Korona

V ponedeljek s PCR-testi potrdili 1474 novih okužb, s hitrimi dodatnih 30

Ljubljana, 22. 12. 2020 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Tadeja Voščun
Komentarji
234

V Sloveniji smo v ponedeljek ob 5763 testih potrdili 1474 novih okužb, delež pozitivnih je bil tako 25,6-odstoten. Umrlo je 39 bolnikov s covidom-19, hospitaliziranih pa je 1261 oseb. V tem tednu smo začeli aktivno beležiti tudi rezultate hitrih testov. Tako je bilo opravljenih 1653 testov, potrjenih pa 30 okužb. Skupno število novookuženih tako znaša 1504.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Covid statistika
    02:16
    Iz 24UR: Covid statistika
  • Iz 24UR: Ministrstvo za zdravje opozarja
    03:15
    Iz 24UR: Ministrstvo za zdravje opozarja
  • Izjava Jelka Kacina o epidemološki sliki v Sloveniji
    00:50
    Izjava Jelka Kacina o epidemološki sliki v Sloveniji

V ponedeljek smo ob 5763 testih potrdili 1474 novih okužb. Hospitaliziranih je 1261 oseb, intenzivno nego potrebuje 207 bolnikov,  119 so jih odpustili v domačo oskrbo, dan prej pa le 22. V bolnišnice je bilo sprejetih 134 novih oseb. 

Nuška Čakš Jager iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je dejala, da smo v tem tednu v Sloveniji začeli aktivno beležiti tudi rezultate hitrih testov. Tehnične rešitve bodo omogočale, da se podatki ne bodo podvajali, rezultati pa bodo posredovani ločeno. Tako je bilo s hitrimi testi testiranih 1653 oseb, potrjenih pa 30 okužb. 

Množično testiranje v Ljubljani-7
Množično testiranje v Ljubljani-7 FOTO: Miro Majcen

Vladni govorec Jelko Kacin je na tiskovni konferenci opozoril, da je bilo včeraj skupno opravljenih 7.416 testiranj. Pri tem je treba poudariti, da gre za skupno število opravljenih testov PCR in hitrih testov. Tako so bile potrjene 1504 nove okužbe. Delež pozitivnih testov je znašal 20,28 odstotka. Po podatkih, ki jih je objavila vlada, sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 1353, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 947.

V domovih za starejše je na novo ozdravelo 219 stanovalcev in 42 zaposlenih. Na novo pa se je okužilo še 176 stanovalcev, aktivno okuženih je tako 1.909. Med zaposlenimi se je na novo okužilo še 35 zaposlenih, aktivno okuženih je skupno 787. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tisti, ki bodo na množičnem testiranju s hitrimi testi prejeli negativen rezultat, med prazniki ne smejo opustiti predpisanih zaščitnih ukrepov, je še dejala Čakš Jagrova. Poudarila je, naj ljudje z znaki bolezni za testiranje pokličejo zdravnika. Opozorila je, da je test presek stanja v danem trenutku in ne pomeni, da posameznik ne bo imel morda simptomov čez dva ali tri dni oziroma se morda vmes kje okužil. Pred prazniki je prebivalce pozvala, naj, če se le da, ostanejo znotraj "svojih mehurčkov".

Čakš Jagrova je povedala tudi, da se epidemiološka situacija v državah Evropske unije umirja ali vsaj ostaja enaka. Tudi v Sloveniji je opaziti, da se krivulja potrjenih okužb spušča, kljub temu pa je treba počakati, kaj bo v tem smislu pokazala uvedba hitrih testov. Število potrjeno okuženih rahlo upada v domovih starejših, kljub temu pa je največ obolelih v starostni skupini 85 let in več. Drugi val epidemije je prizadel tudi veliko število zdravstvenih delavcev. Glede na število smrti bolnikov s covidom-19 po njenih besedah najbolj izstopajo pomurska, koroška in primorsko-notranjska regija.

Po 24. decembru se ponovno zaostrujejo ukrepi

Vlada je na dopisni seji za čas med prazniki določila nekatere izjeme pri prehajanju med občinami in regijami za namen obiska ter z odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS zmanjšala število izjem glede na trenutno veljavne, kar pomeni, da se znova zapirajo frizerji, kozmetični saloni, čistilnice, prodajalne z oblačili in obutvijo ter tehnične trgovine.

Prehajanje med občinami in regijami za namen obiska bo med prazniki dovoljeno v obdobju:

– od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra 2020 do 20. ure,
– od 31. decembra 2020 od 12. ure do 1. januarja 2021 do 20. ure.

Še naprej pa bodo veljala tudi vsa trenutna določila, torej policijska ura in prepoved zbiranja. Tako naj bi bilo vsaj do ponedeljka, 4. januarja, potem pa bo ukrepanje odvisno od epidemiološke slike. Vlada bo danes odločala še o omejitvah in določilih pri prehajanju meja med prazniki.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob tem na dopoldanski tiskovni konferenci še poudaril: "Odlok, ki bo veljal med prazniki, bo v veljavi od 24. decembra do 4. januarja. To ne pomeni, da ne bomo na sedem dni preverjali, ali obstajajo razlogi, da odlok ostane v veljavi. Spremembe tega odloka bomo uvedli v primeru, da se bo epidemiološka slika drastično poslabšala."

UKC Maribor: Število hospitaliziranih bolnikov se je spustilo pod 200

Število vseh hospitaliziranih covid bolnikov v UKC Maribor se je spustilo pod številko 200 in zdaj znaša 196 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 46 pacientov. V ponedeljek je umrlo 5 pacientov, skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov pa se je povzpelo že do številke 864.

Stanje v UKC Maribor
Stanje v UKC Maribor FOTO: UKC Maribor

Zaradi t.i. covid odsotnosti je bilo na dan 17. 12. 2020 odstotnih 224 zaposlenih, od tega 46 zdravnikov in 97 delavcev zdravstvene nege. Med 224 odsotnimi gre za 90 primerov varstva otrok, so pojasnili.

V Splošni bolnišnici Novo mesto pa imajo z današnjim dnem hospitalizirana 102 covid bolnika, od tega 19 na intenzivnem oddelku. 

V začetku drugega vala so imeli hospitalizirane paciente pretežno iz drugih regij, "sedaj pa se zgodi, da moramo tudi paciente iz naše regije premeščati drugam, saj zaradi velikega povpraševanja po posteljah, lahko pride tudi do situacije, ko zaradi polne zasedenosti nimamo več prostih kapacitet, da bi lahko sprejeli vse bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje."  

V preteklem tednu so med zaposlenimi opravili 324 hitrih antigenskih testov, od katerih je bilo 15 pozitivnih, večino odkritih pozitivnih testov pa je še vedno bilo asimptomatskih. Do sedaj je v naši bolnišnici skupaj umrlo 113 bolnikov s covidom.

S prvo pošiljko, predvidoma do konca leta, bodo prejeli cepivo Pfizer/BioNTech, so še potrdili v poročilu za javnost.

 V več slovenskih mestih se začenja množično testiranje na novi koronavirus

V 13 krajih po Sloveniji se začenja množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom, a glede na informacije lokalnih skupnosti se bo testiranje ponekod začelo z zamikom. Vsi, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesti osebni dokument in zdravstveno izkaznico. V Ljubljani je že ob začetku testiranja ob 8. uri nastala gneča, kolona ljudi sega od stavbe Univerze v Ljubljani pa skoraj do Ljubljanice.

V sežanskem domu upokojencev okuženi skoraj vsi stanovalci

V sežanskem domu upokojencev se spopadajo z izbruhom okužb, potem ko je bil še pred 14 dnevi to eden redkih slovenskih domov brez okuženih. Od skupaj 178 stanovalcev je bilo danes okuženih 166 okuženih, poleg tega pa še 20 od skupaj 110 zaposlenih. Dom je danes obiskal minister za delo Janez Cigler Kralj in si ogledal tamkajšnje razmere.

"Danes se testira vse zaposlene in tudi tu pričakujemo velik porast števila okuženih, tako da bo kadrovska zasedba zelo onemogočena. Že na današnji dan pa je na pomoč v Sežano prišlo 12 zdravstvenih delavcev, pomaga tudi 11 pripadnikov civilne zaščite. Delo tako poteka uspešno, civilna zaščita pa postavlja temelj koordinacije, logistične podpore in tudi pomoči v kadru," je ob ministrovem obisku povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk.

V Domu upokojencev v Sežani danes pomagajo štirje koordinatorji zdravstvene nege, ki delujejo v okviru delovne skupine pri ministrstvu za zdravje, med njimi je en sanitarni inženir in tri diplomirane medicinske sestre, ki pomagajo pri strokovnem delu. Prišlo je tudi osem predstavnikov iz več domov za starejše - Nove Gorice, Gradišča nad Prvačino, doma upokojencev Izola in Koper, je povedala vodja regijske ekipe območne enote CZ Koper za področje domov starejših občanov Gabrijela Valenčič.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je obljubil kadrovsko pomoč, če jo bodo v prihodnjih dneh v sežanskem domu upokojencev potrebovali.

"Poleg vseh drugih ukrepov smo precej okrepili tudi dejavnosti na zagotavljanju hitrega testiranja zaposlenih. In tu se prvi pozitivni vplivi umirjanja situacije v domovih na slovenski ravni morda že vidijo. Situacija v Sežani pa je izjemno resna, o njej nas tudi redno obveščajo," je povedal minister. Pri tem je pohvalil prizadevanja ekipe doma upokojencev, CZ, lokalne skupnosti, zdravstvenega doma, epidemiologov in vseh ostalih, ki pomagajo za rešitev razmer.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smigol
22. 12. 2020 16.51
-5
Drgac pa sam izumitelj pcr testa pravi, da je neprimeren. Tut faucija je spljuval. Sam na yt ne boste nasl, bitchute pa ja.
mrbungle
22. 12. 2020 19.57
+2
Izumitelj pcr testa je ze davno umrl. In to izjavo je izrekel ob izumitvi tega testa. Od takrat se je mnogo spremenilo,razvilo... Morda najbrz ne ves,da s pcr dokazujejo tudi 30 let stare umore na osnovi dnk. Pa odkrivajo dopingirance izored 10 let nazaj. Najbrz je tudi izumitelj prenosnega telefona takrat izjavil,da telefon no primeren za fotografiranje....
Paula
22. 12. 2020 16.01
+6
Zakaj se pa pri nas tako zanemarja zdravljenje s krvno plazmo prebolelih? V Italiji imajo odprte sole, gostinske lokale in pred nobeno trgovino ni vrste. Seveda so osnovni ukrepi upostevani in bistveno okrnjeni zdaj med prazniki! Pri njih to zdravljenje deluje in mediji ves cas pozivajo k doniranju plazme ozdravelih! Pri nas pa...? Zaprti smo zaradi ranljivejsih skupin....Pred dobro uro cakam vrsto pred eurospinom in ze tam opazim, da sem krepko najmlajsa v vrsti (sem cez 40;) ). Ko vstopim v trgovino pa je spominjalo bolj na dom ostarelih - na berglah, s hojcami in ni da ni. Ko sem izbirala sadje, pa sem se morala 2x umaknit, saj sta mi dedka dobesedno dihala za ovratnik! Namesto da bi se starejsi malo popazili, izzivajo malo prevec. Kupujejo po 3 izdelke vsak dan.. Kar se tice umrlih in ventiliranih pa naj objavijo tudi telesno tezo..V tujini so dokazali, da je ta dejavnik se kako pomemben, poleg pridruzenih bolezni! Dejte zascitit, izolirat, kakorkoli te skupine in ostalim pustite delat, sicer bomo vsi crklni, ne glede na virus! Tako da, da res ne vem kje je v tej situaciji pamet!
tigrcek
22. 12. 2020 16.02
+6
Če JJ načrtno uničuje vse in se maščuje za čas ko je bil opravičeno zaprt, mi smo pa tiho, nekateri gaše podpirajo, sramota.
smigol
22. 12. 2020 16.45
-1
Paula to tudi sam poudarjam. Zakaj teh 10miljard niso usmerl v ranjlive skupine....ne oni so ta dnar potalal med nas. Drgac pa spet zanimivo kako v nedeljo manj ljudi umre kao s kovidom.
hirajem
22. 12. 2020 19.58
+1
Iz prve roke ti povem da se tudi v Sloveniji ob indikaciji zdravi z krvno plazmo bolnikov kateri so preboleli Covid19. Evo toliko v vednost da ne zastavljaš več tako butastih vprašanj.
hirajem
22. 12. 2020 19.59
+1
zdravi z krvno plazmo je bolj pravilno " zdravi" z krvno plazmo
sektor1
22. 12. 2020 15.58
+5
Bravo Slovenija, danes smo prehiteli Italijo v številu smrti na milijon prebivalcev in smo trenutno v samem svetovnem vrhu na tretjem mestu. Amerika je trenutno na 12.mestu.
tigrcek
22. 12. 2020 15.49
+4
Ho(pu)jsek je pa na kerih tabletih? Kakšne izjave ta podaja, a ma sploh končano OŠ? Kar bo dosegel je to da se bo začel žurat že pred 18h. Butale.
pomlad 2020
22. 12. 2020 15.49
+14
Otroci, mladi in delovna populacija moramo reševati povsem zanič zdravstveni sistem. Sramota. Smilijo se mi otroci, ki ne zmorejo več za računalniki, smilijo se mi mladi, ki brezizrazno strmijo v prihodnost, smili se mi ogromno ljudi, ki bi pošteno delali, da bi preživeli svoje družine, pa ne smejo,.... Twito pa za svoj narod nima vzpodbudne besede, vse kar zna in zmore je širjenje sovraštva in nestrpnosti v teh težkih časih. Nočemo več takega predsednika vlade, ki 1 800 000 ljudi enostavno sovraži!
Nemormveckorone
22. 12. 2020 15.44
+3
Vceraj je bilo v veljavi da javni promet ostane kako je pa danes s tem ga kar spet ni vec?
Ultra bass
22. 12. 2020 15.30
+10
Janšisti globalisti kako dolgo nameravate še nategovati folk z lažno statistiko?
Ultra bass
22. 12. 2020 16.46
+1
A ja . Kohl novi mandatar?! Eh Slovenski državljani kdaj bo tega sr..a preveč , da nam bo končno dvignilo pokrovko . Zdaj bomo dovolili še situacijo ko bomo brezglavo skočili iz močnega naliva pod kap.Kohl že vnaprej dramatirzira s strašnim koronanategom.
Hellsrael
22. 12. 2020 15.29
Sortegilio
22. 12. 2020 15.15
+7
Ja vsaka smrt je za vas covid. Pred kratkim je umrl nek znanec zaradi raka. Pa je bil že dosti prej izvedel za diagnozo.
smigol
22. 12. 2020 16.47
-2
ŠKIS
22. 12. 2020 14.53
+10
dokažite zanesljivost
tekač
22. 12. 2020 14.27
+10
Zanimivo, če se tu ne nalezeš virusa v taki vrsti se ga pa nikjer.. Po moje več ko 10 ljudi nebi smelo biti v vrsti in postavljeno bi moralo biti 30 boxsov minimalno.....
bundy crocodile
22. 12. 2020 14.23
+15
Imamo najbolj trde ukrepe in največ okužb. Bolj se ukrepi sproščajo manj je okužb, bolj se zaostrujejo več je okužb, kdo bi razumel..
rob3rt
22. 12. 2020 14.33
+6
CovID se najboljše počuti v karanteni...
ŠKIS
22. 12. 2020 14.54
+6
Uporabnik1515261
22. 12. 2020 14.58
+5
Mi bi vsi malo bolj razumeli, če bi nam objavili tudi bolezni in starost umrlih. A potem nas ne bi več mogli strašiti!
ncnestekam
22. 12. 2020 20.36
Starost umrlih imaš na strani nijz v eccel tabeli. Vendar se podatki z objavljenimi ne ujemajo. Kdo bi to razumel....
Uporabnik1515261
22. 12. 2020 14.18
+8
Od teh 1474 je okuženih 226, kot poroča Kacin v raznih socialnih zavodih, za katere je odgovorna vlada, saj ji občani za to tudi plačujejo neposredno in mi davkoplačevalci posredno . Torej je "na terenu" med nami, ki moramo imeti ukrepe, včeraj "le" 1248- Izračunajte si %, ki je veeeliko nižji od "groznih" 25%. kdo nam laže in prikriva? kdo je tu nor? Se mi zdi , da mi državljani, a ne?
boslo
22. 12. 2020 14.30
+2
kaktusar1
22. 12. 2020 14.09
+8
zakaj poslanci smc še vedno držijo štango počivavšku....a nimajo svoje glave za mislit...
Yokte
22. 12. 2020 14.07
-7
Dragi uredniki, zakaj ste pa danes pozabili na korelna, bo spet od žalosti preganjal pralni stroj po ganku.
nnnnnnnnnnn
22. 12. 2020 14.06
+11
Umrlo 39, od česa? Če je tako kot pravi g.Hojs in ga iz UKC je 5% od tega umrlo od covida, torej cca 2.
smigol
22. 12. 2020 16.49
To bo verjetno tudi res. Zanimivo pa, da jih je ponovno umrlo vec kot v nedeljo. Ocitno virus ob nedeljah tudi pociva.
Et54678
22. 12. 2020 13.55
+4
horuknaprej
22. 12. 2020 13.43
+12
to ne pomeni, da ne pomeni, da pomeni, da bomo preverjali, ali nekaj pomeni, da mi mislimo ,da pomeni, kar smo mi menili, da pomeni da vi kot državljani lahko kaj menite.
horuknaprej
22. 12. 2020 13.36
+13
ijj čisti DSO, da bo lahko rekel,da so zmanjšali čakalne dobe v domovih z starejše in bo na koncu " heroj", kot l.91 iz kleti.
Machetekills007
22. 12. 2020 13.34
+23
ukrepi ne delujejo, ker ljudje vladi ne zaupajo. vlado podpira le še 20% volilnih upravičencev. jajo, odstopi!
igy02
22. 12. 2020 14.07
-10
Korl je pobegnil. Najdite drugega, orangutan Bongo iz živalskega vrta je trenutno prost. Ampak, pohitite.