Korona

Od ponedeljka dovoljene javne prireditve do 200 oseb, odprejo se lahko vsi hoteli, fitnesi in velnesi

Ljubljana, 28. 05. 2020 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
55

Vlada je prikimala novemu valu sproščanja ukrepov. S prihodnjim tednom bodo spet dovoljene javne prireditve do 200 oseb, odpirajo se lahko vsi hoteli, fitnesi in velnesi, je na novinarski konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Zaprte pa ostajajo diskoteke in nočni klubi; prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine.

Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako se bodo lahko odprli vsi hoteli, nastanitveni obrati za zdraviliško zdravljenje, fitnesi in velnesi, prav tako tudi bazeni, je na novinarski konferenci vlade pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

S ponedeljkom se sprošča več storitvenih in turističnih dejavnosti, o čemer je vlada odločila danes.
S ponedeljkom se sprošča več storitvenih in turističnih dejavnosti, o čemer je vlada odločila danes. FOTO: Bobo

Kot je pojasnil Kacin, je vlada namreč danes spremenila odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih v Sloveniji, od 1. junija bo tako dovoljeno zbiranje do 200 oseb.

Kacin je sicer že v začetku tedna pojasnil, da je v medresorskem usklajevanju predlog odloka, ki bo sprostil nekatere ključne dejavnosti v turizmu in servisne dejavnosti. Med drugim je omenil hotele, fitnese in velnese, med ključnimi vprašanji pa je do zadnjega ostajalo, kaj bo z bazeni. Zdaj - kot kaže - se lahko odprejo tudi ti.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pa je v zvezi z zbiranjem poudaril, da tu ne gre za brezpogojno združevanje do 200 ljudi, ampak je takšno zbiranje dovoljeno pod določenimi pogoji. Pri tem je namreč še vedno treba spoštovati varnostne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe.

Obenem je Kacin sporočil, da je vlada spremenila tudi odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. S 1. junijem bodo lahko odprti tudi nastanitveni obrati, ki imajo nad 30 sob, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, velnes in fitnes centri, bazeni in vodne aktivnosti.

Zaprte pa ostajajo diskoteke in nočni klubi. Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine, je še pojasnil Kacin.

V sporočilu za javnost so pojasnili še, da med izjeme, ki so lahko odprte tudi ob nedeljah in praznikih, sodijo bencinski servisi in lekarne. Minimalni obratovalni čas prodajaln z živili se ohrani.

V zvezi s polnim zagonom turistične dejavnosti se več vprašanj poraja tudi glede turističnih bonov, ki so za vse prebivalce predvideni v predlogu tretjega protikoronskega zakona, ki je v postopku sprejemanja v DZ. Kacin je glede tega danes pojasnil, da vzporedno pripravljajo tudi navodilo glede koriščenja bonov in da naj bi več pojasnil na novinarski konferenci v petek podal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ob tem so navedli še, da je pri izvajanju vseh storitev treba zagotoviti minimalni stik s potrošniki, prav tako je treba dosledno upoštevati navodila in priporočila NIJZ in ministrstva za zdravje. "Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje navodil," so še pripisali.

Glede sprostitve storitev nastanitvenih dejavnosti, velnes in fitnes centrov, bazenov in vodnih aktivnosti so v sporočilu po seji vlade pojasnili, da se s tem omogoči čimprejšnji vnovični zagon vsem turističnim dejavnostim, ki bodo zaradi epidemije še zlasti utrpele škodo.

Altbauer: Odprtje zdravilišč odvisno tudi od interesa gostov

V slovenskih zdraviliščih bodo po vladni odločitvi, da lahko s 1. junijem spet odprejo vrata, pospešili priprave. A hotela se ne da napolniti s tem, da vlada prižge zeleno luč za odprtje, je v izjavi spomnil direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) Iztok Altbauer. Odprtje bo odvisno tudi od interesa gostov.

zdravilišče - 1
zdravilišče - 1 FOTO: Thinkstock

V zdraviliščih so informacijo o tem, kdaj bodo lahko spet sprejeli goste, nestrpno pričakovali. Šele z njo namreč lahko stečejo nekatere priprave, kot so prečiščenje vodovodov in tehničnih naprav. "Nekatera zdravilišča so s tem sicer že začela, verjamem pa, da bodo zdaj aktivnosti še intenzivirali, da bi lahko čim prej odprli," je pojasnil.

Nekatera zdravilišča so odprtje predvidela za 5. junij, druga šele za 12. junij. "Kajti hotela se ne da napolniti s tem, da objaviš odlok, da je to dovoljeno," je izpostavil sogovornik. "Na eni strani je treba zagnati vse tehnične stvari, na drugi strani pa še ves marketing, da bodo ljudje obveščeni, da bodo rezervirali in prišli," je spomnil. "Potrebno bo imeti minimalno zasedenost, ki bo opravičevala vse zakonske stroške, vpoklic zaposlenih in pričetek delovanja."

Navodil NIJZ za obratovanje bazenov za turistično dejavnost sicer še ni, a jih Altbauer pričakuje danes ali v petek. V stiku z NIJZ je namreč prejel informacije, da so smernice pripravljene.

S sproščanjem vladnih ukrepov se znova zaganja tudi stacionarno zdraviliško zdravljenje, zato bodo v zdraviliščih nemudoma stopili v kontakt tudi s pacienti. "Pripravljene imamo protokole, v preverjanje smo jih dali na ministrstvo za zdravje in razširjeni strokovni kolegij za rehabilitacijsko fizikalno medicino, na vezi smo tudi z zdravniki iz URI Soča. Prepričan sem, da bomo imeli 1. junija vse zelene luči, kar se tiče papirjev," je zatrdil Altbauer.

Vlada je izdala Odlok o spremembah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. S spremembo odloka se tako odpravi prepoved opravljanja storitev na področju turističnih dejavnosti, in sicer za: nastanitvene obrate nad 30 sob, nastanitvene obrate za potrebe zdraviliškega zdravljenja, velnes in fitnes centre, bazene, vodne aktivnosti. Še vedno pa se ohrani začasna prepoved ponujanja storitev diskotek in nočnih klubov. Prodajalne ostajajo zaprte ob nedeljah in praznikih razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti. Minimalni obratovalni čas prodajaln z živili se ohrani.

V javnosti sicer te dni odmeva po ocenah mnogih sporna ponudba Bioterm Mala Nedelja, povezana s koriščenjem turističnih bonov, ki jih prebivalcem obljublja država. Omenjene terme niso del Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, Altbauer pa tudi ni želel komentirati konkretnega primera.

Je pa pojasnil, da julija in avgusta mnogi ponudniki tradicionalno ponujajo pakete, ki vsebujejo določene storitve in tudi minimalno obdobje bivanja, hoteli in zdravilišča pa v te pakete vključujejo različne ugodnosti. Kako denimo zagotoviti, da bo družina pri ponudniku lahko unovčila tudi bon za otroka, je težko reči. "Prepričan pa sem, da ne gre za vojno dobičkarstvo na račun teh bonov," je dejal in dodal, da so boni že spodbudili interes, ki ga tudi v zdraviliščih zaznavajo in se ga veselijo.

Si pa od države želijo še drugih sistemskih ukrepov, saj turističnih kapacitet ne bo mogoče napolniti v kratkem času, zato na delo ne bo mogoče vpoklicati tudi vseh zaposlenih. "Čakanje za delo bi za turistično dejavnost moralo veljati dlje kot samo en mesec," je Altbauer ponovil stališče skupnosti. "Prepričan sem, da bomo tudi s številkami lahko pokazali, da bodo za turizem potrebni še daljši in drugačni ukrepi," je sklenil.

Doslej oddajanje kapacitet do 30 sob

Kot smo poročali že pred dnevi, upravljavci term prve goste že pričakujejo v začetku junija. Zaradi obljubljenih turističnih vavčerjev bodo letos sicer stavili predvsem na domače goste.

Namestitvene kapacitete so zadnjih deset dni (od 18. maja) lahko oddajali ponudniki, katerih kapaciteta ni presegala 30 sob. Zanimanje za najem sicer ni bilo veliko, a tudi hotelirji računajo predvsem na junijske goste.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sars2
28. 05. 2020 19.15
+2
Zdaj tisti,ki imajo mal problema sami s sabo jih bo to zdaj motilo,zdaj med karanteno so mel moznost tezit tistim ki se niso drzal predpisov,so se olajsal psihicno moteno,mislim na rajo
kure bedne
28. 05. 2020 19.00
+18
Zdaj pa bonga bonga in v fačuzi.
NWO 2014
28. 05. 2020 18.04
+18
Ajde žabarji ..naval !!
NWO 2014
28. 05. 2020 18.04
+6
Ost1234
28. 05. 2020 17.55
+13
No sedaj se lahko srečajo prav vsi člani SMC!!
nonstop
28. 05. 2020 17.50
+6
flojdi
28. 05. 2020 17.43
+5
. ?kolikšna je pa kazen za enega čez 200 ; torej za ta dvestoenega . ( a so že nanovo zaposleni štelci""..al še ne..in če ne , zakaj ne … / pa tko
Fuzbaler
28. 05. 2020 17.40
+20
No to bi pomenilo, da se lahko tudi 1. snl igra pred gledalci, ker z izjemo v Mariboru in Muri se jih nikjer ne zbere prek 200.
zenaJ ašnaJ Mah ni?
28. 05. 2020 17.42
+10
Mah nić ni 200 ljudi. Pri nas v Kosovski Mitrovici jih je 4000 vsako tekmo.
NPCL
28. 05. 2020 17.33
+5
jaz pa jo bom še nosil... Lih sem naroču takšno k je gor 💀🔔 narisan
zenaJ ašnaJ Mah ni?
28. 05. 2020 17.35
+18
Priporočam masko z barvami SDS, se pravi z barvami ukrajinske zastave.
Principat
29. 05. 2020 09.28
+3
izpopolnil sem mimiko pod masko v nulo , lahko pokažem jezik , se smejim , kolnem , razne frise izvajam in vse je normalno , to je zmeraj pri nas tako , ko nekaj osvojimo - nam vzamejo
macek_garfield
28. 05. 2020 17.14
+10
torej se bo lahko odvila prva nogometna tekma lolimpije v zokijevima stozicama, vec kot 200 se jih itak ne zbere, razen ko pridejo domzale, mura in sveti klub nk-mb pa to
GOTOVI STE
28. 05. 2020 17.11
-10
Vseee ne mesec prepozno krek in kocin
big_foot
28. 05. 2020 17.05
+11
Kolikokrat po 200 nas bo potem ju3 kolesarilo :-)
boss1111
28. 05. 2020 17.15
+1
Cca. 25x . Po podatkih policije med 5000 in 5500 :-)
big_foot
28. 05. 2020 17.19
+5
Ja glej vsi policaji se dobijo pa prste preštejejo... ker jih ni dovolj rečejo 5000. 😂
revirji
28. 05. 2020 17.38
-2
pomaranča
28. 05. 2020 17.01
+50
Epidemije s 1.6. ni več. Vse so samo priporočila. Če jih kdo ne upošteva (posameznik, trgovec, gostinec...) nimate več podlage za kaznovanje. Zato ne strašite naroda, s stavki, kot je, bo treba upoštevati. Nič ni treba, samo priporoča se.
big_foot
28. 05. 2020 17.01
+37
Sicer ne vem po katerem zakonu bo KARKOLI prepovedano v ponedeljek. Izteče se namreč razglašena epidemija. Tako da ne vem kaj blodijo o nekih omejitvah
setisfekšn
28. 05. 2020 17.01
+26
Jest nikoli nisem bil zagovornik mask razen tistih ki so bolani!se mi pa zdi izredno smiselno razkuzevanje rok tudi naprej v trgovinah ne zaradi virusov ampak zaradi osebne higiene in slatanja izdelkov po policah!!!to bi pa res moralo ostat za nedoločen čas!če pogledate statistiko je v aprilu letos umrlo manj ljudi kot aprila lani in to bi res lahko pripisal higieni rok in s tem širjenja virusov in bakterij med ljudmi!!res pomembna stvar!!!pa nisem kakšen strokovnjak ampak to so dejstva dokazana!!!
periot22
28. 05. 2020 17.08
+3
Ja z varikina je pa rokam prijazna veliko trgovin jo ima za razkuzevanje strup za zdravje!!!!!!!!
šoferkabusa
28. 05. 2020 17.00
+28
Izšlo se je. Vse je odprto, jaz pa brez denarja.
NPCL
28. 05. 2020 16.39
+82
ta dva meseca sta bila čarobna, nič gužve v trgovini, bencinskih , na cestah ni bilo potrebno voziti slaloma med tono zmedenih kolesarjev, norcev v avtomobilih, ... lepo je bilo
brgujac
28. 05. 2020 16.33
-8
Sanja prase o koruzi
lakala28
28. 05. 2020 16.31
+3
Če se bomo preštevali kot hojsova politična policija prešteva kolesarje, to pomeni, da se lahko družimo po ene 20.000. Ni slabo za začetek. Plus še ene 15.000 kolesarjev.
macek_garfield
28. 05. 2020 16.29
+6
kaj pa savne, komaj cakam da se nagledam nagih zensk pa to
Malo_sutra
28. 05. 2020 16.28
+12
Komi cakam dat 100€ za fitnes, mhm malo sutra.
big_foot
28. 05. 2020 17.02
+4
Tvoj problem. Če ti je ljubše z litrcami kvihtat
Malo_sutra
28. 05. 2020 20.32
+2