Korona

Osamljeni samski ljudje v času koronavirusa niso znižali svojih standardov

Chester, 24. 07. 2021 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
44

Psevdoznanstvena formula, ki pojasnjuje večino človeških odnosov, je čas + naklonjenost + skupno preživljanje časa. Kaj pa se zgodi z ljudmi in njihovo medsebojno povezanostjo, ko dva ključna elementa – čas in skupno preživljanje časa – izgineta ali pa se povečata? Ali lahko digitalna komunikacija nadomesti človeški stik? Kako se pari spopadajo s stresnimi dogodki, s katerimi se še niso srečali? Na to se osredotoča vrsta študij, objavljenih v Journal of Social and Personal Relationships.

"Ko se je začela epidemija, mi je postalo jasno, da je zelo pomembno, da zagotovimo prostor za znanost o odnosih," pravi Pamela Lannutti, direktorica Centra za študije spolnosti na univerzi Widener v Chesterju v Pensilvaniji, ki je hkrati tudi urednica ene od izdaj. Revija je objavila poziv raziskovalcem, ki so začeli raziskovati odnose v tem edinstvenem nizu okoliščin, študije pa so se kar vrstile. 

Nekateri rezultati študij so bili pričakovani: zdravstveni delavci so potrebovali več podpore partnerjev, pri osamljenosti je pomagala digitalna komunikacija, številni pari, ki se nismo mogli videti, pa so se razšli. Nekatere ugotovitve pa so bile na drugi strani nekoliko bolj presenetljive. 

Moški so opazili, da se je breme neenakomerno preneslo na ženske, vendar jih to ni zmotilo

Študija z Nove Zelandije je pokazala, da so morali partnerji v heteroseksualnih odnosih v času ukrepov, ko so bile šole in javno življenje zaprti, doma prevzeti več odgovornosti oziroma opravil. A kot kaže, so jih ženske prevzele veliko več. Tako moški kot ženske so ugotovili, da so bile vloge neuravnovešene, a večinoma so bile nezadovoljne ženske, razen v primerih, ko so skrb za otroke prevzeli moški.  

Delitev dela med spoloma
Delitev dela med spoloma FOTO: Shutterstock

Moški so torej sicer opazili, da se je breme neenakomerno preneslo na ženske, vendar jih to ni zmotilo. "Vsekakor je opaziti premik nazaj k tradicionalnim vlogam spolov na načine, ki jih pred covidom-19 morda ni bilo," pravi Lannuttijeva. "Zgodilo se je nekaj, kar je na res nepričakovan in hiter način pretreslo družbo. Vloge spolov pa so bile tako močne," je dodala. 

V nasprotju s pričakovanji osamljeni samski ljudje niso znižali svojih standardov

Raziskava, ki jo je izvedla skupina raziskovalcev z vsega sveta, je pokazala, da so si samski ljudje partnerja želeli bolj, če so bili glede covida-19 bolj zaskrbljeni. Raziskavo so izvedli pri 700 samskih ljudeh, med njimi so bile večinoma ženske.

Raziskovalci so pričakovali, da bodo samski glede na dane okoliščine znižali svoje standarde. Pa jih niso. Niti glede videza. "Še vedno jim je bilo mar za fizično privlačnost," je dejala sourednica revije Jennifer Bevan, profesorica komunikacije na univerzi Chapman v Orangeu v Kaliforniji, in dodala, da se ji je to zdelo zelo zanimivo.

V nasprotju s pričakovanji osamljeni samski ljudje niso znižali svojih standardov.
V nasprotju s pričakovanji osamljeni samski ljudje niso znižali svojih standardov. FOTO: Shutterstock

Ljudje, ki ne marajo video klepeta, so se še naprej sestajali v živo

Druženje prek video klicev se je začelo v zgodnjih dneh popolnega zaprtja, sestankom prek Zooma in podobnih aplikacij pa so se morali ljudje prilagoditi tako v službah kot tudi doma. Študija državne univerze v Utahu je pokazala, da so tisti, ki so se težko prilagodili tej obliki komunikacije, bolj verjetno kršili odloke, ki so onemogočali sestajanje v živo. "Potreba po povezavi je v tistem trenutku prevladala nad dogajanjem okoli njih, kar je strašljiva misel," pravi Bevanova. "Kako bi lahko nekako preglasili potrebo po povezavi? Vem, da je to res težko narediti," je dejala. 

Zdi se, da so tudi izmišljeni liki in zvezdniki naši prijatelji

"Lockdowni" so se izkazali tudi za čas "parasocialnih odnosov", torej odnosov z ljudmi, ki vas ne poznajo, a se nanje vseeno navežete. Zaradi izolacije in neposrednega dostopa do zvezdnikov prek družabnih omrežij so tako mnogi postali veliko bolj pozorni na svoje najljubše zvezdnike.  

Študija je pokazala, da so ljudje med izvajanjem ukrepov socialnega distanciranja ohranjali stabilne odnose s prijatelji, vendar so se počutili precej bližje zvezdnikom, ki so jim sledili. Uredniki so teoretizirali, da je to lahko delno posledica tega, da so ljudje veliko več časa preživeli za svojimi napravami. "Ni isto kot iti v areno in si ogledati koncert. Zdaj pač sedijo doma," je dejala Bevanova, ki je priznala, da ji je nekaj težkih dni pomagala preživeti Taylor Swift. Lahko gre za znane ljudje ali pa celo izmišljene like.

Istospolni pari, ki so se izogibali prepirom, so bili manj srečni kot tisti, ki so povedali, kaj jih moti

V študiji LGBTQ-parov so imeli tisti, ki niso povedali, ko jih je kaj motilo, manj zadovoljive odnose, doživljali so več tesnobnosti in depresije, bolj pogosto pa so se opirali tudi na uporabo različnih substanc. Njihovo nezadovoljstvo z odnosi je bilo slabše tudi, če so imeli ponotranjeno homofobijo.  

Raziskovalci so ugotovili tudi, da se je petina udeležencev študije odločila, da se bodo s partnerjem skupaj preselili zaradi pandemije. Tu pa je nastal paradoks, saj so bili na eni strani manj zaskrbljeni, hkrati pa je razmerje postalo manj stabilno. "Parom priporočamo, naj aktivno razpravljajo o svojih odločitvah glede selitev," so predlagali raziskovalci.

 Študija je pokazala tudi, da je parom pri soočanju z lockdowni pomagal humor.
Študija je pokazala tudi, da je parom pri soočanju z lockdowni pomagal humor. FOTO: Shutterstock

Pet navad za krepitev odnosa

"Problem, s katerim se lahko soočajo številni pari v času stiske ali krize, je relacijska negotovost. To pomeni, da niso prepričani, kako predani so partnerju ali kako predan jim je njihov partner in kam pravzaprav vodi odnos," je dejala Helen Lillie, podoktorska sodelavka pri Univerza v Utahu. Glede na šolo znanosti o odnosih in komunikacijsko teorijo odpornosti lahko pari, ki se osredotočajo na spodaj naštetih pet navad, lažje prebrodijo svoje težave.

Pet teh tehnik je:  
- vzdrževanje nekega občutka normalnosti s pomočjo rutin,  
- pogovor o svojih skrbeh tako s partnerjem kot drugimi pomembnimi osebami,  
- opominjanje na to, kdo sta in v kaj verjameta,  
- iskanje drugačnega ali bolj pozitivnega pogleda na določeno situacijo,
- osredotočanje na to, kako dobre bodo stvari, ko bo krize konec.  

S študijo, v kateri je sodelovalo 561 ljudi, je skušala Lilliejeva ugotoviti, če so se pari, ki so uporabljali naštete tehnike, med pandemijo bolj sporazumevali. Ugotovila je, da so tehnike dejansko pomagale. Študija je pokazala tudi, da je parom pri soočanju s popolnim zaprtjem pomagal humor. Je pa res, da ni vedno izboljšal komunikacije med partnerjema.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
25. 07. 2021 14.06
+4
Standardov ne spreminjam. Ne bom sprejel nečesa kar ne zna kuhati,prati,hišnih opravil in osnov humanizma in z njim povezanih vrednot. Žal je trg tako zasicen z dolgonohtimi ,,princezami,, da za njihove ,,potrebe,, ne mislim živeti. Rjavceva bo kmalu prosta in pristala na riti na trdih tleh... Precej je takšnih!
Potouceni kramoh
25. 07. 2021 10.49
+5
Zaljubljena sem v moško polno in debelo denarnico, v njegovo super makino, vilo na Bledu apartmajem na Azurni obali pa tudi starost me ne moti.priporocljivo pa je da si lep in mlad.A je z mano kaj narobe?Jst mislim da prav nič😂
Definbahija
25. 07. 2021 10.23
-1
Prej sm računal na normalnost in kej zdej bi zadostoval ritardinjo mešan s čokorobusto
Kristina1266
25. 07. 2021 09.50
+6
Res ste butlni popovci !samskost ni enako kot osamljenost. In vi brišete moj komentar zaradi te ugotovitve. No pa ga brišite se enkrat, ampak se vedno ste butlni.
Kristina1266
25. 07. 2021 09.41
+1
Torej niso osamljeni! Pop..
gongash
25. 07. 2021 08.22
+9
Eva erjavec pa un marčič s katerim se ločuje. Taki plehki odnosi so samo iz koristoljubja.
Uporabnik1262524
24. 07. 2021 21.25
+14
Saj nimaš kaj nižat, itak je šlo vse v franže ... in moški in ženske ... sicer pa, če se zgodi se, če ne si pač sam. Ni hudega.
TistoPravo
24. 07. 2021 20.31
+9
Moški pravi: našel si bom tako, ki me bo dobro preživljala. Ženska pravi: našla si bo takega, ki ga hitrej preživim ;)
PrettyBird
24. 07. 2021 20.16
+7
Edino prav, da samski med epidemijo niso znižali standardov. Zakaj bi jih!? Standarde bi morali znižat, če bi korona odnesla 80% pripadnikov nasprotnega spola... Stremiš k najboljšemu kar lahko dobiš, z zniževanjem standardov goljufaš samega sebe.
franci1972slo
24. 07. 2021 20.10
+21
Mene bolj zanima kako je s standardom današnjega mladega in uspešnega moškega - a so vam dejansko všeč te popačene prenaličene instagramerke, z umetnimi trepalnicami, obrvmi, ustnicami, barvo oči in po možnosti parimi operacijami in kremplji na rokah, s katerimi bi lahko zarezale v Rio Mare konzervo? Ali pa je to na srečo samo nek kratek trend in one same mislijo, da dobro zgledajo?
LOS - T
24. 07. 2021 20.13
+11
Svoji k svojim, ne skrb. Jaz take še nisem vidu da bi iz Kie izstopila.
LOS - T
24. 07. 2021 19.57
+5
Jaz nisem nič znižal, že prej sem imel tako nizke, da nimam kaj nižat. Vsaka normalna ženska je čist u redu. Nenormalno je pa pod 18 in nad 60, pri 70 kilah in kosmatemu hrbtu. Ni to nek visok standard, ne?
tutp
24. 07. 2021 19.05
+1
Dekle komentatorka ...semAna... nisem zadel 4 mio eur. Dekle bogatašica iz Bleda je zadela. SLOVENKA. Berem komentarje za loto Slovenski. Hehe. Ne bo Vam uspelo. 3 države igram. SAMSKI 23 LET. S 65 AMG COUPE. Grem stran. Nisem zaželjen tukaj biti med Vami komentatorji spoštovani. LJUBLJANA
LOS - T
24. 07. 2021 19.52
+11
nature.com
24. 07. 2021 20.11
+7
Silmarillion
24. 07. 2021 18.36
+15
Čez samskosti imajo največ povedati tisti, ki so sami pristali v nezdravih odnosih in se v vse druge vtikajo. To sem spoznala na lastni koži. Ženska, ki je vzela prvega z dobrim premoženjem, pa je navzen na začetku vse fino izgledalo, poroka da dol padeš, sedaj pa so maske padle in je že kriza. On že rad gleda drugam, ona pa želi njegov denar. In takšni najraje govorijo o samskih, ki si sami delijo kredite in hladno posteljo in ni več druge možnosti kot da so skupaj pod prislilo.
TistoPravo
24. 07. 2021 18.33
+13
Standardi ne padajo, prej kvaliteta produktov na tem področju. Zato je tako kot pri el.aparatih, tist ki je bil prej v a+++ je zdj v d segmentu :)
petnikov
24. 07. 2021 18.16
+12
Zakaj bi pa zniževal standarde? In o kakšnem koronavirusu vi govorite?
231koak
24. 07. 2021 18.07
+10
Glavno da se poka
Delboy Trotter
24. 07. 2021 18.07
+17
Jaz se nočem poročiti ker živim v četrtem nadstropju. Verjetno ne bi preživela padca.
Prinašalec
24. 07. 2021 17.52
+7
700 anketirancev, res velika št. za raziskavo in sedaj verjemi temu, blablabla.
Sheik Omar
24. 07. 2021 17.38
+27
Prava ljubezen nima prav dosti zveze s standardi. Dokler boste na partnerstvo gledale kot na šoping v nakupovalnem centru, je bolje za vse, da ostanete samske.
pop greznica
24. 07. 2021 19.27
+7
Kristina1266
25. 07. 2021 09.46
+3
Sheik, če ni nikakršnega standarda, ljubezen ne bo dovolj.
Evidence2000
24. 07. 2021 17.30
+6
vse kar strokovnjaki trdijo ni res in ne morejo vedit to kr blebetajo evo primer podnebnih sprememb so prognoziral cez sto let da se bo dogajal to kar se ze dogaja kje pa so zdaj in njihove studije bla bla bla