Korona

Operacija 'Hitreje od svetlobe': do januarja bi ZDA razdelile 20 milijonov odmerkov cepiva

Washington / Dunaj / Zagreb, 24. 12. 2020 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
21

V ZDA nameravajo do januarja razdeliti 20 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Polovico so jih že razdelili, cepili so približno milijon ljudi. V ZDA se je doslej okužilo že 8,5 milijona ljudi, za covidom-19 pa je umrlo več kot 326.000 oseb. V Avstriji pa bodo lahko začela obratovati smučišča, dovoljene bodo tudi druge športne aktivnosti na prostem. Zaprti pa bodo ostali hoteli in restavracije. Po božiču bodo sicer v Avstriji, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa, ustavili javno življenje.

Predstavniki Bele hiše so včeraj sporočili, da nameravajo do začetka januarja v okviru operacije Hitreje od svetlobe po ZDA razdeliti 20 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Do srede so jih razdelili že 9,5 milijona, doslej pa so cepili okrog milijon ljudi.

Medicinski šotori za cepljenje pred otroško bolnišnico v Los Angelesu. Prvi odmerki cepiva bodo namenjeni zdravstvenim delavcem in oskrbovancem domov za ostarele, še več mesecev pa lahko preteče, preden bo cepivo na voljo tudi širši javnosti.
Medicinski šotori za cepljenje pred otroško bolnišnico v Los Angelesu. Prvi odmerki cepiva bodo namenjeni zdravstvenim delavcem in oskrbovancem domov za ostarele, še več mesecev pa lahko preteče, preden bo cepivo na voljo tudi širši javnosti. FOTO: AP

Cepivi podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne in Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA zahtevata dva odmerka v razmiku nekaj tednov. General Gus Perna, ki je zadolžen za distribucijo cepiv, je zagotovil, da operacija imunizacije poteka dobro.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je s koronavirusom v ZDA do srede okužilo že 8,5 milijona ljudi, za covidom-19 pa je umrlo več kot 326.000 ljudi.

V državi New York, ki ima največ smrtnih žrtev med vsemi zveznimi državami ZDA (36.867), so doslej cepili že 30.000 zdravstvenih delavcev. V sredo so sicer potrdili 11.937 novih okužb, kar je 5,84 odstotka opravljenih testov. Umrlo je 164 ljudi.

Mesto New York je sedaj za vse obiskovalce iz tujine uvedlo obvezno karanteno, posebej pozorni pa bodo na potnike, ki pridejo iz Velike Britanije. Te bodo nadzirali in obiskovali šerifovi namestniki New Yorka. Kazen za kršenje karantene je 1000 dolarjev (preračunano okoli 819 evrov) na dan.

V Avstriji začetek smučarske sezone ob strogih pravilih

V Avstriji so se ob strogih pravilih za zajezitev širjenja novega koronavirusa odpirajo smučišča. Ker so hoteli zaprti, gostinski lokali pa lahko ponujajo le hrano za s seboj, bodo smučali v glavnem lokalni prebivalci in enodnevni gostje, med katerimi pa zaradi strogih karantenskih pravil v Avstriji verjetno ne bo tujih turistov.

Avstrija po božiču ustavlja javno življenje, bodo pa danes začela obratovati smučišča.
Avstrija po božiču ustavlja javno življenje, bodo pa danes začela obratovati smučišča. FOTO: Shutterstock

V kabinskih žičnicah je obvezna zaščitna maska vrste FFP2. Na nekaterih smučiščih take maske prodajajo, druga prosijo obiskovalce, naj jih prinesejo s seboj.

Tudi v najhujših časih morajo Kristjani ohraniti vero v Boga, je bilo sporočilo papeža Frančiška na polnočnici. Papež jo je vodil v baziliki Svetega Petra v Vatikanu, zaradi protikoronskih omejitev pa se je tokrat začela že ob 19.30 in je potekala ob upoštevanju previdnostnih ukrepov.

Upravitelji smučišč opozarjajo, da smučarjev ne morejo prisiliti v uporabo maske, a tvegajo kazen, če potniki ne upoštevajo pravil. Upravitelji smučišča Saalbach-Hinterglemm so zato sporočili, da bodo smučišče odprli šele, ko bo obvezna uporaba mask FFP2 odpravljena.

Smučarsko središče Ischgl, ki je bilo spomladi eno večjih žarišč novega koronavirusa, pa je začetek sezone preložilo na januar. Kot razlog so upravitelji tega smučišča navedli stroga karantenska pravila, ki od sobote veljajo ob vstopu v Avstrijo.

Avstrijska smučišča se odpirajo le dva dni pred tretjo ustavitvijo javnega življenja v državi zaradi pandemije covida-19. Kljub zaprtju države bodo individualni športi na prostem dovoljeni, kar pomeni, da bodo Avstrijci lahko še naprej uživali v smučanju.

Na Hrvaškem v preteklem dnevu 2233 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 8343 testih potrdili 2233 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 70 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Koronavirus na Hrvaškem

Današnje število testov in novo okuženih na Hrvaškem je manjše, kot je bilo prejšnji četrtek, ko so ob 12.294 testih potrdili 3918 novih okužb. V tednu pred tem so ob 12.095 testih potrdili 4620 novih okužb, kar je bilo tudi največje dnevno število novih okužb v državi doslej.

Na Hrvaškem so doslej potrdili nekaj več kot 202.300 okužb z novim koronavirusom in 3463 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je več kot 183.530 obolelih. Doslej so testirali 982.850 ljudi.

Glede na objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ primerov okužbe potrdili v Zagrebu, in sicer 325. V primorsko-goranski županiji je bilo 256 okužb, iz istrske županije pa poročajo o 57 novih primerih v minulih 24 urah.

Na Hrvaškem je trenutno 15.323 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2749 bolnikov s covidom-19, od tega 292 na ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj več kot 48.000 državljanov.

Na Hrvaškem dovolilnica za obisk maše, ne pa tudi za skrb staršev

Hrvaški državljani od srede sicer potrebujejo posebne dovolilnice za prehajanje med županijami. V Oroslavju v hrvaškem Zagorju pa se pri izdajanju dovolilnic dogajajo nelogičnosti. Brez težav so jo namreč odobrili za obisk maše v drugi županiji, medtem ko je že tri dni ne dobi sin, ki skrbi za 92-letno nepokretno mamo.

Na nelogičnosti v sistemu izdaje dovolilnic je s svojim primerom opozoril neopredeljeni svetnik v mestnem svetu Oroslavja Viktor Šimunić, ki je "v petih minutah" dobil dovolilnico za odhod na mašo v Zagrebu. Za to se je odločil, ker sin njegove 92-letne sosede že tri dni ne more dobiti dovolilnice, da bi poskrbel za nepokretno mamo. Šimunić je želel dokazati, da je sistem dovolilnic nesmiseln in neenakomeren. Ob tem tarča niso verniki niti cerkev, temveč slab sistem, je poročal časnik 24 sata na svoji spletni strani.

Šimunić je v zahtevi za dovolilnico zapisal, da ga je strah, da bo v cerkvah v Oroslavju in Stubiških toplicah verjetno gneča. Zato je navedel, da bo svoj resnični duhovni in božični mir lahko našel v večji cerkvi v Zagrebu, ki je zunaj županije, v kateri živi.

Medtem pa so moškemu z območja Zagreba, ki je kot edini skrbnik 92-letnice doslej vsak dan obiskoval svojo mamo, od ponedeljka zavrnili že dve zahtevi za dovolilnico - tako v lokalnem štabu civilne zaščite v Zagrebu, kot tudi v krapinsko-zagorski županiji, kjer živi mama. Od srede čaka na odgovor vodstva policije, navaja časnik.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut je za novičarski portal index.hr dejal, da so doslej prejeli 120.000 zahtev za dovolilnice in da se s tem ukvarja 400 ljudi v vseh delih države. Meni, da je nekdo v primeru 92-letne ženske in njenega sina storil napako. Napovedal je, da bodo sinu 92-letnice omogočili, da bo nadaljeval dnevno skrb za mamo. Obenem je dejal, da so Šimuniću zaradi zlorabe preklicali dovolilnico za obisk maše.

Na Hrvaškem bo sistem dovolilnic za odhod iz kraja prebivališča v drugo županijo veljal do 8. januarja v okviru ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Z omejitvijo potovanj želijo preprečiti širjenje okužb med božičnimi in novoletnimi prazniki. V preteklih dneh so mnogi že opozarjali na nelogičnosti pri izdajanju dovolilnic.

V Srbiji začeli cepljenje proti covidu-19

Tudi v Srbiji so začeli cepljenje proti covidu-19. Prvi sta bili cepljeni premierka Ana Brnabić ter članica kriznega štaba za covid-19 Darija Kisić-Tepavčević. Cepili so še stanovalce domov za ostarele v Beogradu in Novem Sadu.

"Kot premierka in vodja kriznega štaba sem se čutila dolžno prva cepiti, da bi pokazala, da verjamem v cepivo in naše institucije," je novinarjem dejala Brnabićeva. Ob tem je poudarila, da je prva evropska predsednica vlade, ki se je cepila. Povedala je še, da se je s predsednikom države Aleksandrom Vučićem dogovorila, da bosta prejela cepivo različnih proizvajalcev.

Srbija je v prvi pošiljki, ki je v državo prispela v torek, prejela nekaj manj kot 5000 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, pri cepljenju pa bodo imeli prednost oskrbovanci domov za starejše.

Srbija se je tako danes pridružila Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Rusiji in drugim državam, kjer so že začeli množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19. V Evropski uniji bo cepljenje po napovedih steklo v nedeljo.

Srbija se je za nakup cepiva proti covidu-19 poleg s Pfizerjem in BioNTechom dogovorila še z več proizvajalci cepiv. Kot je dejala Brnabićeva, naj bi kmalu prejeli pošiljki cepiva kitajskega proizvajalca Sinofarm - Sinovac ter ruskega cepiva Sputnik V. Konec prvega ali v začetku drugega četrtletja prihodnjega leta naj bi dobili še cepivo, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza ter cepivo podjetja Moderna.

Srbska premierka je še poudarila, da začetek cepljenja še ne pomeni zmage nad virusom, in pozvala ljudi, naj še naprej spoštujejo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Macron zaključil samoizolacijo zaradi okužbe s koronavirusom

Francoski predsednik Emmanuel Macron nima več simptomov covida-19, tako da lahko zaključi sedemdnevno samoizolacijo, so danes sporočili iz Elizejske palače.

Emmanuel Macron v samoizolaciji
Emmanuel Macron v samoizolaciji FOTO: AP

Macron je bil pretekli četrtek pozitiven na testiranju za novi koronavirus, zaradi česar je šel v sedemdnevno samoizolacijo. Zaradi stika z njim je moralo v samoizolacijo tudi več evropskih voditeljev, med drugim predsednik Evropskega sveta Charles Michel in španski premier Pedro Sanchez.

Francoski predsednik je v času okrevanja bival v svoji rezidenci Lanterne v bližini Versaillesa. Kljub bolezni je lahko spremljal glavno dogajanje v državi, je njegov urad dodal v izjavi za javnost.

Niso pa sporočili, ali se je že vrnil v palačo v Parizu. Prav tako ni znano, kje bo preživel božič.

Macron je v sporočilu Francozom zaželel vesele praznike in jih pozval, naj med prazniki ne pozabijo na spoštovanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Francoske oblasti se bojijo, da bi se lahko zaradi praznikov znova povečalo število okužb s koronavirusom. V sredo zvečer so sporočili, da so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 15.000 novih primerov, umrlo pa je še 278 covidnih bolnikov. V državi je covid-19 doslej zahteval več kot 62.000 smrtnih žrtev.

Tovornjaki se bodo lahko iz Velike Britanije vračali tudi za božič

Meja med Francijo in Veliko Britanijo bo ostala odprta najmanj še za božič, da bi vsem tovornim vozilom, ki so obtičala v koloni, omogočili odhod z Otoka, pa je danes sporočil britanski minister za promet Grant Shapps. Da je to nujno, je opozorila tudi evropska komisarka za promet Adina Valean, ki je za prometno blokado okrivila Francijo.

Kot je na Twitterju zapisal Shapps, se je glede odprtja meje dogovoril s francoskim kolegom Jean-Baptistom Djebbarijem. Na voljo naj bi bili tudi trajekti, ki med britanskim pristaniškim mestom Dover in Francijo za božič sicer ne vozijo.

Da mora meja ostati odprta, je poudarila tudi Valeanova. "Obžalujem, da Francija ni ravnala po naših priporočilih," je tvitnila. Evropska komisija je namreč v torek priporočila usklajen pristop glede potovanja in transporta v odziv na nov sev koronavirusa, ki se je močno razširil v Združenem kraljestvu. Odsvetovala je vsa nenujna potovanja v državo in iz nje, a obenem pozvala k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom.

Promet med Francijo in Veliko Britanijo je spet stekel v sredo, potem ko je bila meja zaradi pojava novega seva koronavirusa 48 ur popolnoma zaprta. Blokado je v sredo odpravila tudi Nizozemska.

Odprtje meja omogoča francoskim državljanom in državljanom drugih članic EU, da se vrnejo na celino, vendar pod pogojem, da imajo negativen test na covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur.

Pot so lahko nadaljevala tudi tovorna vozila, ki so obtičala v Doverju, vendar pa se gneča zmanjšuje počasi, saj gre za več tisoč tovornjakov.

Zaradi zastoja je nemški letalski prevoznik Lufthansa na Otok doslej prepeljal 80 ton sadja in zelenjave.

Letalske povezave z Združenim kraljestvom pa je danes prekinila Kitajska, s čimer se je pridružila nekaterim drugim državam, ki so povezave omejile v celoti ali delno. Kot so pojasnili na kitajskem zunanjem ministrstvu, je ukrep nujen zaradi preprečevanja novega poslabšanja epidemioloških razmer.

V Rusiji skoraj 30.000 novih okužb

V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 30.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije, so sporočile pristojne oblasti. Skupaj se je v državi okužilo že več kot 2,9 milijona ljudi, umrlo pa je skoraj 53.100 covidnih bolnikov.

Koronavirus, Rusija, splošna

Oblasti porast okužb pripisujejo pripravam na praznike, ki se bodo v Rusiji začeli čez en teden. "Na žalost so številni ljudje pozabili preventivne ukrepe," je dejal Aleksander Gorelov iz nacionalne agencije za varstvo pravic potrošnikov.

V Rusiji sicer že od začetka meseca poteka množično cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. Najprej so prišli na vrsto zdravstveni delavci in učitelji. Po besedah moskovskega župana Sergeja Sobjanina pa bodo v ponedeljek razširili krog ljudi, ki se lahko cepijo. Med njimi bodo policisti, sodniki, športniki ter duhovniki in njihovi sodelavci.

V Litvi in Latviji drugi dan zapored najvišje število okužb s koronavirusom

Latvija in Litva sta drugi dan zapored poročali o najvišjem dnevnem številu novih okužb z novim koronavirusom. V Litvi so v zadnjih 24 urah potrdili 3799 novih okužb, v Latviji pa 1270. V sredo sta poročali o 3737 oziroma 1145 novih okužbah.

Litovska premierka Ingrida Simonyte je porast okužb pripisala množici nakupovalcev pred božičem, ki so napolnili trgovine pred omejitvijo gibanja v sredini meseca. Kljub opozorilom so se ljudje v trgovine množično podali dan pred uvedbo omejitev.

Podobno se je zgodilo tudi v sosednji Latviji, ko so se minuli teden ljudje množično podali po nakupih, preden so uvedli strožje ukrepe, v okviru katerih so zaprli večino trgovin.

Po podatkih ECDC ima Litva eno najvišjih stopenj okužb v Evropi, potem ko je dolgo imela nizko število okužb.

V Litvi so doslej potrdili okoli 124.000 okužb, v Latviji pa okoli 35.000.

Izrael v nedeljo tretjič ustavlja javno življenje zaradi pandemije

Izraelske oblasti pa so sporočile, da bodo v nedeljo za dva tedna ustavile javno življenje, da bi zajezile širjenje novega koronavirusa. Za tretje zaprtje države so se odločili nekaj dni po začetku množičnega cepljenja proti covidu-19. V sredo so v Izraelu potrdili štiri primere novega seva koronavirusa, ki se hitro širi po Veliki Britaniji.

Iz kabineta izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da se bo splošno zaprtje države začelo ob 17. uri po krajevnem času (ob 16. uri po srednjeevropskem) in bo trajalo dva tedna. Oblasti dopuščajo možnost podaljšanja še za dva tedna, dokler dnevno število novih okužb z novim koronavirusom ne bo padlo pod tisoč.

V času trajanja strogih omejitvenih ukrepov bo zaprta večina trgovin, Izraelci pa bodo lahko šli največ en kilometer od doma. Bo pa dovoljeno iti od doma na cepljenje, delno bo deloval tudi šolski sistem.

Prvi val pandemije, ko so v Izraelu prvič ustavili javno življenje, je bil dokaj blag, nato pa je število okuženih poleti začelo strmo naraščati. Med razlogi za to je bilo prehitro rahljanje omejitev. Sredi septembra so oblasti drugič zaustavile javno življenje in število okužb znižali z več kot 9000 na 200 dnevno. Od sredine oktobra so zato postopoma znova sproščali ukrepe. Minuli konec tedna so v državi začeli množično cepljenje proti covidu-19, prvi odmerek je prejel Netanjahu.

Doslej so v Izraelu potrdili več kot 385.000 primerov novega koronavirusa, umrlo je 3150 covidnih bolnikov.

Pilota, ki je na Tajvanu zakrivil lokalni prenos koronavirusa, odpustili

Novozelandskega pilota, ki naj bi bil kriv za prvi lokalni prenos okužbe z novim koronavirusom na Tajvanu po aprilu, je tajvanska letalska družba Eva Air odpustila. V torek je bila ženska, ki je bila v stiku z njim, pozitivna na okužbo. To je bil prvi lokalni prenos okužbe na otoku po 253 dneh.

Zaradi tega so na Tajvanu odpovedali več javnih dogodkov ob božiču, vlada pa je prebivalce pozvala, naj med prehodom v novo leto ostanejo doma, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Na Tajvanu so doslej potrdili le 777 okužb z novim koronavirusom in sedem smrtnih žrtev covida-19. Tamkajšnje oblasti so kmalu po izbruhu pandemije zaprle meje in uvedle stroga karantenska pravila.

Po 12. aprilu so vse primere okužbe potrdili pri ljudeh, ki so prišli na otok od drugod. Večina ljudi mora po prihodu na Tajvan v obvezno dvotedensko karanteno, za pilote pa velja manj stroga tridnevna samoizolacija po vsakem medcelinskem letu. Če nimajo simptomov, jih ne testirajo na okužbo.

Pilot naj bi se okužil v decembru, a je bil brez simptomov, tako da je še naprej letel. Na testu je bil pozitiven 20. decembra, še navaja BBC.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
24. 12. 2020 17.46
Zanimive številke okuženih na Hrvaškem. Med junijem in septembrom, ko je tja zdrvelo kar milijon Slovencev, ni bilo nobenega okuženega. Zdaj pa naenkrat toliko. Vendar, brez skrbi, junija 2021 bodo spet vsi Hrvati popolnoma zdravi.
kure bedne
24. 12. 2020 16.36
+3
Naj se cepi kdor se hoče. Če bo pa obvezno bodo pa padale glave. Dobesedno.
Jožica2611
26. 12. 2020 10.00
ceplenje prostovoljno, če zboliš zdravljenje plačaš sam in to je to
Diverzanti
24. 12. 2020 16.22
+1
Tok hitri so tudi cepivo zmetali skup.A vlada se pa ne bo cepila prva?Logično bi bilo da se vladarji cepijo prvi.Saj tudi voznik mora biti trezen in oni so ti ki vodijo "torej nočemo da vodilni zbolijo in državo zavozijo
StrikeOne
24. 12. 2020 16.09
+0
Bolj natančno bi bilo " Hitreje DO svetlobe."
kakafonijaprava
24. 12. 2020 16.02
+0
Zakaj brišete besede iz svetega pisma, nosili boste žig živali....? sam vprašam
kakafonijaprava
24. 12. 2020 15.44
+3
Zakaj ste zbrisali besede iz 1800 let starega dokumenta Janezovo razodetje ali apokalipse.
StrikeOne
24. 12. 2020 16.10
+1
Luceferijanski portali v čigar last spada tudi pop ne prenašajo dobro svetega pisma.
devlon
24. 12. 2020 15.42
+1
6% prebivalstva bo cepljenih. Kul
felix59 drugič
24. 12. 2020 14.57
+1
326.000 mrtvih in 8.5 milijona obolelih se lahko zahvali tumbastemu predsedniku gospodu trumpežu. Zahvalite se mu lahko , ker ima on vso visokokakovostno oskrbo , za vas se mu pa j. . . . !
kakafonijaprava
24. 12. 2020 12.00
+3
Hitro jih bodo počipirali, da se ne uprejo.
Matrax
24. 12. 2020 11.56
+4
A to so taka imena kot jo je imela naša operacija v Iraku. "neomajna odločnost"... Potem pa dve petardi pokneta pa je naša vojska od posranosti že na avionu za Brnik.
Đekson
24. 12. 2020 16.39
+2
Ja, ta je bla dobra.. Neomajna odločnost, nato pa gasa prvi neomajno domov.. Še danes je smešno
hotchilipoper
24. 12. 2020 10.34
+4
Težko je narediti cepivo,da učinkuje po parih letih negativno
Generacija56
24. 12. 2020 10.13
+8
Genijalen naziv. "Hitreje do svetlobe"... Najbolj nazorno je ta svetloba prikazana v filmu Duh.
antilevi?ar
24. 12. 2020 11.46
+6
Hitreje do večnih lovišč bi rekel blek stena
Generacija56
24. 12. 2020 11.49
+7
Samo včeraj, 3401 upokojencev manj na skladih... Fantastične številke.
MojsterSplinter
24. 12. 2020 09.27
+8
20 milijonov odmerkov za ZDA niti ni veliko. To bi v Sloveniji ustrezalo 120 tisoč odmerkom.
antilevi?ar
24. 12. 2020 11.47
+3
Ogromno je za nekaj kar ne obstaja,.20 miljonov bodo poškodovali ali ubili,.ali ti je preveč ali premalo je pa druga zadeva.
Covidus
24. 12. 2020 15.57
-1