Korona

Potrdili 1055 okužb, po dolgem času število hospitaliziranih padlo pod 800

Ljubljana, 12. 02. 2021 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
483

V četrtek je bilo v Sloveniji s PCR-testi odvzetih 5151 brisov na novi koronavirus, s hitrimi antigenskimi testi pa še 18.498 brisov. Pri slednjih jih je bilo pozitivnih 205 (1,1 odstotka), pri PCR-testih pa 850 (16,5 odstotka). Skupno smo torej potrdili 1055 okužb. Sedemdnevno povprečje novih primerov znaša 841, v četrtek se je v bolnišnicah zdravilo 789 covidnih bolnikov. Slovenija glede na podatke tako zanesljivo ostaja v oranžni fazi. Umrlo je 15 bolnikov s covidom-19.

Kot je vlada sporočila na Twitterju, so v četrtek opravili 5151 PCR-testov, med katerimi jih je bilo pozitivnih 850 oziroma 16,5 odstotka. Ob 18.498 hitrih testih pa so potrdili 205 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih hitrih testov je bil 1,1-odstoten.

V primerjavi s sredo, ko je sedemdnevno povprečje potrjenih koronavirusnih okužb znašalo 837, se je to v četrtek nekoliko zvišalo, in sicer za štiri primere. Trenutno po vladnih podatkih znaša 841.

Še naprej popušča tudi pritisk na bolnišnice. V četrtek je bolnišnično oskrbo potrebovalo 789 bolnikov s covidom-19, kar je 39 manj kot dan prej. V četrtek so v enotah intenzivne terapije skrbeli za 154 oz. tri manj v primerjavi s sredo. V domačo oskrbo so odpustili 71 oseb. Umrlo je 15 ljudi s covidom-19, pet več kot dan prej.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenija glede na podatke zanesljivo ostaja v oranžni fazi.

Kot je dejala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco, je število hospitaliziranih prvič po zelo dolgem času padlo pod 800. Manj kot 800 hospitaliziranih covidnih bolnikov je bilo nazadnje 30. oktobra lani, ko so v bolnišnicah skrbeli za 779 bolnikov, od katerih jih je bilo 122 na oddelkih intenzivne terapije. Po podatkih Covid-19 Sledilnika je bilo do zdaj skupno hospitaliziranih okoli 13.000 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo, umrlo pa je 3692 oseb s covidom-19.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno okoli 13.500 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. Glede na podatke, ki so jih izvajalci cepljenja že sporočili v Elektronski register cepljenih oseb, je bilo z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 63.378 oseb, z dvema pa 45.450.

Od sobote bodo vse osebe, ki jim bodo okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, testirali še s PCR testom, je na današnji novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je povedal, da je v tem tednu tudi v praksi zaživela nova funkcionalnost aplikacije za beleženje stikov z okuženimi s koronavirusom #OstaniZdrav, in sicer čezmejna izmenjava ključev preko evropskega centralnega strežnika z državnimi strežniki. V izmenjavi poleg Slovenije sodeluje 12 držav, še tri naj bi se pridružile kmalu, je dejal minister.

Kot tretji govornik je na vladni novinarski konferenci nastopil predsednik Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem Benjamin Wakounig. Spregovoril je o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Avstriji: medtem ko se epidemiološke razmere v nekaterih avstrijskih zveznih deželah umirjajo, se je zaradi širjenja južnoafriškega seva novega koronavirusa stanje močno poslabšalo na Tirolskem. Od sobote se bo zato omenjena zvezna dežela predvidoma za dva tedna zaprla, potovanje iz Tirolske v druge dele države pa bo mogoče samo z negativnim testom.

Poklukar: Bolnišnice manj obremenjene s covidnimi bolniki, a niso prazne

Bolnišnice so trenutno nekoliko manj obremenjene s covidnimi bolniki, a to ne pomeni, da so prazne, pa je poudaril generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar

Poklukar je v izjavi za medije, ki so jo posredovali iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, potrdil, da so epidemiološke številke v Sloveniji v zadnjih dneh res spodbudne. Pozval pa je k previdnosti, saj vsako sproščanje omejitev prinaša tudi tveganje, da bi se čez teden ali dva številke obrnile v nasprotno smer.

Bolnišnice so sicer trenutno nekoliko manj obremenjene s covidnimi bolniki, zato kapacitete pospešeno vračajo drugim bolnikom. Tako nove covidne bolnike zdaj sprejemajo zlasti v prostorih diagnostično-terapevtskega servisa, na ta način pa sproščajo kapacitete na standardnih lokacijah za druge dejavnosti.

Z današnjim dnem so tako drugim bolnikom predali celoten južni trakt bolnišnice dr. Petra Držaja, tudi klinični oddelek za gastroenterologijo deluje že več kot teden dni. V celotnem obsegu je svoje prostore dobila nazaj tudi klinika za urologijo, prav tako so se sprostili nekateri drugi oddelki.

V UKC Ljubljana že od decembra beležijo močan porast števila drugih bolnikov, predvsem nekirurških oz. internističnih. "Naša internistična prva pomoč je polna 24 ur na dan, sedem dni v tednu," je pojasnil direktor bolnišnice Janez Poklukar.
V UKC Ljubljana že od decembra beležijo močan porast števila drugih bolnikov, predvsem nekirurških oz. internističnih. "Naša internistična prva pomoč je polna 24 ur na dan, sedem dni v tednu," je pojasnil direktor bolnišnice Janez Poklukar. FOTO: 24ur.com

Nekoliko počasneje kot navadne pa se po Poklukarjevih besedah sproščajo postelje za covidne bolnike na intenzivni negi. Tako imajo trenutno še vedno odprtih vseh pet intenzivnih enot. Če pa bo trend takšen, kot je bil v minulih 14 dneh, se v UKC nadejajo, da prihodnji teden vsaj eno zaprejo.

Razmere so se v UKC izboljšale tudi s kadrovskega vidika, saj je zaradi cepljenja in obveznega presejanja zaposlenih število odsotnosti zaradi covida-19 po direktorjevih besedah znatno upadlo. Danes je tako zaradi covida-19 odsotnih 56 zaposlenih, medtem ko jih je bilo konec novembra 280 in več, je pojasnil.

Poleg tega je v zadnjih 14 dneh v službo prišlo več kot 70 zaposlenih, ki so uveljavljali višjo silo zaradi varstva otrok. V naslednjem tednu, ko bodo šole v celoti odprle vrata, jih pričakujejo še dodatnih 70, je povedal generalni direktor UKC.

Sicer pa Poklukar poudarja pomen previdnosti, svetuje, naj se vsi še naprej držijo ukrepov in se čim prej cepijo.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.11

Tudi v Avstriji cepljenje poteka zelo počasi

"Avstrija je z 10. februarjem uvedla nove ukrepe. Število testiranj se je zelo povečalo. Cepljeni so bili zdravstveni delavci in oskrbovanci v DSO. Cepljenje poteka zelo počasi, tako kot v vseh državah EU," je povedal Wakounig.

12.08

"Tirolska se bo jutri za dva tedna popolnoma zaprla"

"Avstrija ima velike težave, Tirolska se bo jutri za dva tedna popolnoma zaprla," je o situaciji pri naših severnih sosedih povedal predsednik Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem Benjamin Wakounig. Vstop in izstop iz Tirolske bo možen samo z negativnim testom, je dodal.

12.03

O postopku testiranja

"Na hitro testiranje je s seboj potrebno prinesti kartico zdravstvenega zavarovanja. Novost pa je, da se bo vse pozitivne hitre teste potrjevalo s PCR testi. V primeru pozitivnega hitrega testa, bo uporabnik na mobilni telefon dobil sporočilo, v katerem bo navodilo, kako ravnati naprej. Že izvajalec hitrega testiranja naj bi ga sicer kontaktiral in napotil na odvzem še enega brisa, lahko pa ga tja napoti tudi osebni zdravnik. Pomembno pa je, da v tem času človek ostane v samoizolaciji," je povedala Magajnejeva.

12.00

"Ni znano, da bi pri kom v Sloveniji potrdili južnoafriški sev"

Magajnetova je na vprašanje, ali smo v Sloveniji že potrdili kakšen primer južnoafriškega seva novega koronavirusa, odgovorila, da o tem nima podatkov. "Kot je meni znano, pa takšnega primera nismo potrdili."

11.45

O količini hitrih testov

Da smo zaenkrat potrdili nabavo milijon hitrih testov, je povedala Magajnejeva, če bo potrebno bo MZ naročilo povečal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (483)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iwilliwillhacku
13. 02. 2021 15.24
+1
a to prav nalašč testirate toliko ljudi, da boste ja lahko še naprej tupili, kako ne moremo v rumeno fazo, ker je število pozitivnih preko 1000...
zibertmi
12. 02. 2021 19.13
+4
Poslanci ki ste zavrnili dostop do varnostnih študij cepiv ste navadni kriminalci Ne zaslužite si da sedite v poslanskih klopeh
iwilliwillhacku
13. 02. 2021 15.25
to si pa že zadnjih 30 let ne zaslužijo...
zibertmi
12. 02. 2021 19.11
+5
Sveža informacija iz VDC Litija: v varstvenem centru so se vsi cepili. Takšni stranski učinki da so zaprli enoto do nadaljnjega 40 vročine , trzanje obraza , potenje da lahko perilo ožemaš , bolečine v kosteh , migrena , bruhanje krvi itd.Toliko so uspeli dat ven. Prizadeti so pa tudi vsi stanovalci varstvenega centra . Bo to prišlo v javnost???!!
zibertmi
12. 02. 2021 18.36
+3
edino v ljubljani ni samoplačljivih hitrih testiranj ,vse plača država.v tolminu cena celo 35 eu.poceni je bit obrtnik ,ki si mora vse sam organizirat in poskušat bit na delovnem mestu ,ko je to potrebno ali ko te nekdo potrebuje
Matejv1983
12. 02. 2021 18.26
+3
ali je res? Kopiram Mimi: Sveža informacija iz VDC Litija: v varstvenem centru so se vsi cepili. Takšni stranski učinki da so zaprli enoto do nadaljnjega .... 40 vročine , trzanje obraza , potenje da lahko perilo ožemaš , bolečine v kosteh , migrena , bruhanje krvi itd...... Toliko so uspeli dat ven. Prizadeti so pa tudi vsi stanovalci varstvenega centra ...... Bo to prišlo v javnost???!!
nataad
12. 02. 2021 18.04
+7
Zakaj 2 testa? Zakaj na samo PCR? Zakaj trgovci živilskih trgovin zdaj testirat, prej nič? Kaj to za cirkus?! Res nočna mora! Nenormalno, butasto, smešno...
MTM AUDI
12. 02. 2021 17.48
+4
Te številke lahko vržete v smeti!!
zibertmi
12. 02. 2021 17.42
+6
EVROPA : " SLOVENIJA JE EVROPSKA DRŽAVA, KI JE NAJBOLJ POVEČALA SVOJ DOLG!" Dr. D. Kračun : " Dinamika zadolževanja v Sloveniji je večja, kot v minulih treh letih skupaj KDOR IMA UPORABNO DOVOLJENJE ZA RAZMIŠLJANJE , VE KAJ TO POMENI... IN NIHČE VEČ NAJ NE ZUCNE, DA JE KDO KOMU KAJ DAL !!!
zibertmi
12. 02. 2021 17.41
+4
je rekla so v mejajah.saj 44 % je čisto malo od 90%.kolk nas mate za neumne.take bučke prodajajte na nora tv
zibertmi
12. 02. 2021 17.40
+3
kot je bilo razumeti pa zdravstvu in šolnikom teste krije država,se pravi vsi državljani preko zavarovanj
Slovenec007
12. 02. 2021 16.53
+3
Mene pa zanima kdaj pridejo nazaj prehlad, gripa, viroza, pljučnica, angina...izgleda da imajo za dve leti obljubljene hotele s 5*, medtem ko jih imajo naši vrli odločevalci samo za poletno sezono in se žal po koncu le te vrnejo v Slovenijo...
akmt
12. 02. 2021 17.43
-1
Vidis, kaj vse prezene iz lajfa distanca, maske, razkuzevanje? Pa da ni prevec ljudi na kupu, zracenje, zaprte trgovine, sole, vrtci,firme,..? Ostale viroze, gripa,.. se sirijo 3x POCASNJEJE KOT KOVID. Ps:ce se bomo navadili na vecjo higieno v smislu razkuzevanja rok in predvsem NOSENJA MASK javnih prostorih tudi drugo leto, ne bo vec ostalih viroz in gripe... Ne bo vec bolanih starejsih z 38,ki bodo cakali v cakalnicah (ne pri osebnem zdravniku!!!, pri specialistih! Ker so mi veckrat rekli:"Sem mislil, da boste jezni, ce ne pridem" in sem vedno odgovorila:"Jezni smo Sedaj, ker se s taksno vrocino ne hodi okrog, boste vse okuzili po cakalnici in tudi mene, res hvala") KOVID bo druzbo spremenil na boljse. Me ne vidite nikoli vec, da bi sla v trgivino brez maske in razkuzila, se imam prevec rada.
kuncci1
12. 02. 2021 18.13
+0
Delavec_Slo
12. 02. 2021 16.51
+1
Ko nas pa zajame politični in finančni sev pa smo v ri...ti.
Nebodijetreba
12. 02. 2021 16.43
+4
Ni dovolj nekomu dokazati, da je okužen, treba mu je tudi dopovedati, kaj to pomeni. Npr. da ne more svojega otroka poslati v vrtec ali šolo, tudi če izgleda zdrav, ker je nevarnost, da širi okužbo. Za tiste, ki se jim to ne da dopovedati, bi bilo treba poskrbeti na drug način.
Red October
12. 02. 2021 17.31
-5
NEBO, hitro daj glavo v WC školjko, da se ne okužiš slučajno. Paničar...
akmt
12. 02. 2021 17.49
+0
Tole v nasi drzavi NITI POD RAZNO NE DELUJE!!!! Ali bi bilo ze lani marca tezko povedati po TV:"KDOR JE OKUZEN in VSI, KI SO V ISTEM STANOVANJU-PREPOVEDAN PREHOD SKOZI VRATA. ZAKON O NALEZLJIVIH BOLEZNIH JE J A S E N! ZA OGROZANJE JAVNEGA ZDRAVJA NA TA NACIN JE 5 LET ZAPORA!" Je bilo pretezko to povedat in to IZVAJAT????? Kje so odgovorni za neizvajanje zakona???? Drzavo smo pahnili v BANKROT!!!! KER SE JE FOLK PROSTO SPREHAJAL OKROG!!! V tujini se je zelo razvila medsosedska pomoc-hrano in zdravila so dostavljali na prag. Pri nas je do te pomoci prihajalo le izjemoma. Kolk mam dost te nesposobne drzave!!!!!
akmt
12. 02. 2021 17.50
+0
Ti si pa res omejen. Preveckrat si se sklanjal v skoljko, ocitno.
Red October
12. 02. 2021 18.20
Dej se zapri v omaro, da boš naredila nekaj koristnega za družbo. Klinčevo masko dam gor samo za v trgovino, drugače jo pa ne nosim že od lani. Razkužila pa tudi nikoli nisem uporabljal. Ubogi tvoji otroci in dedec, da morajo poslušati to tvoje psihiranje iz dneva v dan...
Nebodijetreba
12. 02. 2021 18.28
-1
Red, a je humano, peljati okuženega otroka v šolo? Kaj bi rekel, če bi bil v razredu tvojega otroka? In potem bi moral ves razred in potem še šola v karanteno. In koliko okužb bi se potem pojavilo v družinah ostalih, ki jih je okužil ... Ne bluzi, če ne razumeš! Očitno si eden teh ... Ja, če mački stopiš na rep, zacvili.
Red October
12. 02. 2021 18.34
NEBO, daj ne palamudi. Kdo je sploh rekel, da jaz pošiljam svojega bolanega otroka v šolo? Lani v istem obdobju je bil tudi bolan z vročino in je ostal doma, logično, a ne? Če bi pa letos zbolel s to smešno gripo, bi tudi doma ostal. Si srečen sedaj?
Nebodijetreba
12. 02. 2021 18.35
-1
Akam, hvala, da si povedal v čistopisu. Ravno v tem je problem, da se zakoni ne izvajajo. Samo nekaj se žuga, potem se pa pogleda stran. Kaznujejo se zanemarljivi prekrški, zločin, in to početje je zame zločin, se pa spregleda. Tako še dolgo ne pridemo iz tega začaranega kroga.
Red October
12. 02. 2021 18.37
Verjetno imata s tvojo kolegico akam vsak večer pred spanjem masko na gofli gor, da kaj ne fašeta. Oh, kaj vse naša zemlja nosi...
Nebodijetreba
12. 02. 2021 18.39
-1
Potem pa ne dajaj takih neumnih komentarjev!
Red October
12. 02. 2021 18.45
Leva feltna
12. 02. 2021 16.22
-3
Prides v zd zaradi poskodbe, odides z nesanerano poskodbo in z nagrado Kovid, .....kako je to možno,......
defodil
12. 02. 2021 17.01
+1
Zdrav nasmeh, vsak, ki prestopi prag ZD (bela cona), mora izpolniti vprašalnik in odgovoriti na 11 vprašanj, vsi odgovori morajo biti NE, torej da ni bolan, ni bil v stiku s kovid... s podpisom garantira za točen zapis. Šele pod takimi pogoji lahko pride do ambulante. Če se zlaže, kdo je kriv, da se okužba zanese?
akmt
12. 02. 2021 17.56
-1
Ljudje se lazejo. Ce pridejo na preiskave v bolnico, se jih odkrije, da so se doma najedli antipiretikov, v bolnici nimajo vec dostopa do njih ze cez par ur. Vrocina. Vneto grlo.Gremo pogledat izjavo:vse b. p. Nato pacient prizna, ko ga pritisnemo ob zid, da je doma nekdo bolan...To so laznjive babice, dedki, ki niti hodit ne zmorejo sami, lagat si pa upajo, na racun ogrozanja javnega zdravja. Sramota!!!! Pac, sprozimo pravni postopek. Bi pa po mojem mnenju takega morali prijavit policiji, da bi pred celo bolnico 800 narocenih dojelo, da se glede tega ni za lagat. 5 let zapora ni malo
Reality check
12. 02. 2021 16.17
+3
Ok ga bom naslavljal pravilno Veliki vodja genaral admiral maršal Janez prevzvišeni Ivan božji Janša, rešigelj Slovenije, heroj Evrope , v prostwm času polbog
Bejba193
12. 02. 2021 16.16
+0
raj povejte kako je testov zmankal...
Nehajte ze enkrat
12. 02. 2021 16.11
+2
Med tem pa regional,zganja paniko samo da bi kdo klikal clanek,alarmantno stanje a ze 4 mesece ne vidis nobenega druzenja,vsi razdalja,zvecer ob 7h zibve duse,a oni vidijo alarmantno stanje verjetno jih je klical,dedek mraz...Cracker
Jordan#23
12. 02. 2021 16.01
-3
Zgleda da afriško londonski sev ni tko močan da številke padajo
otocanka
12. 02. 2021 17.52
+1
Številke padajo samo zato, ker so oskrbovance v domovih za ostarele vse precepili. tam so bili največji izbruhi. Ker so to starejši ljudje, so posledično tudi skoraj vsi morali v bolnišnico, veliko jih je potrebovalo tudi intenzivno nego. Ker so sedaj ti starostniki cepljeni, ne zbolevajo več, oz. če že, zbolijo v mili obliki. Mladina pa ponavadi ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja, zato številke v bolnici padajo. Je pa zaskrbljujoče dejstvo, da je še vedno včeraj bilo čez tisoč okuženih. To pomeni delovno aktivno prebivalstvo, ki hodi v službo, v šole. Ker so sedaj odprli šole za vse, lahko pričakujemo čez 14 dni ponoven izbruh, tretji val. Število okužb bo visoko, kljub relativno majhni hospitalizaciji.Če se razširi še angleški sev....potem bo kot vžigalica na plin.
G8J
12. 02. 2021 15.55
-2
Sedaj mi je jasno čemu mi ovce in koze meketajo, povsod pa pojejo Gaudeamus igitur Soseda Pepca pa stalno za šporgetom in marmelada diši, saj v Dolini Šentflorjanski stradali boste vsi... Kar smejte, pa kmalu boste videli, da vas kovidovanje bo pokopalo, saj naivni hlapci že zdavnaj ste postali, ker ste svoje duše prodali...
kekec1222
12. 02. 2021 16.27
+0
Papinjan
12. 02. 2021 15.55
-8
Naj bi, naj bi ... Res ste povezovalni, ni kaj. Poleg tega ni on noben Janša, ampak predsednik vlade z imenom in priimkom. Hinavci. Če bi bila omenjena vaša ljubljenka Fajonka, bi 100% pisalo "predsednica stranke SD Tanja Fajon". Čedalje nižje tonete 24urci in to se vam bo maščevalo.
Papinjan
12. 02. 2021 15.56
-5
Ups, pod napačen članek sem to napisal. :D :D Itak, gnila spletna stran, ki non stop menjava linke. :D