Korona

Kacin: Naša nova realnost je, da mora imeti vsak pri sebi masko

Ljubljana, 01. 06. 2020 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.R., U.Z., STA
Komentarji
919

V nedeljo so opravili 246 testiranj na novi koronavirus, novih okužb pa niso potrdili. Uradni konec epidemije v Sloveniji je prinesel številna nova sproščanja ukrepov, a pristojni opozarjajo, da to ne pomeni, da smo lahko brezskrbni. Nošenje mask je obvezno ob obisku bolnišnic in domov starejših občanov ter v javnih prevoznih sredstvih, pri gospodarski dejavnosti pa lastnik oz. upravitelj ob preveliki gneči lahko od strank zahteva, da si nadenejo maske. "Pametno je, da imate masko gor, ko ne morete ohranjati 1,5 metra razdalje. Tudi, če tega ne zahtevajo od vas, vas to uči zdrava pamet," pravi direktor NIJZ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Navodila niso dovolj jasna'
    03:12
    Iz 24UR: 'Navodila niso dovolj jasna'
  • Iz 24UR: Maske - kdaj ja in kdaj ne?
    03:37
    Iz 24UR: Maske - kdaj ja in kdaj ne?
  • Iz SVETA: Maska obvezna, kjer ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje
    06:23
    Iz SVETA: Maska obvezna, kjer ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje
  • Krek predstavlja grafe
    06:51
    Krek predstavlja grafe
  • Gantar: Konec epidemije ne pomeni, da smo lahko brezskrbni
    09:42
    Gantar: Konec epidemije ne pomeni, da smo lahko brezskrbni

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je na današnji novinarski konferenci povedal, da deaktivacija državnega načrta ne pomeni, da so se "umaknili iz zgodbe", ampak da so umirili neke aktivnosti, ki so jih izvajali pospešeno ali v večjem obsegu. Sedaj pripravljajo skupno poročilo, ki ga bodo posredovali vladi. Tudi na podlagi tega poročila in analize, ki jo bodo naredili še ta mesec, pa bo dopolnjen državni načrt. Kot je dejal, je vsak načrt živa stvar in ob njegovem izvajanju v praksi se pokaže veliko stvari, ki jih je treba dopolniti, spremeniti, posodobiti.

Prepričan je, da bodo v sodelovanju z vsemi resorji, ki so s sklepom vlade prav tako zadolženi, da pripravijo predloge iz svojega področja, načrt toliko dopolnili, da ga bodo lahko v naslednji fazi, če ga bomo potrebovali, še lažje in ustrezneje izvajali in bodo stvari potekale "še bolj utečeno".

Kot je dejal Šestan, so veliko nalog izvajali v skladu z državnim načrtom, veliko so jih dobili tudi mimo tega, ampak nekdo mora delo opraviti. "Prepričan sem, da smo ga dobro, seveda pa je vedno prostor za izboljšave," je ocenil. "Imeli smo veliko tudi težkih trenutkov, predvsem takrat, ko smo gledali kar prazna skladišča, na papirju pa so se pojavljale vsako uro večje potrebe," je dodal. A so to po njegovih besedah z neko mero razuma in prioritetami, ki so jih zastavil na vladi, v dogovoru med ministrstvom za zdravje in ministrstvom za obrambo oziroma civilno zaščito, uspešno prebrodili, dokler niso skupaj zagotovili neko zmerno količino zalog zaščitnih sredstev. Zaloge, ki v tem trenutku predstavljajo višek, bodo posredovali blagovnim rezervam.

Gantar: Morebitni drugi val bomo dočakali v boljši kondiciji

Minister za zdravje Tomaž Gantar je opozoril, da konec epidemije ne pomeni, da smo lahko brezskrbni, ampak da nas čaka drugačen način življenja. Opozoril je, da bolezen covid-19 še ni premagana, saj nimamo zdravila in cepiva zanjo.  Vsi ukrepi, ki niso bili preklicani s 1. junijem, so po njegovih besedah podaljšani v naslednje mesece. "To pomeni higiena kašlja, higiena rok ... Od razmer, ki jih bomo spremljali, je odvisno, katere ukrepe bomo sproščali. Predvsem pa potrebujemo to vmesno obdobje za pripravo načrtov za morebitno ponovitev epidemije in za pripravo najbolj ranljivih sistemov, kot so zdravstveni sistem in domovi za starejše občane," je dejal Gantar. Okuženost z novim koronavirusom v domovih za starejše je bila sicer le 1,7-odstotna, a bolezni vsem bolnikom ni uspelo premagati, je dejal Gantar. To jim je tudi v poduk in obvezo, da bodo v sodelovanju s pristojnim ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti razmere v domovih skušali izboljšati v čim krajšem času, tudi z višjimi kadrovskimi standardi. 

Kot še pravi, bo storil vse, da do morebitnega drugega vala epidemije zagotovijo vsaj kakšno negovalno bolnišnico. Po njegovi oceni bi te potrebovali že pred časom in ne samo zaradi epidemije novega koronavirusa. Gantar sicer meni, da negovalne bolnišnice morda niso najboljši izraz. "Ne gre za bolnišnice, ampak za domove oziroma institucije, kjer bo bistveno višji delež in drugačen standard pri zagotavljanju zdravstvene nege," je dejal. Po njegovih besedah gre torej za nekakšne negovalne enote z večjem številom zdravstvenih delavcev in podpornih služb. V državi obstaja nekaj lokacij, ki bi jih lahko uporabili, med težavami pa Gantar vidi predvsem zagotavljanje dovolj velikega števila zdravstvenih delavcev in ustreznega financiranja za ta namen.

V Splošni bolnišnici Brežice so z današnjim dnem ponovno odprta vrata za obiskovalce. Bolnika lahko med 14.30 in 15.30 obišče ena zdrava oseba, obiskovalci pa morajo obvezno nositi zaščitno masko. Tudi v Splošni bolnišnici Izola so ponovno odprli vrata za obiskovalce. Bolnika lahko med 15. uro in 15.30 obišče le ena zdrava odrasla oseba.

Gantar je povedal tudi, da se pripravljajo na morebitno ponovitev epidemije. "Predvidevamo, da bo še naprej prihajalo do okužb, zato bodo vstopne točke še naprej delovale. Vsak, ki bo imel morebitne znake respiratornih infektov, bo tudi testiran," je še dejal. Če bodo zaznali poslabšanje epidemiološke situacije, bodo ukrepe znova zaostrili. Če bi spet začeli zaznavati preko 10, 15 primerov okužbe s koronavirusom dnevno, bi morali spet zaostriti ukrepe, ne bi pa to pomenilo, da moramo spet razglasiti epidemijo, še pravi Gantar. "Morebitni drugi val bomo dočakali v boljši kondiciji," je prepričan. "S prilagoditvami bomo poskušali doseči, da v primeru ponovitve epidemije omejevalni ukrepi ne bodo tako strogi, predvsem pa ne tudi gospodarske posledice, ki so mnoge naše prebivalce potisnile v življenjsko stisko."

Ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe spreminjajo tudi delo v zdravstvu. Minister je zatrdil, da se na ministrstvu ne pogovarjajo o krčenju košarice pravic v zdravstvu. Bo pa po njegovih besedah treba jeseni ponovno oceniti finančno situacijo, ko bo jasno, koliko manjši bo priliv v blagajno Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Po drugi strani bo treba vpeljati nekatere spremembe, da bi po koncu epidemije opravili enak ali večji obseg zdravstvenih storitev. To bodo po Gantarjevih napovedih skušali zagotoviti z dodatnimi programi in stimulacijo, prav tako pa bodo skušali angažirati vse, ki imajo dovoljenje za delo in lahko izvajajo zdravstvene storitve.

Morebitni drugi val bomo dočakali v boljši kondiciji, je prepričan minister Gantar.
Morebitni drugi val bomo dočakali v boljši kondiciji, je prepričan minister Gantar. FOTO: POP TV

Tudi  direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je opozoril, da je virus še vedno med nami, epidemija se lahko še povrne in pride drugi val. "Ne bi rad zastraševal, a taka je realnost. To se je že zgodilo v drugih državah, ponekod so bili celo trije vali." Vsi obstoječi preventivni ukrepi so zato po njegovih besedah še vedno nujni in jih je treba vzdrževati. Zatrdil je tudi, da je bil za odločitvijo o preklicu epidemije večtedenski premislek, epidemijo pa so ukinili skladno s strokovnimi odločitvami.

Zmeda glede nošenja zaščitnih mask

Gantar je pojasnil, da je zaščitna maska še vedno potrebna  v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati medsebojne razdalje 1,5 metra, v javnih prevoznih sredstvih, za tiste z znaki respiratornega obolenja in za obiskovalce zdravstvenih zavodov ter domov za starejše občane. 

Krek je povedal, da vsi ukrepi, ki jih je sprejela vlada in niso bili preklicani, veljajo še naprej. Vladni govorec Jelko Kacin je nato pojasnil, da je nošenje mask še vedno obvezno ob obisku bolnišnice in doma starejših občanov, pri gospodarski dejavnosti pa je lastnik oz. upravitelj tisti, ki ob preveliki gneči od strank zahteva, da si nadenejo maske. "Naša nova realnost je, da mora imeti vsak pri sebi masko. Maska je obvezna oprema v torbici, vrečki, kjerkoli! Brez maske nikamor več!" 

Konec epidemije in sproščanje ukrepov

Današnji vladni podatki kažejo, da je bilo v nedeljo opravljenih 246 testiranj. Nove okužbe z novim koronavirusom nismo zabeležili, umrla pa je ena oseba. Pet oseb je hospitaliziranih, ena je na intenzivni negi. V Sloveniji so doslej opravili 79.039 testov na okužbo z novim koronavirusom. Med 1473 pozitivnimi je bilo 650 moških in 823 žensk. Skupaj je umrlo 109 ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z današnjim dnem se tudi sprošča več ukrepov, ki so veljali v času epidemije covida-19. Dovoljeno število oseb pri zbiranju na javnih krajih in mestih se s 50 povečuje na 200. Pri tem je treba še naprej zagotavljati minimalen stik med ljudmi v skladu s sprejetimi navodili NIJZ in smiselno upoštevati higienska priporočila. Vlada je objavila najpogostejša vprašanja in odgovore v zvezi s tem, ki jih je posodobila danes.

Poleg manjših nastanitvenih obratov, ki so lahko odprti že dva tedna, so se danes lahko odprli tudi tisti, ki imajo več kot 30 sob, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, velnes, bazeni in vodne aktivnosti. Vrata je odprla tudi večina fitnesov po Sloveniji. Vanje so se lahko znova vrnili tako posamezni ljubitelji razgibavanja, kot tisti, ki tja odhajajo na skupinske vadbe. Povsod seveda ob strogih varnostnih predpisih, s katerimi bodo poskrbeli za preprečevanje širjenja okužb. Zaprti pa ostajajo diskoteke in nočni klubi. Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti. 

Na predkrizne obrate se vrača delo sodišč, tudi upravne enote od danes normalno delujejo. Prenehali so veljati tudi začasni ukrepi v upravnih in javnopravnih zavodih ter pri sodnih zadevah. Tako je od danes omogočeno vlaganje pisnih in ustnih vlog pri organih ter sodelovanje pri ustnih obravnavah. Roki v teh zadevah, ki so začeli teči pred uveljavitvijo začasnih ukrepov, bodo tekli naprej, roki, ki v tem času niso tekli, pa bodo s tem dnem začeli teči.

Od danes tudi niso več avtomatično podaljšane pravice iz javnih sredstev, kot je to veljalo med epidemijo. Stranke morajo zato za podaljšanje pravic, ki se iztečejo konec maja, vložiti vlogo, in sicer najpozneje do konca junija. Izjeme so vloge za otroški dodatek, državne štipendije, subvencije vrtca in subvencije malice ter kosila, saj so se te pravice že pred epidemijo podaljševale avtomatično.

Učenci 6., 7. in 8. razredov se v šolo vračajo v sredo 

V osnovne šole so se k pouku danes vrnili četrtošolci in petošolci in se tako po dveh mesecih in pol šolanja na daljavo v šolskih klopeh pridružili učencem prvega triletja in devetošolcem. Najmlajši so se v šole vrnili že pred dvema tednoma, učenci devetih razredov pa pred enim tednom. Učenci 6., 7. in 8. razredov pa bodo šolanje na domu nadaljevali še danes in v torek in se v šolske stavbe vrnili v sredo.

Od danes se oddelki v osnovnih šolah in tudi v vrtcih ne delijo več, še naprej pa veljajo splošni higienski ukrepi. Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka učencem v razredu ni treba nositi mask, učiteljem pa svetuje, naj jo nosijo.

Srednješolci bodo šolsko leto zaključili doma, razen tisti iz zaključnih letnikov. Ti so zadnja dva tedna prav tako že obiskovali pouk v šolah, katerega pa so zaključili in v soboto začeli opravljati maturo s pisnim izpitom iz angleščine.

Maturanti so danes pisali esej iz materinščine, ki bi ga sicer morali po prvotnem načrtu pisati 5. maja, a je bil datum zaradi epidemije covida-19 prestavljen. Drugi maturitetni izpiti bodo sledili, kot je bilo za spomladanski rok predvideno že pred epidemijo. Z uspehom na splošni maturi bodo dijake seznanili na šolah 13. julija. 

Maturo bo letos prvič opravljalo 15.567 dijakov. Na splošno se je prijavilo 6078, na poklicno pa 9489 kandidatov, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.45

Kacin tudi o bonih

Glede vavčerjev je Kacin povedal, da so trenutno v fazi priprave uredbe za uresničitev, v kateri bodo zapisana pravila glede prenosa in vsega ostalega, kar je pomembno. Do 15. junija najkasneje bi se po njegovih besedah moralo odgovoriti na vsa vprašanja.

12.27

Maska da, maska ne?

Kacin je povedal, da je nošenje mask še vedno obvezno ob obisku bolnišnice in doma starejših občanov, pri gospodarski dejavnosti pa je lastnik oz. upravitelj tisti, ki ne želi, da bi bil njegov prostor žarišče in bo - če bo prevelika gneča ljudi - zahteval, da si nadenejo maske. "Naša nova realnost je, da mora imeti vsak pri sebi masko. Maska je obvezna oprema v torbici, vrečki, kjerkoli! Brez maske nikamor več!"

12.04

Krek: Glede nošenja mask se ne spreminja nič

Krek je glede nošenja zaščitnih mask povedal, da vsi ukrepi, ki jih je sprejela vlada in niso bili preklicani, veljajo še naprej. Na vprašanje, ali so maske priporočljive ali obvezne, je odgovoril: "Vsa priporočila so obveza, ker so bila sprejeta s pravnim aktom vlade." Glede nošenja mask v gostinskih lokalih, kozmetičnih salonih in drugje je NIJZ za vsako področje posebej izdal priporočila, je opomnil Krek. "Treba je pogledati na našo spletno stran in priporočilo, če je tam, je še vedno veljavno." Pri maskah se torej ne spreminja nič.

11.59

Krek o tem, kaj se še lahko zgodi

Krek je opozoril, da je virus še vedno med nami, epidemija se lahko še povrne in pride drugi val. "Ne bi rad zastraševal, a taka je realnost. To se je že zgodilo v drugih državah, ponekod so bili celo trije vali." Vsi obstoječi preventivni ukrepi so zato po njegovih besedah še vedno nujni in jih je treba vzdrževati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.50

Krek predstavil grafe

Direktor NIJZ Milan Krek je predstavil grafe, s katerih je razvidno, da smo se 15. maja bližali koncu epidemije, zato je vlada določila ukinitev epidemije s 1. junijem. "Epidemija je bila prekinjena v skladu s strokovnimi odločitvami," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (919)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
24. 06. 2020 09.26
Kacin tebe je čas že pred leti povozil,nismo več tako neumni kot smo bili včasih.
KavčStrokovnjak
02. 06. 2020 08.04
+13
Jelko lahko klobasa kolikor hoče. To je njegova realnost v oblakih. V resničnem življenju nikomur ni več mar za maske. Narod živi v realnem svetu, naša država pa v nekih lastno ustvarjenih pravljicah.
Rde?a barva
01. 06. 2020 21.57
+13
Glejte, pač maske so obvezne, razen takrat ko niso obvezne. Upam da je zdaj bolj jasno.
retropil
01. 06. 2020 21.54
+11
Sam čakam, da mi vlada predpiše s ktero stranjo WC papirja si moram rit obrisat. Najprej z eno, pol pa še s tadrugo? Mali človek mora šparat, da lahko vlada troši ane?
POWER2thePEOPLE
01. 06. 2020 21.43
+6
KACIN je hujši kot TRUMP!
RdecaZvezda
24. 06. 2020 09.28
-1
VAREN
01. 06. 2020 21.38
+8
Kacin je že leta 1991 samo blebetal v javnost.
Mario_SLO
01. 06. 2020 21.33
+22
Kacin to realnost si zatakni nekam...dosti ste se delali norca iz ljudi....DOVOLJ JE TAGA!
VAREN
01. 06. 2020 21.06
+34
KACIN in njegovi podrepniki imate lahko maske gor do konca življenja. Za ostale pa vas naj ne briga. Če ste razglasili konec vojne in imeli zato letalski miting, je to to.
patroljub
01. 06. 2020 20.59
+30
In ko se ti bo nekdo približal na manj kot pol metra boš iz žepa potegnil masko, seveda se ti bo v času ko si boš ti nadel masko približal že na 30 cm, kaj pa zdaj...??? Dajte točna navodila paja.ci!!
FAKENEWS FAKETAXI
01. 06. 2020 20.48
+22
Vrjamem da nek nov virus je, ampak daaaaalec od tistega kar pravijo. Sem imel ze decembra tezave s pljuci, kot se nobeno leto do zdaj...nekje 3 dni sem bil slab, tako da sem po 15 letih vzel bolnisko za 1 teden...nato pa delat. Okoli mene ni noben zbolel...kaj sem imel nevem, ampak mislim da kak k od k kovida. Uglavnem, ce jih damo danes al pa cez pol leta dol bo povsem isto. Le da bi danes lazje dihali...
Von_Clausewitz
01. 06. 2020 20.46
-10
Vlado pozivam naj še enkrat dobro premisli glede Italije v kolikor je ta država sploh varna za vstop v Slovenijo ! Ker, če ti že trener Atalante odpotuje z Covid-19 v Valencio na tekmo in nato ugotovijo, da imajo v Valenciji še 25 okuženih je to za moje pojme alarmantno ! Ker, če tej ljudje ne dojemajo kdaj so bolni ??? ni ni jasno, kako bodo to dojemali navadni smrtniki ??? Ali so pa v nogometu totalno zabiti, da samo še žogo dojemajo z njihovimi skurjenimi možgani . Mislim, da bo prej slednje 🤣🤣🤣
FAKENEWS FAKETAXI
01. 06. 2020 20.44
+5
Rožice cvetijo
01. 06. 2020 20.42
+27
Do sedaj nisem rabil maske in tudi sedaj jo ne bom imel.
tinitoni
01. 06. 2020 20.35
+30
Naj mi nekdo iz nijz razlozi kako na solskem busu razlozim otrokom da so maske obvezne. Ker jo nihce na nosi.
uporabnik123x
01. 06. 2020 20.34
+50
naša nova realnost je da je kacin za zaprt oddelek
Klankon
01. 06. 2020 20.39
+29
to pač ni nova realnost, to je že dolgo znano.
Hribovito2020
01. 06. 2020 20.33
+33
Butalci. S temi maskami telovadite v nedogled
RED_line
01. 06. 2020 20.28
+30
Danes bil v veliki bolnici brez maske, bil v trgovini brez maske. noben ni niti pisnil. Še trgovka me je lepo pozdravila in dejansko bila vedela da sem bil normalen!
VAREN
01. 06. 2020 20.28
+31
Prvo se med sabo dogovorite. Kot kure ste. Vsak govori po svoje v isti oddaji. Se vidi do kje vam seže pamet in organiziranost.
doghot
01. 06. 2020 20.28
+26
vas to uči zdrava pamet," pravi direktor NIJZ. Ja, kje mate pa vi zdravo pamet?
VAREN
01. 06. 2020 20.32
+22
KrEna007
01. 06. 2020 20.25
+29
No zdaj pa ko smo že vsi dojeli, da je treba ogromne količine zaloge spravit v promet predn jih molji požrejo, kaj že bi jih po slovenskih gospodinjstvih porazdelili???? Ker te vaše astronomske cene ne bo nobeden plačeval!!!
retropil
01. 06. 2020 21.48
+6
bo kmal zakon, da boš moral kupit 50 kitajskih mask od države za 49,99€, če ne greš za dva meseca v zapor