Korona

Spet lahko sedete na zobozdravniški stol, odslej odprti tudi nekateri dodatni mejni prehodi

Ljubljana, 09. 05. 2020 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, A.K., Ti.Š.
Komentarji
144

Državno mejo bo mogoče odslej prečkati na nekaterih dodatnih kontrolnih točkah. Spreminja se delovanje mejnih prehodov Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji, odpira pa se nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju. Večinoma bodo omogočali prečkanje dnevnim delovnim migrantom in osebam s potrdilom lokalne skupnosti. Znova je dovoljeno tudi izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev. Veljajo pa tudi tukaj posebni pogoji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Obiski v domovih za starejše spet dovoljeni
    04:00
    Iz 24UR: Obiski v domovih za starejše spet dovoljeni
  • Iz 24UR: Znova k zobozdravniku
    03:25
    Iz 24UR: Znova k zobozdravniku

V Sloveniji so v petek opravili 1176 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili štiri nove primere, skupaj doslej 1454. Zaradi covida-19 je umrla ena oseba. V bolnišnicah se je zdravilo 43 bolnikov s covidom-19, intenzivno nego jih je potrebovalo 10. V domačo oskrbo so odpustili tri. Skupno število umrlih s covidom-19 je doseglo 101.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po en nov primer okužbe z novim koronavirusom so v petek tako potrdili v štirih občinah: Ljubljani, Slovenj Gradcu, Litiji in Šenčurju. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 251. Več kot 100 okuženih imajo še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

V ljutomerskem domu starejših bodo svetovali tudi strokovnjaki UKC Maribor

Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer bodo medtem do izkoreninjenja novega koronavirusa svetovali tudi strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor z izkušnjami z njihovega bolnišničnega oddelka za covid-19. Strokovna ekipa soboške bolnišnice je 3. maja končala delo v domu, kjer je danes na novi koronavirus pozitivnih še 14 stanovalcev.

V DSO Ljutomer se razmere izboljšujejo.
V DSO Ljutomer se razmere izboljšujejo. FOTO: Bobo

V petek so v ljutomerskem domu starejših odvzeli 18 brisov, vsi testi so bili negativni, ozdraveli pa so po trije stanovalci in zaposleni.

Kot so sporočili iz doma, še vedno manjka polovica zaposlenih, se pa razmere izboljšujejo. V petek so prve stanovalce po dolgem času odpeljali na skupne balkone in v domski vrt.

Zdravstveni ekipi Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota se je za pomoč in doseženi rezultat pri zajezitvi širjenja virusa na petkovem skupnem sestanku s predstavniki pristojnih ministrstev za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter zdravje s priložnostnimi darili, ki so jih izdelali stanovalci, zahvalil direktor doma Tomislav Nemec. Zahvalil pa se je tudi vodjema zdravstvene nege in delavcem.

Vodstvo doma se zaveda, da je za učinkovito obvladovanje covida-19, ki predstavlja zelo velik strokovni izziv, pomembno ohraniti pozitiven trend, način dela pa še izboljševati. Zato so v sodelovanju z ministrstvoma povabili v dom strokovno ekipo iz Maribora, ki se je prijazno odzvala, sporočajo iz Ljutomera.

Ekipa bo svetovala in tudi sama sodelovala pri delu. Del sistematičnega pristopa bo usposabljanje osebja na najvišji ravni, tako da bodo lahko kasneje sami obvladovali strokovno zahtevno zdravstveno okolje, ki je glede na posebnosti domov za starejše velik izziv.

Od danes spremenjeno delovanje nekaterih mejnih prehodov

Zaradi lažjega zagona gospodarskih aktivnosti na obeh straneh slovensko-italijanske meje na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo je vlada odprla dodatne kontrolne točke. Prehod meje na kontrolnih točkah Predel-Predil, Nova Gorica-Gorizia in Neblo-Vallico di Venco bo dovoljen samo dnevnim delovnim migrantom in drugim osebam na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov. Pri tem se pod pojmom ožjega družinskega člana razumejo zakonski ali zunajzakonski partner ter otroci in posvojenci, ki jih je delavec po zakonu dolžan preživljati in jih tudi dejansko preživlja.

Iz občine Nova Gorica so sporočili, da bo kontrolna točka na Erjavčevi ulici odprta vsak dan med 6. in 21. uro. Potrdilo bo izdajala tudi mestna občina, vloge pa sprejema na elektronski naslov mestne občine. 

Prav tako se je vlada odločila za novo kontrolno točko Šentilj-Spielfeld na železniški povezavi z Avstrijo. Železniška povezava je odprta ves dan, izvaja pa se prevoze s tovornimi vozili in vozniki tovornih vozil v in iz Slovenije.

Razmere glede odpiralnega časa kontrolnih točk s sosednjimi državami tako na slovenski strani kot na strani sosednjih držav se sicer dnevno spreminjajo. Policija čas odprtja kontrolnih točk objavlja na svojih spletnih straneh in v sredstvih javnega obveščanja.

V sporočilu za javnost pa je občina še opozorila, da pri prehajanju mejnega prehoda Vrtojba veljata novi izjemi. Kot izjema se bodo upoštevali tudi čezmejni tedenski delovni migranti, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi oziroma s podpisano izjavo utemeljijo razlog za prehajanje meje kot tedenski delovni migranti. Izjema pa da so tudi čezmejni dnevni migranti, ki imajo dokazilo o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v Sloveniji ali sosednji državi na dan prehoda meje.

V zobozdravstvene ordinacije le zdrave osebe, po vsaki obravnavi razkuževanje in zračenje

Od danes je spet dovoljeno izvajanje tudi vseh zobozdravstvenih storitev, vendar pod posebnimi pogoji. V ordinacije bodo lahko vstopale le zdrave osebe. Zobozdravstveno osebje bo moralo med drugim nositi vodoodbojni plašč oziroma pokrivalo in zaščitni vizir ali očala, ordinacijo pa bo treba po obravnavi vsakega bolnika očistiti, razkužiti in prezračiti.

V zobozdravstvene ordinacije pod posebnimi pogoji
V zobozdravstvene ordinacije pod posebnimi pogoji FOTO: Shutterstock

Ambulante bodo morale skladno z navodili, ki jih je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije, pri vseh bolnikih dan pred pregledom preveriti njihovo zdravstveno stanje, jih obvestiti, v katerih primerih ne smejo obiskati ambulante, in jih seznaniti z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb.

Če bo imel bolnik simptome covida-19, mu bo ambulanta ponudila poznejši termin. Osebe s simptomi bodo napotili na vstopno točko za nujna zobozdravstvena stanja.

Z začetkom epidemije je vlada posegla tudi v izvajanje dejavnosti v zdravstvu. Odpovedani so bili vsi nenujni pregledi in posegi, zobozdravstvene ambulante so večinoma zaprte, zobozdravniki delujejo le na izbranih kontaktnih točkah po državi. Že v aprilu so sicer izvajalci dobili zeleno luč, da začnejo izvajati tudi nenujne storitve.

Čakalnice bodo morale biti fizično zaprte ali zaklenjene, vstop vanje pa bo dovoljen le naročenim osebam. Z otroki oziroma mladostniki lahko pride en zdrav spremljevalec. V čakalnici bo lahko prisotno le minimalno število bolnikov oziroma eden na ordinacijo, vsi pa bodo morali biti medsebojno oddaljeni najmanj meter in pol.

Bolniki in njihovi morebitni spremljevalci si bodo morali pred vstopom v čakalnico nadeti masko in si razkužiti roke, pri čemer bo razkužilnik na voljo na ustreznem mestu. Iz čakalnice bodo morali pristojni vnaprej odstraniti revije, igrače, okraske ali druge nenujne predmete, ki bi lahko predstavljali vir prenosa okužbe.

Zdravstveno osebje bo moralo po obravnavi vsakega bolnika prostore očistiti, razkužiti in prezračiti za najmanj deset minut, zamenjati bo moralo tudi osebno varovalno opremo.

Zobozdravniki bodo prednostno obravnavali med drugim bolnike, ki so jim bile v obdobju prekinitve izvajanja zobozdravstvenih storitev nudene le začasne nujne zobozdravstvene storitve ali medikamentozno zdravljenje za odpravo akutne simptomatike, ter bolnike, pri katerih je bilo v tem obdobju prekinjeno izvajanje endodontskega ali drugega zdravljenja.

Glede na potrebe delovnega procesa in povečanje obremenitev obstoječe zobozdravniške ekipe priporočila predvidevajo tudi možnost dodatnega vključevanja medicinsko izobraženega kadra v delo v ordinacijah.

Vsi izvajalci zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti morajo pri izvajanju storitev upoštevati priporočila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.
Vsi izvajalci zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti morajo pri izvajanju storitev upoštevati priporočila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom. FOTO: Dreamstime

Vnovični zagon zobozdravstvenih storitev sicer spremlja precej kritik iz strokovnih vrst. Zobozdravniki med drugim opozarjajo, da so za vnovično odprtje ambulant izvedeli prepozno. Kot je za današnjo izdajo časnika Večer dejal zasebni zobozdravnik iz Brežic Jure Poglajen, so bili en teden soočeni zgolj z govoricami o odprtju, uradnih informacij pa niso prejeli. "To je neodgovorno, saj čez noč ambulant ni mogoče odpreti," je poudaril.

Vlada je v petek popoldne na dopisni seji sprejela odlok, s katerim znova uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. Po odredbi, ki jo je vlada prav tako sprejela v petek, je zdravstvena obravnava na vseh treh ravneh – primarni, sekundarni in terciarni – zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo kliničnih znakov okužbe dihal. Vse ostale pa se obravnava v skladu s priporočili in navodili za izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki veljajo v času epidemije covida-19.

Da je bil pogoj stroke za odprtje splošnih zobozdravstvenih ambulant z 11. majem, da država zagotovi ustrezno opremo in o odprtju izvajalce obvesti vsaj deset dni prej, je za časnik pritrdil tudi zobozdravnik Matej Praprotnik, sicer tudi član odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki je pripravil priporočila za osnovno raven v zobozdravstvu.

"Če smo prej lahko v delovniku obravnavali od 15 do 20 bolnikov, jih bomo zdaj lahko le do sedem," je dejal. Tako se bodo stroški v zobozdravstvu močno dvignili, je ob tem poudaril Praprotnik, prav tako zasebnik. "Višji bodo stroški za zaščitno opremo, bolnikov bomo lahko obravnavali manj, obenem pa bo potreben dodaten administrativni kader," je naštel.

S predstojnikom zobozdravstvene oskrbe v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor Gorazdom Stojkom sta izpostavila, da se morajo zobozdravniki na delo v novih pogojih pripraviti, kar traja nekaj dni. "Ambulante lahko odpremo v ponedeljek, a bolnikov vsaj še nekaj dni ne bomo mogli sprejemati, saj je treba prostore dezinficirati in prezračiti, zaposleni pa se morajo naučiti dela v novih pogojih," je poudaril Stojko.

Zaradi zamejitvenih ukrepov so bolnišnice po podatkih Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije v marcu opravile le 43 odstotkov programa, zdravstveni domovi pa petino. Po ocenah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz prejšnjega meseca pa naj bi v času epidemije odpadlo za 95 milijonov evrov storitev.

Opozoril je, da če bo minister za zdravje Tomaž Gantar soglašal s spremenjeno vsebino protokola, zobozdravniki ne bodo mogli začeti delati, saj takšne zaščitne opreme za 52 ambulant nimajo. "Pa tudi denarja ne, da bi jo kupili. Kot predstojnik zobozdravstva svojim zaposlenim ne morem ukazati, naj delajo brez vse potrebne zaščitne opreme," je dodal.

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj je za Radio Slovenija nedavno dejal, da je po epidemiji pričakovati manjši pretok bolnikov in da bodo nastali dodatni materialni stroški, ki se bodo poznali v ceni storitev, zdravstvo pa se bo zato podražilo. Stojko je k temu dodal, da bodo obravnave potekale bistveno počasneje.

Zobozdravniki, tako koncesionarji kot zasebniki, so že pred tedni v pismu ministru za zdravje Gantarju predlagali, naj država subvencionira nakup zaščitne opreme, zagotovi zaščitno opremo iz državnih rezerv ter v sodelovanju s stroko in ZZZS na novo ovrednoti delo in storitve v zobozdravstvu. Odgovora niso dobili, je pa minister zato v četrtek za Radio Slovenija dejal, da prehajajo v fazo, "ko si bo moral vsak zagotoviti opremo sam. Če bo opremo imel, bo lahko delal, kdor je ne bo imel, ne bo mogel odpreti ambulante".

Odpira se akvarij v Piranu, v sredo še v Mariboru

Po skoraj dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa v teh dneh odpirajo svoja vrata za javnost tudi akvariji. Piranski bo prve obiskovalce začel sprejemati danes, v sredo pa še mariborski Akvarij-terarij. Povsod bo seveda treba skrbeti za primerno razdaljo in druge ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19.

Navodila za postopanje ob obisku so podobna kot za obisk muzejev, galerij in drugih podobnih institucij. Naenkrat je lahko na obisku največ deset ljudi, nositi morajo zaščitne maske in si ob vstopu razkužiti roke. Prav tako morajo stalno paziti na ustrezno varnostno razdaljo, ne smejo se dotikati akvarijskih stekel, eksponatov in publikacij, zaželeno je brezgotovinsko plačevanje. Obiskovalce prosijo za strpnost, saj bodo v primeru večjega števila obiskovalcev omejili vstop na manjše skupine.

Pasica preventiva

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.16

Na Obali brez posebnosti in kršitev, pod drobnogledom tudi plaže

V obalnih občinah kljub lepemu vremenu, ki bi v običajnih okoliščinah privabilo veliko obiskovalcev, danes po podatkih civilne zaščite ni bilo kršitev odloka o prepovedi zbiranja na javnih krajih, so pa povečali nadzor nad plažami, kjer je zadrževanje še vedno prepovedano.

14.18

Na mariborski univerzi zaenkrat odpirajo le knjižnico in botanični vrt

Na Univerzi v Mariboru zaenkrat ostajajo pri študiju na daljavo, se pa v ponedeljek znova odpira njihova osrednja knjižnica. Prav tako je za obiskovalce odprl svoja vrata botanični vrt v Pivoli. Na ljubljanski univerzi medtem napovedujejo, da bi lahko pedagoške aktivnosti delno sprostili 18. maja, če bodo razmere to dopuščale in bo takšna odločitev vlade. Da se pripravljajo na rahljanje ukrepov s pripravo načrtov za vrnitev v normalno delo, so odgovorili tudi na Univerzi na Primorskem in Univerzi v Novi Gorici.

11.15

Novi epidemiološki podatki za petek

V petek ob 1176 opravljenih testiranjih odkrite štiri okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 umrla ena oseba.

08.19

Še vedno spoštujte ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa

08.14

Od danes spremenjeno delovanje nekaterih mejnih prehodov

Državno mejo bo mogoče od danes prečkati na nekaterih dodatnih kontrolnih točkah. Spreminja se delovanje mejnih prehodov Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji, odpira pa se nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
10. 05. 2020 08.08
+5
kako bo pa zobar delal v tistem skafandru ? Strah ima res velike oči ...
pojtrarara
10. 05. 2020 09.02
+3
tudi jaz ne verjamem,da bodo lahko delali strokovno v tisti opremi. Poleg tega bodo morali začeti delati tako,da bodo enemu pacientu več zob naenkrat popravili - torej če si bil zdaj za vsak zob naročen posebej, bodo zdaj recimo morali delati dva naenkrat - ob enem obisku, tako bodo prišparali na opremi, ker če enemu že delajo s tisto opremo, lahko še drug zob z isto opremo mu popravijo, bolj učinkoviti bodo, ker ne bodo zapravljali cajta z vmesnim preoblačenjem, dezinfekcijo in luftanjem, pa pacient ključno ne bo v zamudi, ker bo že itak dolgo čakal,da bo prišel sploh na ta en termin.
graf
10. 05. 2020 09.56
meni je že do sedaj velikokrat popravljal več kot en zob ob enem obisku , je pa res da je moj zobar preobremenjen ker ima preveč pacientov , k njemu hodijo tudi iz zelo oddaljenih krajev oz. drugih delov države, tukaj vidim razlog da popravlja več zob naekrat , ne vem kako bo šlo tako naprej ker mu baje ZZZS ne plača vsega kar naredi ...
231koak
09. 05. 2020 21.35
+3
Morem it na prevleko, dokler spet ne zaprejo
BroNo1
09. 05. 2020 21.14
+17
Tole z zobozdravniki je taka klobasa, da ji ni para!!! Zakaj ne povedo po resnici, da pač država ne želi javnega zobozdravstva! Podijo nas na privat. Plačujte ovce in toj to......
sloeuro
09. 05. 2020 19.57
+1
Delali v skafandrih na vstopnih točkah za nujne primere.
blazter
09. 05. 2020 19.53
+3
Lahko izvem, kako to, da so naeenkrat podatki o kriminalnih potezah prejšnje vlade na voljo? Nekatere trenutno pozicijske stranke so bile zraven? Opozicija tudi ni ničesar slutila, pogumnih novinarjev pa itak ni?
blazter
09. 05. 2020 19.49
+12
Mi smo med karanteno pridobili najmanj 5 novih sladoledarskih družin , meje sicer zaprte, ampak so tu.
Špartanec
09. 05. 2020 19.44
+3
Štempelj od upravne enote hahaha...
mojcd
09. 05. 2020 19.31
+2
A zdaj nam bodo pa se govorili da se ne smemo kopati??????
batom@pinkponk.com
09. 05. 2020 19.01
+65
Hocem vracilo zavarovalnine ker mi je onemogocen in oviran dostop do storitev.
BuenosAires
09. 05. 2020 18.37
+24
V bistvu so zobarji v primerjavi z ostalimi v zdravstvu zaradi Covid 19 še najbolj na udaru, ne bo jim lahko.
poper00
09. 05. 2020 18.59
+6
batom@pinkponk.com
09. 05. 2020 18.22
+44
Hocem vracilo zavarovalnine ker mi je onemogocen in oviran dostop do storitev.
pojtrarara
09. 05. 2020 17.24
+52
ne razumem teh zobarjev - prej na rtv slo en govoril,da se bodo oni zdaj postopoma začeli odpirati, ker zdaj se bodo šele začeli pripravljati... ja za vraga, kaj so delali pa zdaj dva meseca, ko so imeli cajt se pripravljat?
batom@pinkponk.com
09. 05. 2020 18.23
+30
BroNo1
09. 05. 2020 21.16
+2
Čist enako kot tisti, ki protestirajo, živijo pa od državne joške.....
Slovenskimuri
09. 05. 2020 16.02
+10
Slobodan Cvijetinovic
09. 05. 2020 15.54
-25
Jaz sem za,da se meje nikol ne odprejo! Imamo vse v naši prelepi deželi.
upornik30
09. 05. 2020 16.06
+21
Stric Bedanec
09. 05. 2020 16.41
+5
kapetan
09. 05. 2020 16.47
-3
mojcd
09. 05. 2020 19.32
+4
BroNo1
09. 05. 2020 21.17
+1
Od dela, ki ga boš končno zalaufal......
telp
09. 05. 2020 15.51
+5
V italiji letos 50 % več mrtvih kot sicer. Ja, a ni logično, da je tko, da če maš poleg gripe še en dodaten virus s podobno smrtnostjo.
poper00
09. 05. 2020 19.01
+7
Vapo
09. 05. 2020 19.27
+1
poper00
09. 05. 2020 19.32
+1
Slobodan Cvijetinovic
09. 05. 2020 15.50
-5
transs
09. 05. 2020 15.34
+46
Kva je zdej januz....migrantje ti še zmer uhajajo cez mejo. A boš gobezdač zdej ukrenil ali boš samo kradu..... Vsi ste isti.....grobarji slovenije!!!!
RamzesII
09. 05. 2020 14.59
+15
Potrdilo lokalne skupnosti? Kaj je to? Kaj si bodo še izmislili.
Ovceeee
09. 05. 2020 14.56
-22
A kdo ve , če gres lahko na Hrvaško uredit zemljišče ki ni v tvoji lasti ?
Vapo
09. 05. 2020 19.27
+2
MaksiLopez
09. 05. 2020 14.50
+6
Za gorici uredu da so odprli erjavcevo, kdo se tam prijavlja je pa druga...eu podaljsala zaprtje mej do 15.6