Korona

V Italiji največ novih okužb od konca aprila, v Madridu omejili gibanje

Madrid / Rim / Teheran, 01. 10. 2020 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Anja Kralj, Ti.Š.
Komentarji
13

V Evropi se krepijo prizadevanja za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V Španiji je tako začel veljati nov ukrep - vlada je omejila gibanje v celotni prestolnici Madrid. Italijanska vlada medtem že razmišlja, da bi izredne razmere, ki so jih razglasili zaradi epidemije covida-19, zaradi naraščanja števila novih okužb podaljšali do 31. januarja prihodnje leto. Naši zahodni sosedje so namreč v zadnjem dnevu zabeležili največ novih okužb od konca aprila. V Avstriji pa so potrdili 873 novih primerov koronavirusa.

Španska vlada je danes uvedla nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, s tem pa omejila gibanje v celotni prestolnici Madrid, čeprav regionalna vlada temu nasprotuje. V okviru ukrepa bo v prihodnje veljala omejitev gibanja za vsa večja mesta, kjer bodo potrdili večji porast števila okužb in imeli večje število bolnikov v bolnišnicah.

Španski minister za zdravje Salvador Illa je ukrep objavil danes v uradnem listu. Strožje karantenske ukrepe v večjih mestih bodo uvedli, če bodo potrdili več kot 500 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, če bo pozitivnih najmanj 10 odstotkov testov na novi koronavirus in če bo v bolnišnicah z bolniki s covidom-19 zasedenih več kot 35 odstotkov postelj na intenzivni negi.

V okviru ukrepov bodo morali prebivalci omejiti svoje gibanje in se držati fizične razdalje. Trenutno te pogoje izpolnjujejo Madrid in še devet drugih mest na širšem območju prestolnice. V Madridu so imeli v sredo 735 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih. Na testiranjih je okoli 20 odstotkov testov pozitivnih, polnih pa je 40 odstotkov postelj na intenzivni negi.

Regionalni minister za zdravje v Madridu Enrique Ruiz Escudero pa se je uprl vladi in trdi, da ne bo uveljavil ukrepov, češ da so nezakoniti. Zato se bodo verjetno pritožili na ustavno sodišče, poročajo španski mediji.

Ukrep so potrdili v sredo zvečer s podporo večine španskih regij, nasprotovala pa sta mu med drugim Madrid in Katalonija. Predsednica regionalne vlade v Madridu Isabel Diaz Ayuso je nasprotovala predlogu vlade, saj se boji gospodarskih posledic. Namesto tega je uvedla delna zaprtja 45 območij v Madridu. To pa po oceni strokovnjakov ne bo zajezilo širjenja novega koronavirusa.

Meje Madžarske zaradi epidemije ostajajo zaprte

Madžarske meje bodo ostale zaprte še vsaj do konca oktobra, saj se epidemija novega koronavirusa zaenkrat ne umirja, so sporočili iz kabineta premierja Viktorja Orbana. Madžarska je za tuje državljane z nekaterimi izjemami 1. septembra zaprla meje, za vse Madžare, ki se vračajo iz tujine, pa pri vstopu v državo uvedla obvezno karanteno.

V Avstriji 873 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 873 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 402 na Dunaju. Trenutno je v državi 8370 aktivnih okužb z novim koronavirusom, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Doslej so v Avstriji okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 45.686 osebah. Zaradi covida-19 sta umrla 802 bolnika. V bolnišnici se trenutno zaradi covida-19 zdravi 493 bolnikov, trije manj kot dan prej. Na intenzivni negi je 98 bolnikov, osem več kot dan prej. V zadnjih 24 urah so med drugim na avstrijskem Koroškem potrdili devet novih okužb, na Gradiščanskem 22, na avstrijskem Štajerskem 57 in na Tirolskem 70.

V Italiji največ novih okužb od konca aprila, razmišljajo o podaljšanju izrednih razmer do 31. januarja 2021

V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 2500 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od konca aprila.

V slovenski zahodni sosedi so v zadnjih 24 urah potrdili 2548 novih okužb s koronavirusom, kar je največ po 24. aprilu. V sredo zvečer so poročali o 1851 novih primerih v zadnjem dnevu.

Največ novih okužb so v zadnjih 24 urah potrdili v deželi Benečija (Veneto), in sicer 445. Sledita Kampanija s 390 novimi primeri in Lombardija, ki je bila najhuje prizadeta spomladi, s 324.

Aktivno okuženih je v Italiji, ki ima okoli 60,4 milijona prebivalcev, trenutno 52.647 ljudi. V bolnišnicah se zdravi 3097 bolnikov s covidom-19, kar je 50 več kot v sredo. Na intenzivni negi pa je 291 bolnikov, 11 več kot v sredo.

V zadnjem dnevu je umrlo še 24 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, to je pet več kot dan pred tem, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje. Skupaj je covid-19 v Italiji zahteval 35.918 smrtnih žrtev. Okužilo se je 317.409 ljudi.

Vodilni italijanski virolog Roberto Burioni je ob današnjih podatkih o številu okužb poudaril, da se razmere začenjajo poslabševati. Ob tem je pozval k upoštevanju ukrepov. "Prosim, bodite previdni, vzdržujte razdaljo, nosite maske, izogibajte se zaprtim prostorom, kjer je gneča, umivajte si roke," je poudaril na Twitterju.

Italijanska vlada sicer že razmišlja, da bi izredne razmere, ki so jih razglasili zaradi epidemije covida-19, zaradi naraščanja števila novih okužb podaljšali do 31. januarja prihodnje leto. Izredne razmere ji omogočajo sprejetje ukrepov, kot je nova razglasitev karantene, brez soglasja parlamenta.

Vlada pod vodstvom Giuseppeja Conteja je izredne razmere zaradi novega koronavirusa za šest mesecev prvič razglasila 31. januarja letos. Julija jih je podaljšala do 15. oktobra.

Prvič so izredne razmere v Italiji zaradi novega koronavirusa razglasili, ko so virus sars-cov-2 potrdili pri nekem kitajskem paru v Rimu. Doslej je v Italiji zaradi covida-19 umrlo skoraj 36.000 bolnikov. Število novih okužb na Apeninskem polotoku je začelo znova naraščati pred tednom dni.

Številne odredbe, ki so namenjene zaščiti javnega zdravja, temeljijo prav na izrednih razmerah. Dodaja, da v državi izredne razmere pogosto razglasijo tudi po naravnih nesrečah, kot so potresi in poplave, saj omogočajo boljšo koordinacijo pristojnih služb in hitrejšo pomoč.

V BiH 280 novih okužb s koronavirusom, v Severni Makedoniji 162

V Bosni in Hercegovini (BiH) so v zadnjih 24 urah potrdili 280 novih okužb z novim koronavirusom, pet bolnikov s covidom-19 pa je umrlo. Največ okužb so potrdili v Federaciji BiH, in sicer 192 po 1580 testih, umrli pa so trije bolniki.

V Severni Makedoniji so potrdili 162 novih okužb, štirje bolniki so umrli. Tam so doslej skupno sicer potrdili 18.138 okužb, umrlo je 743 bolnikov. Aktivnih okužb je trenutno 2327.

V Srbiji je glede na sredo naraslo število okužb. V sredo so poročali o 72 novih okužbah, danes o 111. Umrl je tudi en bolnik s covidom-19. Doslej so potrdili 33.662 okužb, umrlo pa je 750 bolnikov. Srbska premierka Ana Brnabić je danes od županov in predsednikov občin zahtevala okrepitev nadzora spoštovanja ukrepov za zajezitev širjenja okužb, kot so nošenje zaščitnih mask v javnem prevozu in zaprtih prostorih, je poročal časnik Blic.

V Črni gori so potrdili 215 novih okužb, od tega v Podgorici 97, umrl je en bolnik. V državi imajo trenutno 3420 aktivnih primerov okužbe.

V Švici znova dovoljene prireditve z več kot tisoč udeleženci

V Švici pa so od danes znova dovoljene prireditve z več kot tisoč udeleženci. Ukrep gre na roko predvsem športnim klubom, ki bodo sedaj lahko svojim navijačem spet dovolili prihod na stadione.

Švicarska vlada sicer hkrati z omilitvami podaljšuje stroge higienske ukrepe, ki so namenjeni preprečevanju širjenja okužb. Na zaprte stadione bo še naprej lahko prišlo le toliko ljudi, da bodo sedišča, ki ostajajo edina dovoljena, zapolnjena do dveh tretjin. Prav tako bodo morali imeti vsi navijači nositi zaščitne maske.

Med prvimi, ki bodo imeli korist od omilitve ukrepov, je švicarska hokejska liga, ki prav nocoj začenja novo sezono. Pri prireditvah, ki se dogajajo na prostem, kot so smučanje, tek na smučeh in kolesarjenje, bodo dovoljena tudi stojišča. Švica je kot ena od prvih evropskih držav zaradi pandemije covida-19 že konec februarja prepovedala koncerte in druge prireditve z več kot tisoč udeleženci.

V Iranu zabeležili dnevni rekord okužb s koronavirusom

Iz Irana pa danes poročajo o novem rekordnem dnevnem številu okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 3825. Pred tem je bilo največje dnevno število okužb 3712, o katerem so poročali 22. septembra.

Število mrtvih zaradi covida-19 medtem ostaja stabilno, so sporočile pristojne oblasti. V zadnjih 24 urah je umrlo še 211 bolnikov, od začetka izbruha 26.380. V državi so doslej potrdili 461.044 primerov okužbe.

Predstavnica za odnose z javnostmi ministrstva za zdravje Sima Sadat Lari je kritizirala zmanjšanje spoštovanja ukrepov za zajezitev širjenja okužb med prebivalci. Irance je znova pozvala k njihovemu spoštovanju, še posebej glede nošenja mask, saj zadnje tri tedne opažajo skrb zbujajoč trend zmanjšanja nošenja zaščitnih mask.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Matvoz
03. 10. 2020 20.12
+1
Zakaj kaže števec obolelih 6.000, če pa je v resnici 2.000? #fakenews !
Common_sense
01. 10. 2020 15.26
+0
In potem se nekateri pritožujejo nad ukrepi v Sloveniji?!?!? Kao, da je pri nas ne vem kakšna diktatura??! Kako bi potem poimenovali Španijo?
Rožice cvetijo
01. 10. 2020 15.20
+5
Slej, ko prej bomo vsi okuženi, prav tako, kot nosimo v sebi tudi druge okužbe oz., viruse, npr. TBC. Koliko jih pa zboli oz., jih bo zbolelo, je pa vprašanje. Zbolijo vedno neodporni, s slabim imunskim sistemom. Tako je bilo od nekdaj, je enako danes in bo tudi v prihodnosti.
skrajno neopredeljen
01. 10. 2020 15.11
borec91
01. 10. 2020 15.00
+2
svetovna coronanategavscina trumpa ne maram ker jer res klovn brez primere a vsaj ne del te corona mafije ki nas unicuje sama pa svinsko bogati. ce bi vsi nehal testirat sploh nebi vedeli da je kaj narobe
Lightgorm
01. 10. 2020 15.05
+5
tako je! Vse ukrepe ukinit!!! Naj se razdeli maske in razkužila ogroženim ljudem ter starejšim ljudem, poskrbite za njih, pomagajte jim, ker oni težje prebolijo nalezljive bolezni (ne samo covid 1 2 ali 19.).
delbond
01. 10. 2020 14.29
+1
daj Potrč reši nas te agonije in napiši še kaj za druge države....zihr mu Nobelova ne uide haha mut aa nn
borec91
01. 10. 2020 15.00
+4
Janezdolar80
01. 10. 2020 14.05
-4
Avstrija še vedno na zelenem? Pa čeprav so na najslabšem tod okrog...
Nina S.
01. 10. 2020 14.37
+1
Rajši se malo pozanimaj preden kaj poveš.. na "oranžnem" je po novem, tri regije pa na rdečem. Na zelenem ni več skoro nobene 😂
mamma
01. 10. 2020 14.59
Wallucus24
01. 10. 2020 14.04
+1
Sami butci s temi izrednimi razmerami. Se vidi, da oni nimajo intelektualca Potrča, da bi jih popeljal iz teme.
zof4
01. 10. 2020 13.56
+3
Totalni nesmisel samo podaljševanje agonije