Korona

Bolnišnice s hitrimi testi ugotavljajo morebitne okužbe pri svojih zaposlenih

Ljubljana, 23. 11. 2020 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, Urša Zupan, STA
Komentarji
83

V bolnišnicah so že začeli testirati svoje zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Zaenkrat testirajo del zaposlenih. V UKC Ljubljana denimo testirajo na ginekološki kliniki, v šempetrski bolnišnici so začeli testirati na vseh organizacijskih enotah. V novomeški bolnišnici bodo začeli na infekcijskem oddelku.

Več videovsebin
  • Piletič: V SB Novo mesto 25 odstotkov kapacitet namenjamo covid pacientom
    00:32
    Piletič: V SB Novo mesto 25 odstotkov kapacitet namenjamo covid pacientom
  • Kacin o a aktualni epidemiološki sliki v državi
    01:27
    Kacin o a aktualni epidemiološki sliki v državi

Z današnjim dnem vlada uvaja spremembo: obvezno testiranje zdravstvenih delavcev v tistih ustanovah, v sklopu katerih se je pojavila okužba z novim koronavirusom, je navedeno v spremembah odredbe o začasnih ukrepih v organizaciji zdravstvene dejavnosti zaradi epidemije. 

Testiranje se bo v organizacijski enoti izvajalo od pojava okužbe in še najmanj 14 dni po zadnji ugotovljeni okužbi.

Delodajalec bo število in vrsto opravljenih testov ter število pozitivnih izvidov spremljal in o tem dnevno poročal Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Testiranje zdravstvenih delavcev, ki so že preboleli okužbo, pa ne bo obvezno.

Testiranje in poročanje se bo glede na spremembe odredbe uvajalo postopoma in ob sprotnem vrednotenju rezultatov od ponedeljka dalje, v celoti pa bo uvedeno najpozneje do 7. decembra.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Aleš Černivec

Katere bolnišnice so že začele testirati? 

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana danes testirajo okoli 620 zaposlenih na ginekološki kliniki, nato v urgentnem centru in tako dalje. Generalni direktor UKC Janez Poklukar je za Radio Slovenija pojasnil, da bodo pri vseh zaposlenih opravili tudi serološko analizo krvi. Pri tistih, ki jim bodo odkrili protitelesa, v naslednjih treh mesecih ne bodo opravljali testiranj na okužbo. Hitri testi bodo le pomoč pri logistiki, saj so se odločili za molekularne PCR teste, za to pa še čakajo na dovoljenje ministra za zdravje. Na teden bodo opravili 10.000 testov. 

UKC Ljubljana bo sicer s 27 ponudniki, ki so oddali dopustne ponudbe, sklenil enoletni okvirni sporazum za nakup antigenskih preiskav za namen urgentne mreže, je objavljeno na portalu javnih naročil. Ocenjena skupna vrednost javnega naročila je 2,34 milijona evrov. 

Kot je razvidno iz predloga posameznega okvirnega sporazuma, objavljenega na spletišču javnih naročil, mora vsak ponudnik ob tem v brezplačno uporabo ponuditi najmanj pet aparatov za izvajanje antigenskih preiskav za čas trajanja okvirnega sporazuma in zagotoviti brezplačno vzdrževanje. Natančna vrsta blaga in količina je v trenutku sklepanja okvirnega sporazuma objektivno neugotovljiva, naročnik količine in izvedbene pogoje opredeli v vsaki drugi pogodbeni fazi postopka, ko stranke okvirnega sporazuma v svojih ponudbah tudi predložijo cene, pa piše v predlogu krovne pogodbe. 

UKC Ljubljana je sicer v minulih tednih sklenil tudi posel za nakup hitrih testov za analizator sofia v vrednosti 1,42 milijona evrov (z DDV). Teste so kupili od podjetja Genos, ki je edini pooblaščeni prodajalec tovrstnih hitrih testov za Slovenijo, kar jim je omogočilo postopek s pogajanji brez predhodne objave. Za posamezen test so odšteli 22 evrov (brez DDV), poleg so v skladu z dogovorom dobili še pet aparatov sofia v brezplačno rabo. 

V UKC Maribor so danes pričeli z dodatnim hitrim testiranjem zaposlenih, testiranj vseh zaposlenih, ki jih je bilo konec septembra 3589, pa še ne izvajajo, so povedali. Navedli so tudi, da sicer na ključnih oddelkih, kjer bi bila izguba zdravstvenih delavcev najtežja, periodično opravljajo testiranja že dlje časa, testirajo pa enkrat tedensko. V preteklih tednih so tako tedensko testirali približno 500 zdravstvenih delavcev, ki so zaposleni na izpostavljenih delovnih mestih, kot sta denimo covidni oddelki in intenzivne terapije.

Država bo izvajalcem vračala sredstva za izvajanje testov, pri čemer pa je ministrstvo za zdravje določilo višino povračila stroškov tako za molekularne oz. t. i. PCR teste kot tudi za antigenske oz. t. i. hitre teste. Za PCR test bo iz proračuna kritih šest evrov za odvzem brisa ter 55 evrov za neposredno dokazovanje v laboratoriju. Za antigenske teste pa bodo krili tri evre za odvzem brisa in največ devet evrov za teste. Sredstva se bodo iz proračuna lahko zagotovila za preiskave in teste, ki so bili izvedeni od vključno 24. oktobra letos do konca prihodnjega leta.

V šempetrski bolnišnici so začeli teste izvajati v vseh organizacijskih enotah, kjer bi lahko prišli v stik z okuženimi, to je pri do 600 od sicer okoli tisoč zaposlenih, je pojasnila strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler. Sicer pa hitre teste v tej bolnišnici uporabljajo vse od začetka novembra, z njimi so testirali urgentne bolnike in zdravstvene delavce, ki so bili v stiku z okuženimi. Novembra so nabavili 500 hitrih testov, pripravljajo že novo nabavo.

V Splošni bolnišnici Novo mesto zaposlene z znaki okužbe stalno testirajo s klasičnimi molekularnimi testi, hitre teste pa skladno z uredbo začenjajo ta teden oz. takoj, ko bo končano javno naročilo zanje. Začeli bodo postopno in sicer pri zaposlenih na infekcijskem oddelku, nato bodo do 7. decembra, ki je končni rok, postavljen v odredbi, testirali še preostale zaposlene. V novomeški bolnišnici so sicer v prvi fazi zaključevanja javnega naročila za 14.000 hitrih testov. Predvidoma bo javno naročilo končano ta teden, so zapisali.

V Splošni bolnišnici Brežice bodo danes začeli preverjati morebitne okužbe z novim koronavirusom v organizacijskih enotah, kjer se bo okužba pojavila, testirali bodo tudi zaposlene v enotah, kjer se bo med delovnim časom pojavil kateri od simptomov za okužbo. Na zalogi imajo približno 700 hitrih testov.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar pa je dejal, da bodo na teden opravili okoli tisoč testov. Do sedaj so že uporabljali hitre teste, ki so bistveno vplivali na način dela v urgentnem centru, uporabljajo jih tudi za obvladovanje okužb v belih conah, ob sprejemu akutno obolelih ter tistih bolnikov, ki pridejo na operacijo. Poleg tega te teste opravljajo tudi pri zdravstvenem osebju, tudi sam je na ta način potrdil okužbo pri sebi.

V celjski bolnišnici so potrdili, da s hitrimi testi preverjajo okužbo pri tistih zaposlenih, ki imajo simptome okužbe ali pa so brez simptomov, a so bili v rizičnem stiku na delovnem mestu ali v domačem okolju. "Testiranje izvedemo tudi ob poslabšanju epidemiološke situacije v posamezni delovni enoti. Zaloga hitrih antigenskih testov, ki jih imamo v bolnišnici, nam ne omogoča sistematičnega tedenskega testiranja vseh zdravstvenih delavcev. Je pa ministrstvo za zdravje konec prejšnjega tedna spremenilo odredbo in s spremembo omogočilo postopno uvajanje testiranja zdravstvenih delavcev, tako, da bomo tudi ta teden nadaljevali s takšnim načinom testiranja, kot smo ga imeli do zdaj," so pojasnili.

Nekateri domovi za starejše že izvajajo preventivno testiranje, prakse so različne

Kot so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je minister Janez Cigler Kralj prejšnji teden pozval direktorje in direktorice domov za starejše, da za namen obvladovanja in preprečevanja širjenja novega koronavirusa zagotavljajo redno preventivno testiranje za vse, ki pri njih delajo. Odredba o rednem testiranju, ki jo je prejšnji teden izdal minister za zdravje, zajema namreč samo zdravstvene delavce.

Nekatera odprta vprašanja v zvezi z izvajanjem hitrih testov so bila predmet usklajevanja na današnjem sestanku, ki ga je organiziralo ministrstvo za delo s skupnostjo socialnih zavodov. "Prakse izvajalcev socialno varstvenih storitev institucionalnega varstva so namreč različne. Nekateri domovi za starejše že izvajajo preventivno testiranje. Obseg in možnost preventivnega testiranja pa je odvisna predvsem od kadrovskih zmožnosti posameznega izvajalca, ki ostaja še vedno problematična, že na področju izvajanje osnovne zdravstvene nege," so ob tem zapisali na ministrstvu. Napovedali so, da se bodo o ključnih izzivih in rešitvah v torek pogovorili še z ministrstvom za zdravje.

Policija
Policija FOTO: Policija

Nova izjema za prehod državne meje

Vlada je v soboto sporočila tudi novo izjemo za prečkanje državne meje, ki je v veljavo stopila danes. In sicer so po novem dovoljeni prečkanje meje in vstop v rdečo državo brez karantene ali negativnega testa na novi koronavirus ter dostop do prodajaln ali storitev v sosednji državi, če so te bližje prebivališču osebe kot tovrstne prodajalne ali storitve v domači občini ali pa jih v občini prebivališča sploh ni.

Pogoj pa je, da se mora oseba vrniti najkasneje v dveh urah po prehodu meje.

Vlada je z omenjeno izjemo na sobotni dopisni seji dopolnila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih. Gre za podobno izjemo, kot jo že pozna odlok, ki ureja gibanje med občinami.

Obenem je vlada na sobotni seji spremenila rdeči seznam držav. Za tiste, ki prihajajo iz njih, je ob vstopu v Slovenijo obvezna karantena – razen z negativnim aktualnim testom na novi koronavirus ali ob določenih izjemah. Med t. i. tretjimi državami je na rdečem seznamu po novem tudi Kanada. 

Celotni seznam si lahko pogledate tukaj.

Prav tako so v soboto – po besedah vlade na podlagi ocene strokovne svetovalne skupine – sklenili še, da s ciljem preprečevanja okužb z novim koronavirusom za sedem dni podaljšajo delno omejitev gibanja ljudi ter omejitev oz. prepoved zbiranja ljudi.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
23. 11. 2020 16.42
+1
Testi so nezanesljivi, torej je to zelo slabo (=>nocebo efekt). Poglej in se uči.
simple_mind
23. 11. 2020 14.02
+3
Se dobro služi s testi, a ?
James Bond
23. 11. 2020 11.54
+8
..če bi mi bili tolko složni zunaj in ne pri računalnikih bi Jajo in njegovi podrepniki že davno hodli na nogometne tekme na Kosovem....
poneumljanje
23. 11. 2020 11.09
+4
Ta ukrep i je zrihtal počivalo, da lahko gre k ljubici na Hrvaško, ker pri nas nima ustrezne ponudbe !
Zvonko Valen?ak
23. 11. 2020 11.07
+5
Kaj mora bademajster na hr, pa so sprejeli novi ukrep? #samvprašam#
Uporabnik427732
23. 11. 2020 10.50
+9
Vsak četrtek naj bo dovoljen za vse za prehajanje občin kjerkoli po Sloveniji. En dan v tednu bi moral nujno biti namenjen za to, da lahko ljudje rešijo nekatere stvari, ki jih v svoji občini ne morejo.
simple_mind
23. 11. 2020 14.03
+2
orcus
23. 11. 2020 10.46
+2
Nekaj bi povedal glede teh testiranj. Govori se o testiranju vseh drzavljanov. Ne vidim nekega smidla v tem, saj bomo le dobili informacijo, koliko je ljudi v tem trenutko okuzenih. Ne bomo pa vedeli kolikojih je ze prebolelo. Torej ce nimamo informacije o okuzenih z cem primerjati je neuporabna. Ce pa bi pogledali protitelesa pri recimo 10tisoc ali pa se bolje 50tisoc ljudeh bi pa imeli podatek, koliko ljudi je ze bilo v stiku z virusom in kolik je odstotek ljudi , ki joh sedaj z ukrepi scitimo
murinar
23. 11. 2020 10.11
+2
žac -ima bolezen norih krav !
Žac
23. 11. 2020 10.20
-1
Ti ne locis krave od bika. Ne pisi po tem neumnosti. Poznas samo ovce katere si pasel pred lakor si prisel v Slo in najedel belega kruha.
94001
23. 11. 2020 10.06
+10
S prvim decembrom naj vsi ostanejo doma do novega leta. Vsak naj dobi 800e od države. S prvim januarjem pa vsi normalno delat.
simple_mind
23. 11. 2020 14.05
+2
Ja, bomo kar vse razprodali, v Las Vegasu zapravili, potem pa tukaj v SLO na socialno, pa naj potem dela, kdor še hoče ...
simeoni
23. 11. 2020 17.18
Zmanjkalo denarja, ne bo šlo. Tvito je že vse zaluftal , sedaj se krega, ker EU ne da denarčka za njegove mahinacije in talanje bombončkov vsevprek.
PetraM4
23. 11. 2020 09.58
+9
Smesno...v lastno hiso, kjer ne srecam nikogar, ne smem...v trgovino, kjer srecam v dveh urah kogarkoli, pa ja...
Mb-on
23. 11. 2020 10.11
+13
Se strinjam. Omejujejo nam dostop do lastne nepremičnine. Čisto politični ukrep, skladen z avtoritarnostjo oblasti, brez strokovne podlage.
PetraM4
23. 11. 2020 10.23
+4
Tudi meni se zdi tako...ker kakorkoli obracam zadevo, da bi si jo na logicen nacin razlozila, ne ne najdem druge razlage...zal..
Rde?a barva
23. 11. 2020 09.52
+8
Lahko gremo v Ikeo?
pabo39
23. 11. 2020 09.53
+11
Braz žene, ker moraš biti v 2 urah nazaj.
zibertmi
23. 11. 2020 09.52
+14
bonbončki ,ki zopet koristijo priviligirancem in ljudem ,ki so doma ob meji.iz brežic v krško ne smeš,lahko greš pa v samobor tam je manda vse odprto,ali pa iz tržiča v radovljico ne,lahko greš pa v celovec
podalpski
23. 11. 2020 11.23
+3
evo jaz moram it lovit krape c&r na Hrvaško ker v slo ne morem niti iz opčine...zdej bacil ve kje jaz lovim al kaj...??
Rožice cvetijo
23. 11. 2020 09.51
+8
Prva stvar, ko se je začel "2 val" bi moralo biti dnevno testiranje zdr. delavcev, ob ponedeljkih pa sploh, ko so se vračali-e nazaj v Slo....
maršal Broz
23. 11. 2020 09.39
+20
Danes pa na maloobmejni na Hrvaško po plin, v trgovino in v bife na pivo ali dve...Pa naj Hrvatje služijo.
podalpski
23. 11. 2020 11.24
+3
itak je ena jeklenka 100 kn pri nas pa 22€ tam kupiš 3 ena free
gripson
23. 11. 2020 09.36
+11
A veste, da je danes v Sloveniji več kot 2 mio.neokuženih? Se pravi, da je velika večina pridnih, zaklenjenih v domove, se ne družijo, upoštevajo vse ukrepe te vlade... .
maršal Broz
23. 11. 2020 09.35
+3
Naslednji 14 dni bo odločilnih.....
krapinho
23. 11. 2020 11.59
+1
a ni že od marca vsakih naslednjih 14 dni odločilnih?
simeoni
23. 11. 2020 17.39
Takole so sprejemali ukrepe ; pred dobrim tednom so za 14 dni sprejeli odlok o ukrepih prehajanje med občinami in nošenje mask tudi na javnih mestih plus policijska ura.Prejšnji teden so ponovno sprejeli odlok, da se ukrepi podaljšajo še za en teden, torej, sedaj teče drugi teden od prvih sprejetih ukrepih za 14 dni. To naj bi se izteklo konec tedna in kaj potem ? Naslednjih 14 dni po naslednjem tednu naj bi bilo odločilno in nadaljevanje po 14.dnevih spet odločilno za naslednji teden po vladnem koledarju , ko teden traja 14 dni, itd. Zakomplicirano, ampak vlada še sedaj ne ve, kaj sploh sprejema, važno da sprejema sprejeto, ki ni nikomur jasno kaj sprejema, važno da sprejema in se nič ne prime. Tisto, kar sprejema sedaj o testiranju vseh delavcev v zdravstvu, bi morala sprejeti že na začetku drugega vala, ne pa sedaj, ko je že vse ušlo iz rok.
Kazimir Plemeniti
23. 11. 2020 09.33
+7
Čudnk se mj zdi, da sk zdravniki privololi v obvezno testiranje, glede na to da veliko njih ne verjame v vse te zgodbice.
Mravljicaa
23. 11. 2020 09.27
+7
Manjkajo (kot ponavadi) bistveni podatki. Kako se šteje prehod meje? Kdo preverja? Kako dalec v notranjost se lahko gre? Ali avstrijci vedo za to noviteto?
Gekla
23. 11. 2020 09.38
+6
Lahko greš kamorkoli, vsaj tu v Italiji, v največ dveh urah pa moraš nazaj, zato ne moreš itak iti tako daleč.
pabo39
23. 11. 2020 09.52
+4
Kam pa lahko greš, če imaš 2 uri časa? Kaj bo v primeru zastojev na cesti? To je striktno mišljeno za obmejno prebivalstvo. V IKE-o ne bo šlo.
Ashleey
23. 11. 2020 09.21
+19
Cez mejo gres lahko v sosednjo obcino pa ne 🙈🙈🙈🙈 no comment res...
podalpski
23. 11. 2020 11.25
zdržite še malo jaz grem vsak vikend čez po celi Hrvaški samo v Deželici ne smem v sosednjo opčino..bacil ve...?
hotchilipoper
23. 11. 2020 09.19
+5
Pogoj je, da se mora oseba vrniti najkasneje v dveh urah po prehodu meje.Zapišeš števec,spiješ kavico,pa hajd domov