Korona

Opozicija za sklic nujne seje glede porabe javnih sredstev: Vlado bomo poklicali na odgovornost

Ljubljana, 20. 04. 2020 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so vložile zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ glede gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije bolezni covid-19. Poudarili so, da je čas, da davkoplačevalci dobijo ustrezne informacije glede porabe njihovega denarja. Izjavo za medije prenašamo v živo!

Kot so povedali predstavniki SD, LMŠ, Levica in SAB so pridobili vse potrebne podpise za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ. Po mnenju opozicije je izredno pomembno, da se razčistijo zadeve glede spornih poslov pri naročilih zaščitne opreme, predvsem pri nabavi mask. Številne informacije v medijih so po besedah Bojane Muršič (SD) zaskrbljujoče in predvsem prinašajo kar nekaj nejasnosti. Nadzor porabe davkoplačevaskega denarja je po njenih besedah še posebej pomemben v luči tega, da je vlada pred časom zadržala izvajanje proračuna.

V opoziciji trdijo, da poslanci v zadnjem mesecu niso dobili nobene informacije, kako se državni denar troši, prav tako o porabi davkoplačevalskega denarja niso bili ustrezno informirani državljani. 

Jerca Korče
Jerca Korče FOTO: 24ur.com

Jerca Korče iz LMŠ je opozorila, da se ministri preveč ukvarjajo s fototermini, ne pa "s tistim, kar je njihova osnovna naloga javni interes, zagotovitev kakovosti zaščitne opreme ter zaščita javnih financ."

Poudarila je, da mora opozicija "na to fronto z vsemi topovi". Pri tem je navedla napovedano preiskovalno komisijo, nadaljnje seje komisije za nadzor javnih financ in morda tudi razmislek o interpelacijah. "Če predsednik vlade ne vidi, da njegova ekipa ne deluje v skladu s tistim, za kar je bila imenovana, je prav, da opozicija dvigne glavo in pove svoje," je dodala.

Maša Kociper (SAB) je poudarila, da razumejo posebnost razmer, s katerimi se je morala soočiti vlada in ki so zahtevale posebne ukrepe za nabavo zaščitne opreme. "Vendar pa moramo kot opozicija opozarjati na napake in zlasti preprečiti zlorabe," je poudarila.

Če je prišlo do napak, bodo to razumeli, saj se lahko zgodijo vsakomur. "Če pa se ti težki časi zlorabljajo za bogatenje posameznikov, je to skrajno zavržno in se je treba temu upreti," je dejala.

Poslanec Levice Miha Kordiš je izrazil dvom o ustreznosti nekaterih kosov zaščitne opreme ter opozoril na ustvarjanje vojnega dobičkarstva, ki poteka preko posrednikov. "Kar se dogaja, je kriminal, v vladi imamo kriminalce in glede na njihovo delovanje lahko rečemo, da imamo v vladi nesposobne kriminalce," je še dejal poslanec Levice. Kot alternativo je izpostavil aktiviranje domače proizvodnje ter neposredne državne nabave.

Goljufivi posredniki?

Kot je znano, so se zaradi naročil zaščitne opreme v opoziciji pojavili pozivi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah le-te. Namesto obtoževanja za nazaj, kdo vse je ali ni ustrezno ukrepal, bi bilo od vlade odgovorneje, da energijo usmeri v preprečevanje škodljivih praks pri nabavi ter posredniških nabav, menijo v SD.

Kot so v zahtevi predsedniku parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki ga vodi njihov poslanec Franc Trček, zapisali v poslanski skupini SD, je Slovenija tako kot številne razvite države pandemijo covida-19 pričakala neustrezno pripravljena in tudi brez lastne organizirane proizvodnje zaščitne opreme, zaradi česar je ta oprema postala zelo iskana strateška dobrina. Cena narašča, postaja pa tudi tarča potencialno goljufivih posrednikov. 

Primer neustreznih zaščitnih mask, ki so namenjene živilsko-predelovalni industriji in ne preprečevanju pandemije covida-19, ki so jih dobili organi policije, ter primer neustreznih mask, ki so bile razdeljene občanom v koroških občinah, po mnenju poslancev SD kaže, da trenutno še ni zagotovljene zadostne količine varne ter ustrezne zaščitne opreme.

"Če primerjalno gledamo ceno nabavljene opreme in njeno količino ter ju primerjamo z nekaterimi sosednjimi državami, se poraja tudi sum, da ne gre za ekonomične nabave zaščitne opreme," so zapisali. Ob tem so spomnili na pojasnila računskega sodišča, da bi lahko zavod za blagovne rezerve šel samostojno v nakupe zaščitne opreme. V nasprotju s tem je namreč pristojni minister Zdravko Počivalšek dejal nasprotno.

V zvezi z nabavami zaščitne opreme se v DZ obeta tudi ustanovitev preiskovalne komisije.
V zvezi z nabavami zaščitne opreme se v DZ obeta tudi ustanovitev preiskovalne komisije. FOTO: Miro Majcen

V zahtevi za sklic seje odbora v poslanski skupini SD predlagajo sklep, da odbor za zdravstvo vlado pozove, da omogoči zavodu za blagovne rezerve, da samostojno in brez posrednikov izvaja javno naročanje nujno potrebne zaščitne opreme in v sodelovanju s strokovnjaki zdravstvenih strok skrbi za njeno ustrezno kakovost ter sočasno zagotavlja tudi ekonomičnost nabav.

Pasica posebne novice POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (924)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
26. 04. 2020 19.54
V tandemu z Alenko sta božanska,a ima velika jajca?
BETONSKI
26. 04. 2020 12.14
Maša imaš lepo bluzo,zaljubil sem se vate,pa tako čutna očala,res si božanska kot Grška afrodita.
BETONSKI
25. 04. 2020 15.58
A tisti PAVLETIĆ JE ŠE ŠOFER OD ŠIVILJE,ja ta ki beži pred policijo in se skrije v parlament.
BETONSKI
25. 04. 2020 15.57
+1
Maša prava si za v rdečo četrt.
BETONSKI
24. 04. 2020 17.59
+0
Maša je kot vrtnica.
BETONSKI
25. 04. 2020 20.21
BETONSKI
24. 04. 2020 17.59
+0
Kje si MAŠA ,kdaj gremo na MAŠO?
jodr
24. 04. 2020 10.25
-1
Bojana Muršič, Jerca Korče, Maša Kociper; cvetovi slovenskih parlamentark.
prinašalec2
22. 04. 2020 20.31
+1
Kdo bi to razumel, tako zelo so razočarani nad uspehom pri obvladovanju razmer, da jih kar meče.... Sedaj bi imeli neko sejo, da bi afne guncali in motili tiste, ki delajo v skrbi za državljane. No, da politična opcija pa je sedaj res v celoti snela maske...ha, ha....pride čas za polaganje računov za to dobesedno oviranje dela za narod. Ne bomo vas pozabili.
Transformerji
21. 04. 2020 15.41
+0
Zakaj pa samo oni? Zakaj tega ne zahteva tudi SMC?
Streznitev
21. 04. 2020 13.55
-5
Sirota Jerica je opozorila, da se ministri preveč ukvarjajo s fototermini, ne pa "s tistim, kar je njihova osnovna naloga – javni interes in lepoto svojo na ogled postavila v prvem kadru. Naslednjič se bo naslikala na tej fronti z vsemi topovi.
flamengo
21. 04. 2020 12.43
-7
ja lej, Šarec je poslal milijon in pol mask na kitajsko tik pred nastopom nove vlade. sedaj maske vsi na svetu rabijo in se jih težko dobi. če se jih dobi, se jih dobi po višji ceni. delovanje svetovnega tržišča.
ROMELS
21. 04. 2020 11.53
-5
Dve regici iz luž sta glavi dali..................
gekados
21. 04. 2020 09.32
-1
Skoda da jj nima jajc da bi vsaj zacasno te rdece voluharske zdraharje spravila za resetke.
Rookoko
21. 04. 2020 09.42
+9
Vsi so rdeči, ki niso na skrajni desni a ne? Skrajno ni nikoli dobro!
ina5785
21. 04. 2020 10.17
+8
gekados - Preberi še 1 x kaj si napisal. A misliš da smo MI LJUDJE LASTNINA nekega oblastnika. A si tako "brihten" da misliš, da nas lahko ivan kar spravlja za rešetke. . . . . . . . . . ?????????? Kaj je s teboj??? Poglej si koliko krvoločnosti, groze in ne nazadnje si zapisal!!!
Streznitev
21. 04. 2020 12.43
+1
-Kolumna Vlada Miheljaka, v kateri je zapisal, da naj bi bilo treba poslance DeSUS-a in SMC-ja tako pribijati na križ, da bi se začeli skrivati v javnosti ne je razgalilo dušo levaško . "To pa ni sovražno in nevarno, ko medij poziva, da se linča nekoga, da bo ta moral paziti, kje bo hodil, to je pa what?
kristofus@email.si
21. 04. 2020 08.40
+5
Tele lapače pozapret. Cel svet se ukvarja s preprečevanjem krize in reševanjem življenj, naši talibani pa bi rušili vlado. In oni bi jo klicali na "odgovornost"?! Oni, ki so tik pred krizo izpraznili blagovne rezerve in kitajcem podarjali maske, ki ji zdaj moramo nazaj od njih kupovati po oderuskih cenah? V zapor s temu nicvrednezi!
INAZ
21. 04. 2020 08.31
+9
Koliko zaščitne opreme pa je zagotovila opozicija?
JApajaDAja
21. 04. 2020 08.40
+4
ni časa, sedaj se na veliko kregajo, kdo bo v katerem odboru in predvsem, kdo bo prcednik teh odborov....sicer pa so sedaj na "fronti" zoper kolege, ki so jim omogočili,da sploh v dz so!
kristofus@email.si
21. 04. 2020 08.41
+4
Pred krizo je izpraznila skladišča blagovnih rezerv, potem pa pobegnila. Tako gnila je trenutna opozicija!
JApajaDAja
21. 04. 2020 08.30
+1
najbolj glasna državna simbola, nadomestna državna simbola, mali in veliki krogec-maša in jani :-)
Covid 19
21. 04. 2020 08.10
+3
Meni je vseeno,tako kot vsem mojim prijateljem,ki so povečini sp.ji in doo ji,in smo neglede na razmere vsi delali in pač vse reskirali za preživetje.Delali v skupinah,hodili povsod in na dobavnice nabavljali nemoteno..mnogi med nami so preživeli od prihrankov in iz teh plačali tudi vse dajatve,eni so vzeli tudi kredit.Skupni imenovalec vseh nas je,da od te vlade in te države nismo dobili niti centa,tako,da bomo šli na volitve čisto neobremenjeni s tem,da nam je kdo kaj pomagal.
puspan
20. 04. 2020 21.12
+6
Nujno je treba ustanoviti preiskovalno komisijo, za predsednika pa Janija, ki ima že veliko izkušenj s tem pa še govoriti zna tako lepo, kot gospod župnik iz prižnice. Vsaj takšnega mnenja je moja babica, ki ne spregleda nikoli njegovih, tako lepo zvenečih besed, da bi se človek kar zjokal od same sreče.
JApajaDAja
21. 04. 2020 08.32
+7
preiskovalka naj prerešeta finance sd in smc....za ostalo je tu računsko sodišče!
Boris Kavčič
21. 04. 2020 11.34
-1
Cikomiko
20. 04. 2020 20.50
+4
Ljuba opozicija, če bi vi opravili svojo nalogo in nabavili ter napolnili skladišče opreme, bi v tistem času bile cene veliko bolj ugodne in potrebnih manj javnih sredstev. Tako ste za povečane stroške odgovorni vi, pa še ukrepi bi bili uvedeni bolj efikasno in pravočasno. Tako, da boste morali odgovarjati za nastalo škodo in kazensko zaradi opustitve potrebnih aktivnosti!!!!!
srebrnibreg
20. 04. 2020 21.09
+5
Zakaj ste pa vi dali maske Makedoncem v času najhujšega širjenja virusa namesto domovom starostnikov in bolnišnicam? Čeferin vam je dokazal, da so se maske lahko dobile v dveh dneh vendar ste janšisti nesposobni in prebutasti, da bi vam to usopelo kot levičarju Čeferinu in ostalim državam na Balkanu. Pa še za pol ceneje so jih dobili kot ta naša lažniva in kradljiva vlada.
DKR
20. 04. 2020 21.10
-4
......pravi srebrni, ki se je deloma prebudil iz alkoholne omame.......
kristofus@email.si
21. 04. 2020 08.47
+2
Čeferin je delal posel za svojega gospodarja Alubabo! Najprej par mask podari, nato jih proda 5 MIO! Kakšne kvalitete in alu so med njimi tudi tiste, ki smo jih Kitajcem poslali tik pred krizo pa ne bomo nikoli izvedeli
gekados
21. 04. 2020 09.25
+0
Streznitev
21. 04. 2020 09.36
+1
Ti si prava maskota svojih. Kamor pridete ne požene za vami niti trava, zato srebrni breg.
Walter Pravicek
20. 04. 2020 20.33
+4
KOMISIJA SE VEDNO USTANOVI,DA SE NEKAJ NE RAZKRIJE-TAKO BO TUDI SEDAJ-AMPAK KREDITE SMO KRVAVO POTREBOVALI-"LULA"SE PO TISTIH,KI PO SVETU NEKAJ VELJAJO(KOT ONI VEČNI ZUNANJI MINISTER,KI JE IMEL VSE POMEMBNE TELEFONSKE ŠTEVILKE V BELEŽNICI-TAKO PAČ IMAJO NASLOVE IN TEL.ŠTEVILKE TI LJUDJE V MOBITELU-A POZOR:ČE BI VLADNE SLUŽBE DELOVALE-IMELE POJEM KDAJ,KJE ,KOMU SE OBRNITI,DA IZDOBAVI TO IN TO,BI NE BILOM AFER,KOT JE BILA TISTA Z OPERACIJSKIMI MIZAMI itd-itd!!!SEDAJ BO CIRKUS Z MASKAMI-ŠE DOBRO DA JE TIP,VELIKOST IN OBLIKA RESPIRATORJEV PRAVA.