Korona

Odprtje bazenov in term v prvem junijskem vikendu?

Ljubljana, 24. 05. 2020 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
244

Uradnega datuma, kdaj se bodo v Sloveniji lahko odprli bazeni in velnes centri, sicer še ni, a upravljavci term pravijo, da prve goste pričakujejo že v začetku junija. Škoda, ki so jo utrpeli, ker so bili primorani pozapreti objekte, je sicer ogromna: letos so od sredine marca povsem brez prihodka, lani so v istem obdobju ponekod ustvarili tudi za več kot 12 milijonov evrov prometa. Upravljavci term pa letos tudi zaradi obljubljenih vavčerjev stavijo predvsem na domače goste.

Bazene bodo odpirali postopoma, glede na povpraševanje gostov in vreme, sporočajo upravljavci term.
Bazene bodo odpirali postopoma, glede na povpraševanje gostov in vreme, sporočajo upravljavci term. FOTO: Terme Olimia

Zaradi turističnih vavčerjev, ki jih bo po napovedih vlade možno koristiti od 1. julija dalje, si bo marsikdo letos omislil počitnice v domačih termah in zdraviliščih. Čeprav uradnega datuma, kdaj bodo ti objekti lahko odprli svoja vrata, še ni, se upravljavci term že intenzivno pripravljajo na odprtje sezone. Prve goste pa pričakujejo že v začetku junija.

"Zaenkrat še niso podana dokončna navodila, priporočila in datumi odprtja za bazene, ocenjujemo pa, da bodo navodila izdana v kratkem in da bomo v bazenih in podobnih objektih prve goste lahko sprejeli v začetku junija, najverjetneje v prvem vikendu, ko smo že iz časov pred krizo vajeni večjega povpraševanja," je sporočil Vasja Čretnik, predstavnik Term Olimia v Podčetrtku. V njihovem hčerinskem podjetju na Hrvaškem, v Termah Tuhelj, pa bodo bazene odprli že ta petek, 29. maja. Hrvaška vlada je namreč že v ponedeljek uradno dovolila odprtje bazenov in velnes centrov.

Podobno so nam povedali tudi v družbi Sava, kjer bdijo nad Termami 3000 v Moravskih Toplicah, Termami Ptuj, Termami Lendava, Zdraviliščem Radenci ter hoteli Sava Bled, Bernardin Portorož, Salinera resort Strunjan in San Simon resort Izola. "Odločitev glede odpiranja hotelov in bazenov pričakujemo s strani vlade v kratkem, namestitvene obrate nad 30 sob, kopališča in bazene naj bi odpirali od 1. junija naprej," je povedala njihova predstavnica Ana Praprotnik.

Vprašanja, kdaj nameravajo odpreti svoje objekte, smo poslali še v Terme Čatež in Vodno mesto Atlantis, vendar odgovorov z njihove strani nismo prejeli.

Bazene bodo odpirali postopoma

Bazene, kot pravijo v Termah Olimia, bodo odpirali postopoma: "Vendar pa ne načrtujemo, da bi kateri izmed njih ostal zaprt dlje časa, saj je sama ponudba v različnih bazenih namenjena različni strukturi gostov in ne želimo nikogar prikrajšati." Najprej naj bi odprli notranje bazene, termalni park Aqualuna pa "s prihodom toplega vremena", načrtovani datum je zaenkrat petek, 12. junij. 

"Tako kot na ostalih objektih bomo z zagotavljanjem potrebne socialne distance, ustreznega razkuževanja ter s striktnim upoštevanjem vseh ostalih priporočil, ki jih še pričakujemo s strani pristojnih institucij, poskrbeli za varnost vseh gostov in zaposlenih," obljubljajo.

Z družbe Sava pa so sporočili, da bodo odpiranje posameznih kapacitet "prilagajali povpraševanju domačih in tujih gostov"

Lani 12 milijonov evrov prometa, letos v istem obdobju nič

Ana Praprotnik, predstavnica družbe Sava, je povedala, da je škoda, ki so jo utrpeli zaradi epidemije bolezni covid-19 ogromna: "Od druge polovice letošnjega marca nismo ustvarili nobenih prihodkov v primerjavi z lanskim letom, ko smo v tem obdobju ustvarili več kot 12 milijonov evrov prometa." Sicer pa bo po njenih besedah izpad odvisen od termina in obsega odpiranja hotelov, odpiranja mej in letališč ter stanja v sosednjih državah.

Napovedi turističnih analitikov so tudi za prihajajoče mesece vse prej kot optimistične: "Situacija, v kateri se je znašel turizem na globalni ravni, ni primerljiva z nobenim dogodkom iz preteklosti," meni Praprotnikova, ki ocenjuje, da bo turizem v Sloveniji letos utrpel do 70-odstotni izpad prihodkov.

Manj konkretni so bili v termah Olimia: "Glede na to, da je še ogromno zadev nedorečenih in se situacija spreminja iz dneva v dan, je izredno nehvaležno podajati ocene in pričakovanja." Kljub temu pa ocenjujejo, da bi bili prihodki, ki bi v letu 2020 presegli vsaj 50-odstotkov lanskega prometa "neke vrste uspeh v danih razmerah".

Tekma za domače goste že v polnem teku

Zaradi napovedanih vavčerjev bodo slovenska zdravilišča letos še posebej tekmovala za domače goste, na to pa se različno pripravljajo. V Termah Olimiah pravijo, da ne mirujejo, "čeprav so vsi objekti zaprti in gostov že več kot dva meseca ni". V tem času so opravili nekaj večjih in manjših vzdrževalnih del, "vključno z generalnimi čiščenji posameznih prostorov, ki sicer ob rednem poslovanju pomenijo motnjo in izpad v poslovanju".

Dodali so, da pospešeno nadaljujejo z obnovo in razširitev kuhinje in restavracije v hotelu Breza. "Čas izkoriščamo tudi za izvajanje nekaterih razvojnih projektov in aktivnosti v sklopu njih, za katere nam v času tekočega obratovanja velikokrat zmanjka časa," je še povedal njihov predstavnik Vasja Čretnik.

V družbi Sava pa pravijo, da so domači gostje njihova "tradicionalna ciljna publika, v termalnem delu beležimo 70 odstotkov domačih gostov že vrsto let". Kot pravijo, imajo že povečano povpraševanje z domačega trga "za termine od junija dalje tako na Bledu, kot na Obali ter v termah in zdraviliščih, predvsem za daljše obdobje bivanja". Kot je povedala predstavnica družbe Sava Ana Praprotnik, gostje povprašujejo predvsem po nastanitvah, kjer je možnost bivanja v naravi in kjer je veliko možnosti za aktivnosti na prostem. "Individualne hiške, apartmaji, bungalovi, glamping hiške in kamp parcele, so v tem trenutku najbolj iskane nastanitve," je izpostavila sogovornica.

"Situacijo, v kateri smo se znašli, vidimo tudi kot priložnost, da se slovenski gostje odločijo tudi za dnevne izlete po Sloveniji, raziskujejo skrite kotičke, se odpravijo v hribe, na morje, jezera, pojedo kaj dobrega in lokalnega, si ogledajo kakšno znamenitost," je še dodala Praprotnikova.

Tudi pri njih so sicer čas, ko so morali svoje objekte zapreti, izkoristili za nekatera vzdrževalna dela; na Obali so prenovili Hotela Histrion z vodnim parkom in velnes centrom, na Bledu pa Hotel Park.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ampl
25. 05. 2020 17.52
+0
Ko se panika poleže,se hitro preide v kapitalizem.Jaz te odločitve podpiram,pa čeprav ne maram JaJota.Lažje bo prenesu,če ga kiksne z wellnessi in bazeni,kot pa da se novo sr_nje začne v šoli...Tuki pa mu ni spasa če zaj_be... turizem pa moramo čimprej zagnati...tako pač je
kaktusar1
25. 05. 2020 12.56
+1
očitno ima vlada v rokah marjetice in puli počasi cvetne liste bo..ne bo, bo...ne bo.....bo, ne bo…...pol pa kakor se izide
WAUKA
25. 05. 2020 12.27
-1
Janša in Počivalšek vas imata rada.
Vapo
25. 05. 2020 11.39
-1
Tut, če ne...
borjac
25. 05. 2020 10.21
+6
Kaj je Počivavšek ukazal , da se reklamira terme Olimia ?????
Nimasmisla
25. 05. 2020 09.10
+8
iz ene skrajnosti v drugo samo v imenu denarja
Woltan
25. 05. 2020 09.04
+0
Ta vlada samo škodo dela s pretiravanji.No pa prejšnja ni bila tudi nič boljša.
mikerjo
25. 05. 2020 08.51
+17
Ma v šolah ukrepi da je joj in potem odpret terme kjer si lahko mnogo več tekočin izmenjaš kot pa v šoli.. ma dejmo no, saj to je noro.
mikerjo
25. 05. 2020 08.50
+2
periot22
24. 05. 2020 21.49
+10
Jebes turizem ce izvajate nenormalne ukrepe z maskami in matretirate ljudi pa kdo se sploh ima voljo kam it!!!!!!
Zikepike
24. 05. 2020 20.04
+6
Mrak se nrdu je že, Ncoj so zvjzde rjs krasne, Moj ti Buoh, ma jih je, ben če kjra ugasne, Kuos neba z njo umre. An nu malčk majn luči Je ostalo za tabo, Ma ncoj pije se mi, ncoj jz vina bi rabu, Da b mi svjtlo u temi.
Bofur
24. 05. 2020 19.32
+29
Torej ta vlada nima načrta. V šolah se otroci ne smejo igrati skupaj, učiteljski kader je prestrašen, saj so navodila super neživljenjska, od druga in tretja triada so doma, ampak vlada bo pa junija odprla toplice, velnese, terme, savne, bazene in ostalo ...
CDROM
24. 05. 2020 19.15
+15
Kaka cenzura je zle gor na 24 ur!!!! Komentar brez žaljivk čist normalen kjer se je opozorilo kaj se dogaja pa ste brisali. Sram vasje lahko! Ni problema bomo preko ostalihkanalov sporočililaj se dogaja predvsem kako ta portal cenzuro dela. Kje so moje temeljne svoboščine in po ustavi moje pravice?
Nika Kučan
24. 05. 2020 19.32
+8
Men so tuut že pobrisali ohoho komentarjev. Pa ni nobenih kletvic not. Si pridržujejo pravico do cenzure tak ko v nevem katerem stoletju
CDROM
24. 05. 2020 20.01
+7
Saj sploh ne bere komentarjev sam zajame od neke točke oziroma ure in pol gre in briše, ker manjka full kamentarjev v določenem času. Tako svobodo izražanja imamo pri nas. Moderator ti sam sporočim, da bom varuha človekovih pravic obvestila in hkrati poslala ostalim medijskim hišam to pismo kako sem ga opozorila kaj počnete na vašem portalu! Kratite nam svobodo
Nika Kučan
24. 05. 2020 21.45
+4
Zagovarjaj komunizem in ne bo nič izbrisano
felix59 drugič
24. 05. 2020 21.53
+2
Vse zastonj , bušmanu ne moreč nič dopovedat.
tito73
25. 05. 2020 11.01
+3
mojga pa še nobenga!! Odvisno, kakšne neumnosti pišete...
WAUKA
25. 05. 2020 12.30
V okupirani državi jih nimaš in to že od Depale vasi naprej.
rožarica
24. 05. 2020 19.04
+2
Rożice....hmm, jaz pa mislim, da bo sistem postavljen tako, da ne bo możno 2x koristit, to bodo że dobro pohruntal. Kar pa se zlorab tiče, je edina można ta, da ti nekdo da bon, ti si odšteješ ddv in nekaj zase, ostalo mu pa daš. Drżava je tako dobila ddv, ti nekaj denarja in ta, ki ti je dal bon, nekaj denarja...,
rožarica
24. 05. 2020 18.59
+0
bedanec...to ne more bit res? 😱
Stric Bedanec
24. 05. 2020 18.58
+1
Eno kopanje V Catežu= 200€ ....
Savudrijska
24. 05. 2020 18.54
+14
Dokler bo v T.Olimie Pocivalsek,mene tam NE vidijo!
homcan
24. 05. 2020 21.05
+2
kakšna škoda pa glih tebe vsi čakajo,še enkrat kakšna škoda,daj se premisli drugač bodo morali zapret
tito73
25. 05. 2020 11.07
+1
Na žalost tudi mene ne... So pa čudoviti ljudje v tistih krajih . Ni mi jasno kje se je ta Počivalšek vzel
WAUKA
25. 05. 2020 12.32
Najslabše terme v Sloveniji. Ogledalo uspešnosti narcisoidnega debelokožnega Počivalška.
rožarica
24. 05. 2020 18.37
+0
Sputnik, narobe gledaš, za 200€, kar lep dopustek dobiš
Savudrijska
24. 05. 2020 18.54
+5
:)))))) Za lep dopust je 200 dovolj za 1 noc.
rožarica
24. 05. 2020 18.58
+2
Zlobenc, sj veš ka mislim, da vsaj za kakšen dan greš malo naokli...
Stric Bedanec
24. 05. 2020 18.59
+0
?a?kica
24. 05. 2020 18.28
+2
Baučer bo pojedu vaučer ter božiča letos nebo.
Tone1234
24. 05. 2020 18.17
+0
Prodam vaučer za 500 Eur za 50% cene.
Wahl
24. 05. 2020 18.20
+23
Jaz ga šenkam, zraven dodam še ženo, a srčnega konca ne obljubljam.