Podatki za dan: 29. 06 do 24.00
Oboleli
1,600
+15
+0.9%

15 novih okužb, od tega sedem mariborskih zdravnikov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
AVTOR
Neža Pušnik /
KOMENTARJI
627
Pristojni so v zadnjih 24 urah opravili 1085 testov in potrdili 15 novih okužb. V Zdravstvenem domu (ZD) Adolfa Drolca Maribor je z novim koronavirusom okuženih sedem zdravnikov prehospitalne enote, trije med njimi so delali tudi v okviru urgentnega centra UKC Maribor. Vseh stikov še niso izsledili, zato direktor UKC Maribor Vojko Flis poziva vse ljudi, ki so bili čez vikend na urgenci, da so pozorni na znake bolezni, če pa se pojavijo, morajo po telefonu kontaktirati osebnega zdravnika. V ustanovi znova vzpostavljajo covid-19 enoto, potrebna pa bo tudi reorganizacija zaradi izpada kadra.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:07

Iz 24UR ZVEČER: V Mariboru sedem okuženih zdravnikov

03:49

Iz 24UR: 15 novih okužb

Direktor UKC Maribor Vojko Flis.
Direktor UKC Maribor Vojko Flis.FOTO: Nina Bračič UKC Maribor

Včeraj smo poročali, da so z novim koronavirusom okuženi trije zdravniki ZD Adolfa Drolca Maribor, ki so delovali tudi znotraj urgentne enote UKC Maribor. Ob izvedenih številnih dodatnih testih se je izkazalo, da je pravzaprav okuženih kar sedem zdravnikov tega zdravstvenega doma. Testirali so jih devet, saj so 24. junija v skupnem prostoru imeli sestanek zdravnikov nujne medicinske pomoči. 

Kot je kasneje pojasnil strokovni direktor zdravstvenega doma Danilo Maurič, je bil posvet na temo nudenja helikopterske nujne medicinske pomoči, udeležba pa je bila na pobudo ministrstva za zdravje. "To je bil državni projekt," je povedal. Poleg enega mariborskega zdravnika so se ga udeležili še štirje zdravniki iz drugih slovenskih zdravstvenih ustanov. "Nihče od teh ni okužen," je dejal Maurič.

Poudaril je, da je o izvoru okužbe oziroma nultem bolniku še prezgodaj govoriti. Neuradno se omenja, da se je prenos okužbe med zdravniki zgodil na poroki."Zaenkrat ni bilo še nič od tega potrjenega,"je dejal Maurič. "To bodo raziskali epidemiologi," je dodal.

Iz zdravstvenega doma so trenutno umaknili v osamo skupno 15 zaposlenih. "Skrbi nas, kdo bo skrbel za naše bolnike, če bi to šlo dalje," je povedal Maurič. Testiranja bodo ponavljali ter iskali njihove kontakte. Doslej so testirali več kot 60 ljudi, pri tem je bilo 42 testov negativnih, rezultate ostalih še čakajo.

Pojasnil je, da bodo nujno medicinsko pomoč na terenu zagotavljali s pomočjo urgentnih služb s Ptuja, iz Slovenske Bistrice in Lenarta."Bojimo se kolapsa, a nekako moramo delati,"je dejal.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Direktor UKC Maribor Vojko Flisje dejal, da so v ustanovi sprejeli vse potrebne ukrepe, ampak da bo potrebna reorganizacija zaradi izpada kadra, natančneje zdravnikov NMP. Znova bodo vzpostavili enoto za covid-19, tako kot je delovala v času epidemije, čeprav zaenkrat hospitaliziranih bolnikov nimajo. 

Med zdravstvenim osebjem UKC Maribor zaenkrat ni pozitivnih, je pa 14 oseb napotenih v osamitev. Še vedno sicer potekajo testiranja zaposlenih. Urgenca na UKC Maribor zaenkrat nemoteno deluje naprej, bodo pa zaradi izpada zdravstvenega osebja po Flisovih besedah najverjetneje težave pri nudenju nujne medicinske pomoči na terenu.

Vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so prostore UKC Maribor obiskali v petek, 26. junija, med 7. in 19. uro, v nedeljo, 28. junija, med 7. in 19. uro ter v ponedeljek, 29. junija, med 7. in 16. uro, na NIJZ prosijo, da naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje. V primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah ...) naj po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem je pomembno, da poleg opisa zdravstvenega stanja navedejo tudi obisk urgentnega centra v UKC Maribor v omenjenem obdobju. 

Eden od okuženih zdravnikov kaže resne znake bolezni, ostali (zaenkrat) ne. Po Flisovih besedah je sreča, da nihče od okuženih zdravnikov ni obiskal Doma Danice Vogrinec Maribor, ki je največji dom za starostnike v Sloveniji, prav tako naj nihče od njih ne bi deloval v drugih ambulantah.

Ob tem ko so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, je bila v Mariboru odrejena karantena za skupno 21 ljudi, so danes za STA povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci ob obisku urgentnega centra okužili, je sicer izredno majhna, saj zdravstveno osebje ob stikih z bolniki dosledno uporablja osebno varovalno opremo, so poudarili v UKC Maribor. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pristojni so sicer v zadnjih 24 urah opravili 1085 testiranj in potrdili skupno 15 okužb – tako imamo trenutno 101 aktivnih primerov. Po podatkih COVID-19 sledilnika so okužbe potrdili v krajih Brezovica, Miklavž na Dravskem polju, Kočevje in Ptuj (povsod eno), dve v Slovenski Bistrici, dve v Mariboru, pet v Ljubljani in dve pri tujih državljanih. 

Še vedno je hospitaliziranih osem oseb, na intenzivni negi pa nimamo covid-19 pacientov. 

Gantar: Kdor pomoč potrebuje, jo dobi

Kot je v oddaji Svet povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, je danes govoril z direktorjem, delo v urgentnem centru pa poteka nemoteno. Kljub temu bodo morali zaradi izpada zdravnikov delo prilagoditi. Nekatere dejavnosti so zmanjšali, poklicali pa so tiste, ki so trenutno na dopustu. Kdor pomoč potrebuje, jo dobi. 

Po besedah Gantarja je mariborski zdravstveni dom eden od trenutnih žarišč, a ne moremo govoriti o pravem drugem valu. Dejstvo pa je, da se število primerov na nekaj dni podvoji, kar ministra skrbi. 

Gantar je komentiral tudi informacijo, da je okužba najverjetneje vnešena iz Črne gore. Kot je dejal, vsaka pot v tujino predstavlja riziko, če je bila pogojena s strokovnimi razlogi, pa se je dogodka treba udeležiti. Po povratku se po oceni Gantarja ni upoštevalo možnosti okužbi, kar pa bodo ugotavljali epidemiologi. 

Minister se je dotaknil tudi današnje odločitve vlade, da Hrvaško zadrži na zelenem seznamu kljub porastu okužb. Sam ne ve, na katerem nivoju je bila sprejeta ta odločitev, mnenja ministrstva za zdravje pa niso upoštevali. Odločitev ni modra, meni Gantar, ki dodaja, da bi morali Hrvaško uvrstiti na rumeni seznam. 

Ob okužbah mariborskih zdravnikov ministrstvo poziva k preventivnemu in samozaščitnemu ravnanj

Na ministrstvu za zdravje so po okužbah sedmih mariborskih zdravnikov za STA pojasnili, da trenutno ni uveden ukrep, s katerim bi za zdravstveno osebje veljala omejitev potovanj v rizične države. So pa tako državljane kot vse zdravstvene delavce pozvali, da se obnašajo preventivno in samozaščitno ter se ne izpostavljajo tveganju po nepotrebnem.

Na ministrstvu bodo nadaljnje ukrepe sprejemali skladno z epidemiološkim položajem, so napovedali. Trenutno potekajo pogovori in analiza izkušenj iz prvega vala, načeloma pa bo organizacija zdravstva potekala podobno kot v prvem valu. Bolnike s covidom-19 zdaj zdravijo samo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ob morebitnem povečanem številu pa bodo bolnike začele sprejemati še ostale bolnišnice.

'Trend okužb je po lepem padcu začel naraščati'

Kot je povedala Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, se je trend okužb v Sloveniji in na sosednjem Hrvaškem po lepem padcu znova začel dvigovati. Incidenca v Sloveniji je 4,85, na Hrvaškem pa 10,77 - to je število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. 

"Podajamo lahko le ocene, koliko je aktivno okuženih. Po oceni v Sloveniji trenutno 101,"je dejala Čakš Jagerjeva. Med zdravstvenimi delavci je bilo do zdaj skupno potrjenih 317 primerov. Čakš Jagerjeva je dodala, da so valovi oziroma vrhovi, ki jih je videti, pričakovani in normalni. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Glede števila okužb na Hrvaškem je Čakš Jagerjeva dejala, da bo trend v 14-dnevni incidenci še nekaj časa naraščal, a bo po sprejetih ukrepih, ki jih Hrvaška načrtuje, trend začel spet padati. Kot je še povedala, imajo epidemiologov na Hrvaškem veliko, k sodelovanju pa so povabili tudi mlade zdravnike.Vladni govorec Jelko Kacinje ob tem povedal, da bo hrvaška stran "prevzela naše vzorce obnašanja" in zaprla nočne klube ter omejila zabave, z zelenega seznama pa jih ne bomo umaknili. Hrvaški minister za turizem Gari Cappellije sicer dejal, da ne ve, od kod Sloveniji takšna informacija, saj o tem še niso odločili, minister za zdravje Vili Berošpa je za 24sata.hrna kratko potrdil, da o tem razmišljajo. Slovenski zdravstveni minister Tomaž Gantar medtem meni, da bi morali Hrvaško uvrstiti na rumeni seznam. Kot je povedal za oddajo Svet, ne ve, na katerem nivoju so sprejeli odločitev, da Hrvaško zadržijo na zelenem seznamu. "Odločitev ni modra," meni Gantar. 

PREBERI ŠE
Hrvaški minister ne ve nič o zapiranju nočnih klubov, Plenković zadržan

Kot je povedal notranji minister Aleš Hojski je sicer na tiskovni konferenci povedal, da je premierju Janezu Janšipodal svoj odstop, ta pa ga je sprejel  – se  je vlada zaradi novih okužb odločila, da omeji zbiranje na javnih mestih na 50 oseb. Omejitev na organiziranih javnih prireditvah je 500 ljudi (brez nastopajočih), organizatorji pa morajo pridobiti pozitivno mnenje NIJZ in dovoljenje upravne enote. 

PREBERI ŠE
V veljavi omejitev zbiranja do 50 ljudi

Navodila cerkve ob krepitvi epidemije

Slovenski škofje so medtem prepravila navodila za vernike ob krepitvi epidemije koronavirusa pri nas. Udeležba svete maše je dovoljena le zdravim vernikom, vsak, ki vstopi v cerkev, pa je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo. Ob vstopu si mora vernik razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati varno razdaljo. Vsaka druga klop v cerkvi mora biti prazna. Blagoslovljena voda ob vstopu v cerkev mora biti umaknjena. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Po vsaki sveti maši je treba cerkev temeljito prezračiti.

Za obhajanje svetega krsta veljajo enaki pogoji kot za sveto mašo. Po presoji duhovnika in po posvetu s starši je mogoče tudi podeliti zakrament prvega svetega obhajila, obhajanje birme pa je dovoljeno pod podobnimi pogoji, kot veljajo za sveto mašo in krst. 

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

11:45

Na tiskovni konferenci odstopil notranji minister Hojs. Odstopil tudi generalni direktor policije Travner

Notranji minister Aleš Hojs je na današnji novinarski konferenci sporočil, da je premierju Janezu Janši danes ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.
11:42

Hojs: Če bi Hrvaška romala na rumeni seznam, to za slovenske državljane na Hrvaškem ne spremeni ničesar

Če se Hrvaško prestavi na rumeni seznam, to za slovenske državljane, ki so trenutno na Hrvaškem, ne spremeni ničesar. Možne spremembe so le za hrvaške državljane, ki želijo vstopiti v Slovenijo in gre za situacijo "od primera do primera". Ponovna ocena bo podana konec tega tedna ali najkasneje v ponedeljek.
11:38

Slovenija bo kljub skupnemu dokumentu EU sama urejala epidemiološke meje

Kot je povedal notranji minister Hojs, si Slovenija kljub skupnemu dokumentu EU in priporočilom Evropske komisije pridržuje pravico, da sama ureja, kje postavlja mejo za varne države, sami bomo pa še naprej urejali tudi, katera država je na rdečem, rumenem ali zelenem seznamu. Naša epidemiološka služba se bo še naprej držala številke 10.
11:34

Sprememba v odloku: 500 ljudi na javnih prireditvah ne vključuje nastopajočih

Kot je dejal notranji minister Hojs, odlok o javnih prireditvah po novem dovoljuje zbiranje 500 obiskovalcev, kar pa ne vključuje več nastopajočih – torej je meja pravzaprav nad 500. Pozitivno mnenje mora podati Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), organizator pa bo moral v predlogu pojasniti, kako bo varnost ljudi zagotovil. Za vsako prireditev je potrebno imeti tudi odobritev upravne enote.
11:31

Hojs: Omejitev zbiranja na 50 ljudi je precej drastična, a potrebna

Od danes je dovoljeno zbiranje do 50 ljudi na javnih krajih. Izjema so prireditve za do 500 ljudi z dovoljenjem NIJZ, kjer bodo organizatorji lahko zagotovili upoštevanje varnostne razdalje med obiskovalci. Kot je dejal notranji minister Aleš Hojs, virus ne ve, ali gre za zasebno ali javno zbiranje, zato je potrebno spoštovati ukrepe v vsakem primeru.