo čim več ciljev. Kot smo že slišali, to sicer ni način, ki bi bil enakovreden tistemu, ki se odvija v šoli. Je pa verjetno prav, da ocenjevanje, torej vrednotenje znanja, v tem času ne pomeni še dodatnega pritiska za vse – tako za učence kot za učitelje," poudarja. Po njegovem pa je pri tem pomembno tudi upoštevati dejstvo, da takrat, ko bodo se učenci po daljšem obdobju pouka na daljavo le vrnili v šole, ne bo sledil plaz ocenjevanj. "Verjamem, da bo stroka tudi glede tega našla primerna priporočila in rešitve, da ne bo to pokazalo težav na drugi strani."

Kako pa lahko na ministrstvu preprečijo takšne ekscesne primere, kot je bil ta, ko je učiteljica od učenca zahtevala, da si povezne masko čez oči? Je takšnih manevrov veliko? In kaj lahko naredijo na ministrstvu?

Državni sekretar Orehovec odgovarja, da na ministrstvu težko konkretno preprečijo takšne stvari. "Lahko svetujemo, kako in kaj. Ko se te stvari zgodijo, je prav, da se obvesti pristojne najprej v šoli ravnatelja ali pa inšpektorat. Kolikor vem, to zadevo preučuje inšpektorat z vidika varovanja pravic otroka in na nek način tudi varovanja spodbudnega učnega okolja."

Gospod Gorjup, kako pa vi na vaši osnovni šoli obvladujete takšne primere, da si torej učenci ne bi pomagali s knjigami, zapiski in da bi res realno ovrednotili znanje? Ravnatelj Gorjup pravi, da se tega, da si učenci ne bi pomagali s knjigami in zapiski, ne da popolnoma nadzirati in da to početje niti ni smiselno. "Mislim, da otroci, kadar učitelj izvaja preverjanje znanja, dovolj realno pokažejo, kaj v resnici znajo, če le niso obremenjeni s tem, da bodo dobili oceno. Sicer pa se bo znanje pozneje, ko bo prišlo do ocenjevanja, tudi pokazalo. Seveda morajo biti potem opravljeni neki objektivni testi, ki pokažejo realno znanje." Gorjup je še poudaril, da se v primeru, da bi situacija še nekaj časa ostala enaka, strinja, da se po prenehanju ukrepov ne ocenjuje vsega naenkrat in da se zagotovi prerazporeditev testov čez celo šolsko leto. 

Tudi Meden se strinja, da je treba v primeru, da pride do ocenjevanja na daljavo, zagotoviti njegovo objektivnost. Odločitev, kako to izvesti, pa je na strokovnjakih s področja izobraževanja, še doda. Vprašanje o sodelovanju staršev pri ocenjevanju doma oziroma o goljufanju učencev pa sodi na področje moralne poštenosti vsakega posameznika, tudi učenca. Orehovec z ministrstva pa poudarja, da "ne bo treba biti v skrbeh, ko se bodo otroci vrnili v šole", saj bodo dali jasna navodila, kako bo z ocenjevanjem. "Ocenjevanje bo prišlo na vrsto šele, ko bo snov še enkrat utrjena in preverjena." In seveda bodo sledili priporočilu, da bo ocen manj. 

 Celoten pogovor si lahko ogledate v videu spodaj:

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krona
23. 11. 2020 21.51
Ja sam če je virus naj bo virus za vse. Ne vem v čem je razlika, da se otroci rednih šol šolajo na daljavo, otroci s posebnimi potrebami pa morajo v šolo. Ali zanje virus ne obstaja???? Če mora biti pouk na daljavo naj bo za vse, ne pa da se delajo izjeme.
Important notice
21. 11. 2020 16.04
+1
Če ne bo ocenjevanja, potem ne bo nihče več "z glavo" prisostvoval razlagi preko zooma. Sedaj vsaj poslušajo in sodelujejo. Če bodo ukinili on line ocenjevanje, pa nihče več pouka ne bo jemal resno. Naj to pomislijo!
123soba
21. 11. 2020 13.40
+2
Kako naj učitelj ve, ko sprašujejo mulce na daljavo, ali oni dejansko znajo, ali berejo, oziroma nekam gledajo - plonkajo. Zato je rekla naj si pokrije oči in govori. In iz tega je ratal slon...
RamzesII
21. 11. 2020 14.32
+1
Me zanima koliko učencem, ki nosijo očala, slušne aparate itd. so ukazali naj snamejo to, da ne bodo gledali ali prejemali prisluhov, če imajo aparati bluetooth.
TerminatorX
21. 11. 2020 09.43
+1
Osebno sem menja, da bi učitelji morali imeti standarde za delo, določen okvir za webex, izredelane izpitni proces. Za vsakega učitelja pa vsako leto tečaj vedenja, etike in preprečevanja zlorab. Izdelan protokol je osnova. Ne pa okrožnice po Dolančevo. Ditektno iz centra komunistične partije, ki se trenutno nahaja in deluje na Ministrstvu za šolstvo.
TerminatorX
21. 11. 2020 09.39
+3
Masko gor, hlačke dol. Nazadnje bo še spolna zloraba. In sistem bo zacvetel z plenjenejm. Policija, tožilstvo, sodnija, inšpektorati, drem timi, Štefanija Kučan in nazadnje Soroš. Sistem funkcinira.
AlexReal
21. 11. 2020 09.25
+2
Vlada sprejema ukrepe, ki so nedodelani, ne upoštevajo vseh elementov, nekateri so nesmiselni. Ukrepi se sprejemajo stihijsko, brez upoštevanja vseh elementov oziroma problemov, ki jih ukrepi prinesejo. Spominja na tisto zgodbo o Dolancu in zdravljenju Gorenjčeve krave !
flisd
21. 11. 2020 09.11
+4
Najprej nekaj razčistimo. Oš je totalno nazadovalo. Učbeniki so kot slikanice, ki sem jih sam prebral okrog 5ega leta. OŠ je izgubila osnovno poslanstvo in to je kraj, kjer bi otroci morali odkrivati svoje talente. Vsi pac niso za gruntanje. Nekateri so bolj fizikalci kar ne pomeni, da ne bodo uspešni. Starši naj nehajo pritiskati na otroke in jim pustijo svobodo. Una kura, ki pa je zahtevala, da si učenec da masko na obraz, pa je primerna za kakšno drugo ustanovo. To je to, ko pedagoški faks, sprejema ljudi, ki maturo opravijo šele v drugo. Velika večina je takih. In tak kader bo učil naše otroke. In to celo v prvi triadi. Na ta način bodo otroci še bolj zafurani.
Moncsa
21. 11. 2020 10.44
Točno tako. Eni jamrajo, koliko je snovi, a v resnici so otroci podobremenjeni in bi zmorali bistveno več. Slučajno sem imela priložnost pogledati učbenike 2. in 3. razreda iz drugih držav. Zmeljejo snov, s katerim se vlečemo 3 leta, v dveh letih. V drugem že delijo in množijo z ostanki, v tretjem nagrajujejo to znanje. Spoznavanje okolja - ni primerjave... in to sta samo dve točki, ki sem jih izpostavila. Smo v zaostanku, in bomo zaradi zapiranja e v bisstveno hujši. Smili se mi otrokom.
Pepsikokta
21. 11. 2020 09.08
-1
Bomo sufliral zadi al pa slusalke vuho, bomo ze neki pogruntali
RamzesII
21. 11. 2020 14.35
Me zanima koliko učencem, ki nosijo slušne aparate so ukazali naj snamejo to, da ne prejemali prisluhov, če imajo aparati bluetooth.
Male?ka
21. 11. 2020 09.00
+2
Ekscesni ste v vladi, vse ostalo je posledica tega
Further
21. 11. 2020 08.57
-2
🤦🏽🤦🏽Slika je pa res ajejj mama ter hčerka maske gor v stanovanju! 🤦🏽🤦🏽
Sortegilio
21. 11. 2020 08.46
+7
Šola je bila bolj težja in stresna v mojih časih, ko so bile tri konference, ustna spraševanja nenapovedana. Tudi matura bo zdaj lažja.
Cati74
21. 11. 2020 08.30
+7
Šole niso bile nikoli in nikoli ne bodo enake pa naj ministrica dela in govori karkoli. In prav zato bi laho bile šole odprte na določenih območjih. A zdaj pa so enake! Pri nas imamo jasna navodila, da preverjamo ustno z vprašanji poznavanja snovi, razumevanja, nič na pamet. In če si dijak pri tem pomaga pa naj si, v življenju bo moral vedet kam po informacije. Kar je danes zapisano mogoče jutri ne bo več veljalo, bistvo je razumevanje. Velik problem pa je praksa, tu pa takoj in čim prej v šole, vsaj ta del!
ivan res grozni
21. 11. 2020 08.21
+4
Okrožnica pridi jutri. V nedeljo je največ učiteljev v službi.
DKR
21. 11. 2020 09.05
+3
Ti si bolj malo v šolo hodil,ker ti ni jasno kaj je okrožnica.
Pepsikokta
21. 11. 2020 09.10
-1
V soboto in nedeljo sestavijo za cel teden, potem so pa frai in se samo oglasajo se po video konferenci. Vsaj jaz tako delam zivele pocitnice
dajno
21. 11. 2020 09.23
+1
Takih kot si ti imam poln....! Plačo vam je treba vzet, ker to ni šola na daljavo, pač pa šolanje doma! Če sploh razumeš razliko!
Timy15
21. 11. 2020 08.01
+12
Učiteljem in učencem so potrebna jasna navodila,to bi ministrica morala vedeti že prej.
DKR
21. 11. 2020 09.07
-4
Seveda, Timmy, vsi ste neizmerno pametno,takšne razmere pa so nekaj običajnega,ne?
RamzesII
21. 11. 2020 14.37
+1
Se strinjam z njim, razmere niso opravičilo, saj niso nastale čez noč.