Korona

Čakajoč poročilo, ki lahko zatrese politično prizorišče

Ljubljana, 23. 12. 2020 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zakaj še ni znano poročilo računskega sodišča? Javnost, poslanci državnega zbora in pristojni organi čakajo odgovore in razjasnitve, kaj se je dogajalo v ozadju nabave zaščitne in medicinske opreme v času koronakrize. Objava čaka (ne)soglasje Jorga Kristijana Petroviča, enega od namestnikov na računskem sodišču. Ta pravi, da se bo do poročila opredelil v razumnem času.

Gre za okoli 200 strani ozadja več kot deset milijonske nabave zaščitne in medicinske opreme. Do izjasnitve Jorga Kristijana Petroviča pa osnutek poročila ostaja zaupen. Je pa kljub temu prvi državni revizor Tomaž Vesel razkril številne pritiske nanj, z njim se je želel sestati tudi premier Janez Janša, najbolj težavno pa je bilo po besedah Vesela gospodarsko ministrstvo Zdravka Počivalška, ki je od prejšnjega tedna tudi med 21 osebami, ki so se znašle pod drobnogledom protikorupocijske komisije zaradi suma kršitve integritete uradne osebe.

Na računskem sodišču sodelujejo s Policijo, podatke si izmenjujejo s protikorupcijsko komisijo, ki je ravno minuli teden uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe, pod drobnogledom pa je tudi minister Počivalšek. 66 strani novembrskega poročila KPK je razkrilo, in to prvič črno na belem, ozadje poteze gospodarskega ministra, ki je predlagal ustanovitev medresorske skupine z Mitjo Terčetom na čelu.

Ugotovitev pa je sledeča. Ker so blagovne rezerve samostojen zavod, je minister prekoračil svoje pristojnosti, blagovne rezerve niso imele besede, da je Terčeta tam celo zaposlil, čeprav je slednji ponavljal, da dela pro bono. Kljub jasno opredeljenim nalogam se je medresorska skupina ukvarjala z drugimi rečmi, zunaj svoje pristojnosti odrejala drugim organom naloge in postavljala roke. Torej, daleč od tega, da je bila njena vloga zgolj podporna, kot je večkrat predvsem glede Terčeta svojo verzijo resnice razlagal minister.

Ravno v času Terčetovega delovanja so na gospodarskem ministrstvu zavzeto ponavljali, da, tako takratni državni sekretar Aleš Cantarutti, kar se tiče neposrednega plačevanja v tujino po sklepu vlade dobave lahko plačujejo le slovenskim podjetjem. Potem pa je minister Počivalšek obrnil ploščo, češ da so problematični avansi. "Ne gre za zakonsko osnovo. Ne želimo in ne moremo plačevati kitajskim ali drugim dobaviteljem 100-odstotnih avansov. Plačujemo zgolj ob prevzemu. Vsi tisti dobavitelji, ki so pripravljeni pripeljati blago v Slovenijo, ga dobijo plačanega po dobavi," je 8. aprila dejal Počivalšek. 

Zdravko Počivalšek zanika vsakršno odgovornost.
Zdravko Počivalšek zanika vsakršno odgovornost. FOTO:

Pa smo ugotovili, da tudi to ne drži. Izjema je bila dobava ventilatorjev. In ko smo slišali razlago, da pri ventilatorjih pač drugače ne gre in da se le pri tem plačuje avanse, spet smo našli  pogodbo, ki dokazuje nasprotno. 

Dobnik Trade je podjetje, ki je dobilo 100-odstotni avans, kljub temu da je dobavljalo maske, ne ventilatorjev, za garancijo pa je priložilo zgolj izjavo z notarsko overjenim podpisom, sicer pa je podjetje pristalo na spisku med desetimi dobavitelji, s katerimi so se pogodbe sklenile, še preden so svoja soglasja dali na pristojnem ministrstvu.  Pri Geneplanetu je posredoval celo uslužbenec Počivalškovega ministrstva, tako KPK, in naprej, pogodbi sta bili sklenjeni nemudoma, ko je za njuno sklenitev posredoval tudi član projektne skupine.

Kaj je bilo v ozadju nabave zaščitne opreme v času prvega vala?
Kaj je bilo v ozadju nabave zaščitne opreme v času prvega vala? FOTO: Miro Majcen

In kako obremenjujoč je osnutek revizije računskega sodišča? Za zdaj ostaja zaupen, saj čaka na zeleno luč Jorga Kristijana Petroviča. In medtem ko javnost, poslanci in pristojni organi čakajo, kaj se bo Petrovič odločil, predsednik računskega sodišča Vesel danes  izpostavlja številne pritiske preko e-pošte. "Ali dobivaš SMS-sporočila ali javne pozive, naj ti ljudje sledijo."

Z njim se je želel sestati tudi premier Janša. Iz kabineta predsednika vlade sicer sporočajo, da se ta ves čas svojega mandata srečuje s predstojniki različnih institucij, v tem smislu je povabil tudi Tomaža Vesela, ki pa je želel neformalen sestanek, zato srečanja ni bilo. Kar Vesel danes zanika in pojasnjuje, da so sestanek le prestavili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (495)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rokinja
23. 12. 2020 21.07
+0
SRAMOTA, SRAMOTA IN ŠE ENKRAT SRAMOTA, večine javnosti to niti slučajno ne zanima, večina javnosti je kristjanov, ki se veselimo največjega družinskega praznika-BOŽIČA, pa ste ga nam očitno ukradli, levičarji, itak, da nimate nobenega sramu, res sramota, v vojnah, v vseh vojnah, so se ustavili boji, v času božiča, edino v tej Sloveniji, ki je še vedno leglo komunistov, jim ta največji praznik družine ne pomeni nič, pa še to, danes je 30. letnica plebiscita, vaši tv to ne pomeni nič, kar je še večja sramota . Upam, da bo novi lastnik-Čeh, končno naredil veliko šarado, ker je že res skrajni čas, ste dno dna od televizije, prekašate celo tv Slovenijo !!!!!!
Walter Pravicek
23. 12. 2020 21.15
+2
TAKO SE PIŠE!KOMUNIST JE SOBRAT KOMUNISTU,NI POMEMBNA BARVA STRANKE,ITAK SE VSI DRENGAJO NA SREDINI!NAJ IMAJO SVOJO KOMUNISTIČNO PARTIJO,A NAJ PRENEHAJO LAGAT SE DELAT DEMOKRATE,TER ZAVAJAT Z LAŽMI,KREDITI IN DELJENJEM MITE CELO CERVENIM,KOT,DA CERKEV NI LOČENA OD DRŽAVE,KOT DA NADŠKOFIJE NIMAJO DENARJA!
simeoni
23. 12. 2020 21.43
+2
Daj ti malo tvojega tvitka za rokav pocukaj in ga vprašaj , kaj se gre za tak praznik, saj vedno sedi v prvi vrsti v cerkvi, prej je bil pa v prvi vrsti na partijskih kongresih. Kaj se jeziš ?
iga_biba
23. 12. 2020 20.50
-1
In kako obremenjujoč je osnutek revizije računskega sodišča? Glede na opisano in paniko - zelo!
franko žgavec
23. 12. 2020 20.30
-1
žalostno da še vedno uporabljate stare fraze za rušenje vlade maske in kako bi bilo če nebi imeli vtistem času nul nul mask
iga_biba
23. 12. 2020 20.50
+1
tavbix
23. 12. 2020 20.07
+0
Kdaj bomo državljani razpisali razpis za zid?
sodnik16
23. 12. 2020 17.29
+12
Žalostna je ta naša politika, leva, desna sredinska, več ali manj isti obrazi, politični metuzalemi, ki se nad mizo kregajo, pod mizo pa delujejo z roko v roki. Eni in drugi z toliko masla na glavi, da ga vse mlekarne v sloveniji ne morejo toliko pridelati. Največji k.eteni so pa forumaši, ki namesto da bi obsojali ene ali druge, na vsako kritiko takoj pokažejo na drugo stran, češ saj vaš ni ničboljši. Ni nam rešitve, počasi bomo potonili, edino kar me tolaži, da na koncu vse čaka ista matilda, ki ne gleda koliko ima kdo pod palcem.
Walter Pravicek
23. 12. 2020 21.20
+3
PRAVA MISEL!PRED RAZDELITVIJO NA STRANKE SO SE VSE MEDC SEBOJ V OZADJU NEVIDNEM OČEM JAVNOSTI DOGOVORILI,KOMUNISTI SO SE PORASPOREDILI PO SKORAJ VSEH STRANKAH.MILIČNIKI NISO VSI ODŠLI V POKOJ!TEDAJ JE JASNO,DA SO STARI (PO LETIH)POLICISTI BIVŠI MILIČNIKI,KOMUNISTI.ISTO NA VSEH DRŽAVNIH SLUŽBAH.VSI ŠE NIMAJO ZADOSTI STAROSTI IN DELOVNIH LET,TER IMAJO ŠE VEDNO KOMUNISTIČNI NAČIN:JAZ UKAŽEM,TI OPRAVIŠ!KOT LUKAŠENKO!
jodr
23. 12. 2020 17.25
+0
A je danes kdo kaj Korlna videl?
staridida
23. 12. 2020 17.48
+1
mrbungle
23. 12. 2020 18.48
+1
Walter Pravicek
23. 12. 2020 21.21
+2
kakafonijaprava
23. 12. 2020 17.24
+4
Ta gospod Jorg očitno blokira stvari, še pred leti je hodil po romarski poti po Franciji!
awontuwej
23. 12. 2020 19.14
+3
Aha, potem že vemo zakaj blokira, farški navdušenec...
Gornik
23. 12. 2020 17.14
-1
Levaki nimajo nobenih dokazov, zato se nič ne zgodi
INAZ
23. 12. 2020 17.18
+0
Erjavec pa tekmuje s Šarcem kdo bo dlje v koruzo vrgel puško.
anatomija
23. 12. 2020 17.39
+8
inaz ti kar sanjaj . Pušk ni nikjer . Je Janša vse preprodal
franko žgavec
23. 12. 2020 20.25
+0
awontuwej
24. 12. 2020 10.08
B e d a k, tu ni govora o levih in desnih, pač pa o lopovih. Ampoka to je zate verjetno preveč, saj je po tvoje vse rešeno, če greš k spovedi...
apodgra
23. 12. 2020 16.26
+10
Smo edinstveni na svetu , kjer politiki za svoja storjena neodgovorna -kazniva dejanja ne odgovarjajo. Celo so nagrajeni in se jih premesti še na boljše položaje . Tudi ta zadeva ne bo padla na plodna tla ,čeprav že vrabci na veji čivkajo , da je šlo samo za svoje koristi in krajo javnega denarja . Davkoplačevalci morajo molčati in plačati vse te denarne kraje . Imamo pa demokratično, pravno in socialno državo. Spoštovati pravo pomeni krasti na veliko in se ne ozirati na to kaj pravijo pošteni državljani .
zavetnik
23. 12. 2020 16.02
+2
Počivalšek že sporoča, da ugotovitve ne bodo po njegovi volji in zato bodo krivi vsi drugi samo on ne, kakšno vodstvo imamo v tej gnili državi za bruhat.
apodgra
23. 12. 2020 16.31
-3
zavetnik Počivalšek je varoval človeška življenja in zato je moral podpreti in nagraditi tiste, ki so mu pri tem pomagali. Če hočeš stvar skriti, potem moraš v to zadevo vključiti čim več ljudi. Če bo že kdo moral odgovarjati za nekaj , potem se odg0vornost porazdeli več dolgoprstnežev.
PS2Xministri
23. 12. 2020 16.41
+2
zavetnik...Kar dovolj potuhe daje tvoj zemo Jankovič ko mu oprostijo 40milijonov eu ...potem se vse druga barabije podobno ovrednotijo...je res za bruhat..
Blokiran Drugi Človek
23. 12. 2020 16.54
+1
Ps2... Del potuhe je tudi janša dobil ko se je dibesedno izmaknil sojenju...
rokinja
23. 12. 2020 21.13
+2
No, kaj pa bi bilo , če bi bil še Šarec, ki je pustil prazna skladišča in rajši vrgel puško v koruzo, veš kaj je dejal, pred odstopom, da bodo zaščitno opremo že dobili do konca leta, halooo, če ne bi bilo gospoda Počivalška in Janševe vlade, bi se pogovarjali o več deset tisočih umrlih in kolapsu zdravstva, skratka, sramota, da so vaši očitki neutemeljeni in na trhlih nogah. Aja, saj res, za življenja ljudi se gre, figo broško, levičarjem samo za oblast, oblast in še enkrat večno oblast !!!!
simeoni
23. 12. 2020 21.52
-1
Ne nakladaj, če ne veš zakaj se gre. Kaj pa sedaj, ko je dnevno za en avtobus mrtvih ob polnem skladišču mask in ostale opreme, ki nima certifikata za uporabo in neuporabne ventilatorje. A to te ne moti ? Hinavka hinavska. Komu gre za oblast pa vidiš sama, drugače ti priporočam dobrega optika.
zibertmi
23. 12. 2020 15.53
+10
saj farjem je pa moral dat.roko na srce,kdo bi ga pa pri maši,takega krimainalca ,gledal v prvi vrsti.kaj šele,da bi mu za grehe dal odvezo.na oni strani ga sigurno ne bo zeblo
bovin
23. 12. 2020 15.14
-3
Tresla se je gora rodila se je miš pardon KORL.
minkica91
23. 12. 2020 15.14
-6
a mislite da smo vsi s posebnimi potrebami, da ne bi vedeli, kaj dela računsko sodišče, to je leva struja in vedno bodo delali kontrolo pri tistih, ki jih levičarji pokažejo, pa nič drugega, levičarje, ki so kradli in pokrali premoženje slovenije, niso nikoli pregledovali.
zibertmi
23. 12. 2020 15.38
+6
a si tudi kupoval po 10 eu in več eno masko verjetno
zibertmi
23. 12. 2020 15.40
+11
pa si naredil ali bolje jaz ,ki nisem in ne bom nikoli privrženec tega kriminalca,državo spravil v 7 miljard minusa in pufa na kubike od katerega državljani nimamo praktično nič,pa ti in tvoji trobite od pomoči kolikor hočete,razen farji ,to pa ja
apodgra
23. 12. 2020 16.45
+4
minkica91 Ti si verjetno izgubila svojo nedolžnost od desničarja. Janša je bil na začetku svoje kariere vzoren komunist in levičar. Če bi bil to , tudi danes ,ne bi bil politik. Morda bi bil kakšen nepomembni vojak v slovenski vojski . Pa še to dvomi, če ga ne bi prav hitro izključili.
Gornik
23. 12. 2020 17.16
+1
Gornik
23. 12. 2020 17.21
+0
apo, levaki imate FDV z 300 zaposlenimi, pa v vseh 60 letih obstoja in 30 ih samostojnosti niso mogli ustvariti enega sposobnega politika, ki bi bil vsaj malo lahko pariral JJ-ju. Politične vede poučujejo profesorji z doktorskimi nazivi in tajnimi plačami. In to mi plačujemo, v tovarne za trak bi jih nateral vse skupaj.
streetboy
23. 12. 2020 14.42
+0
Megla za davkoplačevalce.
pravica5
23. 12. 2020 14.01
-8
ja je potrebno počakat, tudi KPK je čakala pred leti, banda levičarska!!
marmilan
23. 12. 2020 14.44
+13
pred ogledalo stopi, pa boš to videl, kar si napisal za neke leve.
apodgra
23. 12. 2020 16.35
+4
pravica Ti bi dal desničarskemu volku , čuvati svoje ovce. Do kosti, bi ti obrali tvoje čredo. Kaj šele , če bi pazili ovce levičarja .
Uporabnik1932330
23. 12. 2020 13.56
+11
Belkoti zakaj na nori tv ni niti besede od poročila -najverjetneje so vsi presrani kakšno bo.
staridida
23. 12. 2020 13.39
-7
Na koncu mandata bojo upokojenci ugotovili, da brez DESUASA v vladi so več dobili-zato na naslednjih volitvah nebojo več volili Desusa-...
marmilan
23. 12. 2020 14.45
+11
Hitro k veterinarju, da te ne bo pobralo, t..e.
zavetnik
23. 12. 2020 13.24
+11
Je pa ta gospod Jorg res hraber, da si upa zavlačevati, kaj to pomeni, da ni sodeloval pri preiskavi ali je nastavljenec politike in zavlačuje mogoče ni bil na delovnem mestu in zdaj mora ponovno predelati vso dokumentacijo, ne razumem pa pomen sopodpisa, če ne sodeluje v preiskavi ali pa je namen da se zadeva ne obelodani.
jodr
23. 12. 2020 17.28
-2
mačo123
23. 12. 2020 13.22
-10
Ubogi Karlek.Je samo eden izmed mnogih ki ne zna šteti do 46.On zna samo od miljona naprej.Sedaj ko ima bogatega zeta mu je zrastel greben.Vsak pameten oče bi se takega zeta sramoval.V Naklem se mu pa vsi smejejo in ga imajo za bedaka.
poneumljanje
23. 12. 2020 13.29
+8
Ko vam zmanjka argumentov pride na vrsto žaljenje družine in sorodnikov. Upam, da moderator tvoj komentar prebere !
Berenika
23. 12. 2020 13.37
+9
Zorček "Cankar je bil eden izmed najbolj zavednih Slovence," si globokoumno napisal, pri tem ti seveda niso dali plonk lističa, da je bil popoln protikleralist, kar si pač ti in tvoja sekta. Zanima me pa kaj pomeni beseda, ki si jo napisal: "povspetneš." Sama razbiram, da je to neka sestavljenka iz PO, ter ob istem času V, nekaj, kar je SPET, to je pa vse skupaj NEŠ. Imam prav?
pravica5
23. 12. 2020 14.02
-6
poneumljanje, to smo se naučili od levakov, kakšna imena ste dajali PV JJ
Castrum
23. 12. 2020 14.20
-5
@danebola, draga pupca, kaj za zlomka pa je to "protikleralist"?:))))))
Berenika
23. 12. 2020 14.51
+10
Castrumček, tebi je draga lahko samo (samo)kastracija, ne pa jaz. Sem se pa zavedala ob pisanju, da bi lahko enostavno napisala 'antiklerikalec', pa sem raje uporabila predpono 'proti'. Kaj pa ti, si že našel članek o marshallu twittu na spletni strani od politica? Ti lepo predlagam, da se potrudiš, kajti, v tvoj koncept življenja spada "slepi so spregledali".
genir
23. 12. 2020 12.58
+9
Gospod Jorg čaka ponudbe....