Korona

Otroci s posebnimi potrebami že začeli s poukom

Ljubljana, 05. 01. 2021 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
20

Po skoraj treh mesecih učenja na daljavo so se danes v šole vrnili učenci s posebnimi potrebami. Že v ponedeljek so se zato šole pripravljale na vrnitev otrok, zaposleni in učitelji pa so se preventivno testirali na novi koronavirus. Po besedah ministrice Kustec se je testiralo 86 odstotkov zaposlenih, kar nekaj naj bi jih bilo pozitivnih. Vseeno pa se bo v šole in zavode s posebnimi potrebami lahko vrnila večina učencev in gojencev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Otroci spet k pouku
    03:31
    Iz 24UR: Otroci spet k pouku
  • Iz SVETA: Veselje otrok ob vrnitvi v šolo
    03:51
    Iz SVETA: Veselje otrok ob vrnitvi v šolo

Programi za otroke s posebnimi potrebami se morajo začeti izvajati v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki je kot skrajni rok za to določilo ponedeljek, 4. januarja. A se bo pouk začel danes, saj so se dan pred odprtjem zaposleni v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami testirali s hitrimi testi na covid-19. Ponovnega odprtja šole so se razveselili tako otroci, ki si želijo predvsem druženja, kot tudi učitelji, ki bodo skušali nadoknaditi izgubljeno pri znanju in na socialnem področju.

"Danes je za nas res vesel dan. Veseli smo, da vidimo otroke, njihove nasmehe in veselje ter da slišimo, kako so komaj čakali vrnitve v šolo," je povedala ravnateljica Osnovne šole Antona Janše Radovljica Jelena Horvat. Danes so v šolo prišli skoraj vsi, od 90 učencev so manjkali le trije, predvsem tisti z večjimi zdravstvenimi težavami, ki se ne želijo izpostavljati morebitni okužbi z novim koronavirusom.

V šoli so se na ponovno prihod učencev dobro pripravili, največ težav pa je s prevozi. Pri tem so jim na pomoč priskočili starši, ki so otroke sami pripeljali v šolo, in sicer večinoma zgolj za čas pouka, tako da ni bilo težav z organizacijo jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Prav tako nimajo težav z odsotnostjo zaposlenih, saj zaradi varstva svojih otrok na delo nista mogla priti le dva zaposlena. Testirala se je večina zaposlenih, z izjemo tistih, ki so že preboleli covid-19, tistih, ki delajo v zunanjih enotah in bodo z delom pričeli kasneje, ter tistih, ki imajo zadržke ali pomisleke. "Testiralo se je 75 odstotkov tistih, ki smo danes tukaj," je povedala ravnateljica.

Da bi zaposlene in učence v šoli obvarovali pred virusom, so izvedli različne prilagoditve za preprečevanje širjenja okužb. Izvajajo zgolj obvezni del pouka. Predmetni pouk le delno poteka v specializiranih učilnicah, in sicer tako, da je vedno vmes ena ura, da se prostor pred prihodom naslednje skupine prezrači in razkuži. Tudi pri izbirnih vsebinah pazijo, da se razredi ne mešajo med seboj in otroci ostajajo le znotraj ene skupine.

'Prvi' šolski dan začeli z bolj sproščenimi aktivnostmi

Danes so pouk začeli z bolj sproščenimi aktivnostmi, s srečanjem skupin z razredničarkami, da se znova privadijo pouka v šoli. "Na današnji dan smo se maksimalno pripravili," je zagotovila učiteljica Maja Odar. Kot je izpostavila, je to lep dan, ki so se ga vsi zelo veselili. Otroci, ki so se med seboj zelo pogrešali, so bili veseli, da se lahko znova vidijo in družijo. "Najbolj se veselim prijateljev, pa učitelje imam tudi rada in samo šolo," je povedala ena izmed učenk.

Zadovoljni so tudi starši. Kot so izpostavili, so komaj čakali dan, da se lahko otroci znova vrnejo v šolo, saj sami niso dovolj strokovno podkovani, da bi lahko otrokom na tem področju nudili vse, kar potrebujejo. Zato so starši kljub šolanju na daljavo že opažali različne težave otrok tako pri znanju kot pri vedenju. Delo na daljavo je bilo precej oteženo, še posebej pri otrocih z večjimi razvojnimi težavami. Kot je poudarila Odarjeva, se je tako učiteljem kot staršem zato danes odvalil velik kamen od srca.

Največ težav oziroma nazadovanja zaradi šolanja na daljavo je na vedenjskem področju, je povedala ravnateljica. Kot je pojasnila, gre za otroke, ki niso toliko samostojni, da bi se lahko gibali v domačem okolišu in si tam poiskali prijatelje, zato ima marsikateri od otrok prijatelje, vrstnike in družbo zgolj v okviru šole. "Njihova značilnost je tudi, da potrebujejo mnogo več časa in ponovitev, da usvojijo nek vzorec vedenja ali znanja. Če tega ni, pride do izpada, zato pričakujemo, da se je tako na vedenjskem področju kot na znanju zgodil precejšen izpad ter bomo morali na tem mnogo delati," je sklenila ravnateljica.

Otroci s posebnimi potrebami se vračajo v šole.
Otroci s posebnimi potrebami se vračajo v šole. FOTO: Shutterstock

Že drugega "prvega šolskega dne" v tem šolskem letu so se razveselili tako učitelji kot otroci tudi v Osnovni šoli Ljudevita Pivka na Ptuju in v Centru za usposabljanje Elvira Vatovec v Strunjanu. Kot je povedala ravnateljica ptujske šole Lidija Marin, na ponedeljkovih hitrih testiranjih ni bilo nobenega pozitivnega primera, zato so se na delo lahko vrnili vsi zaposleni, v šolo pa je prišla tudi večina otrok. Po njenih besedah so si vrnitve želeli tako učitelji kot otroci, saj je delo od doma povsem nekaj drugega kot vzgojno-izobraževalni proces v šoli.

Ravnatelj obalnega centra Korado Lešnik pa je dejal, da so na testiranjih okužbo ugotovili pri eni sami sodelavki, k pouku pa se je vrnilo okoli 85 odstotkov otrok. "Ti so zadovoljni in vse njihove aktivnosti že potekajo po urniku," je dejal Lešnik. Na vprašanje, kdo se je vrnitve bolj veselili, je dodal, da je jutranji prihod pokazal obojestransko navezanost učencev in učiteljev.

Ob tem je zagotovil, da pazijo na vse ukrepe, predvsem na razdaljo, tudi v zbornici gledajo na to, da ni prenapolnjena in da se tudi zaposleni večinoma zadržujejo v mehurčkih. Tudi v šolske prostore lahko vstopajo le zaposleni in učenci, pri tem pa vsem preventivno merijo tudi temperaturo. Zaradi zgolj ene okužene sodelavke tudi niso imeli večjih težav pri organizaciji dela.

Več težav z mejnimi primeri na ponedeljkovem hitrem testiranju pa so imeli na OŠ Murska Sobota IV, kjer danes zato začetka pouka še ni bilo. Kot je sporočila ravnateljica Metka Rovšek Kuharič, so morali 24 ur počakati na rezultate PCR testov, a v sredo svoja vrata odpira tudi njihova šola.

Vrnitev v vrtce in šole za ostale otroke morda že 11. januarja

Kdaj se bodo v šole vrnili ostali šolarji, še vedno ni znano. Na četrtkovi novinarski konferenci je sicer ministrica za izobraževanje, znanost in šport kot enega mogočih datumov omenjala 11. januar. Najprej naj bi se otroci vrnili v vrtce, v šolske klopi pa učenci prvega triletja osnovne šole. Vračanje ostalih učencev bo potekalo glede na epidemiološko sliko, pri čemer bo pomembna informacija o poteku in posledicah vračanja učencev s posebnimi potrebami. Več o tem naj bi bilo znano v sredo ali četrtek.

Že v drugi polovici prihodnjega tedna bi lahko prvi triadi sledili tudi četrti in peti razredi. Med prvimi pa naj bi se v šolske klopi vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Ob morebitni vrnitvi prihodnji ponedeljek pa tudi ostale učitelje čaka enak protokol. "Pričakuje se, da se učitelji testirajo tik pred samo vrnitvijo v prostore šol. In seveda tudi vzgojitelji vrtcev," je še dodala Kustečeva.

"Načrt o testiranju zaposlenih pred obnovitvijo vrnitve otrok iz prve triade v šole bi moral biti pripravljen najkasneje do srede, da bi se lahko vodstva šol in zaposleni še pravočasno pripravili na izvedbo, saj bo to bistveno zahtevnejši zalogaj kot testiranja zaposlenih v šolah za otroke s posebnimi potrebami. V SVIZ zagovarjamo stališče, da bi se morala testiranja izvajati na šolah in med delovnim časom, podobno kot to teče v zdravstvu in v domovih za starejše občane," pa so nam sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Build NEK2
05. 01. 2021 18.16
Nikjer ne piše, koliko je teh otrok
Nimasmisla
05. 01. 2021 17.15
Nimasmisla
05. 01. 2021 17.15
Pa v starih ćrvljih in bundi
inside1
05. 01. 2021 14.29
+1
Če bi se držali načrta, ki so ga sami naredili kdaj se bo kaj odpiralo, smo že zelo daleč od tega, da so šole na vrsti. Vsaj tako je tudi Jelko povedal na tiskovki. Ne vem, kaj se torej ministrica gre glede tega, krši kar na vladi sprejemajo....Dejstvo je, da se okužbe večajo, verjetno je bolje počakat, da cepivo naredi svoje in da mine teden ali dva po praznikih, da se vidi, kje zopet smo......
Frasnel12
05. 01. 2021 10.55
+0
Treba tožit državo,da se nebo več delala norca!!!Skupinska tožba bi bila rešitev!!
Sortegilio
05. 01. 2021 10.16
+9
Važno, da že tri mesece nadomeščamo delavce, ki so doma zaradi otrok. Potem pa taki ljudje še dopust zahtevajo, ko ne bodo morali več biti doma zaradi šole.
Primula1
05. 01. 2021 09.00
+0
In posledično so ostali otroci diskriminirani. Ustavno sodišče?
Materhorn
05. 01. 2021 10.01
-6
tisti z normalnimi otroci pa se lahko počutimo kot drugo-razredni državljani!
lojze3
05. 01. 2021 10.10
+13
Mater, daj še enkrat premisli, bodi vesel da imaš normalne otroke tudi to se lahko spremeni
solarcek1234
05. 01. 2021 12.14
+4
Materhorn-ti si peto razreden državljan glede na tvoj post-in ti se imaš za normalnega?
silva-d
05. 01. 2021 12.19
+4
kaj mislite z normalnimi otroci,tudi ti otroci so normalni samo z omejenimi sposobnosti,reči samo hvala da imaš zdravega otroka,če pa se počutiš drugorazredni državljan je to tvoje osebno mišljenje,malo pač treba biti človeški pa ne pisat takih komentarjev
METKA102
05. 01. 2021 12.42
+1
Zbrišete marsikateri komentar, ki ga ne bi bilo treba, a tega boste pa kar pustili? Materhorn, pa kaj je s tabo?
Razumnež
05. 01. 2021 19.58
Samo JAZ in MOJE PRAVICE.... Pač živimo v takšni družbi. Saj je na vseh področjih tako. Malo glejte komentarje.
Melita Medved
05. 01. 2021 08.39
+11
Skrajni čas. Zdaj bi morali v karanteno politiki s posebnimi potrebami.
felix59 drugič
05. 01. 2021 08.30
+0
. . . in kaj bo pomagalo testiranje učiteljev , ko bo smrkavec okužbo prinesel v šolo iz svojega blokovskega okolja , kjer skačejo en čez drugega brez vsakršne zaščite.
MuškaKokoš
05. 01. 2021 08.50
+3
hotchilipoper
05. 01. 2021 08.15
+9
Mi imamo tut posebne potrebe,rabimo orodje,gostilne,svobodo