Korona

Od petka dovoljen prehod med regijami, od sobote povsod odprte gostinske terase

Ljubljana, 22. 04. 2021 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, Urša Zupan, STA
Komentarji
455

Vrtovi in terase gostinskih lokalov se bodo v soboto lahko odprli po vsej državi, v regijah na rumenem seznamu bodo lahko obratovali tudi notranji prostori lokalov. V ponedeljek bodo z določenimi omejitvami začeli obratovati tudi nastanitveni obrati, je na sredini seji odločila vlada. Že od petka pa bo dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami. Po novem bo dovoljeno zbiranje do deset ljudi, ki niso člani skupnega gospodinjstva, in ne več sto, kot to velja trenutno. Enaka omejitev bo veljala tudi za javne prireditve.

Več videovsebin
  • Logarjeva o sproščanju ukrepov
    14:14
    Logarjeva o sproščanju ukrepov
  • Minister Hojs predstavlja sprostitve ukrepov
    14:41
    Minister Hojs predstavlja sprostitve ukrepov
  • Maja Bratuša predstavlja aktualne podatke
    05:20
    Maja Bratuša predstavlja aktualne podatke

Naši hišni meteorologi napovedujejo topel in sončen vikend, kar je ob napovedanem sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 prav gotovo razveseljiva novica za marsikoga. In kaj točno je vlada odločila na včerajšnji dopisni seji?

Potrdila je nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Z njim se v vseh statističnih regijah po državi podaljšujejo izjeme, ki so trenutno v veljavi, kar pomeni, da je še naprej dovoljeno opravljati storitvene in trgovinske dejavnosti, vlada pa je še dodatno sprostila nekatere doslej veljavne ukrepe.

Tudi v Ljubljani bodo v soboto zaživele gostinske terase.
Tudi v Ljubljani bodo v soboto zaživele gostinske terase. FOTO: Dreamstime

Tako bo v devetih regijah, ki se po epidemioloških razmerah uvrščajo na oranžni seznam – podravski, koroški, savinjski, zasavski, posavski, jugovzhodni Sloveniji, osrednjeslovenski, primorsko-notranjski in gorenjski – pod določenimi pogoji od sobote dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Od ponedeljka pa bo v tej regijah dovoljeno tudi ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob, a le pod pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

V pomurski, goriški in obalno kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, pa bo od sobote poleg na vrtovih in terasah mogoče opravljati gostinsko dejavnost tudi znotraj gostinskih obratov. Od ponedeljka bo medtem tudi v teh regijah omogočeno ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, in sicer ne glede na velikost. Opravljanje obeh dejavnosti v notranjih prostorih in nastanitvenih obratih je sicer dovoljeno le pod pogojem testiranja potrošnikov, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod, kot tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom.

Odlok začne veljati v soboto, vendar se določila za delovanje nastanitvenih obratov začnejo uporabljati s ponedeljkom.

Glavni poudarki na novo sprejetih ukrepov po včerajšnji seji vlade:

 

- Od petka je dovoljeno prehajanje med regijami in zbiranje do deset ljudi. 

- Vrtovi in terase gostinskih lokalov se bodo v soboto lahko odprli po vsej državi.

- V regijah na rumenem seznamu bodo lahko obratovali tudi notranji prostori lokalov.

- V ponedeljek bodo z določenimi omejitvami začeli obratovati tudi nastanitveni obrati v oranžnih in rumenih regijah (do 30 sob) pod pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti. 

- Prihodnji teden predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah po hibridnem modelu. 

Ukinjena omejitev prehajanja regij, dovoljeno zbiranje desetih ljudi

Notranji minister Aleš Hojs je na današnji novinarski konferenci povedal, da je država je prešla v oranžno fazo, zato od danes ob polnoči ni več omejitve prehajanja med statističnimi regijami. 

Vlada je na sredini seji odločila, da bodo od petka dovoljeni shodi in prireditve do deset ljudi, pri čemer je število oseb v zaprtih prostorih omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov, na prostem pa na enega udeleženca na deset kvadratnih metrov. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. V zaprtih prostorih pa je obvezna uporaba zaščitnih mask. Organizator javne prireditve ali javnega shoda bo moral na zahtevo pristojnega nadzornega organa predložiti dokazilo o prijavi ali dovoljenje za prireditev oziroma shod. Ukrep stopi v veljavo danes opolnoči. 

Od ponedeljka je bilo sicer na organiziranih shodih dovoljeno zbiranje do sto ljudi. Za to omejitev se je vlada odločila po tistem, ko je ustavno sodišče prejšnji teden s sklepom zadržalo prepoved shodov in vladi naložilo, da sprejme novo ureditev glede načina njihovega izvajanja. Kot je pojasnil Hojs, so zaprosili tudi ustavno sodišče za pojasnilo, kako bi lahko z drugimi epidemiološkimi ukrepi dovolili zbiranja, a odgovora niso prejeli. Je pa po njegovih besedah strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje podala svoje mnenje in odločila, da se zbiranje omeji na deset.

Ob tem ni mogel napovedati, kako bo s to omejitvijo v prihodnje, saj vladni semafor sproščanja ukrepov v nadaljnjih fazah ne predvideva številk glede zbiranja in prireditev. Te bodo sledile postopno, vlada pa se bo pri odločanju naslonila na mnenje strokovne komisije, je dejal minister.

 Pri prehajanju meja se priznavajo cepiva, ki so na trgu in so ustrezno verificirana, pravi Hojs.
Pri prehajanju meja se priznavajo cepiva, ki so na trgu in so ustrezno verificirana, pravi Hojs. FOTO: POP TV

Podaljšali čas za prehod meje za lastnike nepremičnin

V nedeljo ob polnoči začne veljati Odlok o prehajanju meja, kjer je sprememba ta, da se je čas dovoljenega prehoda za lastnike nepremičnin iz 48 ur povečal na 72 ur (kolikor je tudi veljaven test). Za lastnike nepremičnin je hitri test (HAGT), ki ga brezplačno opravite v Sloveniji, veljaven. Kot je glede te izjeme pojasnil Hojs, je stopnja tveganja za okužbo tistih, ki odhajajo na svoje nepremičnine in ostajajo v svojem mehurčku, drugačna kot pri tistih, za katere se ne ve, kam odhajajo, zato je za prve hitri test zadovoljiv. Pri prehajanju meja se tudi dodatno upoštevajo oz. priznavajo cepiva, ki so na trgu in so ustrezno verificirana. Gre za rusko, indijsko in dve kitajski cepivi. Vsa cepiva so navedena v odloku, je še povedal Hojs.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, je povedala, da se v Sloveniji stanje novo odkritih okužb umirja, žal pa še vedno vztraja precejšen pritisk na bolnišnice. Glede na to, da vemo, da se stanje v bolnišnicah začne umirjati nekoliko za splošno populacijo, so se odločili, da lahko začnejo nekatere ukrepe sproščati."Kljub sproščanju ukrepov, se moramo zavedati, da je virus še vedno med nami. Če imamo trenutno okrog 10.000 aktivnih primerov, to pomeni če imamo združevanje, je to pri 100 ljudeh vsaj dva pozitivna, če pa upoštevamo še statistiko, pa to število lahko naraste na 4 ali 5. Zato smo se odločili, da ostanemo pri številu 10 kar se tiče sproščanja, kjer je verjetnost, da bomo imeli nekoga, ki je okužen v takšni skupini, bistveno manjše, kot če dovolimo združevanje večjega števila ljudi." 

Tudi Logarjeva ni natančneje napovedala, kolikšno število zbiranja bi lahko dovolili kdaj. "Bomo videli, kako se bomo odločali," je dejala. Ob upoštevanju kriterijev precepljenosti, prebolelosti in testiranja bi se lahko odločili morda za omejitev do 30 ali 50 ljudi. Pri tem pa je treba po njenih besedah razmisliti, kakšen bo nadzor nad temi ukrepi. Spomnila je, da je bilo lani jeseni na organizatorju, da vodi seznam udeležencev, pri čemer pa je bilo to v nekaterih primerih vprašljivo, prav tako pa imamo trenutno v državi več okužb kot takrat.

 Aktivnih je namreč okoli 10.000 potrjenih primerov. Trenutno je tako epidemija covida-19 po besedah Logarjeve še "takšna, da nam kakega hudega razkošja ne omogoča". Sproščanja ukrepov sicer izgledajo velika, kljub temu pa so vanje vključeni varnostni mehanizmi, je še dodala. Vztrajali so, da pri sproščanju dejavnosti upoštevajo načelo cepljenja, prebolevnosti ali testiranja.

Od 26. aprila se sproščajo vsa športna tekmovanja in treningi

Vlada je sprejela tudi nov odlok za šport v času pandemije, po katerem se sproščajo vsa tekmovanja in treningi, rekreativni šport pa bo dovoljen ne le posamično, ampak tudi v skupini do desetih. Odlok bo začel veljati v ponedeljek, 26. aprila, in se bo uporabljal do vključno 2. maja.

Dovoljeno bo izvajanje športnih tekmovanj v uradnih tekmovalnih sistemih, a še vedno brez prisotnosti gledalcev. Dovoljeni bodo tudi treningi vsem športnikom po zakonu o športu ne glede na starosti in kakovost, vendar le v obliki t. i. mehurčkov oziroma zaprtih oziroma fizično ločenih skupinah.

Omogočena bo samostojna ali strokovno vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih, tako na zunanjih površinah oziroma na prostem in tudi v zaprtih prostorih. 

Dovolilo se bo tudi izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu, ki so vpisani v razvid po zakonu o športu, prav tako z omejitvijo do desetih oseb.

Vlada je za teden dni tudi podaljšala veljavnost odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in odloka o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja in širjenja okužbe z novim koronavirusom. Slednji med drugim določa uporabo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih in v primeru nezadostne medosebne razdalje tudi na prostem ter obvezno razkuževanje rok ob vstopu v zaprt javni prostor. Kot so zapisali v sporočilu, se veljavnost obeh odlokov podaljšuje do 2. maja.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aligator14
22. 04. 2021 19.46
+2
Zataknete si nekam te turisticne kapacitete, pogojene z cepljenjem ali testiranjem, pa se vavcarje zraven.....
enakatalena
22. 04. 2021 19.45
+1
Varuh človekovih pravic, ki se na naš račun rešiš, brez da bi premaknil prst, se boš oglasil?
enakatalena
22. 04. 2021 19.43
+1
Neverjetno. NEVERJETNO! Butale so bile mala mal'ca v primerjavo s tem, kar so naumili!!
matildaca
22. 04. 2021 19.36
+3
Kaj je Hojsek, te stiska kaj bo v torek? Pripravi se.
jbtjbt
22. 04. 2021 19.22
+2
Tip je nepreklicno odstopil,dela na črno in jokca k mu napišejo da je laznivc,bruhahaha
setisfekšn
22. 04. 2021 19.22
+3
Ha ha ha ha!teli pa z maskam ha ha ha ha!hujše kot otroški vrtec dost hujše!
jbtjbt
22. 04. 2021 19.17
+3
Hojsku mamica že pakira
Jožajoža
22. 04. 2021 18.59
+4
in hojsa plačujemo iz slovenskega proračuna!!!!!!!!ta si ne zasluži niti vode.
kuncci1
22. 04. 2021 18.22
+11
Vse odprite, te vladnike pa doživljensko zapreti in pozabiti na njih! 🇸🇮🇸🇮🇸🇮VSESLOVENSKA PODPORA PADCU VLADE JANEZA JANŠE!!!🇸🇮🇸🇮🇸🇮
setisfekšn
22. 04. 2021 19.22
+2
Jožajoža
22. 04. 2021 18.04
+6
Med pripadniki "rumenih jopičev", ki so 24. junija lani prišli na proteste v Ljubljani in tam skandirali v podporo vladi, so bili tudi člani neonacistične organizacije Blood & Honour in nekaterih tujih ekstremističnih skupin. hojs,a jih poznaš????
Jožajoža
22. 04. 2021 18.05
+6
tam so bili v podporo tvojega šefa janeza janše.
superjezek
22. 04. 2021 17.57
+10
Politiki zamujate.. gripa se je že skoraj čisto poslovila pardon vaš covid izmišljen..
plotter123
22. 04. 2021 17.51
+6
Hojsek mora mamo peljat na hrvaško položnice plačat , menda je tam provizija samo 2 kune , kacina mora pa bazen pripravit ...tak da se ve kakšna G.A.M.A.D. nam narekuje omejitve
weed28
22. 04. 2021 17.32
+5
kdaj bodo ti butalci v strokovnih skupinah spregledali ??? a se ne zavedajo, da po koncu tega sr..ja bodo odgovorni za vse odloke in vse posledice bodo oni nosili, ker vlada ne bo nič kriva in bo vse na njih..... vlada bo si pa tako umila roke, ker so samo sprejemali ukrepe, ki so jih vladi poslali iz teh strokovnih skupin.... kaj vse človek počne za denar...
plotter123
22. 04. 2021 17.51
+4
enakatalena
22. 04. 2021 19.43
Ali sploh vemo, z imeni in priimki, kdo so?
liklir
22. 04. 2021 17.26
+4
Kdaj bodo nam bodo dali rumene zvezde?
plotter123
22. 04. 2021 17.52
+2
setisfekšn
22. 04. 2021 17.22
+5
Meni je bilo že 1 mesec vse sumljivo to početje s temi maskami menjavat na 2 uri!!!da ne govorim o vseh 13 mesecih pozor 13 mesecih tega konstantnega početja s temi testi cepivi itd koliko je virus super nelezljiv in smrtonosen pa že 6 mesecev je stanje isto okoli 20 % pozitivnih itd!jaz pa povsod bil z eno masko v žepu cel mesec!ne ne to vi kareterega druzgo okrog prenašite mene ne boste!in to svetovno početje okrog tega virusa prenos okužbe mrtvi ne prenesejo niti osnovnih fizikalnih zakonov!
kol5
22. 04. 2021 17.19
+5
imamo več izrazov za neumnega -trotl - butl - usekan -itd ali pa enostavno nov izraz hojsi
YUNK
22. 04. 2021 17.14
+4
Zakaj smo bili do zdaj zaprti, če se lahko naenkrat kar vse odpira? Drekači eni...
zibertmi
22. 04. 2021 16.39
+5
bobnbonček sproščanja ,ki nima ne repa ne glave.verjetno imate že kar nekaj valov programiranih ,da zključite mandat
Max Mall
22. 04. 2021 16.31
+4
A nisi ti odstopu al ka
Trgo_mk3
22. 04. 2021 15.26
+10
Mene pa zanima, če je vlada sploh sposobna sprejeti kakšen ukrep brez kršenja pravnega področja, človekovih pravic? Imajo poleg strokovnjaka za kokain v mehiki še kakšnega strokovnjaka, recimo za pravo, ki ni v Mehiki?