Korona

Okužene iz škofjeloškega centra starejših premeščajo v telovadnico osnovne šole

Škofja Loka, 19. 10. 2020 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka so stanovalce, okužene z novim koronavirusom, začeli premeščati v telovadnico bližnje osnovne šole, ki so jo čez vikend preuredili v več sob, v katerih bo prostora za 45 ljudi. V centru imajo sicer že 33 okuženih stanovalcev, močno pa jim primanjkuje tudi kadra.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kadrovska stiska v bolnišnicah
    03:38
    Iz 24UR: Kadrovska stiska v bolnišnicah
  • Iz 24UR: Premeščanje okuženih s koronavirusom
    02:14
    Iz 24UR: Premeščanje okuženih s koronavirusom
  • Iz SVETA: Vojaška bolnišnica pripravljena
    05:15
    Iz SVETA: Vojaška bolnišnica pripravljena
  • Iz SVETA: Centralna covid bolnišnica
    02:42
    Iz SVETA: Centralna covid bolnišnica
  • Iz SVETA: Okrnjeno redno delo v bolnišnicah
    02:19
    Iz SVETA: Okrnjeno redno delo v bolnišnicah
  • Iz SVETA: Premier: 'Covid postelj je dovolj'
    02:50
    Iz SVETA: Premier: 'Covid postelj je dovolj'

 

Kot je povedala direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek, so v petek popoldan začeli iskati potreben material in opremo. V soboto zjutraj so začeli s hišniki in nekaterimi drugimi zaposlenimi preseljevati prvo opremo ter s pomočjo zunanjega izvajalca urejati telovadnico bližnje Osnovne šole Jela Janežiča za preselitev stanovalcev centra.

S postavitvijo predelnih sten so športno dvorano preuredili v sobe, in sicer v 10 triposteljnih sob, sedem dvoposteljnih in eno enoposteljno. Tako je v dvorani prostora za 45 stanovalcev. Vsi imajo tudi ustrezne sanitarije in tuše. V nedeljo popoldan so prostore očistili in razkužili ter vanje namestili prvih pet rezervnih postelj, ki so jih imeli na voljo.

CSS Škofja Loka
CSS Škofja Loka FOTO: Google Maps

Danes zjutraj so začeli okužene stanovalce iz centra premeščati v tako vzpostavljeno novo rdečo cono. Pri selitvi jim pomaga dežurna služba iz škofjeloškega zdravstvenega doma, na pomoč pri selitvi postelj pa so jim priskočili tudi gasilci in civilna zaščita. Sodelujoči morajo biti v popolni zaščitni opremi in računajo, da bodo danes izvedli celotno selitev, da bodo potem lahko razkužili vozila.

Kot je izpostavila Košnjekova, je bistveno, da zaščitijo okolico pred morebitnimi okužbami. Tako so denimo poskrbeli tudi za to, da odpadki iz rdeče cone ostajajo za ograjo in da nihče, ki bi se denimo sprehajal v okolici, ne bi bil ogrožen. Zadevo so si v nedeljo ogledali tudi predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter izrazili zadovoljstvo s pripravo in organizacijo.

Zaradi logistike je ključno, da je dvorana blizu samega centra, od koder bodo stanovalcem vozili tudi hrano. Samo delo v rdeči coni pa bodo večinoma opravljale stalne ekipe. "Ne vem sicer, kako bomo te ekipe vzpostavili. Manjka nam namreč vsaj pet medicinskih sester," je opozorila Košnjekova. Izpostavila je, da je tudi med zaposlenimi trenutno že 10 okuženih.

Pojasnila je, da v tej situaciji vsi zaposleni v domu delajo vse, saj zdravstveno-negovalni kader ni več zmogel sam opraviti vsega svojega dela. Za zdaj niso bili deležni še nobene kadrovske pomoči od zunaj.

"Na pomanjkanje kadra smo opozorili ministrstvo. Mogoče bi lahko dobili kaj kadra iz zdravstvenih domov, kjer se bodo določene ambulante verjetno zapirale," razmišlja Košnjekova. Upa, da jim bo kdo priskočil na pomoč in jim pomagal rešiti še kadrovsko stisko.

Pri reševanju prostorske težave se Košnjekova posebej zahvaljuje ravnateljici Osnovne šole Jela Janeža Marjeti Šmid, ki je pokazala velik posluh za reševanje stiske, v kateri so se znašli v centru. S tem so sicer otrokom šole s prilagojenim programom začasno vzeli telovadnico, a se bodo za izvajanje telovadbe lahko dogovorili v bližnjih šolah oziroma športnih dvoranah.

Košnjekova upa, da bodo s preselitvijo rdeče cone izven centra lahko zaustavili širjenje okužb z novim koronavirusom, s katerim se spopadajo že od konca septembra. Prepričana je, da bo bivanje v preurejeni športni dvorani za okužene stanovalce prijetnejše, saj se bodo lahko med seboj družili, kar v centru ni bilo mogoče.

Če se bodo pri njih pojavile kakšne hujše respiratorne težave, jih bodo premestili v bolnišnico, a tudi pri tem se pojavljajo težave, saj je prostora v bolnišnicah premalo. V Splošni bolnišnici Jesenice so sicer en internistični oddelek preuredili v rdečo cono, v kateri je bilo za bolnike s covidom-19 doslej na voljo 10 postelj, odslej pa jih je 16.

Kadrovska stiska v SB Jesenice

Še vedno se število okuženih povečuje tudi med zaposlenimi v jeseniški bolnišnici. Kot so pojasnili v bolnišnici, je trenutno okuženih 42 zaposlenih, pri čemer pa se okužbe ne širijo v sami bolnišnici, temveč prihajajo iz domačega okolja. Prvi izmed okuženih, ki so že prestali 14-dnevni rok po zadnjih znakih okužbe, so se danes že vrnili na delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Avtor
20. 10. 2020 12.15
+2
Podoben komentar,kot ga je napisala Nanas,bom tudi jaz.Nedopustno je,da so v tem domu pred mesecem dni,začeli prenavljati oddelek nepokretnih.Iz tega razloga so starejše nastanili v sobe,kjer je bilo po pet oseb skupaj in razdalja med posteljami niti en meter.Da bo prišlo do okužb,je bilo samo vprašanje časa.Tu se človek vpraša,ali je bolj pomembna prenova,kot ljudje.Kar pa se zdaj dogaja,da starejše vozijo v telovadnico,je nesprejemljivo.Ali imajo odgovorni mirno vest?Ali lahko mirno spijo?
Jana s
20. 10. 2020 12.09
+2
Pri tem članku se je pozabilo omeniti na najbolj perečo zadevo v tej nastali situaciji! Vodstvo doma se je pred kratkim odločilo, da bodo kljub trenutni situaciji neustavljivega širjenja virusa Covid 19, pričeli z obnovo doma za starostnike. Ni potrebno posebej poudarjati, da gre za najbolj ranljivo skupino ljudi in načrtovana obnova zavoda bi morala biti žal neuresničen letošnji projekt, kar pa je bilo očitno težko sprejeti. V praksi je to pomenilo, da so starostnike iz 1 in 2-posteljnih sob premeščali v 5 in več posteljne sobe v katerih ni bilo prostora med posteljami niti 1 meter! Kdo bo odgovarjal se vprašam?
Important notice
19. 10. 2020 21.09
+2
Če ni boljše rešitve, je to najbolje, kar so lahko storili, da zaščitijo neokužene. Drugače pa je na zavodu za zaposlovanje dovolj skeptikov v ta virus, pa lahko gredo malo pomagat zaposlenim v Domu starostnikov. Jih bodo veseli! Še zaščite ne bodo potrebovali, ker tako ali tako trdijo, da je vse skupaj izmišljeno.
lucinda
19. 10. 2020 20.17
+2
Nokoli si ne bi mislila, da bom vesela, da je omica, ki je bila v tem domu, umrla.
Brcavrit
19. 10. 2020 18.39
+1
Miha Radinja, škofjeloški župan, to je tvoj prvi in zadnji mandat!
Ici
19. 10. 2020 18.35
+1
Spomladi se tudi ni smelo pisati, da bo 75% vse slovenskih turistov letovalo na Hrvaškem, ki je zaradi parlamentarnih volitev na široko odprla vrata že takrat rdeče obarvani BiH.
Ici
19. 10. 2020 18.38
+0
Če k temu dodamo 110.000 slovenskih nepremičnin na Hrvaškem, da ne omenjamo tudi vseh ostalih premičnin in vseh tistih, ki so zgolj letovali na Hrvaškem, potem dobimo številke, ki sežejo daleč čez 500.000. A je potrebno še kaj dodati?
lucinda
19. 10. 2020 20.13
+3
Kakšno vezo pa ima Hrvaška s premeščanjem ostarelih v telivadnico.
lucinda
19. 10. 2020 18.22
+4
Kako hudiča! Spomladi se starostnikov ni smelo premeščati niti v prazne hotele češ da bo starostnike selitev v udobnejše okolje psihično obremenilo. Zdaj pa v telivadnice!!!!
Brcavrit
19. 10. 2020 18.36
+6
In to telovadnico brez pravega prezračevanja!
ksenak2
19. 10. 2020 17.41
+5
In predstavniki vlade so si to leporo ogledali in jo odobrili???? Ni denarja za kah boljsega. Denar je, VELIKO DENARKLJA JE!! Geneplanet si je iz koronskih milijonov na racun neuporabnih respiratorjev brez auzpuha že zgradil novo moderno bajto, Acronova pogodba za 20x predrage in celo NECERTIFICIRANE maske v visini 30 milj eur bi pokrila stroske zidave vsaj 3 blokov s 300 varovanimi garsonjerami za izolacijo 600 zdravih pozitivnih, ali pa bi dali teh 30 milijonov za zidavo nove infekcijske klinike, ker 30 milijonov je nepredstavljivo ogromno denarja, to je VEČ KOT POL BUDZETA ZA ZASCITNO PROTIKORONSKO OPREMO R AVSTRIJE! Jansa in njegova mafijska kradljiva hunta pa je za dvomilijonsko slovenijo porabila 200mio evrov, kot je aprila priznal minister Pocivalsek.
Brcavrit
19. 10. 2020 18.37
+2
Ni priznal ampak se je celo pohvalil s tem.
JApajaDAja
19. 10. 2020 17.33
+5
tistih 74 mio bi sd vložil v "stene" in ne v "študije",ki jih nikjer ni!
ksenak2
19. 10. 2020 17.28
+7
SRAMOTA! V dveh tednih jih bo v teh luknjah brez oken in vrat, brez dnevne svetlobe in ob nocnih motnjah pobral stres in GROZA, mene sigurno bi. Kaj bodo dali v plenice tudi tiste, ki juh ne potrebujeho? Bodo zbudili celo dvorano, ko bo eden rabil pomoc!!!! Ta pokvarjena in KRUTO HUDOBNA VLADA naj sp koronskimi milijardami uredi edino stvar, ki je koristna- TAKOJ najamem enoega od zdravilisc za kovid zdravilisce za pozitivne na virus in asimptomatske zdrave starejse ljudi, ker kontejnerji in telovadnice za to NISO PRIMERNI! Rdece cone v DSOjih UKINIT!!! Za to bomo SE TA PETEK sli na ULICE SLOVENSKIH MEST tokrat tudi vsi dedki in babice ! Nasa jeza RASTE !!!
Škrinca
19. 10. 2020 17.10
+4
banda pokvarjena.....ta nesposobna vlada je v pol leta zagonila in pokradla 10 milijard evrov ......sedaj boste pa uboge upokojence pošiljali v telovadnice......sram vas naj bo....
ksenak2
19. 10. 2020 17.31
+7
SRAMOTA! BANDA LOPOVSKA KRADLJIVA BREZSRČNA! Edina fizična stvar, ki jo je bilo za zrihtat, locene kovid bolnice in DSOji brez RDECIH con!! Lopovi lopovi lopovi lopovi Janez Jansa,lopov prej, lopov zdej! Nocemo take vlade!
Kapkap
19. 10. 2020 16.56
+7
Kako žalostno, v pol leta ni bilo narejenega nič, zdaj pa stare ljudi, slepe in slabovidne v telovadnico.
lucinda
19. 10. 2020 18.24
+2
StAnalitik
19. 10. 2020 16.53
+4
Dokler bi v CSS in VDC skupnosti v Škofji Loki takšno vzdušje in odnos bodstva do zaposlenih bi kadra vedno primanjkovalo.
KamGremo
19. 10. 2020 18.14
+4
No comment... kaj je pa ditektorca pocela pol leta?
Avtor
19. 10. 2020 18.28
+3
Namesto,da bi se poskrbelo za starejše,so nagnetli po pet starostnikov skupaj,da l Prenavlja se celoten oddelek,s tem da so nagnetli po pet varovancev v eno sobo in to v tem času.Torej se ni potrebno spraševatl od kje okužbe
yss
19. 10. 2020 16.53
+10
A se tako del s starimi ljudmi? Vsi bomo enkrat stari, če bomo imeli to srečo in to sedaj gledajo naši otroci in si bodo zapomnili, da je treba babico pa dedija stlačiti v dom , če pa zbolijo pa nekam, kjer ne bodo napoti. Skratka, ko si star, je pač vse dobro zate, saj tako ni več nobene koristi od tebe, razen, če ne zapustiš poštene dediščine. Sram nas je lahko in upam, da bodo ti in taki, ki jim je vseeno nekoč stari in bodo sami občutili vso to ..
Špartanec
19. 10. 2020 16.50
+5
Sramota, ko živino v klavnico. Zato pa direktorca ni dovolila snemanja.... Glavno, da bo cena oskrbe nespremenjena.
RamzesII
19. 10. 2020 16.37
+0
Trapasto in otroci bodo še hodili v to šolo, saj veste kaj se bo zgodilo.
94001
19. 10. 2020 16.27
+8
Zaradi korone kadrovska stiska. Ja pa jade. Kadrovska stiska je zaradi neprimernega plačila, katastrofalnih odnosov in varčevanje na delavcih. Plača SMS v zdravstvu je 940€ s prehrano in prevozom vred, če živi nekje 10 km od službe. Podn od podna. Plače 1800€ pa normalen delovni čas pa človeški odnosi, pa bo takoj dovolj kadra.
pop greznica
19. 10. 2020 16.36
+4
Žal nas je ta vlada zapufala v šestih mesecih za pol dolga celotne Jugoslavije leta 1990