Korona

'Kustečeva ni ministrica, je oseba, ki izvršuje politiko Janeza Janše'

Ljubljana, 03. 02. 2021 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan, STA, A.K.
Komentarji
1097

Stranke Levica, SD, LMŠ in SAB so vložile interpelacijo zoper šolsko ministrico Simono Kustec, očitke v njej pa strnile v 20 točk. Očitajo ji odgovornost za izgubljene generacije, da se ni borila za svoje področje in da je zgolj "prenašalka idej, ki so zrasle na zelniku velikega šefa". Kustečeva pravi, da je interpelacija pričakovana in da zanjo pomeni priložnost za pojasnila o aktivnostih ministrstva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Interpelacija zoper Kustečevo
    03:29
    Iz 24UR ZVEČER: Interpelacija zoper Kustečevo
  • Iz 24UR: 20 očitkov
    02:12
    Iz 24UR: 20 očitkov
  • Iz SVETA: Odziv ministrice
    01:12
    Iz SVETA: Odziv ministrice
  • Iz SVETA: Kaj prinaša nov teden za šolarje?
    02:10
    Iz SVETA: Kaj prinaša nov teden za šolarje?
  • Iz SVETA: Ignoranca ministrice Simone Kustec
    02:57
    Iz SVETA: Ignoranca ministrice Simone Kustec
  • Odgovori na novinarska vprašanja
    12:27
    Odgovori na novinarska vprašanja
  • Matej T. Vatovec o očitkih v interpelaciji ministrice
    11:19
    Matej T. Vatovec o očitkih v interpelaciji ministrice
  • Izjava Aljaža Kovačiča iz LMŠ
    03:53
    Izjava Aljaža Kovačiča iz LMŠ
  • Marko Koprivc: Slovenija nima ministrice za izobraževanje
    06:14
    Marko Koprivc: Slovenija nima ministrice za izobraževanje
  • Maša Kociper o interpelaciji
    04:19
    Maša Kociper o interpelaciji

Interpelacija je po mnenju ministrice za izobraževanje Simone Kustec pričakovana, saj jo je del opozicije v paketnih poskusih menjave vlade napovedoval že nekaj časa. "Sprejemam jo kot priložnost, da ponovno pojasnim aktivnosti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v času trajanja mojega mandata," je zapisala v odzivu na interpelacijo.

Kustečeva bo prav poseben poudarek namenila kriznemu odzivanju na polju izobraževanja, znanosti in športa ob prevzemu zatečenega stanja prejšnje vlade ter odgovorom na covidne razmere. "Zgolj in samo z dejstvi bom pokazala, kaj vse smo skupaj s sodelavci na ministrstvu in v sodelovanju z zunanjimi skupinami dosegli in prepotrebnega premaknili za nadaljnji razvoj na polju vzgoje in izobraževanja ter športa v slabem letu," je navedla. Očitke iz interpelacije bo z argumenti in dejstvi odločno zavrnila, je navedla.

Ob tem je ponovno spomnila, da so razmere, povezane z bojem proti virusu, še vedno izjemno resne in zahtevne ter da je prava pot za iskanje skupnega odziva in odgovora nanje v odgovorni družbi konstruktivni dialog, spoštovanje, razumevanje in dosledno spoštovanje ukrepov. "To so odgovori za vrnitev k poznanemu in običajnemu času," je še dodala Kustečeva.

Očitki v 20 točkah

Matej T.  Vatovec, vodja poslanske skupine Levica, ki je predlagala razrešitev ministrice za izobraževanje, znanost in šport  Simone Kustec, je na novinarski konferenci uvodoma povedal, da bi moral biti minister za izobraževanje oseba, ki bi na prvo mesto postavila interese in dobrobit najmlajših, otrok, dijakov in študentov. Oseba, ki bi morala biti zelo pozorna na to, kako upravljati svoj resor med epidemijo in temu posvečati svojo 100-odstotno pozornost. "Niti enega od teh kriterijev ministrica Kustečeva ne izpolnjuje. Zato in tudi zato, ker se je nabralo veliko stvari, smo se odločili za vložitev interpelacije zoper njo," je povedal. 

V njej so navedli 20 očitkov, ki jih naslavljajo na njeno delo. Glavni je neučinkovita, nestrokovna, nekonsistentna in škodljiva politika na področju vzgoje in izobraževanja, zaradi česar bodo posledice, ki jih bodo nosili dijaki in učenci, dolgotrajne. Ministrici med drugim očitajo, da ministrstvo ni pripravilo ustreznega načrta, kako voditi pouk v tem razmerah. "Smo država, ki ima najdlje časa neprekinjeno zaprte šole, in to bo povzročilo dolgoročno in dolgotrajno škodo za šolajoče," je spomnil.

Očitajo ji tudi odrekanje izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke in prelaganje odgovornosti na šole. "Imamo zelo stihijsko in neenako obravnavo otrok, ki se v tem času šolajo," je ocenil. Otroci – po nekaterih ocenah naj bi jih bilo okoli 4000 – so neposredno diskriminirani, saj nimajo dostopa do ustrezne komunikacijske tehnologije.

Ministrstvo po njegovih besedah ni zagotovilo pogojev za izvedbo šolskih tekmovanj, ogrožena sta napredek otrok, ki se ukvarjajo s športom, in delovanje športnih klubov. Škodljiv je predlog za ukinitev sklada za financiranje nevladnih organizacij, ministrici pa očitajo tudi pomanjkanje dialoga na vseh ravneh. Z neupoštevanjem ukrepov za zajezitev epidemije na prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije pa je javnosti dajala slab zgled.

Navedel je še zamik podaje soglasja k razpisu za vpis v prvi letnik visokošolskih zavodov, zamujanje z znanstveno-raziskovalno zakonodajo ter sporno kadrovanje, "utemeljeno na parcialnih interesih, osebnih zamerah in prijateljskih obljubah".

"Enostavno ji ni mar za področje, ki ga pokriva, zato bi morala oditi," je še dejal Vatovec.

Celotno interpelacijo si lahko preberete v spodaj pripetem dokumentu!

Matej T. Vatovec je predstavil očitke iz interpelacije ministrici Kustec.
Matej T. Vatovec je predstavil očitke iz interpelacije ministrici Kustec. FOTO: POP TV

Kociprova: Ni sposobna. Ali ne zna, ali ne zmore ali pa noče

Maša Kociper iz stranke SAB je najprej povedala, da kot prioriteto še vedno podpirajo izpeljavo konstruktivne nezaupnice in možnost, da se zamenja celotna vlada. Do takrat, ko bo vložena, pa je treba nagovoriti najbolj problematične ministre. Prva med njimi je prav Kustečeva. "Veliko je izzivov in kompleksnih vprašanj, povezanih z epidemijo in našim šolstvom in izobraževanjem, ona pa očitno ni sposobna odgovoriti nanje. Ali ne zna, ali ne zmore ali pa noče," je dejala. 

V SAB jih moti ministričin neustrezen odziv na kompleksna vprašanja, ki se v zvezi z izobraževanjem porajajo. Menijo, da nima dovolj volje, da bi našla alternative in ustrezne načine, da bi se otroci čim prej vrnili v šole. Spomnila je, da Avstrija, ki je šole zaprla pozneje kot mi, otroke v šole vrača 8. februarja. Številne raziskave kažejo, da vrnitev otrok v šole ne poveča bistveno pritiska na zdravstvene institucije in da se ne poveča bistveno število okuženih, kaj šele mrtvih, je opomnila.

"Ni borka za svoje področje, ni kos svoji nalogi in tudi mi mislimo, da mora oditi," je še dejala.

Koprivc: Na njenem mestu bi me bilo sram

Marko Koprivc iz SD je povedal, da je skrajni čas, da povemo tisto, kar že vsi vemo – Slovenija dejansko nima ministrice za izobraževanje. "Spoštovana Simona Kustec. Naredite že vendar to, kar je prav! Odstopite z mesta, na katerem sploh nikoli niste bili," jo je pozval. "Mesto ministra za šolstvo ste spremenili v farso, katere škodo plačuje sto tisoče naših otrok. Dovolj je tega!" 

Od ministrice za šolstvo bi po njegovih besedah pričakovali, da je v prvi vrsti branik otrok, šolnikov in učiteljev. Pa ni. Je zgolj prenašalka idej, ki so zrasle na zelniku "velikega šefa vlade RS Janeza Janše in njegovih antidemokratskih teženj" "Mene bi bilo na mestu Simone Kustec, ki ji težko rečem ministrica, sram!"

Vsak od 20 razlogov v interpelaciji bi bil lahko posebej razlog za posebno interpelacijo, je poudaril. Po njegovih besedah v zgodovini Slovenije še nismo imeli opraviti z interpelacijo s toliko očitki, kot jih je v tej. "Dejansko se ministrica dela norca iz otrok," je bil oster, ko je opomnil, da smo v Sloveniji prvi zaprli šole in jih odpiramo zadnji. 

Izpostavil je tudi grobe posege v avtonomijo visokega šolstva z ukinitvijo možnosti za podaljševanje akreditacij in z ustavljanjem razpisov za vpis. "Tudi norčevanje iz obupanih staršev je nedopustno in nevzdržno. Skratka, v Sloveniji od marca lani, ko je oblast prevzel Janez Janša, dejansko nimamo ministrice za šolstvo," je še dejal.

Simona Kustec očitkov iz interpelacije ne komentira, so pa odziv nanje poslali iz SMC.
Simona Kustec očitkov iz interpelacije ne komentira, so pa odziv nanje poslali iz SMC. FOTO: Damjan Žibert

Kovačič: Odgovorna je za izgubljene generacije

"Kustečeva bi morala odstopiti, ker v resnici sploh ni ministrica. Je oseba, ki izvršuje politiko Janeza Janše," pa je dejal Aljaž Kovačič iz LMŠ. "Je oseba, ki je in ki bo najbolj odgovorna za izgubljene generacije, ki jih je z odobravanjem svoje politike povzročila." 

Povzročila je popolno zmedo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Opozoril je, da je danes sreda, mi pa še vedno ne vemo, v katerih regijah bodo šli otroci v ponedeljek v šole. "Ampak ni problem, da je danes sreda. Tudi v nedeljo ne bomo vedeli, razen če se bo predsednik vlade odločil sklicati novinarsko konferenco ali to sporočiti po njemu priljubljenem Twitterju." 

Opozoril je na otroke s posebnimi potrebami, ki potrebujejo posebno obravnavo, a jim je ministrica to odvzela, prav tako jim je odvzela fizioterapije. "In kaj je te otroke rešilo? To, da so bili starši toliko zavzeti in so šli na ustavno sodišče, ki jih je vrnilo v šolo. Sprašujem se danes: če ne bi bilo te odločitve ustavnega sodišča, bi imeli te otroke danes v šolah? Ali bi ministrica rekla: Zdržimo, skupaj tečemo pot, da bomo prišli do cilja!" je še dejal in dodal, da kljub temu da je ministrica rada tekla, ni nič naredila za šport. Po njegovem mnenju bi morala odstopiti že zdavnaj.

Odziv SMC: Storila je to, kar je bila dolžna storiti

Kustečeva očitkov ne komentira, so pa danes odziv poslali iz njene stranke SMC. Zapisali so, da je interpelacija "pričakovan odziv opozicije in še en v nizu manevrov za poglabljanje krize, ki jo je v Sloveniji sprožila epidemija". Kot pravijo, so zaprte šole težka in zadnja izbira za vse, tudi za ministrico, ki jo opozicija interpelira; odločitev o tem pa je bila nujna, če smo sredi jeseni želeli preprečiti katastrofičen scenarij razvoja epidemije. 

"Ministrica je v razmerah, ki so spričo čedalje slabše epidemiološke slike, okrnjenega zaupanja v odločitve epidemiologov, nenehnega iskanja priložnosti za politizacijo občutljivih zdravstvenih vprašanj in rdečih alarmov zdravstvenih delavcev, storila to, kar je bila dolžna storiti. Šolski prostor je odmaknila od linije, na kateri je potek dogodkov odvisen samo še od naključij ali slepe sreče in ga začasno prestavila v digitalno okolje, da se mladi sploh lahko izobražujejo. Alternativa temu bi bil kaos nenehnih karanten, nevzdržne logistike v šolah in zavodih ter neobvladljiva žarišča novih okužb." Šole v Sloveniji niso zaprte zaradi politike, jih pa politika s strpnim in spravljivim delovanjem lahko pomaga ponovno in za vselej spet odpreti, so še zapisali v SMC.

Minister Zdravko Počivalšek pa je sporočil, da bo razprava o interpelaciji zanimiva in lahko prispeva k iskanju sistemskih rešitev. "Zato upam, da ne bo šlo samo za dnevnopolitični teater, ampak se bo zelo resno pogovarjalo o vsebini." Poleg aktualnega vodenja resorja se bo lahko razpravljalo tudi o podedovanemu stanju v šolskemu sistemu in o načrtih ministrice Simone Kustec, kako nadoknaditi to noro leto, je še dodal.

"Problematiko šolstva pa lahko razumemo samo v kontekstu epidemiološke krize. Vsi si želimo odprtih šol in nemotenega izvajanja športnih dejavnosti. Ampak dajmo prosim razumeti, da razsaja huda epidemija. Osredotočimo se na vprašanje priprave načrta, kako bomo pri šoloobveznih generacijah in naših športnikih nadoknadili to izgubljeno leto. To bi morala biti sedaj najpomembnejša tema," je zapisal.

Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Igor Zorčič pa meni, da so očitki v določeni meri politično obarvani. "Vsi se zavedamo tega, da je epidemiološki položaj težak. Tudi osebno si želim, da bi šli otroci čim prej v šolo," je dejal v odzivu na interpelacijo.

Tudi sam težko gleda odločitve, za katere se včasih zdi, da nihajo, ko šole enkrat odpiramo, drugič zapiramo. A ključnega pomena bo, kot je izpostavil, da ministrica odgovori na očitke in da to pretehtajo. Pri tem ocenjuje, da bo ministrica verjetno uspešno prestala interpelacijo.

Opozicija sicer na vlado pritiska z več interpelacijami. Interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja so že vložili, v petek pa naj bi sledila še v interpelacija zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Koronavirus pasica november
Interpelacija zoper Simono Kustec
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1097)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milesdavis
07. 02. 2021 09.10
+3
Kdor ne vidi, da vlada dr. Twittlerja(Kosovo,Priština) ruši džavo je kimajoči praznoglavec.
RRfreak
04. 02. 2021 12.04
+3
Kje so zdaj tisti iz gibanja "Za otroke gre"? Se niso oglasili? Seveda ne. Znajo samo pred porodnišnico stat in indokritinirat ženske, al pa na na cerkvenih pročeljih filme proti splavu predvajat ...
Damir Bukva Katyuša
04. 02. 2021 11.14
+3
Glavno da nas najsiromasnejsa drzava v Eu Hrvaška prehiteva po desni!
Tomvojo
03. 02. 2021 21.50
-6
Nehite pljuvat po ministrih in pridite z konstruktivnimi rešitvami, ne interpelacijami, zblojeni levaki, aja jih nimate.
ivan res grozni
05. 02. 2021 19.42
+2
Če ne bi imeli zblojene vlade, bi bile številke okuženih in mrtvih drastično nižje. Z ukinitvijo karantenskih odločb, je prisilila okužene na odhode v službo. Z neločitvijo zdravih in okuženih v domovih za ostarele je poskrbela, da so tudi zdravi zboleli. Z ignoriranjem lastnih ukrepov (razdalja, maske) so vladni ljudem ves čas posredovali napačen signal, da virus ni nevaren.
Betuul
03. 02. 2021 21.45
+7
Za to ne rabiš nobenih šol to bi lahk delala tud Meliha
laufar1978
03. 02. 2021 21.45
-6
ŽIVEL JANEZ JANŠA!!! 💪🇸🇮💪🇸🇮💪🇸🇮
Betuul
03. 02. 2021 21.54
+6
milesdavis
07. 02. 2021 09.08
+2
Lega laufar. Verjetno si do svojega tridesetega popival in nič delal. Potem pa te je srček izdal in poslali so te v invalidsko. Sedaj pa živiš na račun države in dr. Twittler(Kosovo,Priština) ti tala bonbončke. Drevo daje tem svetu več kot ti.
Levicarjikmeee
03. 02. 2021 21.42
-5
Zakaj interpelirat ce mate 46 glasov lewi? aja ker jih nimate hihi..
ivan res grozni
05. 02. 2021 19.46
+2
Vas bo smeh verjetno šele minil, ko boste ugotovili, da je Janša zadolžil, ne samo vas ampak tudi vaše vnuke, če jih boste imeli. Polovica denarja je šla v žepe članov SDS.
Levicarjikmeee
03. 02. 2021 21.40
+1
Za razliko od nekaterih biuših te seje ne trajajo 5 minut hahahahaha
Betuul
03. 02. 2021 21.40
+7
Za to obdobje poračunat plačo ! Kako lahko kar takole pade v žep, če tega dela nisi opravljal in državljanom se godi očitna krivica !
resslovenka
03. 02. 2021 21.33
+2
Itak da v tej vladi delajo kar najbolje zmorejo. Čudno 🙄, da ni rezultatov. Na celi črti pogrom. Pustimo pri miru tisto malho iz katere se tala denar. Tako ali tako ni nič zastonj. Da se nebi preveč veselili. Bogve kaj se dogaja v ozadju. 😎
cefre
03. 02. 2021 21.44
+3
Ko bi že sedaj vedeli marsikaj z ozadja, nas zagotovi nihče ne bi držal doma. Razočaranj, ki bodo sledila marsikaterim razkritjem bodo zelo zelo kruta!
ivan res grozni
05. 02. 2021 19.47
+1
Pandemija tej vladi ustreza, zato sprejema ukrepe, ki povečujejo število okuženih in mrtvih. Med pandemijo je najlažje krasti.
nostalgik
03. 02. 2021 21.32
+4
INTERPILACIJA KUSTEVIČEVI NI POTREBNA, KAJTI VSE IMA V ROKAH SKRAJNI DESNIČAR JANEZ JANŠA , KI JE VSE SPLOŠEN NEVARNI OSEBEK IN GA JE POTREBNO ONEMOGOČIT.
User300173
03. 02. 2021 21.32
+4
Kaj se pa Počivalšek oglaša? Njega še čakajo "maske" in sodišča. Po njegovem je potrebno vzeti v kontekst tudi prejšnji izobraževalni sistem? Govora je o tej epidemiji in ne o vajeniški dobi ali usmerjenem izobraževanju. V času epidemije je šolstvo pogrnilo po celotni črti. Kustec je ministrant "velikemu voždu" in ne ministrica v vladi. No, itak so vsi ministri marionete in kimavci...
cefre
03. 02. 2021 21.46
+2
In vsi koalicijski poslanci ravno tako! Za lastno korist udobja in elegance!
Berdem
03. 02. 2021 21.27
+4
Ma pa kar visok čin, toda ukaz je ukaz
silva-d
03. 02. 2021 21.22
-6
pol pa ne vidim razloga zakaj rušite JJ če je tak sposoben,aja faušija,vlade še ni vodila stranka Levica,Karl,Marjan,Alenkica so že izlajnani
resslovenka
03. 02. 2021 21.35
+4
Od kje pa ti take umotvore stancas? Pa kdo za vraga zavida tej vladi? Pejmo volit, pa naj se izkaže? Al se bomo kam premaknili ali še bolj iztirili. 😎
Kekec 007
03. 02. 2021 21.18
+6
Ritolizniki kriminalca z Doba so ji skočili v bran. Tud barabija belih SDS smrčkov z neuporabnimi testi ni problem, sej so naši in gre dnar k našmu.
cefre
03. 02. 2021 21.49
+2
Tu se bodo "napačno" testirani morali upreti nasilju, vsekakor pa to nima smisla, če ni podpore vseh možnih naslednjih kandidatov za take podle rabote!
lustracija
03. 02. 2021 21.14
+0
Tut KUL bi lohk malo vzgleda vzel od JJ. Lp
resslovenka
03. 02. 2021 21.36
+1
bukvan
03. 02. 2021 21.07
+5
Dela po naročilu vodje. nekdanjega komunista ki mrzi rdečo zvezdo, a ga je ta pripeljala do tega kar je sedaj
reakcionar
03. 02. 2021 20.46
+7
Ukinit covid dodatke za vse razen za doktorje! Jst ga ne dobim v proizvodnji kjer moram opravljat delo za tri, ker sta druga dva na bolniški/dopustu (saj ni razlike, nobenemu nč ne manjka) zaradi potencialno lažno pozitivnega testa.
reakcionar
03. 02. 2021 20.50
-1
S plačami v Sloveniji lahko preživimo iz meseca v mesec. Tudi če imamo otroke. Res da se ne more kaj dost privarčevat, ampak lačni nismo, položnice lahko plačamo, za oblačila imamo. Še manj zapravljamo zdej za nepotrebne stvari, ko je vse zaprto. Torej, ni potrebe za nekimi covid dodatki, ki nam samo zadolžujejo naše otroke. Edina izjema so doktorji, reševalci in tisti ki res imajo VELIKO VEČ dela. Šolniki, policisti pa boste delili usodo nas delavcev kar se tiče plačila. Pika.
Betuul
03. 02. 2021 21.09
+1
A vidmo vsi skup kaj manjka? Stara delovna knjižica ! In bi se take cov19, in učenje na daljavo štel kot javno delo( učna pomoč) in vštelo v obliko delovne dobe ! To bi lahk s to interpalacijo mdosegl
Betuul
03. 02. 2021 21.15
+3
Morda bodo Šarec, Mesec, Kordiš znal na tole pogledat
cefre
03. 02. 2021 21.50
Betuul
03. 02. 2021 20.33
+2
Že tako je dovolj težav , a zdaj bomo pa še interpalačijo poslušal, a to bo zastojn interpalacija na daljavo ali kako! primerno cov19 ! Izvajala je tist kar so rekl? Pa če bi rekl pojd v luft ! bi šla! Ne s takimi prosim vas
cefre
03. 02. 2021 21.52
+3
Ravno to je problem, ali vodi svoj resor ali pa naj odide, pa naj ga vodi sam vsemogočni, če že itak mora biti vse po njegovem!
hiphopa
03. 02. 2021 20.32
+5
res je , nima jajc
Netajkun
03. 02. 2021 20.53
+0
Vseeno več kot tisti v Levici , ki niso hoteli v Šarčevo vlado . . . in se je zgodilo , kar se je .