Korona

Odprte le najnujnejše trgovine, začasno sproščeno gibanje. Bodo delale tudi tržnice?

Ljubljana, 24. 12. 2020 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, D.F., STA
Komentarji
237

Od danes so znova zaprte trgovine, ki ne ponujajo najnujnejših potrebščin, v veljavi pa so tudi omejitve pri storitvenih dejavnostih. Neuradno naj bi kljub temu v kratkem sprostili omejitev glede delovanja tržnic. Javni potniški promet bo obratoval tudi med božično-novoletnimi prazniki. Od danes opoldne do petka do 20. ure bo dovoljeno gibanje med občinami in regijami.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaradi epidemije vse drugače
    04:59
    Iz 24UR: Zaradi epidemije vse drugače
  • Iz SVETA: Ukrepi od jutri dalje
    03:03
    Iz SVETA: Ukrepi od jutri dalje
  • Iz 24UR: Stanje se počasi umirja
    02:29
    Iz 24UR: Stanje se počasi umirja

Skladno z vladnim odlokom so od danes pa do 4. januarja lahko odprte le prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki. Odprte so lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe. S seznama izjem pa so izpadle tržnice, a po poročanju Radia Slovenija ne bo dolgo tako. Pristojni so namreč, kot so poročali v radijskem dnevniku, obljubili, da bodo napako odpravili in tržnice odprli v najkrajšem času.

Na seznamu izjem so tudi individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane (razen alkohola in alkoholnih pijač) na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer uživanje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Prav tako ni dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov.

Zmanjšanje števila izjem sledi začasni sprostitvi nekaterih protikoronskih ukrepov, in sicer med 15. in 23. decembrom. V tem obdobju so bili med drugim odprti frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice.

Danes in v petek je na zasebnih površinah dovoljeno druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer velja omejitev na maksimalno šest odraslih oseb (otroci do 15. leta so izvzeti). 

Vlaki in avtobusi bodo lahko vozili, še naprej pa velja, da so lahko polni le 50-odstotno.

Banke s spremenjenim urnikom, borza zaprta

V času med božičnimi in novoletnimi prazniki v bankah in hranilnicah po Sloveniji velja nekoliko spremenjen urnik opravljanja medbančnega plačilnega prometa. Danes bo poslovanje skrajšano, nato bo na praznična dneva mirovalo. Ljubljanska borza je medtem zaprta že danes. Poslovalnice vseh bank in hranilnic, ki so članice Združenja bank Slovenije, bodo danes odprte do 12. ure, so sporočili iz Združenja bank Slovenije. Isto bo veljalo v četrtek, 31. decembra.

Plačilni promet v polnem obsegu bodo banke po božičnih praznikih izvajale znova v ponedeljek, 28. decembra. Takrat se bo nemoteno trgovalo tudi na Ljubljanski borzi.  Poslovanje tako bank in hranilnic kot borze pa se bo po božično-novoletnih praznikih v običajne tirnice vrnilo v ponedeljek, 4. januarja.

Praznični režim

Vlada je sicer včeraj na dopisni seji sprejela spremembe odloka o omejitvi gibanja ljudi. Od petka zvečer bo gibanje med občinami znova prepovedano za vse regije. Je pa med izjeme, ki dovoljujejo prehod občinskih meja, dodana individualna športna aktivnost ali gibanje v naravnem okolju izven naselij.

Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, je bila odločitev za sprostitev prehoda občinskih meja v epidemiološko ugodnejših občinah vezana na sprostitev nekaterih storitvenih dejavnosti. Ker se te z odlokom, ki velja od četrtka do vključno 4. januarja, zapirajo, pa tudi prehoda med občinami ne bo več. Posledično odlok tudi ne določa več uporabe aplikacije #OstaniZdrav.

Hkrati pa je med izjeme, zaradi katerih se dovoljuje prehod občinske meje, vlada dodala športno dejavnost. V vseh regijah bodo torej posamezniki v drugo občino lahko odšli z namenom izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju izven naselij, pri čemer morajo upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, torej predvsem držati ustrezno razdaljo do drugih.

Ostale izjeme, denimo odhod na delo ali pomoč nekomu, ki jo potrebuje, ostajajo v veljavi z izpolnjeno izjavo, ki je objavljena na spletni strani vlade in marsikateri občinski spletni strani, ter ustreznimi dokazili.

Sprememba odloka začne veljati 25. decembra, še vedno pa velja, da bo prehajanje tako občinskih kot regijskih meja za vse dovoljeno od četrtka od 12. ure do petka do 20. ure. Če se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale, pa podobno na silvestrovo in prvega januarja. Omejitev nočnega gibanja ostaja v veljavi.

Vlada je zmanjšala tudi število izjem za vstop v Slovenijo iz držav na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno ali brez predložitve negativnega izvida testa na novi koronavirus. 

Vstop v Slovenijo iz t. i. rdečih držav bo tako od zdaj brez karantene ali negativnega testa na koronavirus mogoč le ob sedmih izjemah.

Prva velja za čezmejne dnevne delovne migrante, ki imajo delovno razmerje v eni od članic EU ali schengenskega območja in se vračajo v Slovenijo po 14 urah po prehodu meje.

Druga velja za osebe, ki so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza. Tretja pa za prevoznike, ki prevažajo blago ali osebe v ali izven Slovenije v gospodarskem prometu. Tranzit v tovornem in potniškem prometu čez Slovenijo je treba izvesti v osmih urah. Četrta izjema velja za fizične osebe, ki potujejo čez Slovenijo, kar je treba izvesti v šestih urah.

Peta izjema velja za predstavnika tujega varnostnega organa (policije ali pravosodja), ki izvršuje uradno nalogo in zapusti Slovenijo takoj, ko je po izvršitvi naloge to mogoče. Šesta izjema velja za osebe, ki so prepeljane v Slovenijo z reševalnim ali sanitetnim vozilom, in spremljevalnemu zdravstvenemu osebju v tem vozilu, sedma pa za osebe z diplomatskim potnim listom.

Ne veljajo pa več izjeme zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje, zaradi nujnih poslovnih razlogov, zaradi načrtovanega nujnega zdravstvenega pregleda ali posega, za dvolastnika ali najemnika zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, zaradi dostopa do prodajaln ali storitev v sosednji državi ipd. V teh primerih je torej treba imeti negativen test, sicer bo oseba napotena v karanteno.

Kot izjema za vstop brez karantene ostaja predložitev negativnega izvida testa, ki ni starejši od 24 ur in je opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja. Upoštevajo se le testi, opravljeni po metodi PCR.

Vlada je poleg tega poenostavila seznam držav, za katere veljajo poostreni ukrepi ob vstopu v Slovenijo. Ukinjata se zeleni in oranžni seznam držav, pomemben ostaja le še rdeči. Za vse države, ki niso izrecno naštete na rdečem seznamu, tako velja, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in lahko osebe, ki prihajajo iz teh držav ali administrativnih enot držav, v Slovenijo vstopijo brez napotitve v karanteno oz. ne potrebujejo predložiti negativnega izvida na koronavirus.

Vlada je hkrati tudi prenovila rdeči seznam, ki bo začel veljati s petkom. Na njem so praktično vse evropske države, tudi vse slovenske sosede, Italija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška.

Na seznamu ni le posameznih administrativnih enot, kot so npr. finska pokrajina Uusimaa, poljska Podkarpatska, portugalska Madeira, francoski Bretanja in Korzika ter grški otok Kreta, grški južnoegejski otoki in jonski otoki. Na rdečem seznamu sta tudi norveški administrativni enoti Oslo in Viken, medtem ko za ostale dele Norveške ni večjega tveganja zaradi covida-19.

Med tretjimi državami, ki niso članice EU, so med Sloveniji bližnjimi tudi Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija. "Rdeče" pa so tudi Kanada, Rusija, Turčija, Ukrajina in ZDA, je na spletnih straneh vlade objavil Ukom. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

meval
24. 12. 2020 20.17
+0
Kdo se sploh folga tole spremljat!? Meni je skoda cajta da sploh berem.
Uporabnik1947897
24. 12. 2020 20.13
+1
Tole pranje možganov je šlo preko meje,tako ne bo šlo več,kolektivna nepokorščina& ignoranca,to je edina rešitev,tako se postopa s psihopati,da se reče NE za večno,zbudit se bo treba,drugače je z nami konec...Ne računajte na vlado in farmacijo,zakaj bi prvič v zgodovini delovali v dobro ljudi?Ni razloga...Zbudite se in se postavite zase!Prenehajte že slepo reagirati na očitne provokacije,zaradi katerih vsi samo izgubljamo...
Koce62
24. 12. 2020 20.03
Vlada otežuje sezono za smučanje. Verjetno bo sedaj svetovala, da se gremo na obalo kopat, poleti pa smučat.
Diegol14
24. 12. 2020 19.56
+1
Slačiklubi obratujejo?
zibertmi
24. 12. 2020 16.49
+6
v avtobusu 50% ljudi,v tgovini tudi,taxi nabit,do amena.vsepovsod gneča tako v kot prd trgovinami.frizeraji,avtopralnice vseh vrst zaprte.avtomehanik zaprt,pa pojdi v službo ,če se ti pokvari.aja saj greš lahko z javnim prevozom ,ki te po čudežu pripelje pred vsako firmo.pejt mal po novo dozo tablet
kure bedne
24. 12. 2020 16.09
+5
Po videnem sodeč se je te dni narod dodobra založil, tako, da so trgovine lahko zaprte celo naslednje leto. Garantirano. Se še spomnite akcij NNNP-nič nas ne sme presenetiti?
User1832247
24. 12. 2020 19.53
+2
JA KO JE GASILCE POŽAR PRESENETIL IN JE OBJEKT POGOREL.TILE DANES SO PRIBLIŽNO ENAKI!
WAUKA
24. 12. 2020 15.54
+2
Namesto vlada raje napišite JANŠA.
Inred
24. 12. 2020 14.42
+0
Muzeji in galerije so odprte?
?ebula
24. 12. 2020 14.21
+7
Odprto danes, zaprto jutri, bomo še videli kaj bo pojutrišnjem........ Fajn bi bilo, če bi zaenkrat samo čez praznike zaprli kompletno vlado - po 4. januarju pa bomo še videli.
Uporabnik1725083
24. 12. 2020 13.57
+16
Kakšen "idio-beep" moraš biti, da manj kot 24 h prej odločiš, kaj bo in kaj ne bo odprto? Na primer: Zakaj zaprtje tržnic? Še tiste kmetije, ki so prodajale za preživetje je potrebno onemogočit? Uničit? Ljudje so ponekod naročili živila (pecivo, kruh, potice, mesne izdelke, zelenjavo), "odlično delujoča vlada" pa zapre tržnice in to sporoči manj kot dan prej??? Pa kok moreš bit tako nor? Se pravi v trgovino pa lahko po zelenjavo? Po cigarete v trafiko ne, v trgovino pa ja. Pa čemu je to podobno? Pa kdo bo ustavil te "kret-beep".
Obala31
24. 12. 2020 14.12
+2
WAUKA
24. 12. 2020 15.57
+4
Ne morem verjeti, da se najde 50 poslancev, ki mislijo z svojo glavo, kajti še otrok vidi to norost noriškega princa.
daiči
24. 12. 2020 13.37
+6
Se pravi zdaj bojo prehodi med občinami zaprti, razen če se greš rekreirat v drugo občino. Pa sej potem ta razlog ko bojo nekoga ustavli v drugi občini pove vsak. Grem pač hodit v en hrib, vsak k bo pršel v lj občino loh reče, da je namenjen na šmarno goro se rekreirat. A sem kaj zamešal ?
terenec 2
24. 12. 2020 13.56
+2
Nisi nič zamešal. To verjetno misli smučarje na vlečnicah in sedežnicah
dejannovak
24. 12. 2020 13.32
-2
Vse bi blo treba zapret, samo kruh, mleko in alkohol za odvisnike. Da se korona umiri, pol pa spet normalno naprej.
daiči
24. 12. 2020 13.42
+4
eni smo navajen tud mal salame na kruhu imet, ne da smo razvajen, sam navajen smo tako...
User1832247
24. 12. 2020 13.24
+5
pamet je zapustila prizorišče in se za vedno poslobvila!legendarni buta prvi jo je premagal!
picijulka1
24. 12. 2020 13.21
+5
Potrpežljivost je božja mast. Tole se vidi kot agonija 3 dni pred slovesom in potjo v onostranstvo. Še dvakrat pomigajo z glavo in trikrat brcnejo v temo pa smo rešeni.
Amasakul
24. 12. 2020 13.14
+6
kaki ukrepi, delam vsak dan ko črnc in tudi med občinami in državami...no limit za mene.
daiči
24. 12. 2020 12.54
+1
najslabi je ko mraz udari, trenutno so temperature visoke, jesenske, sam k bo pa pr belmu dnevu -10 C takrat se pa prpravte....
taurus111
24. 12. 2020 12.50
+2
Hvala bogu, vse naj zaprejo, da bo mir, kajti kaj ljudje počnejo je nevzdržno.
zof4
24. 12. 2020 13.00
+3
WAUKA
24. 12. 2020 16.00
-1
vezuv_
24. 12. 2020 12.44
+8
Ojoj kam smo prišli, pa to predlagatelji takih odločitev so zreli za psihiatrično obravnavo. Vstop iz tujine v slovenijo brez karantene in testa na kovid, a lastni prebivalci Slovenije pa morajo pred vstopom v trgovine imeti opravljen negativen test. Kje pa je tej vladi spet pamet, ali imajo vsi diplome kupljene ali kaj..banda lopovska.
daiči
24. 12. 2020 12.52
+1
Ah to ni še nič. Kaj pa to ko večina gospodarsta laufa kot da ni nič, ljudje delamo z ljudmi ob upoštevanju varnostnih ukrepov, ampak še vseeno, če si z ljudmi vsak dan po cel dan skupi, je nemogoče vzdrževat varnostne ukrepe. Pravijo da če je en okužen v manjšem prostoru, postanejo okuženi tudi vsi ostali ki so v tem prostoru, negelde na maske, recimo pol ure ali več. Ampak tako je če nočemo da država crkne. Itak pa delovno aktiven narod ni v rizični skupini.
franceprešeren8
24. 12. 2020 12.54
+1
pogan
24. 12. 2020 12.41
-6
Merkur je nujna trgovina?
daiči
24. 12. 2020 12.47
+1
merkur je kar fajn da je odprt, maš noter od a do ž, edin še salame neprodajajo noter..
Marcuus
24. 12. 2020 12.23
-2
Avdić za predsednika.
fortunas
24. 12. 2020 13.51