Korona

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu preseglo 4,5 milijona

Washington, 17. 05. 2020 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.Z., STA, N.Š., N.P.
Komentarji
139

V ZDA je v zadnjih 24 urah za covidom-19 umrlo še 1237 ljudi. Skupno število smrtnih žrtev v državi se je tako povzpelo na 88.730, so sporočili z Univerze Johns Hopkins. ZDA, kjer se je doslej z novim koronavirusom skupaj potrjeno okužilo že 1.466.682 ljudi, tako ostajajo država z največ umrlimi za novo boleznijo. Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v svetu pa je po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se sklicuje na uradno potrjene podatke, preseglo 4,5 milijona.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v svetu je danes po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se sklicuje na uradno potrjene podatke, preseglo 4,5 milijona. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 100.000 dodatnih okužb. Umrlo je še 5336 ljudi, skupaj doslej že 307.395.

Največ potrjenih primerov okužb je v Severni in Južni Ameriki, skupaj 1.966.932. V zadnjih 24 urah se je število okuženih na ameriški celini povzpelo za 57.449, število umrlih za covidom-19 pa za 3742, tako da je smrtnih žrtev doslej tam 118.799.

V Evropi so doslej potrdili skupaj 1.870.545 okužb, umrlo je 165.951 ljudi. V zadnjih 24 urah so zabeležili 22.100 okužb in 1228 smrti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ameriški predsednik Donald Trump skuša kljub temu, da epidemija v ZDA ne pojenja, vse bolj sproščati gospodarstvo. Njegov predhodnik Barack Obama pa je bil v soboto zelo kritičen do dosedanjega odziva oblasti na zdravstveno krizo.

V video nagovorih študentom in dijakom ob koncu šolskega leta je Obama dejal, da je pandemija "v celoti odgrnila zaveso z ideje, da odgovorni vedo, kaj počnejo". "Številni se niti pretvarjajo ne, da imajo stvari pod nadzorom," je menil.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: AP

Dijake in študente je Obama opozoril, da bodo morali zaradi pandemije hitreje odrasti kot druge generacije, ter jih pozval, naj naredijo, kar menijo, da je prav. "Delati (samo) to, kar nam je všeč, kar nam ustreza in je enostavno - tako razmišljajo majhni otroci," je dejal.

"Žal številni t. i. odrasli, vključno z nekaterimi, ki imajo zveneče nazive in pomembne službe, še vedno razmišljajo tako. Zato pa so stvari tako zavožene," je bil Obama oster v očitnem namigu na Trumpa in njegovo administracijo.

Ena od bolj prizadetih zveznih držav je New York. Tamkajšnji guverner Andrew Cuomo je včeraj pojasnil, da nove okužbe potrjujejo predvsem pri osebah, ki hodijo po nakupih, so športno aktivne ali pa se družijo. S tem je zavrgel prejšnjo teorijo, da so za nove primere odgovorni predvsem delavci v ključnih sektorjih.

"Reprodukcijsko razmerje med delavci v ključnih sektorjih je nižje kot med splošno populacijo in ti novi primeri so potrjeni predvsem pri ljudeh, ki ne delajo ali pa so doma," je dejal.

V Franciji dnevno število smrtnih žrtev covida-19 padlo pod 100

Medtem je dnevno število smrtnih žrtev covida-19 v Franciji včeraj padlo pod 100. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je umrlo 96 ljudi, skupaj pa doslej 27.625. 

Epidemija v državi se tako umirja, za 71 se je zmanjšalo tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Skupaj se v francoskih bolnišnicah za covidom-19 trenutno zdravi 19.432 ljudi, potem ko jih je bilo še pred tednom dni 22.614. Se je pa dnevno število na novo sprejetih v bolnišnice v primerjavi s prejšnjim tednom, ko jih je bilo 265, v soboto povzpelo na 350.

V Franciji je včeraj minil šesti dan od delne sprostitve karantene v državi, ki so jo uvedli 17. marca.

Konec tedna so sicer v državi odkrili novo žarišče novega koronavirusa. Med zaposlenimi v neki klavnici v kraju Fleury-les-Aubrais blizu Orleansa so namreč potrdili 34 primerov okužbe. Klavnico so zaprli in razkužili.

Italija: Zaprtje se mora končati, tveganje moramo vzeti v zakup

Medtem se sproščanje ukrepov nadaljuje tudi v Italiji, kjer premier Giuseppe Conte priznava - tveganje moramo vzeti v zakup, ne moremo si privoščiti čakanja na cepivo. 

Conte je napovedal, da bo med italijanskimi regijami ter v državo in iz nje spet mogoče potovati 3. junija. Telovadnice, bazeni, športni centri bodo vrata odprli 25. maja, gledališča in kinodvorane 15. junija. Potniki iz EU bodo lahko v državo vstopili, ne da bi jih za dva tedna poslali v karanteno. Državni voditelji bolj kot ne priznavajo, da si daljšega zaprtja enostavno ne morejo privoščiti. Država je sicer v začetku tedna odobrila 55 milijard evrov težek paket pomoči za najbolj prizadete panoge in posameznike. 

V državi so v zadnjem dnevu sicer zabeležili 675 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj v zadnjih mesecih. Umrlo je 145 ljudi, skupaj doslej 31.908. v zadnjem dnevu zabeležili 675 novih okužb z novim koronavirusom, kar je po navedbah tiskovne agencije Ansa najmanj v zadnjih mesecih. Umrlo je 145 ljudi, skupaj doslej 31.908. 

Italija se odpira. "Tveganje bo treba vzeti v zakup," pravijo.
Italija se odpira. "Tveganje bo treba vzeti v zakup," pravijo. FOTO: AP

Latinska Amerika: na perujski tržnici okuženi štirje od petih prodajalcev

Medtem so razmere izredno zaostrene v Latinski Ameriki, kjer se okužba hitro širi. Strokovnjaki so ugotovili, da so na veliki perujski tržnici okuženi štirje od petih prodajalcev, kar je zdaj sprožilo paniko med ljudmi, ki se bojijo, da je njihov tradicionalni način trgovanja prispeval k bliskovitemu širjenju bolezni, ki je oblasti nikakor ne morejo ustaviti. 

Težava sicer ni omejena na Peru, ampak je velik izziv za celotno Latinsko Ameriko, saj oblasti na tržnicah nikakor ne morejo vzpostaviti pravil socialnega distanciranja, niti poskrbeti za ustrezne standarde čistoče in razkuževanje. Prav tako so tržnice za številne edini vir preživetja, zato si ljudje v državah, ki nimajo paketov pomoči, ne morejo privoščiti, da se ne bi odpravili v nevarno delovno okolje. Perujska vlada bo sicer v boju proti bolezni pomagala amazonskemu delu države. Tam bodo zgradili bolnišnico s 100 posteljami za bolnike s covidom-19.

Oblasti v Braziliji so medtem potrdile, da so naštele več okuženih kot pred tem Italija in Španija, kar zdaj državo za ZDA, Rusijo in Veliko Britanijo uvršča na četrto mesto držav z največ primeri novega koronavirusa. Potrdili so že 233.142 primerov, samo včeraj 14.919. Skupaj je umrlo že več kot 15.000 ljudi.

Tudi v Čilu beležijo naraščanje števila obolelih, zato so v sedemmilijonski prestolnici Santiago uvedli strogo karanteno. Prebivalci gredo lahko le po hrano in zdravila ter na krajše sprehode. Pred uveljavitvijo karantene so se v petek zvečer na mestnih vpadnicah nabrale dolge kolone vozil, saj so se številni prebivalci Santiaga odločili zapustiti mesto. V Čilu so doslej potrdili 41.428 okužb z virusom sars-cov-2, od tega včeraj 1886.

Manj okužb v Rusiji

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili manj kot 10.000 novih okužb s koronavirusom, kar je že tretjič ta teden. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je še prekmalu za trditev, da se epidemija umirja.

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 9709 novih primerov, skupno pa 281.752. S tem je država na drugem mestu na svetu po številu potrjenih okužb. Zaenkrat je ozdravelo več kot 67.000 ljudi.

V zadnjem dnevu je umrlo 94 ljudi, kar je manj kot v soboto, ko so potrdili rekordnih 119 smrti. Skupno je covidu-19 podleglo 2631 ljudi.

Kritiki sicer dvomijo, da je stopnja smrtnosti tako nizka, in obtožujejo ruske oblasti, da ne poročajo vseh smrti. Oblasti pa pojasnjujejo, da je številka nižja, ker so v statistiko zajete le smrti, ki so neposredno povezane s covidom-19.

V Španiji so prvič po dveh mesecih zabeležili manj kot 100 smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu

To je danes sporočil premier Pedro Sanchez. Na vrhuncu epidemije v začetku aprila so dnevno zabeležili okoli 950 smrti. Španija ostaja ena od najhuje prizadetih držav v pandemiji. Doslej je tam skupaj umrlo že 27.650 ljudi, potrdili pa so več kot 231.000 primerov okužbe.

Direktor Centra za zdravstvene krize Fernando Simon je danes ocenil, da so zelo blizu konca epidemije, a dodal, da tveganje drugega vala okužb ostaja zelo visoko.

V 47-milijonski državi so od 14. marca veljali strogi omejitveni ukrepi, ki so jih oblasti ob ugodnejših epidemioloških razmerah začele rahljati. V štirih fazah naj bi jih rahljali do konca junija.

Premier Sanchez je včeraj napovedal, da bo vlada zaprosila za okoli enomesečno podaljšanje izrednih razmer zaradi epidemije, dokler se ne bo končalo prehodno obdobje odpiranja države.

Izredne razmere bi se morale končati 24. maja, a jih želijo podaljšati do končne odprave omejitvenih ukrepov, tako da bi bilo to zadnje podaljšanje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš
17. 05. 2020 21.35
+4
Nekaj ste pred tedni ful omenjali Svedsko. Zdaj pa nic vec. Kako je kaj z njimi?
abmam
17. 05. 2020 21.58
+3
Tako, kot so si sami hoteli. V Sloveniji 50 mrtvih na 1 milijon, na Švedskem 365 mrtvih na 1 milijon.
tamiflu
17. 05. 2020 21.30
+0
Zaradi lakote vsako leto umre 5,6 milijona otrok,,je kateremu državnemu voditelju to kaj mar,niso rentabilni kajne,suženjska delovna sila od petega-šestega leta dalje,zato ne serite s temi virusi,ki pomorijo manj ljudi,kot navadna gripa
grozjak
17. 05. 2020 21.58
+1
abmam
17. 05. 2020 21.59
+2
Leva feltna
17. 05. 2020 16.13
+4
Levica in lmš bojo izdela cepivo, da se bojo sami cepl
komarec
17. 05. 2020 19.30
+3
SDS jim bo pa prognozirala, kdaj se bo koronca spet pojavu in kdaj se bo umaknu.
Kolani
17. 05. 2020 15.15
+17
Meni je vseeno. Kdor želi naj se cepi. Če pa nas bodo hoteli na silo cepiti pa vedite, da boste naleteli na oborožen odpor.
nikoiništa
17. 05. 2020 18.27
+1
Sanja svija kukuruz. Kaj boš revše? Cepil se boš tak, kot vsi ostali.
grozjak
17. 05. 2020 21.59
+0
AlternativeFacts
17. 05. 2020 15.02
+19
Na južno hemisfero prihaja jesen in zima. Sedaj bo v neoliberalnem laboratoriju, kar Latinska Amerika je, dotalna veselica. Sedaj boste lahko občudovali, kaj neoliberalizem je in zakaj bi se ga moral vsak, ki premore trohico razuma, bati kot hudič križa....
Banion
17. 05. 2020 13.52
-4
Umrlo jih bo več kot padlo med vojno, Trump bo lahko ponosen
Apostol1
17. 05. 2020 14.56
-1
Banion ........Pa kaj govoriš , za vse te smrti ni kriv Trump , kriva je Kitajska in Obama , pa WHO , pa po vsej verjetnosti še kdo iz Spodnje Duplice . Sicer če bi ubogali Trumpa in vbrizgavali cepivo v žile potem bi pa po Trumpovem mnenju bilo veliko boljše , aja a je zid že začel delati, samo prašam.
nazaj v realnost
17. 05. 2020 15.54
+3
Kakšno cepivo neki, trumpo je predlagar razkužilo v žilo, hahaha.
KungFuPanda
17. 05. 2020 17.12
+0
Ana, Obama je kriv. Je zanima, po kaki logiki povezuješ Obamo in Trumpovo nereagiranje, kljub informacijam njegovih obveščevalcev o virusu in tveganjih, ki jih prinaša le-ta. Pa dejstvo, da je ob začetku pandemije rekel, da ni panike, da ima vse pod kontrolo?
Apostol1
18. 05. 2020 10.52
+1
smer9a ...... Pardon imel sem v mislih razkužilo in cepivo➕✔😁
reakcionar
17. 05. 2020 13.26
+8
Jaz ga sploh ne čakam.
User1538643
17. 05. 2020 13.17
-2
"Kaj misliš, da počneš?", je rekel bledemu moškemu z otročjim obrazom in z dolgimi blod lasmi.
User1538643
17. 05. 2020 13.11
+0
"V video nagovorih študentom in dijakom ob koncu šolskega leta je Obama dejal, da je pandemija "v celoti odgrnila zaveso z ideje, da odgovorni vedo, kaj počnejo". "Številni se niti pretvarjajo ne, da imajo stvari pod nadzorom," je menil."
Generacija56
17. 05. 2020 12.37
+2
Ni nikakršnega dvoma, da je vse maslo ZDA. Ostaja samo vprašanje, kako so to izvedli. KER EDINO ZDA IMAJO INTERES! Naj čipirajo, zastrupljajo, žrtvujejo SVOJE LJUDI, Evropo pa naj pustijo pri miru. Obstaja tisoče dokazov, da je tako, a ti dokazi ne najdejo poti do medijev.
Uporabnik1940659
17. 05. 2020 13.11
+1
DominusMaximuz
17. 05. 2020 14.45
+7
Ne ZDA !!! AMPAK mogotcev v ozadju. Virus je nastal v USA, nato je kitajska znanstvenica, ki je delala v USA nesla znanje na kitajsko, kjer se ta virus nastal. Ali je ušel namenoma? Skoraj sigurno! Ker bodo uporabili vse mogoče goljufije da preprečijo zmago Trumpa!!! Žrtvovali bi tudi na milijone ljudi, samo da ostane na oblasti stara garda, ki vlada svetu že stoletja!
DominusMaximuz
17. 05. 2020 14.47
+6
Alex Jones se je izkazal kot agent deep state!!! Pred desetletjem je bil prvi ki je pokazal s prtom na nepravilnosti 9/11, Bohemian groove itd... Žal ni več na naši strani! To je dokazal s tem da je želel razkinkati Q (Qanon) a ni uspel in s tem je pokazal kdo mu vlada!
kakafonijaprava
17. 05. 2020 12.18
+5
cetudi ni znizal svojih oken, ki niso vredna vec kot 25 ojrov!
kakafonijaprava
17. 05. 2020 12.17
+9
sred septembra vam ponudi billy cepivo. za cipiranje. on je ze pripravljen, da se malo zasluzi.
Priap
17. 05. 2020 11.27
+15
Nekateri celo pravijo, da so Američani šli v Vuhan in tam sami odprli Pandorijino skrinjico, da bi lahko Kitajce obtožili, da jim je virus pobegnil iz laboratorija in da se jih lahko sankcionira. To se na nek način že dogaja, kako se bo pa to končalo, pa bomo še videli...
Bajkerrado
17. 05. 2020 12.23
+8
nekateri ja to je verodostojna informacija...nekateri tudi verjamemo v dedka mraza pa to
Oblastiželjni
17. 05. 2020 12.24
+10
To pravijo Kitajci, Trump pa njih obsoja. V vsakem primeru bi moral vsak pred lastnim pragom čistit z ukrepi. Da pa Kitajska noče sodeovati z neodviso preiskavo se bi pa nujno moralo kitsjski oblasti razložiti, če želi Kitajska s posli, migrantsko delovno silo, naložbami, restavracijmi s prehrano in turisti biti na mednarodnem trgu, bo morala sodelovati. Tu morajo voditelji vseh demokraticnih držav z odprtimi mejami za prosti oz tržni trg stopiti skupaj proti Kitajsi. V nasprotnem primeru ji onejiti ugodnosti.
Robin HUD
17. 05. 2020 11.25
+18
Meje se naj odprejo samo za prevoze blaga poslovneže in res samo nujne stvari ,kar se pa tiče dopustovanja pa naj vsaka država in narod dopust koristi v svoji ljubljeni državi, ker ni potrebe , če je narod pameten ,da bi raznašali virus iz ene države v drugo državo samo tako bomo premagali ta hudičev virus
Bajkerrado
17. 05. 2020 12.24
+16
virusa se ne da premagati lahko samo sobivamo skupaj, ker oni so ze bili tukaj pred nami
dej no
17. 05. 2020 12.51
-1
če je narod pameten ve ,da je virus izmišljen oz . ni nevaren.
jesen?ica
17. 05. 2020 15.16
+3
Izmišljene so torej vse krste in skupna grobišča
jesen?ica
17. 05. 2020 15.17
+0
Common_sense
17. 05. 2020 11.21
+9
Na dolgi rok smo vsi mrtvi. (serpentinsek).
Zaphod
17. 05. 2020 13.38
+9
"In the long run we are all dead," John Maynard Keynes (1883-1946),
Sosed Sosedov
17. 05. 2020 11.17
-6
A Obama se enkrat kandidira?
Common_sense
17. 05. 2020 11.19
+4
laycan
17. 05. 2020 11.14
-6
To vsi vemo, razen posrani levičarji ne.
Bajkerrado
17. 05. 2020 11.18
+13
DominusMaximuz
17. 05. 2020 11.09
+31
1. Barack Husein Obama bo sedel ali pa bo na visel za svoje grehe 2. Cepiva ne vzamem pod nobenim pogojem! 3. Imamo efektivna zdravila, ki delujejo ! 4. Afrika začuda nima problemov, imajo svojo naravno medicino, ki jo želi WHO uničiti, a so se nekatere Afriške države odločile raje izgnati WHO! (npr. Madagaskar)
poper00
17. 05. 2020 11.20
+15
5 Zaradi teh zdravil je umrlo več kot bi jih sicer.6 vse kar samo diši po nečem ,da bi slučano lahko povzročilo dvome v velikega vodjo je bogokletno narobe.
DominusMaximuz
17. 05. 2020 11.54
-5
Ni res!!! Ljudje so jemali podobno zveneča zdravila! Ni vsak magnezij isti, ni vsak klor isti! Ljudje so neumni! Zdravila, ki jih predpisujejo zdravniki delujejo in se dopolnjujejo!
relos
17. 05. 2020 11.04
+32
Korona je politična igra za preporazdelitev denarja in ureditev polulacije.
DominusMaximuz
17. 05. 2020 11.10
+19
Sigurno! Samo doseči moramo kritično točko ljudi, ki se "zbudijo" in pogoltnejo "rdeči tablet".
slucajni
17. 05. 2020 11.16
-15
Prehitro sproscajo ukrepe in najkasneje konec poletje bo spet vse zaprto.
Bajkerrado
17. 05. 2020 12.25
+6
Sosed Sosedov
17. 05. 2020 10.43
+15
Prognoza je, da bo 50% populacije nad 65let v naslednjih 5 letih umrlo z corono ali od corone. Zato me nihce ne bo preprical, da ne gre za globalni napad kapitala na “neproduktivne clane druzbe”
Jak Tobim
17. 05. 2020 11.01
+12
ja kdo pa je postavil tako prognozo? če zaščitimo starejšo populacijo se prognoza sesuje, kajneda? kdo je torej to napovedal?