Korona

Okuženih iz vipavskega doma starejših ne bodo premestili v šempetrsko bolnišnico

Ljubljana , 06. 07. 2020 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Pušnik, STA
Komentarji
133

Vladni govorec Jelko Kacin je na tiskovni konferenci kot posebej zaskrbljujoče izpostavil pojav okužb v domu za starostnike v Vipavi. Medtem v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da so nas zadele nove okužbe, ustreznih lokacij za osamitev obolelih zunaj domov pa ni. Prav tako je zadrževanje obolelih v DSO neskladno z obstoječo zakonodajo in krši pravice zdravih stanovalcev in stanovalk.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V vipavskem domu 17 okužb
    02:39
    Iz 24UR: V vipavskem domu 17 okužb
  • Iz SVETA: Prepovedi obiskov v domovih za starejše?
    02:00
    Iz SVETA: Prepovedi obiskov v domovih za starejše?
  • Iz SVETA: Virus v centru starejših Pristan
    03:02
    Iz SVETA: Virus v centru starejših Pristan

 

Po dodatnih testiranjih na okužbe z novim koronavirusom v centru starejših v Vipavi so okužbo potrdili pri desetih varovancih, starih okoli 80 let, in sedmih zaposlenih. Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev, vir okužbe pa še ni znan.

Kot je povedal direktor vipavskega centra starejših Martin Kopatin, ostaja še okrog 20 stanovalcev doma, ki jih bodo testirali danes pozno popoldne ali v torek zjutraj.

Na ljubljansko infekcijsko kliniko so že premestili štiri stanovalce, pri katerih so najprej odkrili okužbo, ostalih pet okuženih pa je še vedno v domu, saj ne kažejo znakov obolelosti. Stanovalci ostajajo v svojih sobah v osamitvi. "Iz bolnišnice danes še nimamo informacij, kako se počutijo tja premeščeni naši stanovalci, ostali pa se počutijo dobro in ne kažejo nobenih znakov bolezni," je dejal Kopatin.

Premestitve obolelih stanovalcev v šempetrsko bolnišnico ne bo 

Strokovna skupina za obvladovanje bolnišničnih okužb iz šempetrske bolnišnice je vipavski center starejših obiskala danes in ugotovila, da je namestitev okuženih v domu ustrezna in zato ne potrebujejo premestitve v bolnišnico, je povedala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler

"Strokovna skupina je ugotovila, da rdeča cona v domu ustreza vsem merilom in standardom, okuženi pacienti so v ločenih sobah. Vzpostavili so tudi kontrolo nad ločevanjem t. i. čistih in nečistih poti, kako bo potekalo hranjenje, kako bo potekal transport fiktivnega materiala. Z našim znanjem smo jim v celoti še vedno na voljo, vsakodnevno bomo prihajali v vipavski dom in jim nudili pomoč," je povedala Savnik Winklerjeva. Obljubila je tudi pomoč pri zagotavljanju osebne varovalne opreme, če je bo v vipavskem centru pričelo primanjkovati.

Na kriznem sestanku Civilne zaščite Občine Vipava pa so se pogovarjali tudi o tem, kako bi zagotovili dodatno osebje v centru v času, ko bodo morali biti okuženi zaposleni v karanteni. Kot je povedal vipavski župan Goran Kodelja po sestanku, se je direktor centra Pristan že pogovarjal z nekaterimi študenti medicine in dijaki zdravstvene nege, ki bi prišli na pomoč pri oskrbi stanovalcev v času pomanjkanja zaposlenih. Tem bo treba zagotoviti namestitve, če bodo v Vipavo prišli iz drugih delov Slovenije. Prav tako bodo pripravili en ali dva stanovanjska objekta, kamor bi za čas okužbe v centru namestili zdrave in neokužene zaposlene, da bi se izognili morebitni zunanji okužbi z novim koronavirusom.

Testiranje zaposlenih in stanovalcev v Centru še poteka, trenutno je potrjenih 17 okužb.
Testiranje zaposlenih in stanovalcev v Centru še poteka, trenutno je potrjenih 17 okužb. FOTO: POP TV

V centru je sicer skupaj 108 stanovalcev in 45 zaposlenih. Enajst zaposlenih je trenutno v karanteni na svojih domovih. Da so zagotovili nemoteno delo v domu, so jim danes priskočile na pomoč dve zaposleni iz novogoriškega doma starejših občanov in ena zaposlena iz Zdravstvenega doma Ajdovščina, je še povedal Kopatin.

Ker pričakujejo, da bodo odkrili še kakšnega okuženega, so se odločili testirati prav vse stanovalce in zaposlene. Testiranja bodo predvidoma zaključili danes pozno popoldne ali v torek dopoldne.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v Občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah.

Kot je na današnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, je ponoven pojav okužb v DSO zaskrbljujoč, ob tem pa je dodal, da bodo ukrepi v domovih ena izmed tem na novinarskih konferencah v naslednjih dneh. 

Še vedno brez lokacij za osamitev obolelih zunaj domov starejših

Kot pa ob ponovnem pojavu okužb v DSO opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, je "treba obolele nemudoma in brez odlašanja osamiti zunaj doma, saj lahko le tako učinkovito zajezimo nadaljnje širjenje okužb".  V Skupnosti poudarjajo, da osamitev zunaj doma ne sme biti predmet zamudnega dogovarjanja ali celo improvizacije, temveč da je potrebna sistemska ureditev, ki bo takšno ukrepanje vnaprej predvidela v vseh prizadetih domovih ter jim s tem omogočila hitro odzivanje. 

"Žal se je v aktualnem primeru pokazalo, da pristojnim takšnega načrta, ki bi vključeval tudi hitre kadrovske in druge okrepitve, ni uspelo pripraviti, prav tako niso zagotovili lokacije ali več lokacij z vso potrebno opremo in s strokovnimi ekipami, ki so nujne za učinkovito izvajanje popolne osamitve," je povedal Denis Sahernik, v. d. sekretarja Skupnosti. "Ponovno poudarjamo, da večina domov za starejše nima osnovnih prostorskih, tehničnih, kadrovskih in drugih virov za izvajanje popolne in učinkovite osamitve oseb, okuženih s koronavirusom, kot to zahteva veljavna zakonodaja."

Osamitev obolelih oseb v domu za starejše ne samo, da ni primerna in učinkovita, temveč je v neskladju z veljavno zakonodajo, kot sta Zakon o nalezljivih boleznih in Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje. 12. člen pravilnika namreč predpisuje, da se bolnike, za katere je obvezna popolna osamitev, osami v pooblaščenem zdravstvenem zavodu, v posebnem prostoru z zagotovljeno visoko stopnjo varnosti za preprečitev širjenja povzročitelja. Popolna osamitev traja do prenehanja kužnosti, ki se določi s klinično in z laboratorijsko potrebno metodo. 

V Skupnosti opozarjajo tudi, da zadrževanje obolelih v DSO krši pravice zdravih stanovalcev, saj ima po veljavni zakonodaji vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi – tako določa 4. člen Zakona o nalezljivih boleznih. 

Ministrstvo za zdravje je od socialnovarstvenih zavodov sicer zahtevalo, da pred sprostitvijo novih sprejemov stanovalk in stanovalcev pripravijo in posredujejo v potrditev krizne načrte za ukrepanje v primeru okužbe z novim koronavirusom. Kot so zapisali v Skupnosti, so zavodi zahtevane krizne načrte pravočasno pripravili, a niso prejeli povratne informacije oziroma potrdila, da so pripravljeni dokumenti ustrezni. 

Prav tako je le manjši del socialnovarstvenih zavodov prejel povrnjene stroške zaradi izplačila kriznih dodatkov zaposlenim v marcu, vsi pa še čakajo na povrnitev stroškov zaradi izplačila kriznih dodatkov v aprilu in maju ter na povračilo izpada dohodka zaradi praznih postelj in povračilo stroškov za nakup materialnih sredstev zaradi epidemije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
07. 07. 2020 10.00
+1
Ne bodo jih premestili jih bodo kar tam pustili umreti groza kaj delate z ljudmi!
Thinc25
07. 07. 2020 09.52
+1
Če okuženih iz vipavskega doma starejših ne bodo premestili v šempetrsko bolnišnico, bodo levaki že spe cvilili! Levaki so škodljivci Slovenske države!
Periot222
07. 07. 2020 10.01
+1
Cervantes Saavedra
07. 07. 2020 10.46
+1
ZA Thinc: Cvileči levaki bi radi reševali življenja starih ljudi, kar bi še nadalje neopravičeno obremenjevalo pokojninski sklad. Res so škodljivci slovenske države! Odlično si predstavil miselnost krščanske desnice.
borjac
06. 07. 2020 21.31
+17
Bolnišnice okuženih z virusom ne sprejemajo, "rednih" bolnikov tudi ne sprejemajo zaradi virusa, kaj sploh sprejemajo ?? pa še tiste resne okužene peljejo na infekcijsko kliniko v Ljubljani, kako to razumeti ???
Tara29
06. 07. 2020 21.04
+2
27.5. je Vlada RS na svoji strani objavila naslednje: Moramo se soočiti z dejstvom, da med starostniki, zlasti med oskrbovanci DSO, živi veliko ljudi, ki se jim življenje počasi izteka. Tudi pri njih premeščanje v bolnišnico, samo zato ker so okuženi z novim koronavirusom ni smiselno.
kapetan
06. 07. 2020 20.48
+16
Nekaj ne razumem. Trenutno je malo obolelih in tako se država otepa teh ubogih upokojencev. Kaj oni niso vredni zdravljenja v bolnici. A ni sram države in zdravstva, da se tako vede do teh ljudi. Razumem v kolikor ne bi bilo prostora ampak to je že ostudno kako se obnašajo. Kaj Slovenec je le kod davkoplačevalski suženj le komaj kaj vreden in politika se do vsega vede čisto brezbrižno. Če država ne misli nič več sokxa dat od sebe potem tudi davke in prispevke ne rabimo plačevat.
VAREN
06. 07. 2020 20.48
-5
Socialci spet zganjajo paniko. Bolne v en konec doma, zdrave v drugega, vmes tampon cona, pa je problem rešen.
Casey Ry
06. 07. 2020 19.47
+5
Politika odloca kdo od statostnikov bo prezivel ali umrl, ka si ti nor!!!
kiropraktik
06. 07. 2020 19.43
+2
V bolnici Šempeter in na Ptuju sprejemajo samo take z vaučerji, in ki imajo potrdilo,da nimajo korone _le te se namreč bojijo.
Cicamica
06. 07. 2020 19.13
+16
Ob 14 val 202, objavlja da jih bodo premestili v bolnico. Zdaj berem, nič s premestitvami, ja v tej Sloveniji še kdo normalen ali so vsi na belem prahu?
123maradona
07. 07. 2020 08.39
+2
Cicamica, odločitev o napotitvi sprejema le zdravnik. Izkljucno zdravnik. Tradicionalno he znano da direktorji DSO radi premescajo svoje oskrbovance v bolnišnice in se zatem praskajo po ja..ih. 5 oskrbovancev za mesec dni v bolnišnico, 5x 1000 eur je 5000 eur v žep.
Hej Slovani
06. 07. 2020 18.49
+13
Želel bi si, da ta vladni gobec in osvoboditelj Slovenije odgovarjata kdo bo živel in kdo umrl.
kekec1222
06. 07. 2020 18.47
+30
Za skozlat kakšna družba smo postali,sramota.
SKRIPT
06. 07. 2020 18.44
+8
Srebrna nit predlaga odprtje domov, BISERKA KRSI PRAVICO DO ZDRAVJA NAS STAROSTNIKOV
SKRIPT
06. 07. 2020 18.41
+28
Zalostno je, da se oblast odloci, da nisi vec pomemben za druzbo zato ker si star.
Milos Cerar
06. 07. 2020 18.37
+6
Kako lahko udovec, kodnega imena Sava, in njegovi ritolizniki odlocajo o tem, kdo bo zdravlen in kdo ne?
Laki je malo nervozan
06. 07. 2020 18.42
+0
Sava je kodno ime SDVja, vprašanje pa je kakšno je ime BNDja, Zugspitze mogoče..?
big_foot
06. 07. 2020 18.36
+31
A so na tistem famoznem seznamu? Občutek je kot da bi bili v taborišču. To se mora nehat. Pelte tastare v bolnico, konec koncev so oni zgradili to kar sedaj kradete.
Laki je malo nervozan
06. 07. 2020 18.36
+6
Pogrebno podjetje Topalović Dugo konačište bo spet imelo kšeft z odvozom blagopokojnih iz domov za ostarele.
anjerd
06. 07. 2020 18.30
-6
Saj ni cudno, higiena v domovih je slaba. Kopanje enkrat na dva tedna, vsi slatajo vsepovsod, zato se tako hitro prenasa
hirajem
06. 07. 2020 20.42
+0
SVEŽE GATE
06. 07. 2020 18.24
+12
spet se ponavlja zgodovina.
Naglič
06. 07. 2020 18.10
+6
Normalno da starostnikov ne bodo premestili v Šempetrsko bolnišnico. Dr. Rozman in dr. Beovićeva sta jih že dala na seznam čakajočih za onostranstvo.
medus
06. 07. 2020 18.04
+23
V bolnišnici trenutno snemajo posnetke za tik tok in nimajo časa za korono