Korona

Na Hrvaškem 30 novih okužb, žarišče samostan v Slavoniji

Zagreb / Zadar, 23. 06. 2020 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana, Anja Kralj
Komentarji
280

Iz sosednje Hrvaške poročajo o 30 novih okužbah s koronavirusom. Novo žarišče postaja samostan v Đakovu, kjer je okuženih 10 nun. O novih primerih poročajo tudi iz Istre, povezani so z vnosom iz Srbije in Bosne in Hercegovine. V Zagrebu so medtem potrdili 12 novih okužb. Naše južne sosede zdaj skrbi, da bi slabša epidemiološka slika lahko odvrnila tuje turiste. Hrvaški premier Andrej Plenković ob tem poudarja, da Hrvaška ostaja varna država. Hrvaški mediji pa so se medtem razpisali o slabi organizaciji teniškega turnirja v Zadru. Na testu za novi koronavirus je pozitiven tudi Novak Đoković.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 30 novih primerov
    02:34
    Iz 24UR: 30 novih primerov
  • Iz SVETA: V samostanu okuženih deset nun
    03:40
    Iz SVETA: V samostanu okuženih deset nun

 

Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je na novinarski konferenci danes povedal, da so v zadnjih 24 urah v državi potrdili 30 novih okužb. Novo žarišče postaja samostan v Đakovu, potem ko sta se dve nuni vrnili s Kosova. "Zavedamo se, da imamo novo žarišče. Moramo biti previdni, a to še ne pomeni, da se je epidemiološka situacija bistveno poslabšala. Rast še vedno ni eksponentna," je dejal Beroš v Splitu. 

Kot je potrdila glavna nuna Valerija Široki, so v nedeljo popoldne tri nune dobile visoko temperaturo, včeraj je šlo vseh 12 sester na testiranje, pozitivnih je 10. Nemudoma so zaprli tamkajšnji vrtec, ki ga vodijo nune. V samostanu sicer biva 180 nun. Šest so jih hospitalizirali, a niso v življenjski nevarnosti. Po besedah pristojnih so vse kontakte nun že našli in popisali. 

Đoković pozitiven

 Iz zadrske civilne zaščite so medtem sporočili, da so sinoči testirali 82 vzorcev, pozitiven je bil petletnik, ki se je  v Zadru družil s tenisači. V samoizolaciji je 81 ljudi, poroča Dnevnik.hr.Znano je, da sta med okuženimi srbski teniški igralec Novak Đoković in njegova žena Jelena. 

Tri nove okužbe so potrdili tudi v Istri. Glas Istre poroča, da je eden od okuženih turist, in sicer državljan Srbije, ki se je okužil v Beogradu. V skladu s protokolom se nahaja v privatni namestitvi, hrvaške oblasti pa se dogovarjajo o njegovem povratku v domovino. Druga dva posameznika pa sta se okužila v Bosni in Hercegovini. 

Iz hrvaške prestolnice pa poročajo o 12 novih okužbah, poroča Index.hr. Po besedah tamkajšnjih pristojnih so uspeli zabeležiti vse kontakte okuženih, v samoizolaciji pa je zdaj 451 ljudi.

 Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem danes komentiral trenutno situacijo na Hrvaškem. Kot je dejal, ostajajo med državami EU, ki imajo najmanj zabeleženih novih primerov. Hrvaška ostaja varna država, je še poudaril Plenković. V ponedeljek se je premier testiral na novi koronavirus, potem ko je obiskal turnir v Zadru. Test je bil negativen. 

Spomnil je, da sta se s slovenskim kolegom Janezom Janšo nekajkrat pogovarjala in se dogovorila o medsebojnem odpiranju meja, še preden je Hrvaška sprostila pogoje za vstop državljanov iz desetih držav članic Evropske unije. Povedal je, da je takšna odločitev v interesu obeh držav ter izpostavil, da so slovenski turisti verjetno med najštevilčnejšimi na Hrvaškem. Pri tem je izpostavil, da jih je veliko tudi zato, ker imajo na Hrvaškem nepremičnine. "Enostavno si želijo v poletnih mesecih biti na Hrvaškem. Tako tudi bo," je povedal Plenković, ki je bil na obisku v kraju Bakar v okviru predvolilne kampanje.

Hrvate je strah, da bi poslabšanje epidemiološke slike v državi turiste odvrnilo od obiska.
Hrvate je strah, da bi poslabšanje epidemiološke slike v državi turiste odvrnilo od obiska. FOTO: AP

Ker je število novih primerov na Hrvaškem v zadnjih dneh nekoliko višje, je v hrvaškim medijih čutiti strah, da bo slabša epidemiološka slika odvrnila turiste. Danes zjutraj so se razpisali o izjavah slovenskega ministra Tomaža Gantarja, ki je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da Hrvaška postaja epidemiološko nevarna država. Po poročanju Dnevnik.hr  trenutno pri naših južnih sosedih biva okoli 157.000 turistov, samo v Istri 64.000. Večina je Nemcev, Avstrijcev, Slovencev in Čehov. Državljani omenjenih držav in še šest dodatnih lahko prosto vstopajo na Hrvaško. Vsi ostali morajo svoj prihod v državo utemeljiti. 

Turisti za zagotavljanje večje varnosti letos v večji meri izbirajo zasebne nastanitve, a med sprehodi po mestu varnost ni prva prioriteta turistov, pišejo hrvaški mediji. Ne domačini ne tujci ne nosijo zaščitnih mask, rokavic in se ne držijo pravil družbenega distanciranja. Hrvaške oblasti pozivajo turiste, naj ne potujejo, če so bolni. Če zbolijo na Hrvaškem, je tuji turist nameščen v organizirano karanteno ali bolnišnico. Njemu in njegovim tesnim stikom je dovoljeno zapustiti Hrvaško pred koncem samoizolacije, vendar le ob posvetovanju z zdravstvenimi organi njihove države. Da bi preprečili prenos okužb, je Istra že pozvala k strožji kontroli na mejnih prehodih. V enem od hotelov v Istri so med drugim že pripravljeni na morebitni 'črni scenarij', kjer je osebje opravilo usposabljanje za krizne primere, 10 odstotkov svoje celotne nastanitvene zmogljivosti pa bo namenjene osamitvi bolnih gostov. 

Organizatorji turnirja v Zadru kršili vrsto pravil

Hrvaški mediji so se po preplahu v Zadru razpisali tudi o pomanjkljivi organizaciji turnirja, ki je najverjetneje privedla do trenutne situacije. Hrvaški časnik Jutarnji list poroča, da je Hrvaška teniška zveza (HTS) kot organizator turnirja, na katerem so sodelovale nekatere največje svetovne športne zvezde, storila vrsto napak. Prva je bila ta, da igralcev in njihovih ekip niso predhodno testirali na koronavirus. Bolgarski teniški igralec Grigor Dimitrov je na Hrvaško očitno že prišel okužen. Pred tem se je nahajal v ZDA, nato pa še v Srbiji, kjer se je zabaval z Novakom Đokovćem v enem od beograjskih nočnih klubov. 

Čeprav hrvaški inštitut za javno zdravje (HZJZ) ne predpisuje obveznega testiranja igralcev, je Feliks Lukas, direktor turnirja WTA v Bolu, za Jutarnji list pojasnil, da je svetovna organizacija WTA poslala navodila za organizacijo turnirja, v katerih je bilo jasno zapisano, da bi morali vse tenisače vsaj dvakrat testirati. Enkrat po prihodu na kraj, drugič pa med dogodkom. Direktor CNIPH Krunoslav Capak je povedal, da testiranja niso predpisali, ampak da bi ga organizatorji lahko naredili sami v dogovoru z epidemiologi, kot to počnejo nekateri klubi hrvaške nogometne zveze.

HTS je od CNIPH prejel jasna navodila, kako organizirati turnir na prostem. V njih je tudi zapisano, da morajo biti popisani vsak tekmovalec in njegovi spremljevalci ter vsak obiskovalec. Za vsako tekmovanje mora biti vzpostavljen sistem vodenja evidence prisotnih v občinstvu, da se olajša naknadno epidemiološko spremljanje stikov v primeru okužbe. Skupaj s krajem in datumom tekmovanja se v evidenco zapišejo ime, priimek in telefonska številka posameznika, piše v navodilih. A športni novinar Jutarnjega lista, ki se je udeležil turnirja, je povedal, da so lahko obiskovalci na stadion vstopali brez popisovanja. 

Turnir v Zadru je potekal v luči številnih pomanjkljivosti, pišejo hrvaški mediji.
Turnir v Zadru je potekal v luči številnih pomanjkljivosti, pišejo hrvaški mediji. FOTO: AP

HZJZ je prav tako v navodilih zapisal, da morajo organizatorji poskrbeti za prisotnost dezinfekcijskih sredstev, a tega niso storili. Kot piše hrvaški časnik, razkužil ni bilo niti na vhodu na stadion, kasneje pa so jih namestili le v VIP prostor. Telesne temperature obiskovalcem in igralcem niso merili. 

CNIPH je za tovrstna tekmovanja predpisal, da se lahko izvajajo z gledalci, vendar z zmanjšanimi zmogljivostmi, torej s tretjino zmogljivosti. Po objavljenih fotografijah, pa tudi po pričevanju udeležencev turnirja se tega ni nihče držal. Gledalci so sedeli drug poleg drugega, družbene distance ni bilo, prav tako organizatorji sedežev niso opremili z nalepkami in opozorili o upoštevanju epidemioloških navodil. 

Po poročanju Jutarnjega lista hrvaški epidemiologi niso vedeli, da bodo v sklopu turnirja potekali tudi posebni dogodki, kot je bila košarkarška tekma med tenisači, slednji pa so se nato družili tudi na večerji v eni od zadarskih restavracij, ki je zdaj zaprta. Organizirano pa je bilo tudi srečanje otrok s tenisači, ki je potekalo eno uro po košarkarski tekmi. Stikov le tam ni bilo mogoče nadzirati. Otroci, ki so se ob igrišču družili s tenisači, po besedah ​​lokalnega epidemiologa zato do konca letošnjega šolskega leta ne bodo več šli v šolo. Lukas je pri tem poudaril, da gre za 'noro odločitev' in zahteva odstop celotnega HTS. Organizacija WTA je namreč prepovedala prirejanje tovrstnih otroških srečanj s tenisači na vseh turnirjih. 

Pravil pa ni upoštevalo niti osebje. Slednje ni nosilo zaščitnih mask, obiskovalcev pa niso nadzirali in usmerjali. Lukas je še povedal, da niso bili izpolnjeni niti minimalni pogoji za organizacijo turnirja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pa kaj
24. 06. 2020 10.02
-1
pišete o hrvatih, kot JJ o komunistih...samo nakladanje v 3pm
Uporabnik1816146
24. 06. 2020 09.34
+1
Hrvaska bo postala gnezdo virusa. Veliko turistov iz drugih držav italije nemčije cehi slovaki, litvanci celo kjer je slika bila zelo slaba. Litva celo ni sprejela nobenih ukrepov tako kot ne čehi. Talo da niti ni znano koliko imajo okuzenih. Kdor bo odsel na Hrvasko v najvecji sezoni bo okuzen vsak 3 turist na vrhuncu cisto vsak
fairplayy
24. 06. 2020 09.08
+7
ZAPRITE MEJO KAJ SE ČAKA ALI KOGA??
MojsterSplinter
24. 06. 2020 10.05
+3
Sputnik84
24. 06. 2020 08.41
+2
V samostanu 🤣 Pa sej ne moreš vrjet... Kva so ga srale? Kaj pa otroci iz vrtca? Nobeden pozitiven? A so ziher da so ga v vrtcu fasale, da res ni bil pater gang*bang
AlexReal
24. 06. 2020 08.35
+1
Tale pater mora biti pa zelo poskočen :)
el capitano
23. 06. 2020 21.00
+6
V samostanu so se preveč stiskali...
quogajer
23. 06. 2020 20.49
+29
vedno razpravljate samo od hrvaški,a da ima pa avstrija 28 primerov ,italija pa čez 200 pa nič,če že zaprejo naj zaprejo okoli in okoli slovenije
Uporabnik1830707
23. 06. 2020 20.09
-3
Slovenski mediji pretiravajo z članki in z njimi zavajajo ljudi ter tako želijo ustvariti paniko. Radi bi dosegli, da čim manj ljudi gre na dopust na Hrvaško, in tako več v Slovenijo, saj je to super šansa, da nam zacveti turizem. Poglejte malo hrvaške portale, preberite kakšen članek, in boste vidli da noben ni v paniki in da so stvari v mejah normale. Začnite razmišljat z svojo glavo!
231koak
23. 06. 2020 20.12
+25
Hrvati zavajajo, ker se resujejo z turizmom. Vasih 14 dni dopusta lahko na koncu stane Slovenijo miljarde.
Uporabnik1830707
23. 06. 2020 20.16
+5
kakšne nebuloze. Seveda, da se rešujejo s turizmom, saj bi se tudi mi na njihovem mestu, če bi lahko! Vsak zavaja v svojo korist, to je smisel cele politike.
Smalcat
23. 06. 2020 21.21
+14
Torej Slovenski mediji peljejo vodo na Slovenski mlin Hrvaški pa na Hrvaškega. Vse lepo in prav, ampak prav veliko Hrvati ne testirajo tako da me boš teško prepričal da tam ni problema. Še težje pa da bi šel na Hrvaško. Pa ne zaradi korone. So se mi zamerili za 20 let. Grčija kjer običajno dopustujem mi je pa predaleč, ker je preveč mej vmes. Tako da bom z veseljem dopust ob Kolpi preživel.
enakatalena
24. 06. 2020 10.47
+1
Tako je. Tu na Hrvaškem je prav lepo:-). Ni gužve, sonček sije in nihče se ne ubada z virusom, ampak s tem, da čim bolje preživi dan. Juhuhu.
aylar
23. 06. 2020 20.06
+10
Ce bi VSAK drzal razdaljo med ljudmi, ce bi si VSAK razkuzeval roke, ce bi VSI kihali in kasljali v rokav, potem tega ne bi bilo.
Uporabnik1830707
23. 06. 2020 20.01
+20
Tolko ste glasni glede Hrvatov in isti pa družine peljete tja na morje in objavljate slike z dopusta na Hrvaškem. Če ste taki hardcore domoljubi ostanite v Sloveniji in pojdite na Bled ali na tiste 3 plaže, ki jih mamo v Sloveniji, pa plačajte za iste ali slabše stvari več kot na Hrvaškem, ker ste nekateri trmasti in preponosni. Dajmo bit realni, cene v Slovenskem turizmu so malo previsoke za Slovence same. Pa ni potrebna nobena virusna pandemija, da bi to dojeli.
Eastman
23. 06. 2020 20.51
+15
Jaz sem na dopustu na slovenski obali in trenutno je obala prazna, vsaj med tednom. Nobene gneče, kar nekaj lokalov in hotelov še zaprtih.
Periot222
23. 06. 2020 21.22
+6
Cene v Sloveniji so enake kot na Hrvaskem!Najcenejsi dopust je pac ce ostanes doma!!!!!!
bikoborec69
23. 06. 2020 19.45
+9
Dobronamdošli slovenci, virus vas več čeka.
lambert
23. 06. 2020 19.29
+13
Pa kaj vam ni jasno ... Zaprite meje s Hrvasko takoj in domove za ostarele ... Sicer bo sranje veliko. Butale ... nas pa res nic ne izuci. Obilelih je vsak dan vec in vsaj trikrat toliko na Hrvaskem ..
Gudek
23. 06. 2020 19.20
+26
Meje z bosno in srbijo zapret. In to za vse. Bodo ljudje ze zdrzali brez obiskov druzin. Je tezko ampak bolje tako
BroNo1
23. 06. 2020 19.09
+30
Ne vem kaj se nategujemo, zaprimo mejo pa je. Ne vem zakaj ne bi bili vsaj enkrat sebični in gledali na lasten narod, ne pa na sosede, da jim dnar nosmo in posledično rešujemo njihov turizem?!
Vangaro Design
23. 06. 2020 18.39
+13
Naslednjič bo vir okužbe šahovsko društvo. Po tem pa sledi še klub vrtnarjev.
H2OH
23. 06. 2020 18.13
+15
Kako dolgo bomo čakali z karanteno in zapiranjem mej? Da bo na Hrvaškem dnevno 50 na novo okuženih ali 500..?
prince of persia
23. 06. 2020 18.07
+4
Hrvaška ni varna in nikoli ni bila...preveč ustaška država
Žac
23. 06. 2020 18.45
-12
Če bi vam bila soseda ustaška država,bi vi danes pisarili z Triglava ali z senčne strani Alp.
igy02
23. 06. 2020 17.15
+25
Gospod Šter! Če bodo zaprli hrčkarijo, da ne bi slučajno na moje stroške te turiste spravljal nazaj v Slovenijo!!!!! Tam naj ostanejo do konca krize.
Nightrider
23. 06. 2020 18.10
+12
sam250
23. 06. 2020 17.14
+18
kulk čujem, ni gneče, na hrvaškem, na pram prejšna leta
Janko Ig
23. 06. 2020 17.12
+5
in spet boko en mesec čakal predno zaprejo dotok folka iz hrvaške....