Korona

47 novih okužb: okužbe z novim koronavirusom potrdili v več vrtcih in šolah

Ljubljana, 04. 09. 2020 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
1136

V Sloveniji je potrjenih 47 novih okužb, umrl ni nihče. Hospitaliziranih je 24 oseb, na intenzivnem zdravljenju zaradi okužbe so trenutno trije. Okužbe z novim koronavirusom pa se vse bolj širijo po slovenskih vrtcih in šolah. Predstavljajo tudi vse večji organizacijski problem. V prvem tednu pouka so okužbe potrdili v več vrtcih, šolah in dveh gimnazijah. Razredi, kjer so potrdili okužbe, praviloma ostajajo doma in pouk nadaljujejo od doma, prostore pa so temeljito razkužili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kazen za kršitelje
    02:45
    Iz 24UR ZVEČER: Kazen za kršitelje
  • Iz 24UR: Slovenija še vedno rumene barve
    03:31
    Iz 24UR: Slovenija še vedno rumene barve
  • Iz 24UR: Šole in vrtci
    04:18
    Iz 24UR: Šole in vrtci
  • Iz SVETA: Okužbe v šolah in vrtcih se širijo
    01:24
    Iz SVETA: Okužbe v šolah in vrtcih se širijo
  • Iz SVETA: Razredi in oddelki v karanteni
    03:19
    Iz SVETA: Razredi in oddelki v karanteni

 

Ob 47 okužbah so bile iz bolnišnice odpuščene štiri osebe. Opravili so 1733 testiranj, kar je največ v enem dnevu doslej. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je pri nas trenutno 505 aktivnih okužb.

Novi primeri okužb so znova precej razpršeni po državi, potrdili so jih v 29 občinah. Kot kažejo podatki Sledilnika za covid-19, so v četrtek največ novih primerov, deset, potrdili v ljubljanski občini, tri pa v občinah Sevnica in Šentjur.

Deset oseb, pri katerih so v četrtek potrdili okužbo, je starih od 25 do 34 let, devet jih je iz starostne skupine od 35 do 44 let. 13 okužb so našteli pri mlajših od 24 let.

Skupaj so okužbo z novim koronavirusom doslej v Sloveniji potrdili pri 3056 osebah, umrlo je 134 bolnikov s covidom-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uspešno zamejujejmo vnose iz tujine, le tri smo imeli danes, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Imamo pa vse več primerov okužb neznanega izvora."  Povedal je, da se glede na incidenco še vedno nahajamo v t.i. rumenem polju. Glede okužb neznanega izvora je povedal povedal, da takšnih primerov največ v Ljubljani in na Savinjskem. Ob tem je pozval vse, ki so zboleli, naj ne prikrivajo stikov, ki so jih imeli v zadnjem času.

"Opažamo vedno več primerov okužb neznanega izvora, kar pomeni, da se ljudje bodisi ne spomnijo, kje so se okužili, bodisi ta podatek iz različnih razlogov skrivajo. To še dodatno otežuje že tako naporno delo epidemiologov, katerih glavna naloga je zamejitev širjenja virusa."

Dodatknil se je tudi razmer v Italiji. Opozoril je na strmo dviganje okužb v zadnjih dneh, da pa situacija v Italiji še ni kritična. Enako velja za Madžarsko, kjer se število okužb strmo dviga. Glede Hrvaške je dejal, da se epidemiološka slika ta poslabšuje. Najhuje je prizadeta Splitsko-dalmatinska županja. Zaradi razmer v Bosni in Hercegovini, ki jih je opisal kot dramatične, je odsvetoval kakršnokoli potovanje v to državo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada je sicer včeraj sprejela odlok o obvezni uporabi mask v zaprtih javnih prostorih, vključno z javnim potniškim prometom. Inšpektorji po besedah Kacina že izvajajo nadzor nad spoštovanjem obvezne nošnje mask ter bodo v skladu z določbami Zakona o nalezljivih boleznih kršiteljem izrekali tudi globe.

Ko delodajalec ugotovi, da so v trgovini potrebne maske, bodo maske kupci morali nositi, je glede nošenja mask povedal Kacin. "Časi so preresni, da bi tolerirali provokacije v trgovinah," je dejal Kacin in še enkrat ponovil, da bodo kršitelje priporočila glede nošenja mask v javnih zaprtih prostorih oglobili.  Glede nošenja mask v zaprtih prostorih, ki niso javni pa je povedal, da je vsak delodajalec odgovoren do svojih zaposlenih. 

Več okužb v vrtcih in šolah

Glede okužb v šolah in vrtcih je vladni govorec povedal, da je v teh dneh že kakršenkoli prehlad razlog, da se sprašujemo kako in kaj. O tem bodo morali najprej presoditi starši otroka, nato pa, ko se okužba pojavi v posameznem razredu, lokalni epidemiolog. Njegova odločitev je dokončna in nanjo ni ugovora, je pojasnil Kacin. Še enkrat je poudaril, da gre v šolo lahko samo zdrav otrok. 

"Še vedno pa velja, če pa se okužba v razredu pojavi, potem gre celoten mehurček, oziroma celotna skupina, v karateno." V primeru okužbe otroka, imajo veliko možnosti, da zbolijo tudi starši, zato je potrebna karantena tudi za starše, je dejal Kacin in potrdil, da jim ob tem pripada tudi nadomestilo za nego otroka. 

Vladni govorec je še povedal, da tam, kjer so se pripravili, karantena enega šolskega razreda ne sme biti problem, kjer pa je ogrožena celotna šola pa je to sporočilo, "da nekaj v pripravah ni bilo dovolj dobro storjeno". "Želimo si, da bi celotno šolsko leto potekalo v šoli."

Medtem pa poročajo o več primerih okužb v šolah in vrtcih. Braslovški župan Tomaž Žohar je zaradi okužbe z novim koronavirusom danes odredil zaprtje vrtca Trnava in tamkajšnje podružnične osnovne šole. Potrdili so namreč štiri primere okužbe, 23 zaposlenim pa so odredili karanteno oz. samoizolacijo. Prostore šole so že ustrezno razkužili, je zapisano na spletnih straneh braslovške občine.

Na OŠ Franca Lešnika - Vuka v Slivnici je na prvi šolski dan otroka v šolo pospremil starš, ki je čakal na rezultat testiranja, popoldne istega dne pa je izvedel, da je pozitiven na novi koronavirus, je poročal Večer. Ravnatelj šole je dejanje starša označil kot "absolutno nerazumno". V nasprotju s priporočili NIJZ so o dogodku obvestili vse starše. Epidemiolog se je po navedbah ravnatelja Franca Gosaka za Večer bal, da bodo povzročili paniko in naslednji dan ne bo nikogar v šolo. Kljub temu razen otroka okuženega drugi učenci šolo še naprej obiskujejo.

Podoben primer so imeli po poročanju Večera tudi v Spodnji Polskavi, kjer je v Osnovno šolo Antona Ingoliča na prvi šolski dan v razred prišel otrok, katerega starš je prav tako čakal rezultat testiranja in bil kasneje pozitiven, je še poročal časnik.

Ravnateljica III. mariborske gimnazije Marija Lešer je včeraj za 24ur.com sporočila, da je en razred dijakov v 14-dnevni karanteni. Ob tem je pozvala k upoštevanju priporočil o vedenju in ravnanju v šoli. 

Kmalu po začetku šolskega leta bodo šolo na daljavo v naslednjih 14 dneh izvajali v vsaj treh razredih.
Kmalu po začetku šolskega leta bodo šolo na daljavo v naslednjih 14 dneh izvajali v vsaj treh razredih. FOTO: Aljoša Kravanja

Pri petošolcu OŠ Danile Kumar so okužbo potrdili včeraj, danes pa bo razred izoliran v šoli, kjer bodo prejeli navodila za delo od doma. Delo na daljavo čaka tudi učence in razredničarko razreda na OŠ Sava Kladnika v Sevnici. Na šoli so opravili dodatno razkuževanje in dezinfekcijo prostorov.

Okužbo s koronavirusom so v sredo potrdili tudi pri strokovni delavki v vrtcu Zarja Celje, v enoti Ringa raja, piše na spletni strani vrtca. V karanteni je pet strokovnih sodelavk vrtca in 12 otrok, ki so bili z njo v stiku. Vsem bo odrejena karantena. V četrtek so razkužili prostore, v katerih se je okužena gibala, danes bodo razkužili celoten vrtec. Starše so pozvali, naj dosledno upoštevajo ukrepe vrtca, ko otroka pripeljejo in odpeljejo ter bodo pozorni na zdravstveno stanje otroka ter ga v primeru bolezenskih znakov obdržijo doma in se posvetujejo s pediatrom."Prav tako v vrtec ne prihajajte starši, ki imate morebitne znake obolenja," so zapisali.

V Vrtcu Rače, kjer je bil na novi koronavirus pozitiven eden od zaposlenih v kuhinji, ki ni imel stikov z otroki, sta sedaj poleg prve skupine petih zaposlenih, ki jim je bila odrejena karantena, po poročanju Večera v karanteni dodatno tudi vzgojiteljica in pomočnica ravnatelja. "Staršev o okužbi posebej nismo obveščali, ker so nam tako svetovali epidemiologi, da ne bi povzročili panike, so v četrtek povedal v raški osnovni šoli, pod katero sodi tudi tamkajšnji vrtec.

Tudi na I. Osnovni šoli Rogaška Slatina so potrdili prvo okužbo s koronavirusom, in sicer pri kuharici. Zaradi nastale situacije in po posvetovanju z zaposlenimi na NIJZ do danes odpovedali kosilo in popoldansko malico. 

Po mnenju NIJZ je okužba prek hrane malo verjetna, so zapisali na spletni strani šole. Današnja odpoved obrokov je posledica odhoda kuhinjskega osebja v karanteno. Med vikendom bodo kuhinjo razkužili in skušali organizirati prehrano za prihodnji teden. 

Okužena zaposlena v Domu starejših občanov Ljubljana-Šiška

Kot so sporočilu iz doma, so 2. septembra potrdili okužbo s koronavirusom pri zaposleni osebi. Ta ni imela stikov s stanovalci, s sodelavci v enoti pa ni imela tesnejših stikov. Z ostalimi zaposlenimi ni imela nobenih stikov. 

Dom je v rednih stikih z epidemiološko službo NIJZ. Ocenjujejo, da je možnost prenosa okužbe minimalna, zato nikomur ni bila odrejena karantena. Zdravstveno stanje zaposlenih in stanovalcev redno spremljajo. Obiskovalce pozivajo, naj dosledno upoštevajo protokol obiskov v času koronavirusa. 

Vlada ima načrt B

Še vedno velja priporočilo, da učenci in dijaki maske nosijo v skupnih prostorih."V tem trenutku imamo načrt B, ki je otrokom in učiteljem in seveda staršem zelo prijazen, ampak če stvari ne bodo šle tako naprej, se bodo stvari spremenile," je ob tem povedal vladni govorec Jelko Kacin

Predstojnica infekcijske klinike doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc pa je glede prenosov okužbe med otroki povedala, da je tveganje največje med t. i. mešanjem mehurčkov. "Razred je kot mehurček in otroci, ki so v razredu, so kot da bi bili v družini, saj se družijo celo dopoldne. Ko pa stopijo iz razreda, se družijo z drugimi otroki, iz drugih 'mehurčkov'. Takrat lahko pride do prenosa," je povedala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Face
07. 09. 2020 16.49
Vse odpret in prenehat testerat
Kaj_je_res
07. 09. 2020 08.56
+2
Blaznost se nadaljuje in ni ga junaka, ki bi tole pretiravanje ustavil. A novinarji sami ne znate izračunati? V nacionalni raziskavi so naši raziskovalci predvideli, da je okuženih do 66.000 ljudi. Recimo, da jih je od maja do danes enkrat več, 130.000. Umrlo jih je s covid19 (ne zaradi) 134 (predstojnik Golnika je govoril o cca 60 umrlih zaradi virusa). Smrtnost je pri 134 osebah 0,10%. Če bi brez ukrepov umrlo recimo 3x več ljudi, 400 oseb, bi bila smrtnost 0,3%. Pri pandemski gripi je smrtnost znašala od o,5 do 1%. Vsi podatki so na spletu. Na drugi strani pa smo s pretiranim ukrepanjem v prezgodnjo smrt spravili marsikaterega bolnika, ki ni mogel do zdravstvenega sistema (srčne odpovedi, nezdravljeni rakavi bolniki,..), vprašanje, kdaj bomo spravili v grob otroka, pa ne zaradi covid, ampak zaradi tega, ker smrka, ne bo prišel pred testiranjem do urgentne pomoči (dosedanje primere poznamo iz javnosti). zatobi morali mediji narediti domačo nalogo in pomiriti ljudi in celo družbo.
malaraja
07. 09. 2020 18.39
lumpimonster
05. 09. 2020 08.36
+4
Drugi val se vlece ze mesce vi pa se kr sole otpirate itd hahahah SAM DA JE DNARRERRE
malaraja
07. 09. 2020 18.40
lumpimonster
05. 09. 2020 08.35
+0
Čestitam pa vsem staršem da je sel reskiratr življenje cele družina sm da se gre lahko na morje :)zdj jih pa se v solo puscate.🤣🤣🤣🤣ja otrok bo pristal v norisnici ce ga nebo solo🤣🤣🤣
lumpimonster
05. 09. 2020 08.33
-2
od sestre tmala...v razredu imeli 2 okuzena..dam mi problema v pondelk grejo vai nazaj v šolo🤣🤣🤣🤣 pstali gredo brez karantene al pa pregleda v pondelk nazaj v solo🤣🤣🤣🤣🤣🤣
matdej
05. 09. 2020 08.19
+4
Šole ze posiljajo po mailu,easistentu za solanje na daljavo...Se je ze zacelo...
AlexReal
05. 09. 2020 08.03
+0
Ne le, da je družba v puberteti, je totalno otročja. To kažejo dejstva, da okuženi skrivajo, s kom se družijo, dogaja se , da ljudje s simptomi ne gredo k zdravniku, okuženi ljudje hodijo v službe, vodijo otroke v šole , vrtce itd. Kriminal brez primere ! Očitno bo potrebno uvesti kazni za take ljudi in jih obsoditi namernega ogrožanja zdravja drugih ter jih preprosto zapreti !
goldie_treasure
04. 09. 2020 21.54
-1
Virus za korona ovce ki ne poznajo križnega računa. Ki prav tako mislijo da je v npr. Ameriki 2 milijona prebivalcev.
grozjak
06. 09. 2020 09.03
+2
BogiEmil
04. 09. 2020 21.48
+11
Za Novo leto dobimo vavčerje, katere bomo lahko koristili v svoji občini. Garant.
CURVANORD Zanetti
04. 09. 2020 21.36
+2
Preko e asistenta ze obcescajo da bi bilo fajn sa imajo otroci v vesh skupnih prostorih maske gor, te bolje da so doma in sola na daljavo,
borjac
04. 09. 2020 21.36
+3
Kot je izjavil dr.Ihan, HVALA VLADA ZA ZAVLAČEVANJE, mejo bi morali zapreti takrat kot Avstrija, ne pa 10 dni kasneje, od dneva uvedbe karantene za turiste iz Hrvaške se ravno ta teden končuje 14 dnevno obdobje, sedaj drago plačujemo in po besedah dr. Ihana , bomo še dražje plačevali zavlačevanje vlade, ki je kupčkala in se pod mizo dogovarjala z Hrvati, sedaj ne morejo več reče da je kriv Šarec, KRIV JE PREMIER JANEZ JANŠA in njegovo politiziranje, za naša življenja temu človeku ni bilo nikoli nič mar.
Jan Košir 2
04. 09. 2020 21.32
+3
V mojem mestu kjer zivi cca 5000 ljudi in se vsak dan vozijo v ljublano ni bil niti eden se okuzen
boss1111
04. 09. 2020 20.57
+17
24ur, poisite in objavite vas clanek, objavljen na 24ur.com iz dne 24.2.2020 o maskah. Naslov clanka: Koronavirus - medicinske maske neucinkovite!!!! Povprasajte vlado in nase strokovnjake zakaj so takrat bile neucinkovite in jih celo odsvetujejo, sedaj pa so naenkrat obvezne saj nas scitijo pred virusi. Res vec ne razumem teh vladajocih laznjivcev!!!
flojdi
04. 09. 2020 20.51
+19
.lepolepo. zdj še prehlajen ne sme bit več nben
flojdi
04. 09. 2020 20.52
+9
Slovencelj1302
04. 09. 2020 20.42
+14
kaj so pa cakali toliko casa s hrvasko to bi mogli en mesec prej zapret meje
Carpediem32
04. 09. 2020 20.40
+15
Se sploh kdo zaveda, da se število okužb viša po vsem svetu in niso vsi okuženi žurali na Hrvaškem.
Jimi1
04. 09. 2020 20.47
+3
Američani so si zagodli na plažah Kalifornije in Floride, Branilci na Cocakobani,.... Ne zura se samo v Zrcah ....
Jimi1
04. 09. 2020 20.48
-2
Mađioničar
04. 09. 2020 20.36
+22
Opažamo vedno več primerov okužb neznanega izvora, kar pomeni, da se ljudje bodisi ne spomnijo, kje so se okužili, bodisi ta podatek iz različnih razlogov skrivajo. Ta ni normalen...kdo se pa spomni ali ve kje se je okužil
Mađioničar
04. 09. 2020 20.33
srebrnibreg
04. 09. 2020 20.23
+10
Uspešno sem preživel adminovo 30 dnevno karanteno. Sedaj pa novim zmagam oziroma komentarjem naproti.
Jimi1
04. 09. 2020 20.28
+6
Tudi jaz že nekajkrat! Dobrodošel nazaj!
srebrnibreg
04. 09. 2020 20.33
+2
Enako. Spustil sem se na nivo stonicknega svečkarskega plačanca in mu vrnil kar je on meni napisal pa sem fasal. On pa veselo naprej tolče pod stoterimi nicki.
skotska
04. 09. 2020 20.12
-2
Coronavirus je prehlad
mastablasta
04. 09. 2020 20.30
-7
ja iz tipa virusov, ki povzročajo prehlad je. le da ta ubije tudi zdravega človeka.
flojdi
04. 09. 2020 20.54
+10
. Koliko jih pa UBIJE. in na titaniku so bili vsi zdravi , ej