Korona

Okužbe tudi med zaposlenimi v zdravstvu, v UKC Ljubljana 239 okuženih in v karanteni

Ljubljana, 07. 01. 2022 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Gorenc, STA
Komentarji
697

Okužbe z novim koronavirusom se širijo tudi med zdravstvenimi delavci. Nekatere bolnišnice poročajo o povečani odsotnosti kadra zaradi covida, denimo v UKC Ljubljana je 109 zaposlenih v karanteni, 130 jih je okuženih. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pa svarijo, da ob povečanju karanten zaposlenih obstaja nevarnost, da bo treba zmanjšati nastanitvene zmogljivosti z zapiranjem oddelkov in bivalnih enot v domovih za starejše.

Intenzivni oddelek v SB Jesenice
Intenzivni oddelek v SB Jesenice FOTO: Bobo

Krivulja okuženih z novim koronavirusom se je znova strmo obrnila navzgor s prihodom petega epidemičnega vala in novo različico virusa, ki je bolj kužna, hkrati pa je do te mere spremenjena, da se z njo okužijo tudi številni cepljeni in prebolevniki. Okužbe se pojavljajo tudi med zdravstvenimi delavci. 

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana navajajo, da imajo v karanteni 109 zaposlenih, poleg tega jim imajo še 130 v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom. Danes so namreč mes zaposlenimi potrdili še deset okužb. Zaradi covida-19 je torej odsotnih 239 od več kot 8000 zaposlenih. Izzivom glede kadrov in organizacije dela se bodo sproti prilagajali, za zdaj večjih sprememb ne načrtujejo, so navedli za 24ur.com.

V največji bolnišnici v državi imajo sicer danes hospitaliziranih 181 covidnih bolnikov, od tega jih 67 potrebuje intenzivno zdravljenje. 

Iz UKC Maribor so sporočili, da znaša na dan 6. januarja število vseh hospitaliziranih covid bolnikov 97, od tega je na intenzivnem zdravljenju 31 pacientov, na akutnem oddelku pa 65 pacientov (in 1 pacient porodnišnica). Povprečna starost bolnikov na akutnem oddelku znaša 68,9 let, na intenzivnem oddelku pa 69,4 leta.

Krizni štab UKC Maribor je danes sprejel nove sklepe in priporočila za zaposlene, o čem so slednji bili tudi obveščeni. Namreč, v bolnišnici imajo 32 zaposlenih, ki so pozitivni na koronavirus, 19 zaposlenih pa je napotenih v karanteno. Novi sklepi so sledeči: če je le mogoče, naj sestanki potekajo on-line. Če je sestanek v živo neizogiben, naj bodo prisotni le nujno potrebni udeleženci, ki imajo pravilno nameščene zaščitne maske in so zdravi. Izbere naj se prostor, ki se ga da dobro prezračiti. Prehranjevanje in pitje kave zaposlenih na oddelku naj bo organizirano tako, da je časovno čimbolj razpršeno, tako da se zaposleni ob obrokih oziroma pitju kave medsebojno ne družijo. Prostori se redno in pogosto zračijo, kontaktne površine pa pogosto razkužujejo.

V Splošni bolnišnici Jesenice danes zdravijo 12 covidnih bolnikov na bolniškem oddelku in dva na intenzivni terapiji. Tudi v osrednji gorenjski bolnišnici se srečujejo z okužbami. "Na žalost se tudi pri nas povečuje število okužb med zaposlenimi, kar posledično vpliva na delo oz. realizacijo programa, zato to dnevno prilagajamo," so navedli.

V jeseniški bolnišnici je prišlo do vdora okužbe na necovidni oddelek. Zbolelo je 11 bolnikov in 11 zaposlenih.

Tako nameravajo danes aktivirati tretjo fazo organizacije dela skladno s Priporočili NIJZ za obravnavo zdravstvenih delavcev s sumom na okužbo ali po izpostavitvi okužbi z novim koronavirusom. Ta namreč predvidevajo, da v primeru zmanjšanja števila razpoložljivih zdravstvenih delavcev v bolnišnici oz. zdravstveni ustanovi posameznemu delavcu, ki je bil v tveganem stiku z okuženim, ni treba v karanteno, če ne kaže znakov bolezni.

V Splošni bolnišnici Celje danes zdravijo 41 covidnih bolnikov, od tega 28 na navadnih bolniških posteljah in 13 na intenzivnih. Število bolnikov se v tem tednu bistveno ni spreminjalo. Se pa odsotnosti zaradi covida-19 med zaposlenimi postopno povečujejo, kar v celjski bolnišnici še povečuje kadrovsko stisko, predvsem v zdravstveni negi, so navedli. Ker bi pričakovane odsotnosti zaradi karantene, predpisane zaradi visoko tveganega stika, lahko zelo okrnile izvajanje zdravstvenih storitev, so v četrtek razglasili tretjo fazo načrta za delovanje v epidemiji. 

V zasavski bolnišnici sicer že nekaj časa ne zdravijo covidnih bolnikov, zdravijo pa postcovidne bolnike, torej tiste z resnimi zdravstvenimi težavami po prebolelem covidu-19. Tudi med njihovimi zaposlenimi se pojavljajo okužbe, a za zdaj ne v kritični masi. Ne glede na to pa, glede na kadrovsko podhranjenost bolnišnice, že imajo aktivirano tretjo fazo organizacije dela, so za 24ur.com pojasnili v Splošni bolnišnici Trbovlje.

V nekaterih bolnišnicah zaradi splošne kadrovske stike v 3. fazo organizacije dela

V Brežicah zdravijo 10 covidnih bolnikov, od tega enega na intenzivni negi. Zaradi covida-19 je odsotnih pet zaposlenih, a so v bolnišnici ob tem, da gre za eno najmanjskih splošnih bolnišnic v državi, že v ponedeljek aktivirali tretjo fazo organizacije dela.

Šempetrska bolnišnica še ne beleži večje obolevnosti s covidom-19 med kadrom, je pa nekaj zaposlenih odsotnih zaradi višje sile ali nege otrok. Ne glede na to pa so tudi pri njih v četrtek aktivirali tretjo fazo organizacije, tako da zaposlenim po tesnem stiku ni treba v karanteno, če so zdravi. Danes v Splošni bolnišnici Nova Gorica zdravijo 28 covidnih bolnikov, od tega sedem v intenzivni enoti. "Trenutno je na navadnem oddelku manjši upad hospitalizacij, v intenzivni enoti število bolnikov stagnira," pravijo.

V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer imajo hospitaliziranih 36 covidnih bolnikov, od tega devet na intenzivnem oddelku, med zaposlenimi še ne beležijo takšnega porasta karanten ali okužb, da bi vplivale na delovni proces. Tudi redni program v bolnišnici se ne izvaja v celoti. "V primeru povečanega števila karanten in odsotnosti kadra bi se dodatno zmanjševal redni program in kader prerazporejal na kritična delovišča," napovedujejo. 

Obalna bolnišnica pa ima danes hospitaliziranih 19 covidnih bolnikov, pet jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Tudi v izolski bolnišnici enkrat ne beležijo večje število odsotnosti med zaposlenimi, zato tretje faze organizacije dela še niso aktivirali.

V domovih za starejše strah pred naraščanjem okužb, ministrstvo za omejevanje obiskov

Domovi za starejše že v razmerah brez potrjenih okužb nimajo dovolj delavcev za izvajanje osnovnih dnevnih storitev za stanovalce, kot so pomoč pri hranjenju, oblačenju, slačenju in osebni higieni, opozarja sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik. Ob povečanih okužbah in karantenah med zaposlenimi pa bi lahko prišlo do zmanjševanja ali zapiranja oddelkov.

Ministrstvo predlaga omejitev obiskov v DSO na eno zdravo osebo s PCT-potrdilom.
Ministrstvo predlaga omejitev obiskov v DSO na eno zdravo osebo s PCT-potrdilom. FOTO: Shutterstock

Domovi imajo sicer pripravljen krizni načrt ukrepov ob pojavu okužb med stanovalci in zaposlenimi, med drugim načrtujejo ukinitev dopustov in reorganizacijo delovnih procesov. Ob večjem kadrovskem izpadu zaradi okužb in karanten pa bodo zagotovo potrebne tudi zunanje kadrovske okrepitve, a sistemske rešitve še ni, je opozoril. 

Zaradi slabšanja epidemiološke slike je ministrstvo za zdravje v četrtek domovom starejših poslalo priporočilo, naj obiske omejijo na eno zdravo osebo, ki izpolnjuje pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT), na stanovalca. Vlada je sicer na četrtkovi dopisni seji s sklepom podaljšala ukrep, ki omogoča direktorjem socialnovarstvenega zavoda, da omeji stike stanovalcev in zapuščanje zavodskega območja, če z drugimi možnimi ukrepi ni mogoče doseči omejevanja širjenja epidemije.

Povečanje okužb v domovih pričakujejo tudi na ministrstvu za socialne zadeve

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pričakujejo, da se bo glede na naraščanje števila okužb v populaciji število okužb povečalo tudi v domovih. Po njihovih podatkih je velika večina stanovalcev cepljena in so doslej zbolevali redko oz. so večinoma imeli lažji potek bolezni. Minister Janez Cigler Kralj je skupaj z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem že pred božičem pozval direktorje socialnovarstvenih zavodov k cepljenju stanovalcev in zaposlenih s tretjim odmerkom nemudoma po preteku treh mesecev od prejema drugega, so pojasnili.

Ob tem dodajajo, da se v domovih izvaja tudi cepljenje proti gripi in pnevmokoknim okužbam. Prav tako morajo socialnovarstveni zavodi poskrbeti za ustrezno organizacijo ekip svojih zaposlenih, da bodo pripravljeni na morebiten močan porast okužb med njimi in da ne bo motena ali ogrožena oskrba najranljivejših, so še dodali.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (697)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

No pasaran
09. 01. 2022 09.58
+1
Samo v UKCL od 7.000 zdravstvenikov 239 okuženih in so v karanteni in izolaciji. Po sklepnem računu bi moralo biti v Sloveniji 58.000 okuženih in v karanteni. Po podatkih NIJZ jih je samo 32.000. Kdo se torej cepi in kdo ne? ali so cepiva učinkovita ali ne? Koga vi nategujete ?
rajko povše
08. 01. 2022 12.02
+1
Neki jih bo mankal,ponoc ne bo Turških nadaljevank na oddelkih
rajko povše
08. 01. 2022 11.55
+2
Dodatki dodatki za garače🤣🤣🤣Če je nevzdrzno pa v gospodarstvo na normo bratci in sestre Ukc-ja. Al pa na talente v zborcku. Morda bo bolje
Betuul
08. 01. 2022 09.16
+2
Saj so bili iz italije v pomoč ; pa jih niso znal vplesti zraven!
No pasaran
08. 01. 2022 08.23
+1
Svečke, kaj vam ob teh podatkih zdaj roji po glavah? Ste se pokakcali in zato utihnili? Došla cica na kolica a?
vax-o-mat
07. 01. 2022 21.57
+1
--Gledališče 2021 ....serija 1/1---
Betuul
07. 01. 2022 21.47
+2
Zakaj pa pri takem delu nimajo ustreznega nadomeščanja ! Za vsakih 6. mesecev ! Toliko časa bo to trajalo da se bo zgodilo nekaj neobičajnega!
twitty
07. 01. 2022 21.27
+4
Pokljukarjeva kobila je bosa.... tolk o omejitvi širjenja s precepljenostjo...
Pobrita srnica
07. 01. 2022 21.00
+9
Kako so se pa okuzli? A niso v skafandrih 🤔. Aja, ko vsiljivci odidejo, skafandri padejo 🥳
Bavki
07. 01. 2022 21.00
+1
Današnje srečanje teoretikov zarote in tako imenovanih FB dohtarjev je zaključeno. Škoda da je vse res. Saj je tudi virus resničen, ampak ne v taki MERI. Lahko noč.
kure bedne
07. 01. 2022 20.55
+8
Vsi zbolevajo samo politiki ne. Zanimivo? Očitno je placebo bolj učinkovit kot trije šusi.
Bavaria_freak
07. 01. 2022 20.53
+6
Ukinit PCR...Zadeva rešena!!!...Kader ne bo več v PRISILNI BOLNIŠKI!...Pandemija PCR testov že 2 leti...🤢🤮
bimbambom
07. 01. 2022 20.36
+7
Na TV vam povejo jutri bo soncno. Vi naskednji dan stopite pred vrata in dezuje. Zdaj pa me zanima vzamete deznik z sabo ko vidite dez ali greste brez ker so na TV rekli da bo soncno?
Mamuth
07. 01. 2022 20.32
+9
Ja nč .... bo treba po četrto dozo ...🐑🐑🐑🐏🐏🐑 ...💉💉💉💉
Bavki
07. 01. 2022 20.29
+11
Kaj pa trgovke? Brez pct nekdo vpraša z masko pod brado, če so banane v akciji. K zdravniku pa strogo s pct... Pa še jamrajo.
Brezveznik
07. 01. 2022 20.26
+22
Prijatelja zanima a niso vsi zdravstveni delavci cepljeni??? Tudi mene zanima saj so zelo glasni da se moramo cepiti???
Zvezda3000
07. 01. 2022 20.42
+1
Bavki
07. 01. 2022 20.24
+14
Psssst. A ste opazli! Kje so ovčke? Vse tiho...
bimbambom
07. 01. 2022 20.26
+8
bimbambom
07. 01. 2022 20.27
+8
osscar
08. 01. 2022 10.31
+1
bimbambom
07. 01. 2022 20.21
+12
Cepivo je narejeno za prvi sev. Flaske z cepivom so narocili prej. Prihajajo novi sevi in cepivo sciti. Okuzbe se vecajo zbolevajo cepljeni. Cepivo se prilagaja sevom preko 5G mreze al morate flaske prikjucit z kablom na omrezje da nadgradite cepivo? 😂
Bavki
07. 01. 2022 20.17
+11
Za omikron pride prilagojeno cepivo ven konec marca, v začetku aprila. Za zaščito pa spet 3 doze... Jaz bom hin 🤣🤣🤣🤣
bimbambom
07. 01. 2022 20.19
+13
A Omicron navaden prehlad. A se ne bi nekdo usmeril v razuskavi Raka in takih bokezni. Jaooo
ehjaehja
07. 01. 2022 20.15
+8
Saj ni res pa je. Who je povedal da je prišla nova različica LAMBDO kicje bolj odporna na proti telesa. 😅🤣😂🤣😂🤣🤣😅
Bavki
07. 01. 2022 20.15
+4