Korona

Odpiranje vseh trgovin, stranka za obisk salona testa ne bo več potrebovala

Ljubljana, 11. 02. 2021 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
129

Na smučiščih bo odslej za uporabo žičniških naprav veljal negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Za voznike taksijev bo testiranje potrebno na tri dni, enako velja za inštruktorje v avtošolah. Tistemu, ki je prebolel covid-19, se šest mesecev ne bo treba testirati, upravičen je tudi do zdravniškega potrdila. Znova, brez omejitev, bodo dovoljene vse trgovinske dejavnosti. Potrošnikom za koriščenje storitev ne bo več treba predložiti negativnega testa, ta bo sicer še naprej obvezen za izvajalce higienske nege.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odpiranje trgovin
    03:55
    Iz 24UR: Odpiranje trgovin
  • Iz 24UR: V oranžni fazi
    03:29
    Iz 24UR: V oranžni fazi
  • Iz SVETA: Kaj se še spreminja?
    01:49
    Iz SVETA: Kaj se še spreminja?
  • Iz SVETA: Sproščanje ukrepov
    01:43
    Iz SVETA: Sproščanje ukrepov
Epidemiološka slika v Sloveniji se je izboljšala: prešli smo v oranžno fazo, ukrepi se sproščajo, številne dejavnosti odpirajo.
Epidemiološka slika v Sloveniji se je izboljšala: prešli smo v oranžno fazo, ukrepi se sproščajo, številne dejavnosti odpirajo. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenija je prešla v oranžno fazo, sproščajo se nekateri ukrepi, ki so veljali za omejitev širjenja epidemije covida-19. Aktualno epidemiološko sliko in stanje v državi je danes na seji obravnavala vlada in sprejela več sprememb odlokov. Večina jih v veljavo stopi s ponedeljkom.

Za smuko dovolj negativni test, ki ni starejši od enega tedna

S prihodnjim tednom bo na smučiščih za uporabo žičniških naprav po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca tako denimo veljal negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Doslej so se morali smučarji testirati na 24 ur. Tistim, ki so covid-19 preboleli, se pol leta ne bo treba testirati, upravičeni pa bodo do zdravniškega potrdila.

Poleg smučarjev, ki bodo želeli uporabljati žičniške naprave, bo moralo imeti negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, tudi osebje na smučišču, ki je v neposrednem stiku z uporabniki, je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedal Vrtovec.

"Nihče si ne želi, da bi te ukrepe znova začeli zaostrovati," je dejal minister in smučarje pozval k spoštovanju ukrepov in predvsem ohranjanju razdalje med čakanjem na žičnico. "Če bomo odgovorni ugotovili, da se tega ne spoštuje, bomo morali omejiti uporabo žičniških naprav," je poudaril.

Čeprav je po novem za uporabo žičniških naprav potreben test, ki ni starejši od tedna dni, pa še vedno velja spoštovati ukrepe.
Čeprav je po novem za uporabo žičniških naprav potreben test, ki ni starejši od tedna dni, pa še vedno velja spoštovati ukrepe. FOTO: Shutterstock

Novosti je vlada po Vrtovčevih besedah sprejela tudi na področju taksi prevozov, avtošol in javnega prevoza. Za inštruktorje v avtošolah bo še naprej veljal tridnevni negativni test, so pa novost uvedli na strani uporabnikov. Tudi njim bo po novem test veljal tri dni in ne več 24 ur.

Ker želi imeti vlada po besedah infrastrukturnega ministra pošten odnos do vseh, je testiranje uvedla še za taksi prevoze. Tudi za voznike taksijev bodo tako od ponedeljka potrebna testiranja na novi koronavirus, negativni test pa prav tako ne bo smel biti starejših od treh dni.

Kar se tiče smučišč, taksi prevozov in avtošol, je vlada po pojasnilih ministra odločila tudi, da negativni test ne pride v poštev za tiste, ki so okužbo že preboleli, in tiste, ki so že bili cepljeni. "To je pomembna stvar glede na to, da imamo dokazano 200.000 tistih, ki so covid-19 preboleli," je izpostavil.

Vlada je na današnji seji sklenila, da bo od ponedeljka na smučiščih za uporabo žičniških naprav veljal negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Doslej so se morali smučarji testirati na 24 ur. Tistim, ki so covid-19 preboleli ali bili proti njemu cepljeni, se pol leta ne bo treba testirati, upravičeni pa bodo do zdravniškega potrdila.

Vlada tako uvaja možnost, da namesto negativnega testa ljudje lahko predložijo dokazilo o cepljenju, zdravniško potrdilo o prebolelem covidu-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev.

Vrtovec je napovedal še spremembe na področju javnega potniškega prometa. Kot je dejal, bodo tega prilagodili odprtju šol. "Ko se odprejo šole, bo tudi javni promet deloval brezhibno," je zatrdil.

Žičničarji pozdravljajo omilitev pogojev za smuko

Žičničarji so z omilitvijo pogojev za uporabo žičniških naprav zadovoljni, je medtem dejala predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič. Upajo, da bo sprostitev ukrepov skupaj z odpravo omejitev prehoda meja občin in statističnih regij ter šolskimi počitnicami pripomogla k povečanju obiska na smučiščih.

"Zaradi dosedanje ureditve, po kateri so se morali smučarji testirati na 24 ur, se marsikdo ni želel smučišču niti približati. Poleg tega je vse več ljudi covid-19 že prebolelo ali pa so se cepili, zato je bila takšna ureditev nesmiselna," je dejala Božič Badaličeva.

V Združenju slovenskih žičničarjev zdaj na smučiščih pričakujejo več ljudi, k čemur bodo po njihovem mnenju pripomogle tudi odprava omejitev prehoda meja občin in statističnih regij ter šolske počitnice. Slednje bodo prihodnji teden za vzhodno polovico države, teden pozneje pa za zahodno.

Poudarila je, da razmere sicer še niso idealne, saj nekateri omejitveni ukrepi ostajajo. "Razumemo pa, da država pač mora poskrbeti za varnost državljanov in preprečevanje širjenja okužb," je dodala.

Dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev, nič več obveznih testiranj za potrošnike

Od ponedeljka bodo vrata lahko odprle tudi vse trgovine, brez omejitev. Hkrati v nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike, je povedala državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Ajda Cuderman.

Obstoječi odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom je vlada podaljšala do nedelje, v ponedeljek pa bo v veljavo stopil novi odlok. V njem se izjeme, za katere je dovoljeno opravljanje dejavnosti, širijo na opravljanje trgovinske dejavnosti ne glede na vrsto blaga in prodajno površino. "To pomeni, da so z odlokom dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev," je na vladni novinarski konferenci pojasnila sekretarka.

Najpomembnejša sprememba pa je, da novi odlok od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa za koriščenje storitev, je nadaljevala Cudermanova.

Glede testiranja zaposlenih bo še naprej veljalo, da bodo določene dejavnosti lahko delovale brez posebnih pogojev (negativnega testa za izvajalca). Izjeme bodo tu enake kot doslej, denimo bencinski servisi, pošte in lekarne, nekaj pa je novih. To so storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

Še ena sprememba v novem odloku je ta, da bo prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji odslej urejena v okviru določil o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih. To pomeni, da tudi za to dejavnost ni zahtevano testiranje zaposlenih.

Negativen test na okužbo še vedno potreben za izvajalce higienske nege

Pri drugih storitvah pa bo (še vedno) zahtevano redno testiranje zaposlenih. Slednje med drugim velja za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero odslej sodijo tudi tržnice, in vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja doslej oproščeni.

V ta sklop sodijo še servisne delavnice velikosti do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, storitve nepremičninskega posredovanja, strokovno oziroma poslovno izobraževanje ter storitve salonov za nego živali.

Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je v odloku skladno z odpravo omejitve zbiranja določeno, da se jih lahko udeleži do največ 10 oseb.

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.
Vlada je na današnji seji sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. FOTO: Damjan Žibert

V skladu s širšo vladno odločitvijo sicer tudi glede testiranja zaposlenih velja, da lahko ti namesto negativnega testa predložijo dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covidu-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev.

Vlada sicer pripravlja poseben protokol za zaposlene v trgovinskih in drugih dejavnostih, ki so sproščene, ki bo določil prioritetno obravnavo testiranja zaposlenih, država pa bo povrnila stroške, je tudi povedala Cudermanova. "To bo konkretizirano v nekaj dneh," je napovedala. S tem je odgovorila na vprašanje, kako bodo trgovci in drugi gospodarski subjekti lahko zagotovili pravočasno testiranje svojih zaposlenih.

Še naprej pa pri izvajanju vseh storitev ostaja omejitev ene stranka na 30 kvadratnih metrov oziroma ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov, ter ena stranka na 10 kvadratnih metrov v primeru odprte tržnice, je povedala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu.

Na novinarski konferenci po današnji seji vlade je sicer poudarila, da bo nadaljnje sproščanje ukrepov odvisno od epidemiološke situacije. "Še posebej potrošnike nagovarjamo, da na koriščenje storitev hodijo zdravi in ob spoštovanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)," je dejala.

V OZS zadovoljni s sprostitvami v dejavnostih

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zadovoljni z danes sprejetimi sprostitvami omejitev pri dejavnostih. Najbolj pozdravljajo odločitev, da ne bo več potreben negativen test za stranke nekaterih storitev, na primer kozmetičnih salonov.

"V OZS smo zadovoljni, da je dobršen del sprostitev prišel na pobudo OZS," je dejal predsednik zbornice Branko Meh in pozdravil odločitev, da bo država krila stroške testiranj ter da strankam kozmetičarjev in nekaterih drugih ne bo več treba predložiti negativnega testa na koronavirus. "Nekateri kozmetični saloni se ravno zaradi tega niso odprli," je dejal Meh.

V zbornici upajo, da se bodo lahko kmalu odprli tudi gostinski lokali in namestitve oziroma turizem. Meh verjame, da bo država v vmesenem času gostincem, hotelirjem, avtobusnim prevoznikom, ki so vezani na turizem, in drugim priskočila na pomoč.

V sekciji kozmetikov pri OZS so z odločitvijo vlade o ukinitvi obveznih testiranj za potrošnike zelo zadovoljni. Kot je dejala predsednica sekcije Petra Mrhar, jo veseli, da se očitno začenja vnovična normalizacija njihovega poslovanja. "Absolutno gre za pomemben korak na poti k izboljšanju razmer za našo dejavnost," je dodala.

V Sindikatu trgovine Slovenije pa so kritični do obveznega testiranja zaposlenih. Kot so zapisali v pismu predsedniku vlade Janezu Janši, ki so ga posredovali tudi medijem, razumejo, da je testiranje pred nastopom dela nujno za zaposlene v prodajalnah, ki so bile zaprte več mesecev. "Ne razumemo pa, zakaj je z odlokom določeno obvezno tedensko testiranje tudi za trgovce, ki so delali že sedaj, torej v živilskih trgovinah, kljub trendu upadanja števila okužb, medtem ko so bili v času najvišjega števila okužb nepomembni in 'nevidni'," so izpostavili.

Ob lanskem začetku epidemije so v sindikatu vlado pozivali k poostrenim zaščitnim ukrepom za zaposlene, a jih je ignorirala, so zapisali. "Tedaj ni nanje pomislil nihče. Dolžni so bili delati v nemogočih razmerah. Delali so šest dni v tednu, najmanj 48 ur tedensko, niso imeli ustrezne varnostne zaščite ter so bili neposredno izpostavljeni virusu zaradi navala in nenadzorovanega vstopa kupcev v prodajalne, torej brez obveznosti testiranja, ki ga sedaj določate z odlokom," so navedli.

Če je testiranje vendarle nujno, pa naj država zagotovi ustrezno število testirnih mest in celostno kritje stroškov testiranja, so še pozvali.

Odprte trgovine v nedeljo-3

Na težave, s katerimi se zaradi obveznega testiranja soočajo zaposleni, so opozorili tudi v reprezentativnih sindikalnih centralah. Pri tem so posebej opozorili na nekorektne in po njihovem prepričanju nezakonite prakse nekaterih delodajalcev, ki so skrb in strošek za izpolnitev pogoja testiranja prevalili na delavce.

"Odgovornost za varnost in zdravje na delovnem mestu sta po zakonu na strani delodajalca, stroški ukrepov za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, med katere zagotovo sodijo tudi ukrepi za preprečevanje in omejevanje širjenja virusa, pa ne smejo bremeniti delavcev, temveč mora te stroške prevzeti delodajalec," so poudarili.

Vse delodajalce so tako pozvali, naj delavcem čas testiranja priznajo kot delovni čas in naj stroškov testiranja ne prelagajo na zaposlene.

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rb63
12. 02. 2021 12.25
Kako dolgo zdaj ta pozitivni test velja, 6 mesecev ali 3? Meni na teh bedarijah, ki jih dobivam iz službe še piše, da tri. Usmili se jih bog, saj ne vedo kaj delajo.
zibertmi
12. 02. 2021 09.42
+2
janša je na eni strani odprl občine in regije na drugi strani smo pa zaradi ukrepov primorani tudi ob vikendih biti doma.čez teden delaš za vikend pa v vrsti čakaš ,da boš testiran in upaš ,da pri tako zanesljivih testih ostaneš negativen,da ti že vsaj na pcr test ni potrebno,da boš čez teden lahko delal.za podjetnike in obrtnike pa to pomeni še nekaj organizacije in birokratskih zadev plus ,da kot so rekli testov ni niti za šolnike dovolj na zalogi in ,da se bodo,vsaj v naši občini,podjetniki ali obrtniki testirat zgolj v nedeljo od 9 do 12 ure,pri čemer se lahko zgodi,da ali ne boš prišel na vrsto ali bo zmanjkalo testov ali pa kot sem napisal boš potreboval pcr test,ker bo hitri pozitiven,lažno ali ne je v tistem trenutku bolj malo važn in boš čez teden imel zaprto,ker se boš lahko testiral ponovno zgolj za vikend.teden je rezerviran za druge dejavnosti.edino kar povzroča tale kaos je zmeda in nervoza ljudi,odhojsajte že enkrat.teste ste porabili.cepivo pride iz rusije ali iz kitajske.stranskih učinkov kot je moč prebrati pa vsak dan več
I Zola
11. 02. 2021 21.57
+1
Smejejo se nam in vozijo mamo na Hrvasko in pijejo samo vodo. Ta dva ko ju vidim bolhe da ne povem kaj mi hodi po glavi. Janeza vemo kaksen je. Ampak ko nekoga vidis ko je prvic minister imam obcutek kot da se mascuje. Sej to kar delajo ni znanost. E moj Tesla da si izmislu samo se kako te sataniste odstranit.
pešec
11. 02. 2021 21.05
+4
Do sedaj se ni bilo potrebno testirati trgovkam, branjevkam, pri prehodu v oranzno fazo pa se morajo vsak teden. KJe naj se testirajo branjevke ki prodajajo enkrat na teden kmetijske proizvode na trznici? Kdo jim bo placal testiranje, da bodo lahko prodajale SLOVENSKO HRANO. MOGOCE MINISTER JOZE PODGORŠEK?
zibertmi
11. 02. 2021 20.57
+4
v črni fazi brez testiranj v oranžni z nora hiša
pešec
11. 02. 2021 20.26
+6
sedaj se ni bilo potrebno testirati trgovkam, branjevkam, pri prehodu v oranzno fazo pa se morajo vsak teden. KJE? Je pa zanimivo da se vsem ki dobijo dodatek zaradi sluzbenih stikov NI potrebno testirati in veselo raznasajo covid in tako ubijajo ljudi - prosto po TONCKU! Upam da Tonček ve da so tudi župniki izpostavljeni in tako možni veliki raznasalci.
turojen
11. 02. 2021 20.18
+4
Obvezno testiranje za vse janši ste, lokacija samo v farovžih..
Papinjan
11. 02. 2021 20.37
-4
nekdonekje
11. 02. 2021 20.50
+1
VAREN
11. 02. 2021 20.14
+11
Neumna vlada še naprej. V trgovine, fitnese in vse ostalo brez testov, na smučišče pa s testom. Janez čas butalcev se začenja. Pridruži se jim s svojimi ritolizniki.
tali?ni tom
11. 02. 2021 20.03
+7
ko gledaš in poslušaš te vehementne vladne "veljake" ,ugotoviš da niti ne vejo kaj bi radi! enostavno ,tričetrt dejavnosti v sloveniji je dovoljeno opravljat brez testiranja,recimo trgovec pa se mora testirat,taxist in podobne fore,dokazano bojda se virus zadržuje dlje časa na površinah recimo artiklov pa se ni treba testirat strankam,kmetom,dostavljalcem,poštarjemin še je tega! pa kdo ma tu koga za norca se sprašujem čedalje pogosteje! enostavno nabijanje z odloki in situacija ne gresta skupaj in pika!in recimo,kako naj se gre testirat en trgovec samozaposlen ,če ga nima tisti čas kdo zamenja,pa še pelat se mora v kraj testiranja recimo dvajset kilometrov v eno stran,čakat,nato nazaj in dve uri sta nekak mimo! kdo bo plačal izpad dohodka tisti čas,kako nazaj dobit stranek? se kdo od teh ljudi ki nabijajo take fore vpraša? verjetno ne ker oni dobijo plačo brez truda,za sp,sploh samozaposlenega je pa vsaka ura ko ne dela ,sploh v konici ki je ponavadi zjutraj izguba! vsi pa živimo na škrge zadnja leta! janez janša,sprašujem ,kako si premozgal te zadeve???verjetno te ne briga, ko z nesmisli uničuješ eksistenco malih sp in ljudi ki ti filajo proračun!sramota!
Kekec 007
11. 02. 2021 20.02
+10
Pokvarjena janšistična vlada. Nasilno testiranje zaposlenih v duhu prodaje škart testov belih smrčkov in ostalih SDS priključkov.
I Zola
11. 02. 2021 21.52
+2
Zdaj lahko gremo v Ljubljano. Naredimo mi interpelacijo.
Jožajoža
11. 02. 2021 19.54
+9
prosimo poslance smcv in desusa, da pomagajo slovenskim strankam rušit te skrajne desničarje. ti so šli že predaleč. oni nenormalno bogati, slovenci pa ubobožani.
I Zola
11. 02. 2021 21.56
+1
Smejejo se nam in vozijo mamo na Hrvasko in pijejo samo vodo. Ta dva ko ju vidim bolhe da ne povem kaj mi hodi po glavi. Janeza vemo kaksen je. Ampak ko nekoga vidis ko je prvic minister imam obcutek kot da se mascuje. Sej to kar delajo ni znanost. E moj Tesla da si izmislu samo se kako te sataniste odstranit.
Chain link
11. 02. 2021 19.47
+0
Tole iz POP-ina bi podru
Hasta la victoria siempre
11. 02. 2021 20.01
Ban Jela?i?
11. 02. 2021 20.05
-2
@A.E1991 slabo je to...jaz uletel v njo ko Hitler v Warszawo..uničil bi je ko Hrvaška Vojska Republiko Srpsko Krajino.
Ban Jela?i?
11. 02. 2021 20.05
-2
SEJBOBOL
11. 02. 2021 19.35
+7
100% sem da bo ŠE veselo ...
SEJBOBOL
11. 02. 2021 19.33
+13
Do 4 ur čakanje na testiranje po možnosti bodo celo kmal plačljiva zato da greš 4 ure v službo ... A ste normalni ???
SEJBOBOL
11. 02. 2021 19.31
+8
Dejte mi povedat kje je tu logika k smo bili v "črni" fazi se frizerjem ni bilo potrebno testirat sedaj k sproščamo pa ????
Xyz2023
11. 02. 2021 19.27
+11
Testiranj v Sloveniji je bilo že toliko da smo statistično vsakega državljana testirali že 5x. Saj drugače niti ne gre, nebi bilo dovolj “pozitivnih” in potem tudi ukrepov več nebi bilo
Defragment
11. 02. 2021 19.36
+9
Statistika je sinonim za LAŽ. Jaz sem bil prisiljen, da se testirma 3x.
simple_mind
11. 02. 2021 19.25
+7
Zakaj šele v ponedelk ? Da bodo v nedelo, tik pred pondelkom, spet lahko brezglavo vse "preventivno" zaprli ?!?
zibertmi
11. 02. 2021 19.18
+5
v članku in tudi obvestilu obrtne zbornice ni zaslediti,koliko je lahko star negativni test.pa tudi kako si predstavljajo testiranja.če testov ni niti za šolnike dovolj ,kaj šele za ostale dobave pa pred koncem meseca ni pričakovati.pa v naši občini je prišla pošta iz zdravsvenega doma,da testov med tednom ne bodo opravljali,ker so termini rezervirani za šolnike.se pravi že taxisti in avto šole tega testa med tednom ne bodo mogli opravit,če sebodo tem pridružile še ostale dejavnosti,za katere ni jasnega temina bo pa tako kaos kaj naredit.ali delat brez testa ali pa zapret.nesposobni do amena.papir prenese vse
Nehajte ze enkrat
11. 02. 2021 19.18
+7
V trgovinah se lahko vsi cel cas med policami drenjajo,a na terasah z razmakom miz ni mogoce ene kave spit,a lahko v parku 10 ljudi skupaj je in pije
simple_mind
11. 02. 2021 19.26
+5
So vsi ti nesmiselni neusklajeni neumni ukrepi pa sedaj nekaj novega ?!?
Tadi 1973
11. 02. 2021 19.15
-2
Naši veljaku so končno uvideli, da glava ni samo za to, da imaš na njej kapo, ampak da lahko z njo tudi razmišljaš in kaj pametnega narediš. 👏👍
simple_mind
11. 02. 2021 19.26
+6
Niti ne, samo nezaupnica se približuje ...