Korona

Odslej globe za nenošenje mask v zaprtih javnih prostorih, inšpektorji na delo

Ljubljana, 04. 09. 2020 06.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, D.F., Ti.Š.
Komentarji
449

Zaradi slabšanja epidemiološke slike oziroma večanja števila okužb z novim koronavirusom je vlada z odlokom začasno določila obvezno uporabo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ter obvezno razkuževanje rok. Odslej bodo spoštovanje odloka na terenu preverjali tudi inšpektorji, ki lahko izrečejo globo za neupoštevanje. Obvezno nošenje mask bodo preverjali tudi čez vikend.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Od 400 do 4000 evrov
    02:57
    Iz 24UR: Od 400 do 4000 evrov
  • Iz SVETA:Poostren nadzor nad nošenjem mask
    03:10
    Iz SVETA:Poostren nadzor nad nošenjem mask
Število primerov okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji se je v zadnjih 24 urah ustalilo, a narašča v naši soseščini. Uporaba mask v skupnih prostorih tako ostaja priporočena za vse šolarje tudi prihodnji teden. Inšpektorji na terenu že preverjajo spoštovanje odloka o obvezni uporabi mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih.

V Sloveniji je bilo v sredo drugi dan zapored potrjenih več kot 50 okužb z novim koronavirusom. Slabša je epidemiološka slika v večini evropskih držav, tudi v neposredni soseščini.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci medtem izpostavil "lep korak nazaj" v številu novo odkritih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji v četrtek. Ob 1733 testih, še 80 več kot v sredo, so potrdili 47 novih okužb (v sredo 53). "Epidemiološko poizvedovanje še poteka, a podatki podobno kot pretekle dni kažejo, da zlasti uspešno zamejujemo vnose iz tujine," je izpostavil.

V zadnjih dneh je tako po Kacinovih besedah vedno več primerov okužbe neznanega izvora. Ob tem je izpostavil, da so epidemiologi ob preverjanju izvora okužb deležni celo kričanja in žaljivk okuženih ter laži, "s katerimi skušajo zavarovati svoje stike pred karanteno". Največ primerov, pri katerih epidemiologi nikakor ne uspejo najti vira okužbe, je v Ljubljani (102) in na Savinjskem (58), je navedel Kacin.

Ob večanju števila okuženih je v četrtek po Kacinovi besedah spet začel delovati tudi tretji center za obravnavo bolnikov s covidom-19 v državi, in sicer na Univerzitetni kliniki Golnik.

Vlada se je v četrtek odločila za vnovično obvezno uporabo zaščite za obraz ter razkuževanje rok v zaprtih javnih prostorih. Inšpektorji so že začeli opravljati nadzor nad spoštovanjem tega.
Vlada se je v četrtek odločila za vnovično obvezno uporabo zaščite za obraz ter razkuževanje rok v zaprtih javnih prostorih. Inšpektorji so že začeli opravljati nadzor nad spoštovanjem tega. FOTO: Shutterstock

Inšpektorji na terenu že preverjajo spoštovanje odloka, kršitelje lahko tudi oglobijo

Za zamejitev širjenja okužbe znotraj države ter preprečitev vnovičnih izbruhov novega koronavirusa je tako vlada v četrtek sprejela nov odlok o obvezni uporabi zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter razkuževanja rok.

Odlok je vlada sprejela na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje.

Pristojni zdravstveni inšpektorji so po Kacinovih besedah skladno s tem danes na terenu že začeli izvajati nadzor in preverjati spoštovanje od polnoči veljavnega odloka. V skladu z določbami zakona o nalezljivih boleznih lahko kršiteljem odloka inšpektorji izrekajo tudi globe, kazni znašajo od 400 do 4000 evrov.

Kacin je poudaril, da bodo na delu tudi čez vikend, v ponedeljek pa je pričakovati prve informacije, kakšno je stanje na terenu. "Gre za trud vseh za preprečevanje širjenja okužb in da se naša življenja čim prej vrnejo v kolikor toliko normalne tirnice," je poudaril. Ob tem je spomnil, da še vedno velja omejitev javnih zbiranj, kjer se lahko zbere največ 50 ljudi, če jih je več, pa mora organizator voditi evidenco prisotnih.

Maska v zaprtih javnih prostorih sicer še naprej ni obvezna, če je mogoče zagotoviti primerno razdaljo.

Kot je vladni govorec Kacin sporočil že na četrtkovi novinarski konferenci po seji vlade, pa odločitev glede obveznega nošenja mask ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katero se glede uporabe zaščitnih mask še naprej uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Če šole ne bi bile izvzete, bi namreč morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni predvideno, je pojasnil Kacin. Velja pa obveza nošenja mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza tudi v javnem potniškem prometu.

Maske niso obvezne (temveč le priporočene) za vse šolarje. Ukrep je vlada uvedla za prvi teden šolskega leta in ga v četrtek podaljšala še za en teden. Kacin je danes ocenil, da kljub prvim primerom odrejenih karanten za posamezne razrede ali vrtčevske skupine znakov za alarm ni. "Ni razlogov za paniko, je pa to pravo opozorilo šolskim kolektivom, naj bodo pozorni na zdravje otrok," je dodal.

Kot je dejal, si vlada želi, da bi celotno šolsko leto potekalo v šoli, tudi če bodo posamezni razredi morali v karanteno. V primeru, da bo takih primerov preveč, pa ni izključil "dodatnih ukrepov".

Ob tem je ponovil, da so starši otroka, ki mora ostati doma zaradi okužbe z novim koronavirusom, upravičeni do nadomestila za nego otroka. "To je razlog, da starši ostanejo doma. Tudi zato, ker obstaja velik razlog, da bodo pozitivni tudi oni. Gre za odgovorno presojo, ali naj starši še hodijo v službo, če imajo doma virus. Potrebna je karantena in nadomestilo," je dejal.

TV Slovenija je poročala, da pediatri opozarjajo, da bo jeseni in pozimi še bistveno več otrok z znaki, podobnimi simptomom covida-19. Kot je za omenjeno televizijo dejal pediater Denis Baš, bomo imeli kar naenkrat ogromno otrok, ki jih bo treba testirat in bojijo se, da sistem tega enostavno ne bo zmogel. "Verjetno vseh vrtčevskih otrok ne bomo mogli testirat, vsakega, ki bo samo posmrkal," je dejal Baš. Pediatri bodo tako predlagali prevetritev smernic za testiranje najmlajših otrok. Odločitev bodo sprejeli prihodnji teden v sodelovanju z infektologi, epidemiologi in ministrstvom za zdravje.

Za delovno aktivne pa je Kacin izpostavil, da je vsak delodajalec dolžan poskrbeti, da so zaposleni varni in da uporabljajo maske, tudi tam, kjer nimajo strank. "Če je pisarna tako velika, da je v njej dovolj prostora za dva in je razdalja med njima več kot dva metra, se da odpreti okno in zračiti, je dovoljeno tudi delo brez maske. Vsakršno približevanje pa zahteva nošenje mask," je opomnil.

Inšpektorji bodo obvezno nošenje mask preverjali tudi čez vikend, kršiteljem bodo izrekali globe. Po zakonu o nalezljivih boleznih je predvidena kazen od 400 do 4000 evrov, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.
Inšpektorji bodo obvezno nošenje mask preverjali tudi čez vikend, kršiteljem bodo izrekali globe. Po zakonu o nalezljivih boleznih je predvidena kazen od 400 do 4000 evrov, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. FOTO: Dreamstime
So pa odpravljene tehnične težave, ki jih je koronska aplikacija #OstaniZdrav za naprave z operacijskim sistemom iOS imela v četrtek. Po Kacinovem nasvetu pa naj uporabniki Applovih pametnih telefonov aplikacijo odstranijo s svoje naprave in si jo znova naložijo.

Kacin je opozoril tudi na slabšanje epidemioloških razmer v bližnjih državah. Na Hrvaškem imajo po zadnjih podatkih že 92,37 okuženih na 100.000 prebivalcev. V Italiji imajo zadnje dni 27,04 okuženih na 100.000 prebivalcev, Madžarska je bila v četrtek pri 16,7 okuženih na 100.000 prebivalcev, razmere v Bosni in Hercegovini (BiH) pa je Kacin označil za zelo dramatične.

Slabše kot v Sloveniji so tudi razmere v Avstriji. Tudi o tem, "kaj lahko storimo skupaj, da bomo bolj učinkoviti pri zamejevanju te bolezni", bosta po besedah Kacina v ponedeljek govorila slovenski in avstrijski premier Janez Janša in Sebastian Kurz.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (449)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jarti?
07. 09. 2020 15.02
krivci so tisti, kateri nepravilno uporabljajo maske.
Uporabnik1565003
05. 09. 2020 10.20
+7
Otrok se v vrtecu okuži,mora v karanteno zaradi nekega neodgovornega starša.Moj proračun bo takoj nižji zaradi nekoga neodgovornega. Torej delodajalec 70% plače neodgovorni starš pa naj krije vsem staršem razliko do polne plače in naj takšno neodgovornost kaznujejo.Otrok ni nič kriv.
jarti?
07. 09. 2020 14.50
+1
kaj imajo starši pri tem, če dosedanji ukrepi ne delujejo. mogoče se pa je okužil od tistih , katerih nepravilno uporabljajo omasko
testosteron
04. 09. 2020 21.08
+7
...naslednji scenarij - pristopi do mene inšpektor - komu bo pa pisal kazen, če mu ne bom povedal kdo sem - na legitimiranje lahko pozabi !!! ,...
jarti?
07. 09. 2020 14.51
+3
kako bo pa vedel, kaj se je zgodilo ,ko se bo zbudil teden kasneje.
testosteron
04. 09. 2020 21.06
+10
..no, grem v trgovino in okoli mene ni nobenega na razdalji vsaj 1,5 ali več metra in nimam maske - kazen da ali ne ? ...ker maska je po zapovedih vlade obvezna tam ,kjer ni možno spoštovati in izvajati varne razdalje - ni pa obvezna, če je možno izvajati to razdaljo ?! ---zmeda na polni črti,...
jarti?
07. 09. 2020 14.51
+3
MariaAna
04. 09. 2020 20.10
+6
Za nekatere je maska premalo....žakle jim dajte, da ne bodo prestrašeni.....
testosteron
04. 09. 2020 21.06
+4
...polivinilaste, pa okoli vrata ducktape da bo za ziher,....
Uporabnik1232681
04. 09. 2020 19.34
+17
Mene sam neki zanima. Kako bo ta inšpektor vedel koliko je stara maska ki jo nosi nekdo že tri mesece ali še več? Al je sam tko ja kul ma masko ne bo pa vedel da je ta maska lahko že zelo ukužena. Ker poznam ljudi ki so si kupili eno masko pred 6 meseci in to še zmeraj nosijo. In ja sem proti maskam tisti ki so bolani naj jo nosijo al pa naj bojo doma. Če si kužen maska ne bo pomagala drugim ker itak pluvamo povsod se dotikamo obraza, nosu in tako širimo virus z masko ali brez. Maska je sam še en modni dodatek. Pa rečte karkoli želite sam prosim stroko da če bomo vsi nosili maske in naj dokažejo da res ne bomo širili virusa sam jz mislim da ne. Ker tukaj je več drugih stvari zaradi katerih se širi virus. En dan se bom zbudil in bom videl Kacinov govor da moramo sedaj vsi nositi skafandre. Kr neki medijipa nehite že enkrat strašit ker ne pomaga nobenemu, več nas bo umrlo ker ne pridemo do zdravnika. Pa lep pozdrav vsem.
sinhron
04. 09. 2020 18.21
+7
Vladni politični ukrepi , ki jih sedaj uvaja ta vlada ne bi bili potrebni , če bi vlada poslušala stroko in pravočasno zaprla mejo s Hrvaško ! Tako pa sta se Janša in Plenkovič dogovorila o ne zapiranju meje , da Hrvaška ne bi preveč utrpela škode v turizmu ! Hrvaška pa je za proti uslugo izvažala in še izvaža okužbe corona 19 in to se odraža v porastu okuženosti pri nas , zaradi prepozne reakcije uvedbe karantene in še to z izjemami , ki veljajo še danes , ki jih v takih situacijah ne bi smelo biti , ampak politika je pametnejša od stroke ! Globe pa bodo za polnjenje proračuna !
jarti?
07. 09. 2020 14.54
+1
pozabil si na vaučarje in slo plažo. na hrvaškem bore malo slovencev letos. razen naših veljakov.
svetskicovek3
04. 09. 2020 18.13
+1
na podlagi cesa ti napise kazen?? Priporocam naj se me izogiba ce me vidi in se dela da ni videl nic! Zagrenil si bo sam zivljenje!
jarti?
07. 09. 2020 14.55
če ukrepaš pametno, ne vidim zakaj bi si grenil življenja.
Devilz Pff
04. 09. 2020 16.51
+5
na podlagi katerega zakona?
RamzesII
04. 09. 2020 16.24
-4
Globe ja, a tudi za starše katerih otroci so brez maske v zaprtih javnih prostorih, no, sedaj jih bodo imeli.
Periot222
04. 09. 2020 18.53
+5
To so pravi starsi da se borijo za svoje otroke da ne uklanjajo vsem kar si vlada zmisli v skodo otrok prej so pa 3 mesece imeli na siroko odprto mejo da so resevali Hrvaski turizem zdaj bi pa matretirali otroke sramota!!!!!!!
jarti?
07. 09. 2020 14.56
+1
globa bo predvsem za tiste starše , kateri niste naučili pravilno nošenje mask.
RamzesII
04. 09. 2020 16.23
+4
Zaprt javni prostor je širok pojem, vprašanje je kako si ga kdo razlaga.
KavčStrokovnjak
04. 09. 2020 15.56
+13
Kam tu pade ustavna pravica do samoodločbe? Moje telo, moja odločitev kaj bom z njim.
Devilz Pff
04. 09. 2020 16.52
-5
težava je edino če pritožba ne zadrži izvršbe
Naj bi
04. 09. 2020 15.51
+3
Izvržba za ogrožene ne velja. Ala še to. Azilci so v zaprtem prostoru, imajo maske? Navinarji raziščite.
*Violate*
04. 09. 2020 15.19
+10
In pa se ena stvar - a mi lahko razlozite, kako pricakujete, da ne bo povisanja stevilo okuzenih, ko pa v solah (od srednje sole nizje) in vrtcih otroci ne nosijo mask. Otroci so glavno leglo virusov, vsako leto smrkajo pa sirijo na vse okoli sebe, ampak njim ni treba, odrasli, ki pa majo malo bolj omejen krog ljudi, morajo pa skoraj da ne v skafandrih hodit? Po kaksni logiki? Sem se res zamislila, na zelezniski postaji, ko so v cakalnici cakali v vrsti, da uredijo karto ta teden - ful guzve - pa pride babi z unucko. Babi z masko, stoji v vrsti, vnucka pa brez in leta po celi cakalnici med ljudmi. In to je ta logicna preventiva? Res, koga vi farbate? In kot ze receno vceraj - nehajte s testiranji, ker po kmecki logiki je bilo pricakovati, da se bo med sosolci (in zaposlenimi) virus razsiril (tako kot vsaka stvar od palaolitka naprej), nehajte objavljati nove stevilke, ker ste jako dosadni z njimi, testirajte in hospitalizirajte le osebo, ki je hujsi primer, ostalo puste, da folk normalno preboli pa da je ze mir s tem. Res, mentalno zaostalo je, da se pricakuje, da bote zaustavili siritev virusa - ga ne vidis, ne vonjas, ne okusis...preprosto je. Tko da dobil ga bomo vsi, vprasanje je le kdaj. A poznate odraslo osebo, ki se nikoli v zivljenju ni bila prehlajena? Seveda da ne, ker pac virusi in sirjenje. Tko da, nehajte z ukrepi, pustite, da ljudje prebolijo in postanejo imuni na to (idealna sansa je bla med poletjem, ko so respiratorne bolezni v upadu in prebolevanje lazje), pa se lahko vsi vrnemo nazaj na stare tirnice. Dlje k se bote sli ta totalno zgresen fiasko, ki, kot receno, je vprasanje kdaj in ne ce, slabse bo - predvsem za povprecno osebo. 💩
jarti?
07. 09. 2020 14.58
kaj pa upokojenci, ki so zasedli vse počitniške nastanitve do 1.1.
*Violate*
04. 09. 2020 15.07
+8
"Na Hrvaškem imajo po zadnjih podatkih že 92,37 okuženih na 100.000 prebivalcev. V Italiji imajo zadnje dni 27,04 okuženih na 100.000 prebivalcev, Madžarska je bila v četrtek pri 16,7 okuženih na 100.000 prebivalcev, razmere v Bosni in Hercegovini (BiH) pa je Kacin označil za zelo dramatične." - A mi lahko kdo pove, kateri veleum je dolocil te parametre za epidemoloske razmere? Ker kaksne so to stevilke 27 okuzenih na 100.000 ljudi? Cemu panika pri takem razmerju? In tle posiljujete z nekimi ukrepi, ker fak, spet se gremo neka totalno zgresena povprecja. 😡
*Violate*
04. 09. 2020 15.00
+20
Ugotavljam, da je mel Jelincic cist prov, k je reku, da je narod neumen 😒 dobr ns fopajo, vsi kr hodjo, tko kokr narekujejo, vecina jamra, ampak noben pa ne bo sel protestirat. Cisto noben. Ja, narod je res neumen, bodo raje kupval maske po 50 kom za svoje otroke vsak mesec, kot pa da bi se uprl.
jarti?
07. 09. 2020 15.00
+1
JLA01
04. 09. 2020 14.50
+13
Denarna kazen za nenošenje maske ne obstaja
jarti?
07. 09. 2020 15.00
važno, da jo imaš. če jo pa pravilno uporabljaš pa ni važno.
AjdeMiPopuši
04. 09. 2020 14.26
+6
Obstaja možnost, da bodo otroci čez čas postali hanibali
BundyCrocodile
04. 09. 2020 14.22
+39
Ob 7h sta bila v studiu nacionalke politik Koritnik in Mojca Mavec. Nista imela razdalje niti 1,5m niti maske obenem pa nam Koritnik razlaga, zakaj je maska pomembna in kako nas bodo v neupoštevanju odloka kaznovali inšpektorji. Noro!
jarti?
07. 09. 2020 15.01
+1
zagor2
04. 09. 2020 13.49
+42
Če je ta virus res tako hu.dičevo nevaren in pljuva na vse strani 2 metra daleč, kako to, da se pa potem med testiranjem tako dobro skrije, da ti morajo cel kol v nos porinit???
rr3
04. 09. 2020 13.56
-4
Čipirajo te, da boš kvakal tako kot bo Janez al pa Zoki rekel ... oziroma odvisno kdo bo na oblasti ali v kateri občini boš srkal kavo.....