Korona

Okuženi zdravnik: Čutim se dolžnega, da predstavim svojo plat zgodbe

Maribor, 01. 03. 2021 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
416

Pri vseh osebah, ki so bile v stiku z okuženim z novim koronavirusom, pri katerem so prejšnji teden potrdili okužbo z južnoafriško različico virusa, so bila testiranja na okužbo doslej negativna, je pojasnila Sanja Vuzem iz mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Okuženi zdravnik, ki je tudi sam spregovoril o dogajanju v zadnjih dneh, sicer preboleva lažjo obliko covida-19." Vsem prizadetim se iskreno opravičujem za vse nevšečnosti, ki sem jim jih povzročil," je zapisal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odziv okuženega zdravnika
    02:09
    Iz 24UR: Odziv okuženega zdravnika
  • Iz SVETA: Odziv okuženega zdravnika
    05:41
    Iz SVETA: Odziv okuženega zdravnika
"Ko so se v torek dopoldne pri delu v ambulanti v UKC Maribor nenadoma pojavili simptomi, sem takoj stopil v kontakt z ustreznimi epidemiološkimi službami, se izoliral in opravil testiranje," zagotavlja okuženi zdravnik.
"Ko so se v torek dopoldne pri delu v ambulanti v UKC Maribor nenadoma pojavili simptomi, sem takoj stopil v kontakt z ustreznimi epidemiološkimi službami, se izoliral in opravil testiranje," zagotavlja okuženi zdravnik. FOTO: Jana Ujčič

"V zadnjem tednu je v Sloveniji veliko prahu dvignil pojav južnoafriškega seva novega koronavirusa in s tem povezanimi izkrivljenimi informacijami. Zato se čutim dolžnega, da predstavim svojo plat zgodbe," je uvodoma pojasnil okuženi zdravnik iz UKC Maribor.

Po njegovih besedah v Namibijo, od koder se je vrnil z okužbo, hodi vsako leto zadnjih sedem let, tako službeno kot na osebni dopust. Lani je prav zaradi bližajoče se epidemije svojo pot odpovedal.

Januarja letos je prejel dva odmerka Pfizerjevega cepiva: "Štirinajst dni po prejetem drugem odmerku cepiva in po razvoju polne imunosti, sem še enkrat opravil test, ki je bil negativen," pove.

Za odhod v Namibijo se je, kot je dejal, nato odločil na podlagi ugodne epidemiološke situacije v tej državi. "Tam sem namreč v eni od bolnic s kolegom ortopedom opravil nekaj zahtevnih operacij hrbtenice. Preostali del dopusta sem izkoristil za potovanje po Namibiji in obisk prijateljev."

Pred vrnitvijo v domovino je dvakrat opravil testiranje, ki je bilo obakrat negativno. "V ponedeljek, takoj po prihodu v Maribor, sem opravil še dodatno testiranje, ki je bilo prav tako negativno. Ker nisem imel simptomov, sem se, ob strogem upoštevanju vseh ukrepov, v torek odpravil v službo," je povedal zdravnik.

Ko so se v torek dopoldne pri delu v ambulanti v UKC Maribor nenadoma pojavili simptomi, je, kot zagotavlja, takoj stopil v kontakt z ustreznimi epidemiološkimi službami, se izoliral in opravil testiranje. "Rezultat tega dne je bil pozitiven, zato sem skupaj z epidemiološko službo ustrezno ukrepal, se samoizoliral in identificiral vse možne kontakte," je še povedal in zaključil, da se vsem prizadetim "iskreno opravičujem za vse nevšečnosti, ki sem jim jih povzročil".

Vsi stiki okuženega z južnoafriško različico doslej na testiranjih negativni

O razmerah v UKC Maribor, kjer so pred dnevi potrdili južnoafriški sev, je na vladni novinarski konferenci spregovorila tudi dr. Sanja Vuzem iz območne enote NIJZ Maribor. Kot je pojasnila, je NIJZ v sredo, 24. februarja, v zvezi s primerom izvedel epidemiološka poizvedovanja. Kot so ugotovili, je okuženi zdravnik s še tremi osebami v februarju potoval po Afriki, med potovanjem pa so se vsi večkrat testirali. Rezultati testiranj so bili negativni, izpolnili pa so tudi vse pogoje za vrnitev v domovino.

V Slovenijo so se vrnili v ponedeljek in se znova testirali, vsi so bili negativni. V torek se je zdravnik vrnil na delovno mesto. Po nekaj urah dela se je zaradi slabšega počutja umaknil iz delovnega okolja in se testiral na okužbo. Po besedah Vuzemove je spoštoval protokol in vsa priporočila. Glede na to, da je bil v Afriki, so se pristojni odločili za sekvenciranje genoma virusa, pri katerem so potrdili južnoafriško različico novega koronavirusa.

Okužba pri zdravniku poteka v blagi obliki, dva sopotnika kažeta blage znake prehlada, na ponovnem testiranju 24. februarja pa sta bila pozitivna. Ena oseba je tudi članica istega gospodinjstva kot okuženi zdravnik.

Ena oseba, ki je bila prav tako dvakrat cepljenja, ni razvila nobenih znakov okužbe. Kot je poudarila Vuzemova, se lahko okužba pojavi tudi pri cepljeni osebi, še posebej, kadar gre za nove različice virusa, je pa potek bolezni blažji. Cepljenje nas tako dobro ščiti pred težjo obliko bolezni, ki bi zahtevala bolnišnično zdravljenje, večina ljudi, ki se cepi, pa je zaščitena tudi pred ponovno okužbo. To kaže tudi primer drugega sopotnika, ki se ni okužil, je dejala Vuzemova.

V sklopu poizvedovanj so opredelili štiri visokorizične stike na delovnem mestu, ki so trenutno v domači karanteni.  Na testiranju so bili negativni. Tudi pacienti, ki so bili v stiku z zdravnikom, so bili povabljeni na testiranje. Vsi, ki so se odzvali, so bili negativni.

NIJZ je o primeru južnoafriškega seva obvestil tudi letalske družbe, ki so sporočile, da na povratnih letih ni bilo drugih slovenskih državljanov.

V domači karanteni so vsi družinski člani omenjenega zdravnika, eden je bil na testiranju pozitiven, je pojasnila Vuzemova. Okoli 10 ali 12 oseb pa je bilo z okuženim v nizkotveganih stikih. Tem so epidemiologi podali navodila za samoopazovanje, strogo naj upoštevajo vse preventivne ukrepe.

Za zdaj imamo tako v Sloveniji zgolj en potrjen primer južnoafriške različice, ki pa je posledica nakjučne najdbe, je dejala Vuzemova. Povsem mogoče je, da je teh primerov več, a zanje še ne vemo, saj je za potrditev novih različic potrebno sekvenciranje.

"Zaposlenim potovanj ne moremo prepovedati"

Vodja Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb dr. Lea Knez je na današnji izjavi za medije pojasnila, da so po potrditvi južnoafriškega seva upoštevali vse potrebne ukrepe. Rizični stiki okuženega zdravnika so v karanteni – gre za tri zdravnike in eno administratorko. Še osem zaposlenih je pod strogim nadzorom, pogosto jih tudi testirajo, je dejala Knezova.

V stiku z zdravnikom je bilo 17 pacientov, trije so se odzvali na prvo testiranje, ki je potekalo v petek. V tem tednu pričakujejo, da se bodo odzvali še preostali. Delo na oddelku sicer poteka nemoteno.

Kot je povedala, zaposlenim v bolnišnici ne morejo prepovedati potovanj, lahko jih le odsvetujejo. Zdravnikove odločitve o potovanju v Afriko sicer ni želela komentirati, je pa dejala, da lahko zadeve, ki niso nujne, prestavimo na kasnejše obdobje. S tem bi tudi lažje obvladali epidemijo, ljudje pa bi bili zadovoljnejši, je še dodala.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
02. 03. 2021 13.46
+1
Hvala vam gospod doktor... da ste nam odprli oči... pa dokazali da CEPIVO NE DELUJE!!!!
crazymoto
02. 03. 2021 13.44
+1
Če to ni dokaz!?!?!? da je cepivo povsem brezsmiselno.... Potem ne vem kaj je....
stromzi
02. 03. 2021 11.27
pop tv pa samo blokira komentarje,vi ste kao ne opredeljeni,my ass
crazymoto
02. 03. 2021 10.29
+2
Povej po pravici da so te testirali ob 19.30 PA ŠE TO NISI HOTEL BARABA... Bris ti je pa vzela mlada punca... eni poznamo resnico!!! Ti pokvarjenec pa laži dalje...
stromzi
02. 03. 2021 11.26
+1
brezvode
02. 03. 2021 10.20
+4
Na državljane pritiskate, še posebej na otroke in mladino, smetana se pase pa zunaj, tudi če je šel na humanitarno misijo bi moral ostati v samo izolaciji najmanj 10 dni ne pa sjat virus naokoli in sedaj se posipa s pepelom, ni mi všeč tak hipokritov zapriseženec, ki gleda samo sebe in svojo denarnico in vpliv v pokvarjeni slo družbi
PetindvajsetUR
02. 03. 2021 09.54
+2
Lahko se opravicujes, pojasnjujes,....ampak zakljucek je, da ne bom cenzuriran: IQ in odgovornost ti nista ravno vrlini.
Grega2455
02. 03. 2021 09.21
+3
Torej cepivo larifari.
Jimi1
02. 03. 2021 09.04
+6
Oni metliski bedak je prismucal smrt 38 ljudi,za tega osla se ne vemo,je pa že povzročil veliko škodo in nevarnost,da bo za kakšen teden ustavil življenje in ekonomijo v Butalah... Bumbarja oglobiti,da bo razmišljal in svoje kolege dohtrje pripeljal do razmišljanja!
bema1201
02. 03. 2021 08.56
+4
Ta je šel operirat v Afriko, Ana Roš pa kuhat v Dubai in potem naprej v Afriko. Potem pa ko se kaj zgodi pa iščejo izgovore in prirejajo resnico. Za nekatere pač priporočila vlade in NIJZ ne zaležejo, se imajo za nekaj več.
hobotnica1
02. 03. 2021 08.34
+7
Pri nas čakalne dobe do neba, dr. pa opravlja operacije v Afriki, na Hrvaškem in ne zastonj.
Brezveznik
01. 03. 2021 21.48
+11
B.a.n.d.a pokvarjena nas pa bi zapirali na občine in podobno s...
SEJBOBOL
01. 03. 2021 21.26
+14
Lohk govorizgodbice sedaj kot hoče , že samam logika govori da je od 3/5 dni da se pokaže če si se okužu torej če je v ponedeljek prišel bi lahko bil do sobote doma in pika ....
jankomat
01. 03. 2021 21.16
+11
lani so bili doktorji na smučanju in so prinesli virus,letos šli v afriko in zopet prinesli virus. Tako je to ,če imajo ljudje denar in preveč časa oziroma dopust,saj imajo zdravnki najdalše dopuste.Drugi pa moramo delat,da bomo lahko zdravnike plačevali. se ve,da doktorji dobijo covid dodatke,čeprav nimajo stika z okuženimi ljudmi, in v teh necovid ordinacijah se bolj malo dela .
blazter
01. 03. 2021 21.12
+3
No. Se opravičujem je spet dovolj?
Robert Gaspersic 1
01. 03. 2021 21.05
+0
Doktor bo dobiu odpoved ker je spau z pacientkami.Nic kaj taksnega to je normalno!Problem je da je doktor biu veterinar
nature.com
01. 03. 2021 20.49
-5
Naj kdo, ki je brez greha vrže kamen. Na koncu boste toliko pljuvali, da se bo zgodba zaključila na tragilen način kot pri ravnatelju. Kazensoo preganjajte raje tiste, ki ponarejajo pcr!
Ici
01. 03. 2021 20.53
+17
Ne. Ne zamegljuj dejstev. V Slovenijo nam je zavestno prinesel južnoafriški sev. In po vrnitvi iz Afrike je šel direktno v službo. Na neurokururgijo v UKC. Tak nadutež si ne zasluži sočutja.
Rde?a pesa in hren
01. 03. 2021 20.48
+8
težko se je nestrnjati s povedanim spodaj, nikoli nisem bil nobenemu nevoščljiv alo fouš po domače. In čisto vrjamem, da je kot zdravstveni delavec pod stresom, celo večjim kot drugi. A kdo te dni ni, zato bi največjo uvidevnost pokazal s tem, da ne bi šel nikamor posebej ne na lov v Afriko. S tem je naredil res veliko medvedjo uslugo sebi in posebje svojemu cehu, ki imamobčutek kar naprej tarna kako je brez denarja itd itd. Pa se ne gre sploh za denar kot tak..
Mancaanca
01. 03. 2021 20.44
+10
Na lov na divje zivali hodi...in to vsako leto 😢
Mancaanca
01. 03. 2021 20.44
+15
Ah dej no..operacija hrbtenice ja...na lov je sel...mogoce je pa koronca kazen za to kar hodi dol delat...boge zivali.. 😢
mjda12
01. 03. 2021 20.42
+13
po resnici bil na divjem lovu ki je prepovedan in si ga lahko privosci vemo pa koliko stane dvomim da je kdo iz zdravstvenih vrst doniral za aparature, saj vedo ozadje