Korona

Osnutek PKP6 pod streho: subvencija za fiksne stroške, odpis najemnin ...

Brdo pri Kranju / Ljubljana, 08. 11. 2020 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
77

Vlada je sprejela osnutek šestega protikoronskega zakona. Glavni cilj sta omilitev ter odprava posledic in vpliva covida-19 na gospodarstvo, delovna razmerja ter socialno in zdravstveno varstvo. Tokratni protikoronski paket ukrepov bo podaljšal nekatere že sprejete ukrepe – denimo moratorij za kredite in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Med novimi rešitvami je tudi subvencioniranje fiksnih stroškov za najbolj prizadeta podjetja ter odpis najemnin tam, kjer je lastnik država ali lokalna skupnost.

Vlada je včeraj sprejela osnutek šestega protikoronskega svežnja ukrepov. V torek ga bo predstavila na zasedanju Ekonomsko-socialnega sveta, nato pa ga bo sprejela na dopisni seji. Predvidoma v sredo bo predlog zakona posredovan v obravnavo v Državni zbor in predstavljen širši javnosti, so sporočili sinoči po seji vlade.

Vlada RS je na včerajšnji seji sprejela osnutek zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 oziroma tako imenovani #PKP6.
Vlada RS je na včerajšnji seji sprejela osnutek zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 oziroma tako imenovani #PKP6. FOTO: Thinkstock

Glavni cilj osnutka zakona, ki sledi načelu varovanja zdravja in življenja ljudi ter zagotavljanja likvidnosti gospodarskim subjektom, je omiliti in odpraviti posledice in vpliv nalezljive bolezni covid-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij ter socialnega in zdravstvenega varstva.

Premier Janez Janša je še pred začetkom včerajšnje seje vlade sporočil, da priprava šestega protikoronskega zakona terja skrbno tehtanje posledic drugega vala covida-19 ter oceno delovanja dosedanjih ukrepov in finančnih možnosti. "Osnovna neznanka je čas. Zato je najpomembnejša čimprejšnja zaustavitev širjenja virusa," je zapisal.

Tokratni protikoronski paket ukrepov, ki ga je pripravilo gospodarsko ministrstvo, bo podaljšal nekatere že sprejete ukrepe, kot sta denimo moratorij za kredite in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

V prihodnje naj bi bila do subvencioniranja čakanja na delo upravičena podjetja, ki bi glede na lansko leto imela vsaj 40-odstotni upad prihodkov od prodaje. Hkrati se višina nadomestila za čakanje na delo ne bi več omejevala na minimalno, temveč na povprečno plačo. Poroštvena shema SID banke bi se podaljšala, a bi jo poenostavili.

Med novimi rešitvami je ključno subvencioniranje fiksnih stroškov za najbolj prizadeta podjetja ter odpis najemnin tam, kjer je lastnik država ali lokalna skupnost.

Predlagana naj bi bila tudi uzakonitev izvajanja virtualnih skupščin podjetij, saj je sicer njihovo delovanje v času epidemije pomembno ohromljeno.

Svobodni sindikati z 32 predlogi, svoje povedale tudi občine

V minulem tednu so sicer tako predstavniki gospodarstva kot tudi sindikati k zakonskemu predlogu posredovali številne pripombe, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je temeljne dileme pretresal tudi s predstavniki gospodarstva. Ti so na vlado naslovili tudi številne pripombe in predloge.

Za zdaj ni jasno, katere bo vlada podprla, je pa Počivalšek podprl predlog gospodarstva, da se zaradi izjemne situacije za dve leti preloži uveljavitev določb zakona o minimalni plači, ki predvideva njen dvig z začetkom prihodnjega leta, kar bi lahko ogrozilo številna delovna mesta. Na morebitno zamrznitev minimalne plače so se sicer že v minulih dneh ostro odzvali sindikati, ki poudarjajo, da se o tem ne bodo pogajali.

Svobodni sindikati so medtem vladi poslali kar 32 predlogov ukrepov za šesti zakonodajni paket za blažitev posledic epidemije covida-19. Med drugim predlagajo zamrznitev cen osnovnih življenjskih potrebščin, finančno podporo različnim skupinam prebivalstva, spodbujanje nakupov slovenskih izdelkov in subvencije za nove zaposlitve.

Svoje so povedale tudi občine. Vlada bi po njihovem mnenju morala v zakon vključiti tudi ukrepe, s katerimi se zagotovi enaka pomoč vsem gospodarskim subjektom v državi. S tem bi se izognili težavam, ko lokalne skupnosti rešujejo podjetja v svojem okolju in jim zato v proračunih zmanjkuje sredstev za nekatere nujne naloge.

Minister Počivalšek je v petek predloge ukrepov predstavil tudi na seji Sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje. Člani so izrazili splošno zadovoljstvo nad predlaganimi ukrepi, pri tem pa predstavili dodatne argumente za prilagoditev nekaterih podrobnosti.

Vlada je sicer od izbruha epidemije pripravila že za skoraj sedem milijard evrov protikoronskih ukrepov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sajeta5
08. 11. 2020 16.25
+7
Zamrznili bodo dvig minimalne plače... ej so to neki mojstri, naj sprejemajo ukrepe izključno za zaščito ranljivih skupin in to striktno, ostale pa naj pustijo normalno delati in živeti, pa ne bodo nič delavna mesta ogrožena... s tem kar počnejo, ogrožajo vsa delovna mesta, tudi v zdravstvu in pa penzionistom penzije
majmun11223344
08. 11. 2020 11.39
+1
a upajmo vidovitemu Janezu in njegovi kugli. Mag Tvito je zelo natančen v svojih napovedih 🙊
crazymoto
08. 11. 2020 11.14
+7
Za 7 milijard ukrepov...? 2 milijardi za državo... 5 milijard za oaze...
BroNo1
08. 11. 2020 12.04
-6
Jaz takim, ki tako razmišljajo bi dal nulo!!!
Castrum
08. 11. 2020 10.59
+3
@zibertmi in podobni, če ima podjetnik v lasti poslovni prostor , bo uveljavljal strošek amortizacije. Amortizacija je namreč fiksni strošek, tako kot najemnina.
zibertmi
08. 11. 2020 11.13
+0
ja samo tega je bore malo , pa če pogledaš izpad prometa v procentih ,komu gre to dejanje v plus.vladi in njenim všečnim ukrepom,kot tudi v prvo,ko so zamolčali upad prometa glede morebitnega vračanja pomoči,dokler jih ni razkrinkal eden od odvetnikov in na spletu obelodanil pogoje.seveda tisti,ki iamjo veliko prihodkov imajo tudi veliko stroškov amortizacij
zibertmi
08. 11. 2020 11.19
+4
se pravi vlada v prvi meri pomaga sebi zaradi všečnosti do ljudi,predvsem tistih ,ki se s temi bonbončki dejnsko sploh ne ukvarjajo.je pa potrebno najprej skočiti pa potem reči hop.ne malo primerov je bilo ,ko v prvem valu ni bilo ravne vse čisto.to je le na papirju.tudi za zamrznitev kreditov so banke hotele svoj denar za vlogo in znesek ni bil tako majhen.da ne govorimo o čakanju na delo po koncu epidemije pa odpuščanje tudi umetno.avtomobiljsak industrija v moji bližini je takoj odpustila 300 ljudi,v nadaljevanju pa iskala kader kar od danes na jutri,zjutraj razgovor naprej na medicino ,jutri v službo,pa seveda nagrada države za zaposlitev.nič ni tako kot izgleda na prvi pogled,ali zelo redko je tako
Castrum
08. 11. 2020 11.24
-4
@zibermi, očitno ne razumeš poslovanja. Fiksni stroški podjetja so vedno enaki, ne glede ali je poslovanje uspešno ali pa katastrofalno. Najemnina, amortizacija, plače zaposlenih....vse to mora lastnik mesečno zagotoviti. Če ne more, lahko podjetje kar zapre. Torej, če država v tej krizi pomaga podjetjem in podjetnikom kriti del stroškov, je to samo dobro za podjetje, hkrati pa tudi za zaposlene.
zibertmi
08. 11. 2020 11.46
+6
sam te čisto razumem,dejstvo je da ogromno podjetij ,ki jih jaz poznam in sem jih tudi omenil izkorišča priliko.vemo tudi ,da sp ji krijejo vse s svojim premoženjem medtem ,ko podjetja pač zaprejo vrata,tudi prinas jih je nekaj in so med tem že ustanovili novo,seveda s sedežem na drugem naslovu z navideznim novim direktorjem,v oči pa bode ,da je lastnik vidni član sds. drugače pa zgodb in pogledov ter izkušenj je najmanj toliko kot je komentarjev.tudi ,če se človek ukvarja s nekim računovodstvom je stvar taka ,da eni vse vedo in to res ,drugi pa od obrtnika ali podjetnika jemljejo samo denar,za vse informacije,pravočasne in pravilne si pa sam.kakor se odločiš,če sploh izveš,tako imaš.veš pa verjetno sam ,da podjtje zapret in odpret jelahko brez kakih ekstra znanj.da pa odpreš s.p. rabiš pa dobrih pet minut časa
BroNo1
08. 11. 2020 12.05
-3
Castrum
08. 11. 2020 10.54
+0
Korektno! Vlada se resnično trudi čimbolj pomagati gospodarstvu v tej težki situaciji. Povračilo fiksnih stroškov je hvalevreden ukrep, sploh pri proizvodnih dejavnostih kjer ta strošek predstavlja kar velik del stroškov.
Sajeta5
08. 11. 2020 16.18
+2
Vlada nič ne pomaga, deli denar, ki ga bodo odplačevali še naši vnuki
Indijanez
08. 11. 2020 18.32
+3
Mladi bomo to pufanje še desetletja morali odplačevati. Svinjarija do amena ! Jemalo se bo vsem, zato, da nekaterim ne bo krona z glave padla. Odločno nasprotujem. Imamo doma firmo in kar se dogaja sedaj je, da konkurenca jemlje pomoči za čakanje in ostalo, hkrati pa delajo na črno in so nelojalna konkurenca.
BepaJoseph
08. 11. 2020 10.52
+4
Če jih danes vprašaš, ne vejo, kaj so se zmenili.... glavno, da glumijo, da nekaj delajo, full naštejejo neke milijarde pomoči, od katerih pa ni potem nič...
levnuh, ne svecko
08. 11. 2020 10.25
+13
.. koliko pa bodo dobili uslužbenci RKC? Čivka se o 1000 eur x koliko? Prvič so dobili enkrat po 300 in dvakrat po 700 eur. Zakaj že? Ali se štejejo med s.p. d.o.o., čeprav so zaposleni v tuji državi, Vatikanu, davkov v Sloveniji pa ne plačujejo. Bo pri upokojencih končno veljal dohodek na glavo družinskega člana? Prvič je bilo tako, da sta npr.: v družini imela mož in žena pokojnini vsak po 500 eur in vsak od njiju je dobil pomoč. Tam, kjer je pokojnino dobival samo eden, drugi pa ni imel sredstev, dohodkov in je bil odvisen od pokojnine prvega, ki pa je imel čez 700 eur, pa sta izvisela, čeprav sta po glavi razpolagala vsak po 350eur .... ?
inside1
08. 11. 2020 10.24
+5
kako 40% manj, če pa je šla ključavnica na vrata. Promet je šel na 0%.
Moncsa
08. 11. 2020 10.15
+15
Butasti ukrepi. Spodbujajo nedelo, namesto da bi investirali v krepitev zdravstva in ostale pustili normalno poslovati. Določene panoge se vrnejo po enem letu na službo, in ne bodo vedli več, kje je vhod...
ROMELS
08. 11. 2020 11.27
+5
Zdravstvo je samo strošek, kot advokati, šolniki, policija, vojska birokracija..........
inside1
08. 11. 2020 10.08
+9
javnih prostorov za najem praktično ni nikjer.........
Castrum
08. 11. 2020 10.55
+2
Prav nasprotno. Ogromno objektov je v lasti države, občin ali lokalnih skupnosti, ki so v najemu.
zibertmi
08. 11. 2020 11.22
+5
v mojem okolju jih ni.če pa je že kaj imajo pa to samo znanci občinskih veljako.še več podirajo se stanovanjski objekti v katerih ljudje še prebivajo,ker je občina lastnik,da ima lahko potem nek gradbeni ,da ne bom rekel kaj,svoje prostore,stanovalci pa ,znajdi se,vsaj pri nas je tako ,pa sem siguren ,da ni samo pri nas taka praksa
inside1
08. 11. 2020 10.07
+7
vse skup je eno zamegljevanje in prevara. za tiste, ki vozijo audije in bmw in so na socialki z dokladami za odrasle otroke denar vedno je brez omejitev....za reveže, ki bi pa radi delali, pa država namenoma zatiska oči....
številka89432
08. 11. 2020 10.06
+6
a, so kej o vladavini prava in o črpanju eu sredstev iz tega naslova?
Volga Malek
08. 11. 2020 10.00
+11
Odkdaj je Pocivalnik strokovnjak za gospodarstvo ? 😂 400 milijonov € se je zmetalo v turizem od tega se zaradi norih ukrepov kot je omejevanje na obcine vavcerji niso koristili, vec kot polovica jih ni bila porabljena. 'Strokovnjak' Pocivalnik z ventilatorske SMC - 'resujemo zivljenja' je zlajnana fraza ki misli predvsem na svoje denarnice kajne Zdravc.
Toshiba2010
08. 11. 2020 09.57
-8
Bravo, kljub vsem polenom pod nogami še kar delajo! Za narod, hujskači levi... Jokajte dalje! 🇸🇮🇸🇮🇸🇮
Rudar
08. 11. 2020 09.59
+5
SLObunkeljn
08. 11. 2020 10.43
+3
acromega
08. 11. 2020 09.51
+13
Spet ukrep, ki služi samo populizmu. Koliko je takih državnih najemnin? Nobena gostilna, trgovina ali podjetje. Mogoče kaka trafika na občini. Samo pumpanje in puščanje podjetnikov na cedilu. Dol z janšizmom!
inside1
08. 11. 2020 09.49
+3
kaj bo pa oni, ki je imel recimo zaradi gradbišča omejen promet, potem pa je zadnji mesec malo skočilo. dohodek je šel sedaj na ničlo. 40 % manj od slabega prometa pa ni bilo. torej nič od nič....
HowYesNo
08. 11. 2020 09.47
+18
Standard...pomoc,ki to sploh ni!! 40% manj dohodka ima le 10% podjetij..odpis najemnin samo tiste, ki so v lasti drzave..se pravi ostali ne dobijo nic. Vse skupaj eno veliko nic
walter2
08. 11. 2020 09.46
+17
Zamrznili dvig minimalne plače,ker bi to naj ogrozilo delovna mesta,a govorimo o 20-30 eur,po drugi strani pa obljubljajo stotine eurov nosilcem gostinske dejavnosti za odpis najemnin,subvencioniranje fiksnih stroškov,temeljni dohodek,a veliko jih ima po 2-3 lokale!Me zanima kaj so ti delali v časih"debelih krav"?
inside1
08. 11. 2020 09.45
+6
in ker imajo sedaj s.p. dolgove, računi prihajajo, država bo šla mimo. tudi zapreti ne morejo, tako da tudi do socialne ne moreš ali zavod, ker si kot s.p. avtomatsko ožigosan kot bogataš.....
Desnica boli
08. 11. 2020 09.52
+18
Za tiste, ki še niso skapirali. Če v tej državi enkrat delaš in sponzoriraš državne parazite, potem te dajo v predalček "sponzorji" in jih ne zanima, kako boš to zmogel. Če pa si lenuh in parazitiraš tako kot oni, se plodiš brez da bi razmišljal kako preživeti otroke, vmes še malo obiskuješ džamijo ali vsaj opraviš kakšno demontažo bakrenih žlebov, potem ti pripada državna pomoč, dodatek za veliko družino, veliko stanovanje s subvencionirano najemnino, brezplačni vrtec, RTV prispevek, dodatno zavarovanje, paketi prehrane in oblačil in še morje ugodnosti. Medtem ko sosednja Avstrija nagrajuje tudi delo.
slokorupcija
08. 11. 2020 09.42
+4
Zakaj tisti, ki so že drugič letos pristali na zavodu, niso upravičeni do ničesar? Vlada dela zelo slabo
najvsivedo
08. 11. 2020 09.46
-3
To pa zelo lažeš....Če te je delodajalec prijavil na zavod si sigurno dobil ...če pa nikjer ne delaš ,in se ti ne ljubi na zavod urediti ...pa res ne moreš nič dobiti...TOREJ SI LENUH ,IN LAŽNJIVEC.
INAZ
08. 11. 2020 09.47
+4