Korona

V ponedeljek potrdili 99 novih okužb. V UKC Maribor okuženi štirje zaposleni

Ljubljana, Maribor, 29. 09. 2020 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
331

Ob 2.382 testih so v ponedeljek potrdili 99 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 84 bolnikov s covidom-19, 16 jih je na intenzivni negi. Direktor bolnišnice UKC Maribor Vojko Flis je povedal, da so v minulih dneh odkrili še štiri okužbe med njihovimi zaposlenimi. Gre za dva zdravnika in dva delavca v zdravstveni negi. Še 19 članov osebja, ki so imeli rizične stike, so preventivno poslali v karanteno, skupno je v karanteni že 31 zaposlenih v UKC.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ponovni udor okužb v UKC Maribor
    02:38
    Iz SVETA: Ponovni udor okužb v UKC Maribor
  • Direktor UKC Maribor o epidemiološki situaciji v UKC Maribor
    00:52
    Direktor UKC Maribor o epidemiološki situaciji v UKC Maribor

 

V Sloveniji so v ponedeljek ob 2.382 testih potrdili 99 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Po podatkih Sledilnika za covid-19 delež pozitivnih testov tako znaša 4,16 odstotka. Od 84 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 jih je 16 potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 19 oseb, umrl ni noben bolnik s covidom-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največ okužb so v ponedeljek potrdili v starostni skupini med 25 in 34 let, in sicer 22. Devetnajst novih okužb je med starimi od 45 do 54 let, 15 pa v skupini od 35 do 44 let. Med mladimi od 15. od 24. leta so našteli 11 novih primerov, v starostni skupini od 55 do 64 leta pa 14. Šest okužb so potrdili v starostni skupini od 65 do 74 in sedem okužb v skupini od 75 do 84 let. Po dve okužbi so odkrili med starejšimi od 85 let in med otroki, starimi od pet do 14 let. Eno okužbo so potrdili tudi v najmlajši starostni skupini do 4. leta.

Po podatkih Sledilnika Covid-19 je bilo v ponedeljek v Sloveniji 1.656 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno pa so doslej okužbo potrdili pri 5.487 osebah. Doslej je umrlo je 149 oseb s covidom-19.

Po zadnjih podatkih sledilnika je med 16 bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, 11 takih, ki so na ventilatorju.

Največ hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 je bilo v Sloveniji sicer konec marca, 30. in 31. marca se je v bolnišnicah zdravilo 119 oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Intenzivni oddelki so bili najbolj obremenjeni 10. aprila, ko je intenzivno nego potrebovalo 37 oseb.

V ponedeljek so okužbe z novim koronavirusom potrdili v 48 občinah, največ, deset, ponovno v ljubljanski. Šest novih so našteli v Občini Celje, po pet okužb pa v občinah Prevalje, Škofja Loka in Kranj. Med občinami z najvišjimi deleži aktivno okuženih so Črna na Koroškem (1,067 odstotka), Log-Dragomer (0,547 odstotka) in Pivka (0,47 odstotka).

Nove okužbe med zaposlenimi in bolniki v UKC Maribor

"V ponedeljek smo opravili več kot sto testov med zaposlenimi in bolniki in še vedno testiramo ves čas," je povedal direktor UKC Maribor.
"V ponedeljek smo opravili več kot sto testov med zaposlenimi in bolniki in še vedno testiramo ves čas," je povedal direktor UKC Maribor. FOTO: Jana Ujčič

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so minuli konec tedna zabeležili dodatne štiri okužbe z novim koronavirusom pri zaposlenih in še štiri pri bolnikih. Po dosedanjih ugotovitvah so se z virusom okužili izven bolnišnice, je povedal direktor Vojko Flis

"Zaradi tega je dodatno 19 zaposlenih v karanteni," je v današnji izjavi za medije povedal Flis.

Med zaposlenimi so okužbe odkrili pri dveh zdravnikih in dveh delavcih v zdravstveni negi s klinike za interno medicino, kjer so pred dvema tednoma zabeležili prve okužbe s koronavirusom med zaposlenimi v UKC Maribor. Eden od novo odkritih okuženih zdravnikov je delal v UKC Maribor kot gostujoči zdravnik, izvorno pa prihaja iz druge ustanove.

Bolnike s covidom-19 so s testiranji ugotovili na različnih oddelkih. Po Flisovih besedah sta bila dva okužena bolnika na oddelku za nefrologijo in eden na oddelku za pljučne bolezni. Ena bolnica pa je bila z okužbo z novim koronavirusom v porodnišnici, a je bila že odpuščena iz bolnišnice, je povedal direktor.

Kljub velikemu izpadu kadra – zaradi odrejenih karanten trenutno manjka 31 zaposlenih – ostali zdravstveni programi v tem kliničnem centru tečejo naprej. "Vsi oddelki še vedno delajo. Ponovno smo se morali reorganizirati. Delo je seveda nekoliko ovirano, a vendarle ustanova mora delovati naprej," je dejal Flis in poudaril, da dosegajo v povprečju okoli 98 odstotkov programa. "Kar pomeni, da se trudimo, da bi tudi vse ostale bolnike obravnavali enako, ne glede na bolnike s covidom-19," je dodal.

Izvor okužb z novim koronavirusom je po dosedanjih ugotovitvah izven bolnišnice. "Glede na to, da se pojavljajo posamezna žarišča v regiji, prihajajo zaposleni in bolniki v t. i. bele cone brez znakov bolezni in dokler se neki znaki bolezni ne pokažejo, tega ni mogoče odkriti," je pojasnil Flis.

Da bi morebitne okužbe čim prej ugotovili, stalno izvajajo testiranja. "V ponedeljek smo opravili več kot sto testov med zaposlenimi in bolniki in še vedno testiramo ves čas," je povedal direktor.

V UKC Maribor se trenutno na oddelku za bolnike s covidom-19 zdravi 22 ljudi, še trije pa so v enoti za intenzivno terapijo. Na voljo imajo še tri postelje na "navadnem" oddelku in še tri v intenzivni negi. Po Flisovih besedah pa lahko zagotovijo še vsaj 20 mest, kar pomeni, da zaenkrat obvladujejo položaj.

Gantar: Možnost ponovne razglasitve epidemije vedno obstaja

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je v torek spomnila, da je bila osnovna ideja ustaviti val epidemije covida-19 s strogimi ukrepi, nato pa poskušati živeti z novim koronavirusom. "A virus premalo poznamo, da bi vedeli, ali je to dejansko mogoče. Imamo kombinacijo predvidevanj in želje, da bi živeli na način nove normalnosti," je opisala.

Za zdaj po njenih besedah kaže, da bo zima prinesla bistveno slabšo situacijo. Epidemiološka situacija se je začela slabšati že septembra, številne države po svetu pa že razmišljajo oz. vpeljujejo nove omejitve za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom. "Glede na to, da je slovenski zdravstveni sistem bistveno bolj krhek kot zdravstveni sistemi zahodnoevropskih držav, moramo biti še toliko bolj previdni in pravočasno pritisniti na zavoro, morda tudi v obliki razglasitvi epidemije," je opozorila.

Trenutno je hospitaliziranih okoli 80 bolnikov s covidom-19, če pa bi njihovo število naraslo na trikrat toliko, pa bi po oceni infektologinje že bilo smiselno razmišljati o strožjih ukrepih. V primeru, da bi število hospitaliziranih naraščalo s trendom zadnjih desetih dni, bi se to lahko zgodilo že v drugi polovici oktobra, je opozorila in poudarila, da je to treba ustaviti že prej.

Tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar je včeraj dejal, da možnost ponovne razglasitve epidemije vedno obstaja. "Omejujoč dejavnik, ko se bo treba odločiti, bo zmogljivost zdravstvenega sistema in ko bomo imeli v zdravstvu zapolnjeno določeno število kapacitet," je dejal v izjavi za medijem po včerajšnjem rednem posvetu vodij koalicijskih strank. Pomembno je, da se ne zgodi kolaps zdravstvenega sistema.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (331)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
29. 09. 2020 21.45
+3
"...nato pa poskušati živeti z novim koronavirusom. "A virus premalo poznamo, da bi vedeli, ali je to dejansko mogoče." Neh'te trosit neumnosti. Več kot dovolj poznate virus, da veste, da se DA z njim živeti, saj pobere samo ta najbolj šibke (ne kot kar nekaj drugih kužnih bolezni, ki ne zbirajo med sicer bolanimi in zdravimi). S čemer se NE DA živeti, so vaši ukrepi, histerija z maskami, razkužili, merjenjem temperatur itd.
tisovec
29. 09. 2020 21.41
+3
Napačna uporaba besede okuženi. Imamo 99 pozitivnih na PCR testu. Pozitiven na PCR testu ne pomeni da je okužen. V večini primerov PCR test samo potrdi prisotnost določenega genetskega materiala, ki pa največkrat ni kužen ali virulenten "novi korona virus".
Matrax
29. 09. 2020 17.25
+8
Jaz se prostovoljno okužim, ker drugače bom itak psihično zbolel, ko nas tak matrajo s tem virusom.
pepi bolcev
29. 09. 2020 16.42
-2
pepi bolcev
29. 09. 2020 16.41
+1
Enmajstr
30. 09. 2020 11.13
+2
pepi bolcev
29. 09. 2020 16.40
+0
IgorGorenc. Se vidi, da si malo zaostal. Kje sem jaz napisal, da sem fen cepiv? A to je ta vasa agenda? Elite??? O cem bluzis??? Kje si pustil mozgane??? Verjames v najbolj nemogoce pravljice in se hkrati razglasas za razumnika. Butalec prvega reda.
s6t6n6s
29. 09. 2020 15.52
+6
Dobr filate blagajno,zdej zdravstveno al pa državno k se greste testirat .Tok vm pa še ni kapnil na pamate,d k plačate 80 e za test in ste pol negativni,zakaj ne zahtevate denarja nazaj,če nobenega ne ogrožaš
Koronavirusovec
29. 09. 2020 15.37
+5
09ZarMan10
29. 09. 2020 15.20
+6
Čakajte, kaj to je v tisti bolnici, kjer je v vseh stolpnicah skupaj pacientov za deset sob. Tam, kjer te varnostnik ob vstopu v njo najprej fizično in mentalno obdela. To je tam? Nisem vedel, da je tam še vedno bolnišnica. Na prvi pogled je vedno bolj podobna zapuščeni jugoslovanski vojašnici neposredno po desetdnevnih osamosvojitvenih bojih.
Oliguma
29. 09. 2020 15.18
+4
Kot kaže..tega ne bo nikoli konec..kolikor časa ti že traja in kolikor jih naštejete vsak dan..bi bila že cela slo.okužena..samo, da jaz nikogar ne poznam, da je bil in da je.
Štanjkol
29. 09. 2020 15.04
+13
A na nizozemskem pa ni covida? Sem gledal včeraj vrhunce nogometnih tekem in so stadioni lepo zapolnjeni. Aja, p anobenih mask. Kaj ti bodo vsi zdaj pomrli?
123soba
29. 09. 2020 14.45
+13
Še enkrat, letos ne bo gripe in je vsakršno koli cepljenje proti njej nesmiselno. LETOS BODO VSI ZBOLELI ZA KOVIDOM 19, tudi vsi zdravstveni delavci. Bog ve ali je v prejšnjih letih kdo v zdravstvu imel gripo???
DemokracijaMolka
29. 09. 2020 14.55
+7
Hmm, torej po tvoje ni možno zboleti tako za kovidom, kot tudi za gripo ob enkrat? Kako, pa se po tvojem obnese ta "koktajl" dveh virusnih bolezni glede na človeški organizem? Ali misliš, da glede na to, da vrhunski strokovnjaki zagotavljajo, da če je človek zdrav, bo prebolel kovid brez težav? Ni point to, kako bomo poimenovali kaj in za kaj. Potem se spomni, na svojo ignoranco do nevednosti, sem trdno prepričan, da še premalo se zavedamo, da v bistvu ne vemo nič, glede stroke in javnosti, pa da je brez potrebe razdeljena.
Štanjkol
29. 09. 2020 15.01
+2
A si slišal v zadnjih 9 mesecih da bi kdo zbolel, kaj šele umrl zaradi gripe?
Slovenka2022
29. 09. 2020 14.35
+2
Kdaj nam boste povedali nove ukrepe, ki se nanasajo na trgovine, lokale, sole, vrtce itd? Se pred vikendom? V ponedeljek?
dark horse
29. 09. 2020 14.34
+16
Kdaj boste pa novinarji napisali konkretne številke umrlih lani pa letos po mesecih da vidimo ta hud virus? Letos manj umrlih kot lani razen v juniju ko virusa kao sploh ni bilo res zanimivo. Vsi podatki so javno dostopni sam vam se ne da, raje strašite
palmamala
29. 09. 2020 14.31
+2
Verjetno se zadnji stavek nanaša na ljubljansko FDV, glede na značilnost stikov.
maršal Broz
29. 09. 2020 14.18
+16
Toliko časa boste provocirali in se igrali s temi vašimi ukrepi, da bo prišlo do revolucije. Samo potem se vam ne piše dobro...
Volga Malek
29. 09. 2020 14.28
+6
PoglejImgurKodouClgQlU
29. 09. 2020 14.16
+9
Ritični stiki so dost boljši kot rizični
audi vag
29. 09. 2020 14.01
-3
Kdaj mislite da bodo zaprli šole datumsko?
Slovenka2022
29. 09. 2020 14.36
+1
Štanjkol
29. 09. 2020 14.00
+3
Slika se popravlja LOL
IgorGorenc
29. 09. 2020 13.58
-1
Pepi bolcev: je fen vseh vrst cepiv ker je prepričan, da se WHO in GATES zavzemata za rešitev človeštva čeprav je GATES par let nazaj javno izjavil, da je treba človeško populacijo drastično zmanjšat... Elita pravi na 500.000.000.... Pepi bolcev tega seveda ne verjame in bo z veseljem sprejel cepivo v male možgane v upanju, da nekega dne postanejo veliki... 😂
Jacek123
29. 09. 2020 19.33
+1