Korona

Otroci se bodo v šole vrnili takoj po novem letu, morda teden kasneje

Ljubljana, 15. 12. 2020 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
313

"Edini razlog, zakaj se nismo za to odločili že zdaj, je ta, da bi jih s tem v šolo pošiljali za en teden," je dejal Gantar in zagotovil, da bo med prvimi ukrepi, ki bodo sledili po novem letu, prav ponovno odprtje šol. Čeprav naj bi se te odpirale 4. januarja, je možno, da se bo datum prestavil za teden dni, pravi Gantar. Psihiatrinja Barbara Šegula Škoberne medtem opaža vse več stisk otrok, ki ne zmorejo več in "sploh ne vedo več, kaj se učijo".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdaj bodo šolarji sedli v šolske klopi?
    15:26
    Iz 24UR ZVEČER: Kdaj bodo šolarji sedli v šolske klopi?
  • Iz 24UR ZVEČER: Šolanje od doma
    02:50
    Iz 24UR ZVEČER: Šolanje od doma

Ministrica Simona Kustec je dejala, da ni strokovne ocene, da je varno otroke poslati v šole. Minister Tomaž Gantar pravi, da se sicer zavedajo potrebe, da bi v šole spustili vsaj otroke nižjih razredov in otroke s posebnimi potrebami ter odprli vrtce. 

"Edini razlog, zakaj se nismo za to odločili že zdaj in zakaj šol nismo odprli, je ta, da bi jih s tem v šolo pošiljali za en teden in jih nenazadnje tudi izpostavljali dodatnim okužbam," je dejal  Gantar in zagotovil, da bo med prvimi ukrepi, ki bodo sledili po novem letu, prav ponovno odprtje šol. 

Točen datum odprtja šol bo odvisen od epidemiološke situacije in čeprav je Bojana Beović dejala, da bo to 4. januarja, Gantar dodaja, da je možno, da bodo šole odprli teden kasneje. "Otroci imajo prednost pred obrtjo in gospodarstvom. Ta korak je potreben in zagotoviti moramo, da bo potekal na dovolj varen način," je še dodal. 

Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol, medtem dodaja, da bi zaradi trenutne epidemiološke slike težko pritiskali za odprtje šol. "Opazili smo, da vladin semafor ukrepov ne deluje. Sproščajo se določne dejavnosti, ki naj bi se sproščale v oranžni fazi, ampak v tej fazi je bilo predvideno, da se v šole vrnejo otroci prvega triletja in da se odprejo šole s prilagojenim programom. Ugotavljamo, da kriteriji, ki jih je zapisala vlada, ne držijo povsem," je dejal in opozoril, da tudi zdaj ni čvrstega zagotovila, da se bodo šole v resnici odpirale. 

Pečan je dodal še, da o dogajanju niso dobro obveščeni, saj da informacije dobijo pozno, po navadi ob četrtkih zvečer. "Kadar okrožnici sledijo konkretne spremembe, ki jih moramo vpeljati do ponedeljka, sledijo velike težave," pravi. 

"Otroci doma jokajo, kričijo, ne želijo sedeti za računalniki, ne zmorejo več delati za šolo"

"Šolanje na daljavo v resnici poteka zelo dobro, bistveno bolje, kot je potekalo v pomladnih mesecih," pravi, a poudarja, da pri takšnem šolanju ne moremo pričakovati enakih rezultatov kot pri šolanju v šoli. "Je pa pogoj, da učenci ohranijo stik s šolo, z učiteljem, in da doma delajo, ne pa posedajo naokoli," je še dodal.

Psihiatrinja Barbara Šegula Škoberne pravi, da ne smemo dovoliti, da bi bili otroci te generacije izgubljeni. "Za zdaj niso," pravi, a razlaga, da je pri otrocih stisk vedno več. 

"Pričakovati, da se bodo otroci prilagodili, kot da ni nič, in delovali, kot da je vse v redu tega od otrok ne moremo zahtevati," je prepričana, saj je situacija težka že za odrasle, kaj šele za otroke. "Opažam vse več stisk. Otroci doma jokajo, kričijo, ne želijo sedeti za računalniki, ne zmorejo več delati za šolo," pravi. Pravi, da so na robu in si želijo nazaj v šolo, ne zmorejo več, ne vedo več, kaj se sploh učijo. 

"Po osmih urah gledanja v ekran jih po navadi čakajo še naloge. Ob tem nimajo nobenih hobijev, sprostitev, nobenih tesnejših socialnih stikov s svojimi prijatelji," pravi. Izpostavila je, da je situacija toksična in da škoduje otrokom, saj smo jim vzeli možnost izpolnjevanja osnovnih življenjskih potreb. "Hkrati so soočeni z ogromnim stresom," je še dodala. 

Staršem je svetovala, naj karseda zmanjšajo stres pri otrocih. "To je težko, a poskušajte vseeno z otroki sodelovati pri razvedrilu in sprostitvi," je dejala. Učitelje in profesorje pa je pozvala k večjemu razumevanju. "Naj upoštevajo, da otroci delajo v nenormalnih pogojih in da ne morejo delati kot običajno," je še dejala.  

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kana-1
28. 12. 2020 17.04
Dan gor ali dol ne pomeni nič 😇🙈
Salomon
18. 12. 2020 14.16
Upam, da bodo kmalu, saj je izpad ljudi na delovnih mestih zaradi vseh teh ugodnosti in višjih sil in pravic in ne vem česa vse že, ogromen. Če bi ministrica znala zaviti vrat ravnateljem in učiteljem in Svizcu, da upoštevajo ukrepe, kot drugje po Evropi, pleksi, maske, red, razkuževanje, en razred, nič selitev, lahko tudi izmenski pouk, nenazadnje... Ampak učitelji so zagnali vik in krik, da jim je slabo z masko, nastopali proti nošenju, neka pametna je celo trdila, da njeni zaposleni omedelvajo zaradi maske, ... In vsi so se potuhnili ter zaprli šole. pri nas je vse problem uvesti, demokracija je za pametne.. V šolstvu, zdravstvu in sodstvu je nastal iz demokracije kaos. Pa smo tam
sandroso
16. 12. 2020 11.50
-1
OTROCI MORAJO ITI ČIMPREJ V ŠOLO!!! Zaradi njih samih, zaradi družbe, vrstnikov, razlage, učenja,.... itd zakaj lahko poslanci sedijo v klopeh, pa so bistveno večji prenašalci oziroma oni so odnasalci saj nam že vrsto let kradejo ko srake... Ajde Simona odpri že enkrat svojo prazno glavo....
Amasakul
16. 12. 2020 11.47
Ti otroci bodo res glupani.
enakatalena
16. 12. 2020 11.30
+0
Bi bilo bolje, ko ne bi šli prav takoj po novem letu v šolo. Ker se bodo s počitnic vrnila ena tretjina učencev, ki ima stare starše v drugih državah, bo okuženost po praznikih zagotovo narastla.
Uporabnik1718834
16. 12. 2020 11.16
+2
Morda bodo šli v šolo septembra 2021.Mogoče.
spider2050
16. 12. 2020 10.27
+1
ko vladni svečkar uporabi besedo morda, točno veš, da te bo prevaral po dolgem in počez, že ko svećkar odpre usta , se takoj zlaže. ni nobenega drugega vala, oni pa že govorijo o tretjem. Delajo po navodilih Billa Gatesa, ki je izjavil, da bodo lockdowni trajali še 2 leti.in svečkarski minjoni ubogajo svojega zločinskega bossa do pike
BellaCiao
16. 12. 2020 10.12
MORDA se vleče že od krompirjevih počitnic! VEČ KOT OČITNO je, da je Simona KUSTEC samo en obraz bimbo plavolaske, ki je tam samo za brojčano stanje. Otrokom se dela nepopravljiva škoda! POLEG TEGA učitelji (ne vsi nekateri pa) zahtevajo nivo znanja in tu nastaja problem!
Koce62
16. 12. 2020 10.12
+1
V šole po novem letu, morda malce kasneje. Morda potem še en malčk, da se dodobra zmenijo, potem iz preventive še malo dlje, le toliko, da dokončno rešijo eno drugo zagato, nakar bodo uradno objavili čez 14 dni na seji, kako se bodo menili čez 14 dni ali bo na seznamu točka za razmislit ali se šole odprejo. (nekako tako poslušamo to zgodbico že skoraj dva meseca)
Sajeta5
16. 12. 2020 08.55
+0
Res je, otroci so razdražljivi in apatični, sama snov ni toliko problem, kolikor je problem stiska ki jo občutijo zaradi vsega. Moja 8-letna hčera se, ko čuje besedo Korona razburjati, da ji je vsega dovolj... tako kot vsem. Umirajo starejši, če res umirajo zaradi Korone in namesto da se njih izolira, zapirajo celo nacijo.... češ, da to ni demokratično.... še zmeraj bi bila boljša izolacija 25% prebivalstva, kot pa da nas vse uničujejo
rada imam Slovenijo
16. 12. 2020 08.34
-1
Evo, prav to me nervira. Rečejo, da bodo otroci po praznikih šli v šolo, a zravene takoj dodajo ali pa čez en teden. Odločite se in nas ne flancajte. Ali po praznikih ali en teden po praznikih. In sanja se vam ne, kako otroci trpijo, ko morja delati od doma. Ni isto in pika. Ali pa nekateri nočejo priznati, da je delo učitelja pomembno in zahtevno.
jutri_pa_res
15. 12. 2020 21.23
+1
Zaradi zaprtja šol otroci pogrešajo družbo vrstnikov in nemogoče jim je preprečiti, da se ne bi čez dan z vrstniki družili pač po stanovanjih, dvoriščih, igriščih in ulicah. Glede na to, da smo imeli v zadnjih 7 tednih edini v EU zaprtje šol in da smo imeli najvišjo stopnjo okužb in smrti na milijon prebivalvev, bi lahko sešteli 1+1 in utemeljeno posumili, da je morda tu vzrok tako močnega kuženja. Seveda otroci niso nič krivi, večinoma nimajo simptomov in popolnoma nehote prenašajo okužbe na družinske člane. Zato pa je potem kup ljudi, ki govorijo, da nimajo pojma, kje so se okužili.
metulj?ek
15. 12. 2020 20.31
+2
Gantar kje je tisto malo zdrave kmečke pameti? Samo bluzenje v tri dni... Morda, mogoče, še 14 dni počakajmo... Kaj za en minister si???
mb3zb6
15. 12. 2020 18.36
+2
Kaj se šteje za otroke zdej? O srednjih šolah ni ne duha ne sluha - so odpisani? Niso vredni omembe? Niso več otroci? Pa študenti, vedno revolucionarni, proti vsaki stvari... kje so zdaj?
metulj?ek
15. 12. 2020 20.29
+0
Študentje bi mogli med prvimi v luft, pa so malodušni glede tega dogajanja 😞
akmt
15. 12. 2020 18.35
+2
Ce se pa obeta najhujsi val?!?! Ne stekam
Uporabnik1523135
15. 12. 2020 20.34
Koronavirusovec
15. 12. 2020 18.20
+0
Koga brigajo neki kvazi otroci
deny-p
15. 12. 2020 17.37
+3
Ko bosta šla otroka zjutraj s torbo na rami skozi vhodna vrata, bom verjel, da se je šola odprla.....
devlon
15. 12. 2020 17.33
+2
Morda mesec kasneje. Who cares
ANNMA14
15. 12. 2020 17.33
+5
Vi pa veste kako poteka šolanje? Koliko se starši in stari starši moramo ukvarjati z šolarji in koliko živcev in nemira nam gre v nič? Pomagamo, ampak tisti, kateri tega ne doživljate ne morete to vedet in sodit o tem!!!
Koronavirusovec
15. 12. 2020 18.02
-4
Kdor ima rad svoje otroke, jim ni problem pomagati pri učenju
LeeLoo7
15. 12. 2020 18.07
+1
Mogoče imate pa samo manj sposobne otroke in zelo rahle živce. Kar ni nič narobe, samo razlog za pritoževanje pa tudi ne bi smelo biti.
dajno
15. 12. 2020 18.11
-2
Mogoče pa nismo vsi študirali pedagogike a? Ker po vaše lahko tudi mehanik, zidar učita? Zakaj potem učitelj rabi fax?
akmt
15. 12. 2020 18.37
-1
Vsak, ki je naredil osnovno solo, je sposoben ucit lastne otroke. Si prej prebres, se spomnis zadev.... Ce si pa vse preplonkal, pa.... Jebijeza
Akuster
15. 12. 2020 17.32
+4
Kaj pa na to, da so s šolanjem na daljavo marsikoga obvarovalo pred okužbo in mogoče smrtjo pa nihče ne pomisli??? Ne vem, zakaj vam je nekaterim tako težko imeti otroke doma, saj pa so vaši!! Mi doma v maksimalno treh urah vse naredimo in oba hodima v službo, s tem da delama izmensko delo, kar je še bolj naporno, ampak nam vse uspeva!!
akmt
15. 12. 2020 18.37
+4
truelies
15. 12. 2020 18.48
+2
wow Akuster pa ti si car-ica potem jih sploh ne daj v šolo se lahko še naprej preko spleta učita do faksa ali pa še dlje.