Korona

Znova odprte otroške trgovine, knjižnice, servisne delavnice

Ljubljana, 23. 01. 2021 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
344

V devetih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko so vrata znova lahko odprle knjižnice, muzeji in galerije. Splošne knjižnice so vrata večinoma odprle že danes in prešle na pultno izposojo, prav tako nekateri muzeji in galerije. V rdečih regijah se prav tako odpirajo stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov, servisne delavnice ter trgovine z otroškim programom.

V osrednjeslovenski, pomurski, savinjski, podravski, gorenjski, obalno-kraški, koroški, zasavski in primorsko-notranjski regiji, ki imajo ugodnejšo epidemiološko sliko, so danes v veljavo stopile nekatere izjeme pri prepovedih obratovanja.

Med drugim so se lahko odprle trgovine za otroke. Tako so se zjutraj še pred njihovim odprtjem pred vrati trgovin z otroškim programom vile vrste staršev, ki so nakupovali predvsem oblačila za malčke, za tiste, ki gredo v torek v vrtec ali v šolo pa tudi nove šolske copate in toplo obutev. V treh mesecih prepovedi prodaje teh artiklov so jih številni otroci namreč že prerasli.

Vrata danes odpirle knjižnice, muzeji in galerije

Kot je povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, so splošne knjižnice na spremembe, ki jih prinaša novi odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v RS, dobro pripravljene. Od začetka maja 2020 so se razmere že večkrat spremenile, zato imajo po njenih besedah že vnaprej pripravljene različne variante delovanja.

V omenjenih devetih regijah so se ob tem obstoječim izjemam od prepovedi ponujanja blaga in storitev pridružile nove, in sicer premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

V zadnjih nekaj tednih je bilo v knjižnicah mogoče le izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva, ki so ga uporabniki prevzeli na zunanjih prevzemnih mestih knjižnic, od danes pa ta omejitev za rdeče regije ne velja več. Knjižnično gradivo se v skladu z novim odlokom lahko izposoja znotraj knjižničnih prostorov. Še vedno pa velja, da si obiskovalci knjig ne iščejo med policami sami, ampak jih predhodno naročijo. Prav tako še niso dostopne čitalnice.

Način in postopki naročanja gradiva so objavljeni na spletnih straneh posamezne knjižnice oziroma lahko uporabniki gradivo naročijo po telefonu. Poleg izposoje je možno tudi vračanje gradiva. Knjižničarji se držijo navodil glede higienskih ukrepov, ki jih je za knjižnice pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), prilagajajo pa se tudi svojim razmeram, ki jih narekujejo knjižnični prostor posamezne knjižnice in njene druge specifike, je še zapisala predsednica Združenja splošnih knjižnic.

Odpirajo se knjižnice - nekatere danes, ponekod pa nameravajo vrata odpreti v začetku prihodnjega tedna.
Odpirajo se knjižnice - nekatere danes, ponekod pa nameravajo vrata odpreti v začetku prihodnjega tedna. FOTO: Aljoša Kravanja

Prav tako so na takšne situacije že dobro pripravljeni v muzejih in galerijah, je povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije in direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih-Slana in dodala, da so bili tokrat tudi obveščeni prej kot nekaj ur pred napovedanim odprtjem. Muzeji se bodo po njenih besedah odpirali v skladu s svojimi organizacijskimi možnostmi in v dogovoru s svojimi ustanovitelji.

V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade so se lahko z današnjim dnem odprle knjižnice, muzeji in galerije v Gorenjski, Koroški, Obalno-kraški, Osrednjeslovenski, Podravski, Pomurski, Primorsko-notranjski, Savinjski in Zasavski statistični regiji. Ob tem morajo zagotoviti minimalen možen stik z uporabniki, razkuževanje rok uporabnikov pred vstopom in ob izstopu ter redno prezračevanje prostorov, število oseb v zaprtem prostoru pa je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika.

"Vse pogoje za zagotavljanje varnosti pred okužbo s koronavirusom izpolnjujemo, saj smo se morali prilagoditi že lani pred prvim odprtjem. Zadnje dni smo bili številni muzeji tudi pod drobnogledom inšpekcij, ki so si naše pogoje delovanja in zagotavljanja varnosti podrobno ogledale," je še povedala Berberih-Slana.

Danes so med drugim vrata odprli Narodna galerija, Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova ter Narodni muzej Slovenije v Ljubljani. V torek med drugim vrata odpirajo razstavišča Muzejev in galerije mesta Ljubljane, Koroška galerija likovnih umetnosti in Likovni salon Celje, Muzej narodne osvoboditve Maribor bo denimo znova odprt od srede naprej.

Slovenske galerije, muzeji in knjižnice so nazadnje svoja vrata na podlagi vladnega odloka zaprle 9. januarja.

Že danes tudi vnovično odprtje smučišč

Od danes lahko ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ, pogoj za smučanje je negativen test, ki mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur, obratujejo tudi žičniške naprave. Negativen test ni pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem.

Policisti pozivajo smučarje in ostale obiskovalce k upoštevanju vseh priporočil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zaradi pričakovane gneče na cestah in parkiriščih v smučarskih središčih svetujejo previdnost in strpnost. Spomnili so še, da je športna rekreacija dovoljena le v regijah, kjer prebivajo.

V preostalih treh regijah – goriški in posavski regiji ter v statistični regiji Jugovzhodna Slovenija – pa dosedanje omejitve ostajajo.

Sproščanje ukrepov po regijah
Sproščanje ukrepov po regijah FOTO: Twitter
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (344)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uleda
24. 01. 2021 12.05
+1
Žabarji imajo krizo ker ne smejo na kao Ljubljansko smučišče Krvavec.
Jaka Jack
23. 01. 2021 21.50
+2
Da smo zaprti na občine in pokrajine je neumno. Nismo tako velika država. Da ne moreš v avtopralnico, čeprav samo sediš v avtu je tudi neumnost. Da si ne morem kupiti gat in nogavic..... 🤢🤮
borec91
23. 01. 2021 21.43
+4
to ni prav nobeno sproscanje to je se vedno diktatura brez opravicila
pstwojnc
23. 01. 2021 19.48
+2
Ej moji novinarji. Katera smučišča se odpirajo v obalno-kraški, primorsko-notranjski,pomurski in zasavski statistični regiji?
vinchi
23. 01. 2021 19.41
+7
Bil je že cas , da se začnejo dejavnosti odpirati. Ampak ,. logika , ki podpira vse to , te pa ne razumem . Za smučišče moraš imeti test , čeprav se tam že sama po sebi vzpostavlja razdalja, zaradi smučanja samega, v vrsti pred vlečnico pa so smuči med posamezniki za obisk muzejev in knjižnic, ga pa ni treba . da ne bo pomote , po moje testa ne bi bilo treba opravljati nikjer. Danes sem zasledil novico , da je sodišče v nemškem mestu Weimar izdalo obsodbo po kateri je korona kriza in vse aktivnosti povezane z njo ( lock downi , nošenje mask , prisilno testiranje , distanciranje med ljudmi itd ) kaznivo dejanje in zločin proti človeštvu , korona kriza pa je umetno ustvarjena . Upajmo , da se bodo ljudem širom sveta odprle oči in bodo ustavili to norijo , povzročitelje in njihove pomočnike ( vlade držav ) pa spravili za zapahe do konca njihovega bednega življenja
mentorhercul
23. 01. 2021 18.18
-1
bravo jansaa, evo smo ze odprti,.................................................za novi sev¨!
trgft
23. 01. 2021 21.42
+2
flojdi
23. 01. 2021 18.05
+4
Odprto bi Moralo biti Vseskozi VSE. samo izračunat bi bilo potrebo eno enostavno razdaljo med ljudmi . spominjam se Svoje , ki še vedno velja ; povedana mi je bila od čudovitega profesorja na srednji nekoč : iztegni roke .. in to je tvoj prostor . Tako ne pljuvaš drugih , oni ne tebe . Ampak .. Ukaze delijo pa eni , ki … so … morebiti... imeli .. kot otroci.. edino igračo : monopoli . mogoče se motim , mogoče pa tudi ne , kdove
Uporabnik1921539
23. 01. 2021 16.35
+1
Hahaha...on ga vozi zato,ker zna prav napisati Porsche.Zavist ni dobra,Pa Macan ni 90kEur,ce je nov.
1236
23. 01. 2021 16.34
+5
jajo nej gre na test psihatra potem pa na smuči
Ljubljanski Snob
23. 01. 2021 16.13
+4
Čez teden dni pa zopet vse zapirati, vlada brez kompasa ki je ustoličila vladavino kaosa
Periot222
23. 01. 2021 16.05
+7
Vse odpret ali nic!
Erin Straus
23. 01. 2021 16.00
+7
kaj pa telovadnice,fittnisi,vulkanizerji,trgovine sextoys, ledena dvorana,trgovine z smucmi in servis, tv servisi, cenilci za vozila in oceno objektov, trznice in boljsji sejmi??? tudi te odpreti! vsi trpijo, delajo mau na crno!
Zaposleni-
23. 01. 2021 15.42
+4
zakaj otroške trgovine?
Zaposleni-
23. 01. 2021 15.43
-2
to je slabše kot če bi odprl trgovino z gradbenim materialom
SBP
23. 01. 2021 17.22
+1
Poznam kafiče, ki delajo na črno, back entrance pa to... folk je idiotsk.
flojdi
23. 01. 2021 18.07
-1
nikhrast
23. 01. 2021 15.24
+0
Politiki se delajo norca s folkom, ukrepe niso poostrili, folk tudi ne upošteva ukrepe, potem pa problemi. Okuženost in umrljivost visoka, tako kot v Ameriki kjer so poslušali trapastega Trumpa.
flojdi
23. 01. 2021 18.08
+1
..in vsi stari bomo bli umrli , pa če se eni na glavo postavte
Škrat na kvadrat
23. 01. 2021 15.18
+6
Sedaj se bodo stvari malo umirile, prazniki so mimo, Karel bo do nadaljnega v ilegali. Vsi navadni ljudje se bomo že znašli, kot vedno.
Erin Straus
23. 01. 2021 16.02
+4
kharl vozi porsheja za 90jurjev, pokojnine pa so ko je on bil v vladi bile spokojno nizke! nekateri za 45let garanja borih 500eur. toliko kharel veliki, zatanka v rezervar avta/mesec!
borec91
23. 01. 2021 21.47
-1
tudi ko ga ni blo vec niso sle gor razen za par ficnikov
ernestocg
23. 01. 2021 15.16
+9
Kaj pa ko smo imeli na Goriškem malo okuženlh zakaj smo bili takrat v črni fazi.Sam vprašam.
Christi Miles
23. 01. 2021 15.20
+7
Prej so bili Italijani, je bilo malo okuženih, sedaj ko jih ni, pa je dosti okužb. Temu se reče forintošova kmečka logika z zamudo😁 Sam povem
Bsart
23. 01. 2021 15.16
+6
Pa naj že vse odprejo. Stanje bo isto če je zaprt ali odprt. Tako ali tako bo šlo pa samo na bolje...
pep b
23. 01. 2021 15.14
-3
Knjiznice?! To naj kar levicarji placujejo! Ste si ze kdaj sposodili v knjiznici knjigo, ki bi govorila o svetu o katerem predavata hrvata Norma in Bernard?
_endrug
23. 01. 2021 15.32
+2
Pravi neizobražen in nerazgledan janšist.
big_foot
23. 01. 2021 16.13
+0
Ja saj... janševiki pa knjige. Ma vsaj osnovna razgledanost pa kaj inteligence bi bilo za vas že čudno. Tako pa ste tupi in nerazgledani.
Škrat na kvadrat
23. 01. 2021 15.14
+0
Naj se začne zabava.
alanshore
23. 01. 2021 15.12
+6
eni smučajo, drugi v zaporu
Erin Straus
23. 01. 2021 16.12
+2
sankas tudi lahko, ze vrecka je dovolj da se spustis po strmini!😂