Korona

Ogorčeni maturantje: Problematika je že dolgo znana, rešitev pa še vedno ni

Ljubljana, 09. 04. 2021 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
252

V življenju mladega človeka je matura ena pomembnejših prelomnic, ki že v običajnih razmerah povzroča veliko stresa in skrbi. Letošnja generacija maturantov pa se sooča še z neugodno epidemiološko situacijo, na katero je vezanih mnogo vprašanj – odgovorov pa kar ni in ni. Po flegmatični izjavi ministrice Simone Kustec, da so se vprašanja lani v praksi "kar nekako sama od sebe razrešila", ji dijaki sporočajo: "Želimo in zahtevamo, da težavo 9.000 poklicnih in 7.000 splošnih slovenskih maturantov končno uvrstite med prioritetne naloge."

"Delne informacije in nepremišljeni odgovori so nas postavili v situacijo, v kateri se naša prihodnost zdi nejasna," ministrici sporoča letošnja generacija maturantk in maturantov.
"Delne informacije in nepremišljeni odgovori so nas postavili v situacijo, v kateri se naša prihodnost zdi nejasna," ministrici sporoča letošnja generacija maturantk in maturantov. FOTO: Bobo

Da so tik pred pomembnim življenjskim dogodkom, od katerega je odvisna njihova prihodnost, opozarjajo maturantje in maturantke, ki bodo že v manj kot mesecu dni začeli opravljati prve izpite – predvidoma 4. maja jih čaka pisanje eseja v maternem jeziku. Že tako ali tako se zaradi epidemiološke situacije soočajo z negotovimi razmerami; na maturo se nekaj časa pripravljajo v šoli, potem na daljavo in spet v šoli. Mnoge od njih preganjajo roki za vpis na želeno fakulteto, med njimi so tudi takšni, ki načrtujejo nadaljnje šolanje v tujini.

Zato je jasno, da zahtevajo odgovore. Ne jutri ali čez dva tedna, temveč takoj. In nezaslišano je, da jih še vedno niso dobili. Šolska ministrica Simona Kustec je še včeraj na naše vprašanje, kaj bo z maturanti, ki bi jim bila ravno v času pisanja mature odrejena karantena, odgovorila: "Do takrat (začetka mature, 4. maja, op. a.) bomo zagotovo preigrali te scenarije, ki bodo razumevajoči in življenjski." In še, da se pri tem zanašajo tudi na izkušnje iz lanskega leta, "ko smo v zahtevnih razmerah že odpisali maturo, pa so se ta vprašanja v praksi, bom rekla, kar nekako sama od sebe razrešila".

Če so se lani po besedah ministrice vprašanja v praksi razrešila sama od sebe, se letos na to ne moremo zanašati in so potrebne konkretne in pravočasne rešitve. Čeprav je minilo veliko časa in smo na to problematiko že večkrat opozorili, rešitev še vedno ni. iz odprtega pisma Dijaške organizacije Slovenija

Dijaki so zdaj na ministrico naslovili odprto pismo, v katerem opozarjajo, da tako ne gre več. "Danes smo zaključili že tretje obdobje izobraževanja na daljavo," so uvodoma zapisali in izpostavili, da jim problemov ne povzročata zgolj slaba kakovost takšnega izobraževanja ter neprestano prekinjanje klasičnega šolanja, temveč tudi nejasni dolgoročni načrti pristojnih institucij in predvsem dejstvo, da z njimi niso seznanjeni do zadnjega trenutka. "Delne informacije in nepremišljeni odgovori so nas postavili v situacijo, v kateri se naša prihodnost zdi nejasna," poudarjajo.

Kot opažajo, je trenutna situacija vse bolj negotova, tudi epidemiološka slika se nepredvidljivo slabša. "Ob vsem tem smo v najslabšem položaju zopet dijaki zaključnih letnikov srednjih šol," opominjajo ministrico. Po njihovih besedah podpirajo vračanje v šolo, seveda v skladu z vsemi potrebnimi varnostnimi ukrepi, "saj se zavedamo pomembnosti kvalitetnih priprav na maturitetne izpite, ki v spletnem okolju žal niso dovolj kvalitetne". A da se šolsko leto bliža koncu, manjkajo pa konkretni odgovori: "Želimo in zahtevamo, da težavo 9.000 poklicnih in 7.000 splošnih slovenskih maturantov končno uvrstite med prioritetne naloge."

Vprašanje načina izvajanja maturitetnih izpitov ni več problem prihodnosti, še poudarjajo v pismu, pod katerega so se podpisale Dijaška organizacija Slovenije ter regionalne dijaške skupnosti (Dijaška skupnost Ljubljana, Dijaška skupnost Maribor in Obalna dijaška skupnost).

Maturantje in maturantke so na ministrico Simono Kustec naslovili naslednje vprašanja.

 

Kaj se bo zgodilo, če bodo nekateri dijaki prestajali karanteno v času mature? Bodo imeli zgolj možnost jesenskega roka in ali bo zanje razpisan novi rok?

 

Kako bo ob velikem številu primerov okužbe zagotovljeno upoštevanje ustreznih varnostnih ukrepov? Ali so že izdelani varnostni protokoli, ki bodo minimalizirali možnost okužbe med dijaki (opravljanje izpitov v večjih prostorih, v manjših skupinah, s pregradami med dijaki …)?

 

Ali bo za dijake pred maturitetnimi izpiti nujno (samo)testiranje (s HAT ali PCR-testi) in na kakšen način bo to potekalo? Kaj bo z dijaki, ki bodo to testiranje zaradi zadržkov zavrnili, in kdo bo nadziral avtentičnost testov?

 

Kakšno bo ravnanje ob zmotno pozitivnem hitrem antigenskem testu, ki bi lahko pomenil neupravičen izostanek od izpita zaradi dolgih čakalnih vrst na PCR-test (ta lahko pomeni prepozno potrditev dejanske negativnosti)? Bi lahko lažno pozitiven test preprečil pisanje mature tudi drugim dijakom, s katerimi je imel ta dijak stik, kljub njihovim negativnim testom?

 

Ali lahko dijaki pričakujemo dodatne prilagoditve poklicne in splošne mature? Menimo, da so bile prilagoditve iz meseca decembra, ko nihče od vpletenih ni mogel predvideti dodatnih mesecev šolanja na daljavo, primerne in zadovoljive, zdaj pa zaradi situacije niso več zadostne, še posebej ob morebitnem dodatnem podaljševanju zaprtja šol.

Opozorili so še, da se ne sme ponoviti praksa prejšnjega leta, ko sta se v okviru obveznega predmeta maternega jezika obe poli pisali na isti dan. "Če epidemiološka slika ne bo dopuščala pisanja eseja na napovedan datum, naj se prestavi, a nikakor ne na termin pisanja druge pole," izpostavljajo srednješolci.

"Dijaki se zavedamo resnosti in nepredvidljivosti situacije, zaradi katere moramo biti pripravljeni na najhujše scenarije. Če so se lani po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport ta vprašanja v praksi razrešila sama od sebe, se letos na to ne moremo zanašati in so potrebne konkretne in pravočasne rešitve. Čeprav je minilo veliko časa in smo na to problematiko že večkrat opozorili, rešitev še vedno ni. Pričakujemo, da bo tudi letošnji generaciji maturantov zagotovljena enaka pravica opravljanja mature," jasno in glasno šolski ministrici Kustečevi sporočajo dijaki.

Svoje odprto pismo zaključujejo s pozivom ministrici, naj se nanj odzove kar se da hitro: "Vprašanj je veliko, odgovorov zelo malo. Zahtevamo dialog in sodelovanje, predvsem pa čim hitrejše informacije in ažurno reševanje trenutne problematike," so še zapisali.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Novak3
14. 04. 2021 14.51
+1
Kako je možno, da ona in nenazadnje cela vlada skupaj z JJ še stoji? z vsakim ko govorim, vsak medij ko odprem (Fb, 24ur,..) večinoma vsi pluvamo po vladi in smo vsi totalno nezadovoljni, v bistvu se čuti jeza, nestrpnost... ni mi jasno, kako je možno da še vsi ti pajaci, skupaj z king of Twiter še vedno normalno operirajo... od kje jim naša ljudska podpora, če ne poznam niti enega, ki bi povedal kaj dobrega o tem našem vrlem vodstvu... ne razumem...
son?ek11
10. 04. 2021 14.54
Pa ta baba je popolnoma neuporabna. Ne vem kako jo gledajo doma??..😱😱😱🎆🎆
User300173
09. 04. 2021 21.29
Ma ste prepričani, da je ta ministrica ista oseba, ki ima doktorat in ga je ona z znanjem pridobila? V kolikor je ista oseba obstaja način, da gre ona malo na "preverko" znanja, če še kaj obvlada snov za katero je dobila tak visok akademski naziv. Vsi indici kažejo, da je tukaj nekaj hudo narobe. Res v tej "janševi" vladi je precej tega skregano z zdravim razumom, ampak kar se dogaja presega vsa predvidevanja. Enostavno so fenomeni in tukaj je 100% dokaz, da tisti Marphyjev zakon še kako drži.
APOKALIPSA21
09. 04. 2021 21.09
+1
VI KOMEDIJANTI IZ DESUSA KAJ NIMATE NIČ OTROK, VNUKOV, PRIJATELJEV, ZNANCEV IN NIMATE NIČ OČETOVSKEGA DUHA ALI SOVRAŽITE VSE KAR HODI, DA NISTE POPRLI INTERPELACIJE ZOPER ŠOLSKO MINISTRICO . KAJ STE ŽE DEMENTNI, DA VAM POMENI VEČ PRINC TEME KOT VAŠA - NAŠA MLADINA. BOSTE UPALI HODITI PO PLAČNIKU, PO CESTI IN BOSTE SLIŠALI " TO JE TISTI , KI JE KRIV , DA NISMO ŠLI V ŠOLO, A RES IMATE TAKA JAJCA ALI JE V VAS TAK STRAH PRED PRINCEM TEME, DA POSTAJATE BOLJ STRAŠLJIVI. DENAR NI VZROK, KER ČE VLADA PADE, VI ŠE VEDNO DELATE KOT POSLANCI, ČE SO NOVE VOLITVE DOBIVATE POSLANSKO PLAČO ŠE DO RAZPUSTITVE PARLAMENTE. NAJ VAM BOG ODPUSTI, ČE OSTOJA BOMO PA VIDELI.
ass-ica
09. 04. 2021 20.24
+2
Dej simona, prej ali slej bomo spet brez mask hodili okrog. A res nimaš dnarja za si naštelat te zobe?
son?ek11
09. 04. 2021 20.09
+4
Kustocovka zna rešiti le tiste probleme, ki se sami rešijo 😱😱😱😱😱
Entip?ek
09. 04. 2021 19.52
+3
še enkrat..upam, da tale primadona po volitvah ostane na zavodu za zaposlovanje, ker škoda, da je tako dolgo hodila v šole...
unclub
09. 04. 2021 18.44
+3
Večina ministrov kar dobro opravlja svoj posel, ampak Kustečeva je pa najslabša ministrica te vlade.
son?ek11
09. 04. 2021 20.14
+2
Uporabnik1175947
09. 04. 2021 18.23
Siva miš v rdečem bo preigravala vse scenarije.
zibertmi
09. 04. 2021 18.07
+4
in zakaj si ti tam.če so dijaki svoje probleme reševali sami ali kot praviš se je samo od sebe uredilo.že tako si ,kot vsi ostali.privesek janeza
borjac
09. 04. 2021 16.53
+4
Ta Kustecova je tako nesposobna, da gre že v minus.
lado-a1
09. 04. 2021 16.48
+9
Dijaki jokajo, kustečeva gre naprej. Kot zrela odrasla oseba (??) bi morala že zdavnaj spokat. Matura jo je že drugič presenetila, ker pride tako nenadno.vIn -že drugič ni pravočasno pripravljenega nič. Pbljublja pa, da se bo, tako kot lani uredilo nekako samo os sebe. Res zrela. Res odgovorna. Malo morgen - ravno obratno. Še sram je ni nič. Bruh!
Dbist
09. 04. 2021 16.39
+8
Oh, kako bi bilo lepo, da bi ministrica samo sebe razrešila!, kot se je matura lani.
Uporabnik1864454
09. 04. 2021 15.36
+2
Pa kaj rex nimamo moči, da jo odstavimo??
lado-a1
09. 04. 2021 16.49
+4
Nimamo, ker jo ščiti kriminalna združba.
Max Mall
09. 04. 2021 15.35
+7
Sposobna ,inteligentna,strokovna,apolitična-he he ,tak mal se hecamo
Dbist
09. 04. 2021 16.40
+5
Misliš inTELEgentna? Pa še malo zaudarja od lezenja nekomu nekam.
JernejKopitar
09. 04. 2021 15.29
+9
Čez 3 leta študent na izpitu pri Kustečevi: "Vprašanja, ki ste mi jih, ga. profesorica, zastavili se bodo rešila sama od sebe. In hvala za oceno 10."
sezutimacek_
09. 04. 2021 15.23
+7
Kaj če bi preimenovali parlament kar v cirkus, da bo vse skupaj bolj smiselno.
lado-a1
09. 04. 2021 16.51
+4
Logično: Leteči cirkus Herr twitlerja, hojsiča in borata. Monty Python so bili navadni amaterji!
ivan res grozni
09. 04. 2021 15.20
+8
Kustečevi ne bi zaupal niti varovanja ovc v ogradi.
detect
09. 04. 2021 15.10
-2
fajna je za na ror.
MarioSuper99
09. 04. 2021 15.04
+5
nEsPoSoBnA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!