6°C
Podatki za dan: 18. 10. do 24.00
Oboleli
13,678
+537
+4.1%

Razglasitev epidemije za 30 dni, ukrepi za zdaj ostajajo enaki

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Neža Pušnik /
KOMENTARJI
1284
Premier Janez Janša je na Twitterju sporočil, da bo s ponedeljkom za vso Slovenijo razglašena epidemija. Odločitev so sprejeli na dopisni seji vlade, epidemija pa bo v veljavi 30 dni. Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da so se za razglasitev epidemije odločili, da bodo imeli pravno podlago za nadaljnje ukrepe in da za zdaj ostajajo v veljavi enaki kot do sedaj.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Slabi dve uri po video nagovoru premierja Janeza Janšeje ta preko družbenega omrežja Twitter med delovnim sestankom kriznega dela vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje sporočil, da bodo jutri, torej v ponedeljek, za vso Slovenijo za 30 dni razglasili epidemijo. 

V Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni covid-19. Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-COV-2 zahtevajo takojšnjo razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije.
Obrazložitev Vlade RS ob razglasu epidemije

Po koncu dopisne seje so z Urada vlade za komuniciranje (UKOM) sporočili, da Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne države začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in velja 30 dni. 

Prvotno naj bi bil današnji sestanek sicer samo delovni posvet, na katerem ne bi odločali o ničemer, a se je spremenil v dopisno sejo in razglasitev epidemije. 

Vladni govorec Jelko Kacinje za TV Slovenijapovedal, da razglasitev epidemije za zdaj ne pomeni nobenih novih ukrepov, omogoča le pravno podlago za sprejemanje tistih, ki bodo sledili. Z danes na jutri se torej za državljane in državljanke ne spremeni nič. Šolarji do 6. razreda gredo torej normalno v šolo, ljudje pa normalno v službo – tisti, seveda, ki ne delajo od doma. Nove ukrepe bodo sprejemali v prihodnjih dneh, je še povedal Kacin, čeprav ocenjujejo, da se ljudje ukrepov, ki so bili sprejeti ta teden še v okviru oranžne faze, držijo. 

PREBERI ŠE
Kaj pomeni razglasitev epidemije za Slovenijo?

Razglasitev epidemije torej v tej fazi pomeni samo to, da se bo aktiviral državni načrt, na primer na področju civilne zaščite, da bodo župani imeli ob sebi neko strukturo, pripravljeno za pomoč in ukrepanje, če bi se zadeve slabšale. "Slabšale pa se bodo. Številke za nedeljo ne bodo rekordne, bodo pa rekordne za ponedeljek. Tako pregledujemo vse načrte, predvsem pa načrte nujno potrebnih bolnišničnih postelj za bolnike s covidom-19," je še napovedal Kacin.

PREBERI ŠE
Nagovor Janše: Najprej so življenja, potem je zdravje in nato gospodarstvo

Po načrtu ukrepov vlade za omejevanje drugega vala novega koronavirusa so predvideli razglasitev epidemije, ko bo pojavnost števila novih okužb v 14 dneh presegla 140 na 100.000 prebivalcev, ko bo v bolnišnicah zdravljenje potrebovalo več kot 250 ljudi in ko bo na intenzivni negi več kot 50 ljudi. Incidenca je trenutno že na 317, hospitaliziranih je 265 ljudi, intenzivno nego pa je po današnjih podatkih potrebovalo 49 ljudi. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Prvi paket rdeče faze, ki pomeni razglasitev epidemije, sicer predvideva zaprtje trgovskih centrov, šolo na daljavo za srednje šole in univerze ter zaprtje kulturnih ustanov. 

Drugi paket, ki bi nastopil ob 300 hospitaliziranih in 50 osebah na intenzivni negi, pa predvideva šolo na daljavo za vse, posebne dodatne omejitve oziroma časovne intervale za starejše, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, zaprtje hotelov, splošno prepoved vseh javnih prireditev ter omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro. 

Tretji paket, za katerega je predvidena meja 360 hospitaliziranih in 60 oseb na intenzivni negi, predvideva še zaprtje vrtcev, zaustavitev javnega prometa in zaprtje meja (razen tovornega prometa in nujnih prehodov), omejitev izhodov in zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti. To so torej ukrepi, ki smo jih poznali spomladi, ko je bila epidemija prvič razglašena, in sicer 12. marca ob 18. uri. Takrat je bilo v bolnišnici 17 bolnikov s covidom-19, od tega dva na intenzivni enoti. Za preklic epidemije smo se konec maja odločili prvi v Evropi. 

PREBERI ŠE
Poklukar: Čaka nas obdobje, polno nemogočih preprek

V soboto, 17. oktobra, smo v Sloveniji sicer potrdili 726 novih okužb in opravili 3765 testov, kar predstavlja 19,2-odstotni delež pozitivnih testov. 

Pasica koronavirus oktober