Korona

Opozicija zahteva sproščanje ukrepov v izobraževanju

Ljubljana, 18. 12. 2020 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S., K.K.
Komentarji
56

V soboto se sproščajo nekateri ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, med katerimi pa ni odprtja izobraževalnih ustanov. Politika zdajšnje vlade je na tem področju neučinkovita, pravi opozicija, ki zahteva odprtje šol.

Politika vlade Janeza Janše je na področju šolanja in izobraževanja med epidemijo neučinkovita, zgrešena in nekonsistentna, pravijo v opozicijskih strankah, kjer sklicujejo nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri bodo od vlade zahtevali, naj pri postopnem sproščanju javnega življenja med prvimi sprosti omejevalne ukrepe na področju vzgoje in izobraževanja, dovoli odprtje šol in zavodov in zagotovi nemoteno izvajanje programov vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami. 

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer napovedala, da se bo po idealnem načrtu prva triada v osnovne šole vrnila takoj po božično-novoletnih praznikih. Potrdila je tudi, da matura v letošnjem šolskem letu bo potekala, a bo nekoliko prilagojena. Dijaki in dijakinje se sicer zaradi slabe epidemiološke slike v državi šolajo na daljavo.

Kot je povedal poslanec Levice Željko Cigler, želijo s sklicem nujne seje utemeljeno, s pomočjo stroke, staršev in ne nazadnje otrok, doseči, da vlada s 4. januarjem odpre izobraževalne ustanove. Ob vsem, kar se zdaj dogaja v državi, je zaprtje izobraževalnih ustanov izjemna škoda, ki se povzroča otrokom. Vladi zato predlagajo, da začne ustanavljati pogoje za takojšnje odprtje šol, najprej za otroke s posebnimi potrebami in otroke prve triade. Analize doma in v tujini so pokazale, da niso problematični, tihi prenašalci otroci, ampak da se te zadeve širijo z območij proizvodnje, kjer so stiki med ljudmi pogosti, intenzivni in ni dovolj ukrepov. Zato utemeljeno zahtevajo, da vlada zagotovi pogoje za odprtje izobraževalnih ustanov.

Učenje na daljavo se mora končati, menijo v opoziciji.
Učenje na daljavo se mora končati, menijo v opoziciji. FOTO: Shutterstock

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) meni, da so izkušnje, ki smo jih pridobili iz prvega in drugega vala, tiste, ki jih ne smemo ponoviti. Šole ne smejo biti zaprte, ker delamo nepopravljivo škodo šolarjem. Kot pravi, morajo ponovno predebatirati modele šolanja in se skupaj odločiti za najboljšega, skupaj s strokovnjaki in epidemiologi. Po njenem mnenju je model C takšen, ki bi ga lahko uvedli, sicer pa meni, da bi lahko naredili tudi kakšen nov model. O tem se je treba pogovoriti in najti rešitev, da bo dobra za naše otroke, je poudarila.

Poslanec SD Marko Koprivc pa meni, da bi moralo biti šolstvo ena ključnih prioritet tudi v času te krize. Kot je pojasnil, so se trgovine odprle zaradi lobiranja trgovcev pri premierju, enako se je zgodilo z verskimi obredi, pravi in se sprašuje, kdo bi moral priti k Janezu Janši, da bi se začelo vsaj razmišljati o odpiranju šol. "Očitno je zadnja skrb te vlade šolstvo in naša mladina." Ni problematično le to, da so šole zaprte, ampak to, da ni nobenih jasnih navodil in informacij, kakšni so načrti v zvezi s tem, še pravi. Vodilo bi moralo biti, da se šole zapirajo zadnje in odpirajo prve, a pri nas je ravno nasprotno, še poudarja. 

Zahteve Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino poziva vlado, da pri postopnem sproščanju javnega življenja med prvimi sprosti omejevalne ukrepe na področju vzgoje in izobraževanja. Zavodi za predšolsko vzgojo ter osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje naj se za otroke in mladostnike vseh starosti odprejo prvi, in sicer postopno od najnižjih do najvišjih razredov. Prav tako zahteva, da vlada nemudoma zagotovi nemoteno izvajanje programov vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami ter dovoli odprtje šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami. 

Odbor tudi zahteva, da se staršem, ki so odsotni z dela zaradi varstva otroka ali mladostnika, ki se šola na daljavo, upravičeni do 100-odstotnega nadomestila plače.
Odbor tudi zahteva, da se staršem, ki so odsotni z dela zaradi varstva otroka ali mladostnika, ki se šola na daljavo, upravičeni do 100-odstotnega nadomestila plače. FOTO: Dreamstime

Zagotoviti mora tudi ustrezno strokovno, organizacijsko, kadrovsko in infrastrukturno podporo za varen zagon vzgoje in izobraževanja s 4. januarjem 2021 v vrtcih, prvih štirih razredih osnovnih šol ter za učence in dijake v zadnjem letu izobraževalnega programa. Hkrati pa mora, v primeru ponovnega izvajanja izobraževanja na daljavo oziroma izvajanja takšnega izobraževanja samo za določene skupine otrok in mladostnikov (denimo za rizične skupine), v sodelovanju s stroko in zaposlenimi na področju vzgoje in izobraževanja zastaviti poenotene obvezujoče smernice glede organizacije dela, prilagojenega obsega učnega programa za izobraževanje na daljavo in izobraževanje učiteljev za delo s potrebno programsko opremo za izvajanje izobraževanja na daljavo, še preden se izobraževanje na daljavo začne. Učiteljem in učencem naj zagotovi dostop do ustrezne infrastrukture, strojne in programske opreme za izobraževanje na daljavo, vnaprej dogovori predvideno časovnico izobraževanja na daljavo in vnaprej napove, ali se bo izvajalo ocenjevanje v obdobju izobraževanje na daljavo ali ne. 

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino vlado še poziva, da v primeru izvajanja izobraževanja na daljavo zagotovi, da se staršem ali skrbnikom v gospodinjstvu, kjer se otrok ali mladostnik izobražuje na daljavo, prizna delovna aktivnost v obsegu več kot 128 ur mesečno ter da se staršem, ki so odsotni z dela zaradi varstva otroka ali mladostnika, ki se šola na daljavo, upravičeni do 100-odstotnega nadomestila plače. Pri odpiranju zavodov za predšolsko vzgojo ter osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje pa naj v sodelovanju s predstavniki zaposlenih v vzgoji in izobraževanju zagotovi, da bodo zaposleni v teh zavodih, ki spadajo v rizične skupine, lahko delali od doma oziroma prejeli ustrezno nadomestilo. Vlada naj zavodom na področju vzgoje in izobraževanja zagotovi dodatna sredstva za organizacijo nadomeščanj učiteljev in drugih delavcev iz rizičnih skupin.

Koronavirus pasica november
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amani
18. 12. 2020 13.33
+1
Cerkev je odprta, tja hodijo večinoma "rizične skupine", se pravi starostniki....zaradi katerih smo ostali omejeni🤦‍♀️... .šole pa zaprte. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
pijanec22
18. 12. 2020 12.50
+10
Cela EU je pravzaprav zaprla šole. Zakaj bi jih potem mi odprli?
SabinaZ
18. 12. 2020 12.52
+5
Cel EU je zaprl šole ta teden in tako podaljšali počitnice, ki jih tako ali tako začenjajo 23.decembra. Naši šolarji so doma že 9. teden, 7. teden šolanja + 2 tedna počitnic. Velika razlika, se ti na zdi?
The Undertaker
18. 12. 2020 12.42
+14
A ni minister za zdravje predlagal zaprtje šol? tisti, ki je zdaj odstopil
Grega2455
18. 12. 2020 12.39
+5
Ki ste bili do zdaj opozicija? Nemudoma je potrebna ukinitev nore omejitve na občine, šola pa po praznikih takoj!
Exbivši
18. 12. 2020 12.38
+10
Torej,če pridejo na oblast,bido vse odprli,pa kar bo,pa bo,voz po klancu navzdol,mrtvih ne štejemo več,bolnišnice pošiljat bolnike domov,kakor se kdo znajde???
Franček
18. 12. 2020 12.41
+2
Exbivši
18. 12. 2020 12.45
+2
Moncsa
18. 12. 2020 12.37
+1
"Vodilo bi moralo biti, da se šole zapirajo zadnje in odpirajo prve, a pri nas je ravno nasprotno, še poudarja. " BRAVO. Edino me zanima, kje ste bili v preteklih dveh mesecih?
Sajeta5
18. 12. 2020 12.37
+0
To je Janša in SDS, važne so maše, smučanje, avtosaloni, trgovine, da lahko penziči grejo se še tja nastavljat (vsi drugi kupujemo po netu), šole pa ??????
mokipoki
18. 12. 2020 12.43
+6
Res ima tale Janša nadnaravno moč, še Nemčijo je dal cèlo zapret! 😱
Nemormveckorone
18. 12. 2020 12.29
+3
Preberite si izjavo rektorja ljubljanske univerze. Po tem hitro ugotovite da sola na daljavo ne more niti priblizno nadomestiti predavanj na fakultetah.
meval
18. 12. 2020 12.24
+4
Kaksno mnenje o tem ima ministrstvo za solstvo, zakaj ni informacij o tem? Se res vsi ravnajo samo po vsak drugacnem mnenju vlade? Sploh se kdo razmislja z lastno glavo?!
Carpediem32
18. 12. 2020 12.20
+10
Zdaj nima nobenega smisla odpirat še, saj bodo prihodnji teden počitnice. Kaj se grejo?
Important notice
18. 12. 2020 12.21
+5
Saj oni mislijo po novem letu - ko se bodo odprle v vsakem primeru (če ne bo poslabšanja). Potem bodo razglašali, da so to oni dosegli. Bruh!
thinko
18. 12. 2020 12.24
+3
Locke
18. 12. 2020 12.16
+5
Zakaj bi sproščali šole. Saj gredo lahko od sobote naprej k maši, kjer se bodo naučili vse, kar potrebujejo v življenju! Za vse, ki temu nasprotujete, pa samo to - a ste že videli, da bi bila razdalja pri maši kadarkoli manjša od 2 metrov in izpostavljenost daljša od 15 minut (kar znatno poveča možnost okužbe)? No, kje je torej problem, nasprotniki našega rešitelja?
ježevka123
18. 12. 2020 12.21
+4
Ne se sekirat za verske obrede. Na 30 m2 je lahko 1 človek. Na hodnikih nakupovalnih centrov pa so lahko cele rulje ljudi, pa se nihče ne obregne ob to!
Bavci11
18. 12. 2020 12.13
+7
Bedna opozicija...toti znajo sam s tujim po...koprivah
Felixx
18. 12. 2020 12.04
+6
imeli so levaki moznost ko sploh se hudo ni blo pa so se ( grdo receno ampak resnicno usrali oz dobesedno izdali volivce). Zdaj jim je denarj zmanjkalo za njivehe agencije pa spet na oblast povrati euro cez pop leta pa spet kao odstopili res katastrofa od levakov
Uporabnik1556982
18. 12. 2020 11.58
+9
Vsi politiki sedaj je čas, da ODGOVORNO poskrbite za Slovenijo, za vse državljane, za naše zdravje, kajti leto 2021 bo katastrofa, če sedaj vas 90 ne bo stopilo samo za en CILJ, da premagamo COVID., ko bo to urejeno, pa prosim, da greste vseh 90 na eno nogometno igrišče in se igrate DOMINE. Hvala.
Important notice
18. 12. 2020 11.56
+10
In sedaj bodo (kot je načrtovano) šole odprli po novem letu, opozicija se bo pa tolkla po prsih, da je to njihov uspeh.
SabinaZ
18. 12. 2020 12.55
+1
Šole se pred februarjem ne bodo odprle, no razen morda 1. triada. Ta teden je vse odprto, še cerkve so odprli za par dni. avno prav da bo po 1.1. spet povečanje in razlog za zapiranje.
cepljen
18. 12. 2020 11.54
-1
Študentje ki nemorejo opravljati šrudentskega dela in nekateri zato zaslužijo 0€ niso omenjeni da bi dobili kakšno pomoč države? Zakaj? Zakaj pa jo bodo dobili župniki?
sloeuro
18. 12. 2020 11.56
+9
Se strinjam, vseeno pa naj bi redni študent študiral in ne delal. Če želi študent delati si lahko poišče službo in študira izredno.
Important notice
18. 12. 2020 12.02
+11
V mojih časih smo študentje študirali. Samo tisti, ki so pavzirali so delali preko ŠS. Zato je tudi večina študentov diplomirala pri 24 - 25ih letih, ne pa pri 30-35.
Nemormveckorone
18. 12. 2020 12.36
+0
Kdo po tvojih informacijah diplomira pr 30-35? Status mas do 26 leta, izpit lahko 5x pades in je KONEC zate. Sepravi zdaj po tem sistemu NE MORES studirat do 35.leta.
Nemormveckorone
18. 12. 2020 12.38
+0
Dost je pluvanja studentov, osebno delam magisterij in delam od svojega 17. Leta, a sem slucajno kaj zgubila, a nisem dokoncala sole ob delu? Pr 24 letih bom magistrica
specialist.za.vse
18. 12. 2020 13.14
+1
v mojih cajtih si imel index prisotnosti na vajah, predavanja so bila neobvezna, vendar je pol predavanja bilo namenjeno vajam, tko si dejansko bil na faksu od 8h do 15h popolnoma vsak dan in popoldne trdo delal, in postal sem ing. danes v isti rang izobrazbe pridejo ljudje, ki se učijo 4 dni pred izpitom iz nekih skript, izpite opravljajo kadar se jim zazdi ali plačaš izredni rok in tko ljubiteljsko nardiš neko levo fakulteto... na biotehnični sem prišel. v prvi letnik 1.oktobra in moral nabrati 700!!!!! rastlin za herbarij,, nekaj tednov pred zimo...ko je večina dreves zgubila listje,tudi dneva bluzenja si nisi mogel privoščit.. kakšno delo preko študenta edino za vikend.. te leve današnje fakultete niso nič
Nemormveckorone
18. 12. 2020 17.09
Sem na FMF-ju tko da mi ne rabs pamet solit sem na zeeeeelo tezkem faksu :)
sLOVEnija2019
18. 12. 2020 11.53
+7
vlada je zato da vlada, oni so imeli svojo priloznost in so se pred covidom po domace povedano usral in v najtezjih casih odsli (kar ni nic narobe da so odsli, le nekaj dobrega od covida)
cepljen
18. 12. 2020 11.52
+4
Župnikom 700€ zakaj? Za kakšen odstotek se jim plača zniža ko ni maš??
vremenko
18. 12. 2020 11.49
+2
Nikoli nisem mislil da lahko kakšna vlada tako hitro uniči na tisoče delovnih mest, duševno in fizično stanje ljudi, zapufa državo za 12 milijard, in pusti starejše na cedilu. Vse kar bi rabili je dober plan kako zaščititi DSO in z razumnimi ukrepi nadaljevati življenje.
jsene
18. 12. 2020 11.46
+13
Ne bom rekel, da je to metanje polen in kazanje s prstom v tem času zdravstvene krize primerno. Se pa absolutno strinjam, da je odvratno, da se cerkve lahko odprejo - medtem, ko so mnoge bolj potrebne dejavnosti zaprte!? Cerkev je glede na zaprt prostor dokaj rizična; prav tako jo obiskujejo ravljive skupine; za skupnost pa ni nič pomembnejša od diskotek - eni se prijetno počutijo ob obredu v cerkvi, drugi pa na zabavi v diskoteki - druge pomembne funkcije pa za družbo cerkev nima. Takoj najdem tri sklope ustanov, ki so prav rako zaprte pa imajo za razliko od cerkve nek dejansko pozitivni efekt... 1. Šole in fakultete - izobražujejo nove generacije - ali bo cerkev izobraževala prihodnje zdravnike, učitelje, medicinske sestre, , kemike - bo to cerkev!? 2. Fitnes centri - tukaj ne mislim bilderjev; ampak v zimskem času omogočajo redno telesno aktivnost (pozitiven vpliv na zdravje!), ljudje korigirajo svojo telesno držo, hujšajo (debelost je tveganje za težek potek covid-19),... Ali cerkve tudi nudijo skrb za fizično skrb telesa? 3. Restavracije in kavarne - omogočajo da se ljudje osvežijo in okrepčajo? Ali sempo novem lahko najem tudi v cerkvi?