Korona

Iztek ukrepa čakanja na delo, vavčerji prenosljivi v družini, 50 evrov tudi otrokom

Brdo pri Kranju / Ljubljana, 19. 05. 2020 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
D.F., STA, Ti.Š.
Komentarji
454

Vlada je zaključila obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona. Osrednja paketa ostajata subvencioniranje skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. To panogo sicer nameravajo reševati tudi s turističnimi boni – tako imenovanimi vavčerji, ki bodo prenosljivi med družinskimi člani. Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal vodja vladne delovne skupine Matej Lahovnik, pa bodo bon v vrednosti 50 evrov dobili tudi otroci.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Fedja Pobegajlo o pomoči turizmu
    09:00
    Iz 24UR ZVEČER: Fedja Pobegajlo o pomoči turizmu
  • Iz 24UR: Najnovejši sklepi vlade
    03:16
    Iz 24UR: Najnovejši sklepi vlade
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša tretji paket pomoči?
    06:09
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša tretji paket pomoči?
  • Iz 24UR: Turizem po koronakrizi
    01:33
    Iz 24UR: Turizem po koronakrizi
  • Iz 24UR: Turistični vavčerji rešitev?
    04:39
    Iz 24UR: Turistični vavčerji rešitev?
  • Iz SVETA: 200-evrski turistični bon kot podpora turistični panogi
    03:01
    Iz SVETA: 200-evrski turistični bon kot podpora turistični panogi
Predlog zakona vsebuje začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Več podrobnosti o zakonskem predlogu bo vlada predstavila v sredo.

Vlada je na današnji, 17. redni seji zaključila z obravnavo predloga Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije bolezni covid-19 za državljane in gospodarstvo (#PKP3). V sredo ga bodo predstavili še poslancem koalicije, nato ga bo vlada tudi potrdila in poslala v obravnavo v DZ, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

Predlog tretjega protikoronskega zakona kot osrednja ukrepa predvideva shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Turizmu namerava vlada priskočiti na pomoč tudi s turističnimi boni - predlog med drugim predvideva bone za vse prebivalce Slovenije, tudi mladoletne. Osnutek zakona je sicer že pred tem obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS).

Na ESS razočaranje zaradi predvidenega izteka ukrepa čakanja na delo

Socialni partnerji so bili po seji ESS zadovoljni, da zadnji osnutek tretjega protikoronskega zakona povzema usklajeno shemo skrajšanega delovnega časa, a razočarani, ker ne vključuje podaljšanja čakanja na delo. Novost v zadnji različici pa je 110 milijonov evrov za kritje izgub v zdravstvu.

Vlada in ESS sta imela danes na mizi osnutek tretjega protikorona paketa.
Osnutek novega interventnega zakona sta že v ponedeljek obravnavali delovni skupini ESS za trg dela in gospodarstvo. Socialnim partnerjem je uspelo praktično v celoti uskladiti predlagano shemo skrajšanega delovnega časa. Eno od vprašanj, ki je v ponedeljek ostalo, je bilo, koliko sredstev bo za to namenjenih. Minister je sicer omenjal znesek od 500 milijonov do ene milijarde evrov.

Kot sta po seji ESS povedala generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole in predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, so v zadnji različici osnutka novega interventnega zakona praktično v celoti upoštevane v ponedeljek dogovorjene rešitve za shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. V tem delu so zato tako sindikati kot delodajalci zadovoljni.

Ukrepa naj bi bili deležni delodajalci, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencionirano naj bi bilo delo zaposlenih, skrajšano na 20 do 36 ur tedensko, subvencije, ki naj bi jih bilo mogoče koristiti največ pet mesecev, pa bi znašale od 448,52 do 112,13 evra.

Predlog večinoma sledi avstrijskemu modelu, vladna stran pa je po besedah Jerkičeve danes zagotovila, da bo za ta ukrep zagotovila toliko sredstev, kot bo potrebnih. Minister za delo Janez Cigler Kralj je sicer prejšnji petek dejal, da bodo ukrep kot del aktivne politike zaposlovanja financirali z evropskimi sredstvi in da je vreden od 500 milijonov do milijarde evrov.

Socialnim partnerjem ni uspelo uskladiti nekaj drugih ukrepov, denimo glede čakanja na delo. Delodajalci so se namreč zavzemali, da bi vlada ta ukrep podaljšala z 31. maja še vsaj za tri mesece. A vladna delovna skupina pod vodstvom Mateja Lahovnika naj bi že v ponedeljek popoldne v zadnji različici zakona zapisala, da bo čakanje na delo podaljšano le za gostinstvo in turizem, pa še to le za en mesec.

Na drugi strani pa osnutek zakona ne upošteva v ponedeljek že usklajenega predloga, da bi se ukrep čakanja na delo, ki poteče z 31. majem, podaljšalo za tri mesece za vse panoge, pri čemer naj bi bili pogoji za koriščenje ukrepa ostrejši. V zadnjem osnutku je tako obveljalo, da se čakanje na delo ohrani zgolj za turizem in gostinstvo, pa še to le za en mesec.

"Tu je pomembno poudariti, da ne gre le za turizem, temveč tudi za turizem, ki je najprej res doživel največji padec. A prepričani smo, da posledice krize trpi celotno gospodarstvo, zato morajo ukrepi zajeti kar največji del gospodarstva," je izpostavil Smole, ki verjame, da bi čakanje tudi v prihodnje koristilo številnim podjetjem.

Generalni sekretar ZDS sicer še ni izgubil upanja, da bo vlada ESS v tem delu še prisluhnila. Šele potem bodo lahko ocenjevali izplen socialnega dialoga za tretji protikoronski zakon, je dodal.

Vladna delovna skupina pod vodstvom Mateja Lahovnika naj bi v ponedeljek popoldne v zadnji različici zakona zapisala, da bo čakanje na delo podaljšano le za gostinstvo in turizem, pa še to le za en mesec.
Vladna delovna skupina pod vodstvom Mateja Lahovnika naj bi v ponedeljek popoldne v zadnji različici zakona zapisala, da bo čakanje na delo podaljšano le za gostinstvo in turizem, pa še to le za en mesec. FOTO: Damjan Žibert
Vlada je danes zaključila z obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji novega koronaviursa, ki prinaša začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic na področju dela, javnih financ, gospodarstva in kmetijstva. Predlog med drugim predvideva turistične bone za vse prebivalce Slovenije, tudi mladoletne.

Bone bodo dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let

V zadnji različici je tudi nekaj novosti glede turističnih bonov, ki naj bi znašali 200 evrov. Po zadnjem predlogu naj bi bili do 200-evrskega vavčerja upravičeni vsi polnoletni državljani Slovenije, tudi samozaposleni, vsi upokojenci in kmetje, s čimer se je na Twitterju včeraj že pohvalila predsednica stranke Desus Aleksandra Pivec. Prejeli bodo bon za prenočitev v domačih hotelih ali kampih; veljavni naj bi bili do konca leta. Bon ne bo vplival na regres za letni dopust.

Bodo pa vavčerji po poročanju Radia Slovenija prenosljivi v družini: med brati, sestrami in med starši in otroki. Ne bo v fizični obliki, temveč bo Furs pridobil podatke iz registra nastanitvenih obratov. 

Kot pa je v oddaji 24UR ZVEČER dejal vodja vladne delovne skupine Matej Lahovnik, bodo to 'prenosljivost' bonov pravno-formalno še uredili, bodo pa bone v vrednosti 50 evrov prejeli tudi otroci. Štiričlanska družina bo tako denimo prejela 'pomoč' v obliki 500 evrov vrednega bona, prenosljivost pa bo po Lahovnikovih besedah pomenila, da bodo stari starši bone lahko na primer podarili vnukom.

Predvidena je tudi pomoč avtobusnim prevoznikom in žičničarjem.

V osnutku zakona pa se je povsem na novo, tako Jerkičeva, znašlo področje zdravstva. Za pokrivanje izgub, ki so nastale ob epidemiji novega koronavirusa, naj bi šlo 110 milijonov evrov. Potem ko je bilo v smernicah, ki so jih socialni partnerji prejeli v petek, predvideno, da staršem, ki junija otrok ne bodo dali v vrtce, teh ne bo treba plačati, pa ta ukrep zdaj ni več predviden, je dodala sindikalistka.

Zadnji osnutek zakona je najprej obravnaval ESS, pozno popoldne pa še vlada. V sredo ga bodo predstavili še poslancem koalicije, nato ga bo vlada tudi potrdila in poslala v obravnavo v DZ.

So se pa na delojemalski strani po njenih besedah ogradili od dela osnutka, ki ureja investicije oziroma omejuje nevladnike. Predvideno je namreč, da bi se podaljšalo zaostritve za sodelovanje naravovarstvenih in okoljevarstvenih organizacij v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Ne glede na vse pa je socialni dialog, ki je potekal za pripravo tretjega protikoronskega zakona – ob petkovi in današnji seji ESS ter ponedeljkovem usklajevanju na delovnih skupinah socialnih partnerjev – "najboljši približek socialnemu dialogu, ki ga predvidevajo pravila ESS, v času te vlade", je ocenila Jerkičeva. Znova so sicer imeli problem tempa, da ni bilo popolnega soglasja ESS, pa ni ne nenavadno ne presenetljivo, je sklenila.

Delodajalci v turizmu krepijo pozive vladi k pomoči sektorju

Predstavniki delodajalskih združenj v turizmu pa pred sprejemanjem tretjega protikoronskega zakona krepijo pozive vladi k pomoči sektorju. Želijo si predvsem podaljšanja subvencioniranja čakanja na delo do konca leta in so razočarani, da je ta ukrep izginil iz vladnih načrtov. Če turizem ne bo dobil ustrezne pomoči, napovedujejo črn scenarij.

Direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo je na novinarski konferenci v Ljubljani spomnil, da je bil turizem prva od gospodarskih panog, ki je občutila posledice globalne krize zaradi širitve novega koronavirusa, zato je bila tudi prva, ki je skupno oblikovala predloge ukrepov za državno pomoč.

Že v začetku marca so se tako povezala vsa združenja v panogi in začela pripravljati predloge ukrepov. Prvi seznam predlogov so predstavili 3. marca, od takrat pa so vladi poslali 10 takšnih svežnjev. "Vladi smo tako poslali usklajena stališča in resničen glas turizma," je dejal Pobegajlo. Pozivom delodajalcev so se pridružili tudi predstavniki Sindikata delavcev gostinstva in turizma.

Tokratni šok za turizem je bistveno drugačen od šokov v zadnjih 20 letih, na primer finančne in gospodarske krize ali izbruha virusa sars. Takrat je turizem razmeroma hitro okreval, zdaj pa bo okrevanje bistveno počasnejše, saj bodo turistična potovanja za velik del ljudi med zadnjimi aktivnostmi, ki se jih bodo spet lotili. Za letos tako v panogi pričakujejo od 50- do 70-odstotni upad realizacije v panogi glede na 2019.

Turistične bone bodo prejeli vsi državljani, tudi mladoletni, in sicer v višini 50 evrov.
Turistične bone bodo prejeli vsi državljani, tudi mladoletni, in sicer v višini 50 evrov. FOTO: Bobo

V sektorju po Pobegajlovih besedah kot izjemno koristen ukrep izpostavljajo subvencioniranje čakanja na delo. Sami bi si želeli njegovo ohranitev do konca leta, pričakovali pa so vsaj podaljšanje za štiri mesece.

A v zadnjih osnutkih tretjega protikoronskega zakona je bila predvidena ohranitev ukrepa le do konca junija. To pa je za sektor, ki se v celoti še ni niti spet zagnal in se sooča z izjemno negotovostjo glede obiska in zasedenosti zmogljivosti, velika težava, je opozoril Pobegajlo.

Zato delodajalce v turizmu skrbi, da bo v odsotnosti podaljšanja subvencioniranja čakanja na delo in drugih sistemskih ukrepov za turizem prišlo do izjemno slabih posledic za panogo. Delo v njej bi lahko izgubilo celo okoli 20.000 zaposlenih.

Glede na vse dosežke turizma v zadnjih letih, ki so se pokazali tudi v uspešnih prvih dveh mesecih tega leta, ko je panoga kljubovala vremensko zelo neugodni zimi, je čas, da turizem prejme konkretno pomoč, je dejal direktor TGZS.

Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik je spomnil, da so bili hotelirji od sredine marca brez prihodkov, imajo pa ves ta čas visoke fiksne stroške. Tudi zato je izpostavil potrebo po učinkovitih rešitvah za zagotavljanje likvidnosti v panogi.

Slovenski turizem je po njegovih besedah ponos slovenskega naroda, a naravne in kulturne lepote "brez turističnih ponudnikov nimajo smisla". Če teh ponudnikov ne bomo ohranili, vidi "pogorišče in propad".

Ob tem je povedal, da je vlada sektorju kot alternativo shemi čakanja na delo ponudila subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Vendar pa ta po Jamnikovih besedah v hotelirstvu in večini turizma ni učinkovita, saj skrajšani delovnik za turizem ni uporaben.

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer je opozoril, da je bila zanje novica, da shema subvencioniranja čakanja na delo ne bo podaljšana do konca leta, velik šok, ni pa jim jasno, zakaj je do spremembe prišlo.

Ker je negotovost zelo velika, bi se lahko nekatere turistične družbe po njegovih besedah že sredi julija začele soočati z grožnjo insolventnosti in propada. Grozi tudi "socialna bomba, ki si je država ne bi smela privoščiti". Opozoril je tudi na nevarnost razprodaje slovenske turistične infrastrukture, saj "jastrebi vedno prežijo nanjo". Tudi tega si Slovenija ne bi smela dovoliti, je dodal.

"Če vlada ne bo sledila pozivom turizma, bo pokazala, da ji za turizem ni mar," je menil Altbauer in ocenil, da si tega ne želi. Zato jo je pozval, naj prisluhne panogi.

Predlog za turistične bone je v zadnji različici takšen, kot ga je v ponedeljek zvečer napovedal premier Janez Janša. V višini 200 evrov jih bodo dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let.
Predlog za turistične bone je v zadnji različici takšen, kot ga je v ponedeljek zvečer napovedal premier Janez Janša. V višini 200 evrov jih bodo dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let. FOTO: Bobo

Vsi trije sogovorniki pa so pozdravili predlog za posebne neprenosljive turistične vavčerje za vse polnoletne državljane Slovenije. To bo lahko kratkoročno ublažilo padec v turizmu, a sam po sebi ukrep nikakor ni sistemski in ne predstavlja rešitve za sektor, so opozorili.

Pojasnili so, da bi bil učinek tega ukrepa res kratkoročen in ne bi dosegel vseh ponudnikov v enaki meri, obenem pa bi se lahko zgodilo tudi, da ga precej prejemnikov ne bi izkoristilo. Omenili so na primer starejše, tiste iz zdravstveno ogroženih skupin in socialno šibkejše. Veljal bi namreč le za nočitev z zajtrkom pri ponudnikih nastanitev, vse dodatne storitve bi bilo treba plačati iz lastnega žepa.

Prav tako slovenski gostje predstavljajo le četrtino vseh nočitev v normalnih letih, zato slovenski turizem ne more preživeti brez tujih gostov, so opozorili. Pogoj za to sta odprtje meja z vsemi sosednjimi državami in znotraj EU ter normalizacija razmer na vseh velikih tržiščih za slovenski turizem. Kar 60 odstotkov vseh tujih gostov v Slovenijo sicer pride iz Italije, Avstrije in Nemčije.

V tej luči Jamnika veselijo prizadevanja Nemčije, da bi čim prej sprostili prehode čez meje v EU za turiste, graja pa taktiko Avstrije, v kateri vidi protekcionizem za lasten turistični sektor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (454)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
20. 05. 2020 21.21
+0
Torej dam ti vavčer za 200 eurov,to za en dan v hotelu v portorožu,sedaj pa moram še pribiti prevoz ter še kakšen sladoled,plačilo plaže ,ležalnika in wc-pa sem v minusu cca 100 eurov-vlada pa seveda ne da nič zastonj torej krizni davek in vse bom vrnil še tisti denar ki so ga sds vojni dobičkarji pobrali 200milijonov ter še 3 miljarde ki jih je sds vlada zapravila,čeravno je prejšna vlada pustila cca miljardo + pa še eu je dala nepovratna sredstva,a sds imajo velike vreče ko kradejo državo.
Christi Miles
20. 05. 2020 18.52
+1
Ukrepi so na mestu, tudi z boni. Eni pač ne bodo bili nikoli zadovoljni, tudi če bi jurčka dobili. Tako je pač
BeGood
20. 05. 2020 15.53
+11
Omejitev bonov samo na nočitve z zajtrkom je povsem neumestna. Lahko bi razširili seznam možnosti in pomislili tudi na tiste veje turizma, ki niso vezane na nočitev, npr. vožnje z ladjicami, vstopnine za turistične znamenitosti, smučarske karte … Marsikomu ni cilj, da prespi v hotelu, depandansi …, Slovenija je tako majhna, da si v nekaj urah na drugem koncu države, s tem denarjem bi lahko povprečna družina lepo preživela en teden na izletih brez nočitev, tako bo pa žal omejena le 2 na-3 dni spanja. Pa po vsej verjetnosti pa bodo cene polpenzionov še navili zaradi velikega povpraševanja. Škoda.
TurbinaOdStargaGolfa
20. 05. 2020 11.58
+5
oktobra pa 77% DDV
ajnajs
20. 05. 2020 10.12
+13
Ukinejo naj se prenos borčevke pokojnine na vnuke, pa bo blagajna polna. moj denar, ki mi ga odtrgajo za penzijo požerejo tele nepravično deljene penzije. vojne že zdavnaj ni več, najmlajši prejemnik pokojnine pa je star pod 30 let, pa kje ste to videli. Pokojnino se deli tako kot za vse ostale, mož žena in otroci, ki se solajo v primeru smrti očeta, ne pa vnukom borca !!!!
jesenvoyo
20. 05. 2020 08.13
+5
Žalostno, kako se delajo norca iz ljudi, pa ta bon je komaj za tri nočitve z zajtrkom v hotelu (skromna varianta), kje je pa še vse ostalo. A ne bi privoščili ljudem tudi kakšno gostiteljsko uslugo v obliki jedil v bližini njihovega doma, od katere bi imeli korist tako turistični ponudniki dobre hrane, kot prejemniki bonov. Tako pa prisilna poraba bonov za eno do največ tri nočitve v hotelu (seveda so tudi dražje variante od 200€ na noč) z zajtrkom niso sprejemljive za upokojence in številne ljudi z manj debelo denarnico, da sem lahko še prištejem tiste, ki so izgubili delo v teh časih. Nič ne bi bilo narobe, če bi z bonom lahko plačali kakšno položnico, ali kupili za zimo kakšno kurjavo. Verjamem da boni ne bodo prenosljivi, se bo že našla kakšna finta, le da bo spet ta kratko potegnil tisti, ki jih bo zato pač moral prodati še za manj, kot če bi to lahko storil legalno. Ne verjamem, da bodo šli po polovični ceni v promet, ampak za še manj, kupcev seveda ne bo manjkalo.
TurbinaOdStargaGolfa
20. 05. 2020 12.01
+9
boni so za reševanje turizma oz delovnih mest v turizmu, ne tvoje kurjave. In rešijo ga lahko tisti, ki bodo poleg bona zapravili še 300 iz svojga žepa, ne taki, ki bi zdaj še bon za gorivo, pa vinjeto da lahko pridejo do izbrane lokacije.
?ampl
19. 05. 2020 21.59
-8
Bravo JaJo,za vavčerje....končno ena pametna....
štrekeljc
20. 05. 2020 08.20
-2
nevedneži, preberite si predvčerajšnji članek na tej spletni strani: "Med predlogi LMŠ vavčer v višini 400 evrov". Kaj ima torej dr. I.J.J. s tem, razen da je vrednost vavčerja prepolovil?
Alan Bokši?
19. 05. 2020 21.58
-7
JANŠA JE ZAKON!!!
Satoshi Nakamoto
19. 05. 2020 21.58
+1
Dobro ajde naj Vam bo. Če drugo ne sem dosegel da so to dobili resnično Vsi ne samo javni paraziti.
Satoshi Nakamoto
19. 05. 2020 21.58
+0
Če bi mi v vsem vsaj toliko sledili bi Vas ves svet občudoval
periot22
19. 05. 2020 21.53
-10
Vavcerji !dopust z maskami niti pod razno!!!!!!!!!!!!!!!!!#
Erin Straus
19. 05. 2020 21.52
-2
bols bi blo , ce bi dali vsakmu 400 eur!!! bl fer!!!
Levji
19. 05. 2020 21.50
-3
Kako kaplar ponižuje Slovenke in Slovence z temi 200 eurskimi vavčerji. Podkupovanje, to je kar Kaplar obvladuje. Samo ne bo uspelo, mogoče pri 11% naivnežev.
Rde?a barva
19. 05. 2020 21.48
-13
Dejte vavčerje tudi prosilcem za azil!
Satoshi Nakamoto
19. 05. 2020 21.50
-5
Erin Straus
19. 05. 2020 21.58
-1
VAVCERE BO TREBA ZVISAT NA 500EUR PO KOMADU!!!
ernestocg
19. 05. 2020 21.47
+16
Sem garal prejšni mesec sem dobro plačo dobil,sedaj še bone.Kaj bi si povprečen delavec še želel.Samo vprašam?
lluckyss
19. 05. 2020 21.50
+4
Morda avstrijsko plačo kjer za enako garanje dobiš dvakrat več ?!....Pa trinajsto plačo in božičnico, ker tam se pač ne krade delavcu !!
Satoshi Nakamoto
19. 05. 2020 21.50
-4
Dracul Va Domni DinNou
19. 05. 2020 21.46
+0
Denar bo definitivno razdeljen nepravicno. Tistemu ki nima za kruh in se ni bil na dopustu sto let 200 eur in tistemu, ki ima vsega polno rit 200 eur. Pa kdo je tu nor?!?! Ce se ze gremo nekaj potem bi morala biti vrednost vavcerja odvisna od blaginje vsakega posameznika! Nekdo dobi vec nekdo manj! Jaz bi definitivno podaril vavcer nekomu ki si ga bolj zasluzi kot jaz.
bibien
19. 05. 2020 21.52
+10
Se strinjam z vami! Ampak gre za pomoč turizmu... Tega niso zastavili kot pomoč posamezniku glede na blaginjo. Bi pa že v začetku lahko dali veliko več denarja... Razdelili med ljudi... Tako pa so naredili samo zmedo. Na koncu so vedno tisti z manj... Prikrajšani.
Diverzanti
19. 05. 2020 21.43
+0
Kaj zdaj ti boni gor ali dol. Vržejo vam kost zdaj jo boste pa glodali en teden. Po... Jem se na ta bon 'ga polijemo z bencinom in ga zažgem. Naivneži.
Celabuča
19. 05. 2020 21.56
+1
picijulka1
19. 05. 2020 21.40
+3
Ali je Marina Portorož v enake rangu kot avtokamp?
lluckyss
19. 05. 2020 21.51
+2
Erin Straus
19. 05. 2020 21.59
+0
ZA 200EUR LAHKA GRES ZOKIJU NA LJUBLJANSKI GRAD ZA 2DNI!
Levji
19. 05. 2020 21.38
+3
Kaplar misli, da smo svečke, ki se dajo podkupit za en sendvič in Pingo sok.
BITINOVINAR
19. 05. 2020 21.38
+12
POPTV, POPTV, POPTV. Kriza ne prihaja, kriza večja od 2009 je tu, če bo podobna tisti iz 1929 bomo vedeli oktobra, novembra. In zaposleni na POPTV kako drugače boste gledali kolesarje, ki cingljajo za pojem demokracije in so v varnih zavetjih javnih služb. Barabe naj odgovarjajo, to je stvar pristojnih služb. Vaše službe niso javne, lastnik je na trgu.
Erin Straus
19. 05. 2020 21.57
-1
mi pa gremo na morje z 199eur vavcerjem ha ha!!!
rožarica
19. 05. 2020 21.38
-3
Tirej, biciklarjem ne dajte N I Č !!!
lluckyss
19. 05. 2020 21.39
+2
Dracul Va Domni DinNou
19. 05. 2020 21.42
+1
Vhukers
19. 05. 2020 21.44
+12
Nekdo nosi zupnikom, drugi v gostilno, tretji loterijo, cetrti vprasanje kam .... vse je odlocitev posameznika in ce nekdo nosi v cerkev moj zep nic ne trpi, zato je vas komentar mimo.
lluckyss
19. 05. 2020 21.53
+2
Vhukers...Ja, O.K. potem pa naj vaša stranka pod vodstvom skrajnega komunista naj ne zahteva, da plačam poneumljanje verskih šol...
štrekeljc
20. 05. 2020 08.38
+3
rožarica, si prebrala moj včerajšnji odgovor? Vavčerje je predlagala LMŠ, biciklarji po tvoje!