Korona

Počivalšek za razmislek: Trenutni pristop k zajezitvi epidemije ni učinkovit

Ljubljana, 02. 12. 2020 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, U.V.
Komentarji
460

Številne gospodarske dejavnosti so na podlagi vladnega odloka zaprte že več tednov, nekatere celo več kot mesec dni, epidemiološka slika v Sloveniji pa se ne izboljšuje. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zato znova pozivajo k odprtju dejavnosti, s čimer bi tudi zajezili delo na črno v zasebnih domovih in garažah. Minister Počivalšek je napovedal, da bo pozval k razmisleku glede strategije zajezitve epidemije, saj trenutni pristop ne prinaša želenih učinkov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Žugal Gantarju
    02:52
    Iz 24UR: Žugal Gantarju
  • Iz 24UR: Obupani obrtniki
    02:08
    Iz 24UR: Obupani obrtniki

 

Počivalšek za razmislek o spremembi strategije boja proti pandemiji

Člani sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje so se na torkovi seji strinjali, da delovna mesta niso glavni vir okužb z novim koronavirusom, zato so vlado pozvali k odpiranju gospodarstva pod strogimi pogoji. Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je napovedal, da bo pozval k razmisleku o spremembi strategije za zajezitev epidemije.

Predstavniki gospodarskih organizacij, ki delujejo v svetu za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, pravijo, da so podjetja poskrbela tako za varno delovno okolje in zaščito zaposlenih kot tudi za njihovo varno preživljanje odmorov. Zato so zavrnili analizo, ki je temeljila na telefonskih anketah, v katerih so okužene spraševali, kje mislijo, da so se okužili. Tak pristop dojemajo kot nestrokoven in tudi škodljiv, saj ustvarja povsem zgrešeno sliko dejanskih tveganj.

Gospodarske organizacije so predstavile svoje analize in podatke, predvsem pa so poudarile, da je v njihovih delovnih okoljih zelo malo okuženih, pa še te okužbe večinoma ne izvirajo iz delovnega okolja.

Trgovinska zbornica Slovenije je predstavila podatek, da so bili v podjetjih, ki tudi med epidemijo obratujejo, v obdobju med 4. in 18. novembrom zaposleni v 1,90 odstotka primerov odsotni zaradi aktivne okužbe, v 2,76 odstotka primerov zaradi višje sile in v 4,7 odstotka primerov zaradi karantene.

Anketa Gospodarske zbornice Slovenije na vzorcu več kot 130 podjetij pa je pokazala, da je bilo v celotnem obdobju od prvega marca do 18. novembra neposredno zaradi okužbe z novim koronavirusom z dela odsotnih 3,5 odstotka zaposlenih, medtem ko so bili trije odstotki odsotni zaradi varstva otrok in štirje odstotki zaradi karantene ali drugega razloga.

"Ti podatki gospodarskih organizacij kažejo, da delovna mesta niso glavni vir okužb, temveč je na tem področju zagotovljena visoka varnost pred okužbo. Gospodarstvo zato poziva vlado, naj dovoli poslovanje podjetij - sicer pod zelo strogimi pogoji in nadzorom njihovega spoštovanja," so zapisali na gospodarskem ministrstvu.

Dodaten argument za ponovno delovanje nekaterih dejavnosti je po njihovih navedbah izpostavila OZS, ki ugotavlja, da se je zaradi prepovedi opravljanja nekaterih storitev precej povečalo delo na črno, ki poteka v povsem nenadzorovanih in zato nevarnejših okoljih. "Zbornica zato predlaga drugačen pristop k spopadu z epidemijo, saj številke kažejo, da sedanja strategija ne deluje. Predlagajo takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, kemičnih čistilnic, trgovin, avtopralnic, cvetličarn in vrtnarij," so navedli.

Minister Počivalšek bo podatke in zahteve gospodarskih organizacij predstavil vladi in njeni strokovni skupini, pri tem pa je tudi sam dodal, da je "glede na številke očitno, da trenutni pristop k zajezitvi epidemije še ne deluje najbolj učinkovito in ne prinaša želenih rezultatov". Napovedal je, da bo zato pozval k razmisleku o spremembi strategije.

Gospodarsko ministrstvo je sicer v minulih dneh ministrstvu za zdravje že posredovalo predlog načrta za sproščanje omejitvenih ukrepov, do katerega naj bi se slednje zdaj opredelilo. Ali predlog vključuje tudi odprtje smučišč, ki visi v zraku vse od začetka smučarske sezone, ni znano. Člani sveta so v torek med drugim razpravljali tudi o ukrepih iz sedmega protikoronskega zakona, ki je v pripravi.

Minister Tomaž Gantar se je v izjavi danes na kratko odzval, da se ne strinja s Počivalškom, da podjetja niso težava. "Vsak resor trdi, da v njegovem delu ni težav." Dodal je, da so ukrepi v Sloveniji zelo podobni kot v tujini in zavrnil očitke, da so ukrepe sprejemali prepočasi. 

OZS poziva k odprtju dejavnosti in zajezitvi dela na črno 

Številnim podjetnikom zmanjkuje denarja za nakup osnovnih eksistencialnih potrebščin. Kot pravijo, ne delajo na črno zato, da bogatijo, ampak, da preživijo.

V Obrtno-podjetniški zbornici menijo, da bi bilo mnogo bolje izvajati storitve pod nadzorom in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov, s čimer bi zmanjšali tveganje za prenos okužb s covid-19. "Restavracije, lokali, frizerski, kozmetični saloni in druge storitvene dejavnosti so z odlokom zaprte že več tednov, epidemiološka slika pa se kljub temu ni izboljšala. To pomeni, da zaprtje dobršnega dela gospodarstva ni prineslo pričakovanih rezultatov. V OZS zato predlagamo drugačen pristop, in sicer, da odpremo dejavnosti in s tem zajezimo delo na črno ter zmanjšamo tveganje za prenos okužb," je prepričan predsednik OZS Branko Meh.

Odprtje tehničnih trgovin

V OZS se obenem ne strinjajo z rezultati raziskave NIJZ, da se virus najbolj širi na delovnih mestih. Ti rezultati namreč temeljijo na izjavah zaposlenih, ne izjavah delodajalcev. "Dejstvo je namreč, da se okužbe širijo na zasebnih druženjih in pri opravljanju storitev na črno, ki so zaradi zaprtja v polnem razmahu. V naših podjetjih in obratovalnicah pa upoštevamo stroge zaščitne ukrepe in je tveganje za prenos okužb minimalno," še poudarja Meh.

Zato predlagajo drugačen pristop in takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, kemičnih čistilnic, trgovin, avtopralnic, cvetličarn, vrtnarij in drugih dejavnosti, ki so sedaj zaprte.

Delnega odprtja si želijo tudi gostinci, ki menijo, da bi bilo bolj varno in predvsem bolj zdravo, da bi delavci pojedli topel obrok za mizo v lokalu, kot na primer v kombijih, kjer ni ustrezne razdalje, ali po gradbiščih, kjer je sedaj že mrzlo. "Predlagamo, da gostinci lahko za zaključeno skupino delavcev torej omogočijo vsaj topel obrok v prostorih gostinskega lokala za mizo na toplem, ob tem pa poskrbijo za ustrezno zaščito ter da se delavci različnih podjetij ne mešajo med sabo."  Pri OZS so prav tako prepričani, da gostinski lokali nikoli niso bili vir okužb ter pozvali, naj se gostincem omogoči vsaj delo na terasah lokalov ter za podjetja s pogodbami. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (460)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
11. 12. 2020 15.29
+1
Jà počivalko ma prav, treba nas je jbat
Build NEK2
05. 12. 2020 09.41
+1
Zdrauko počivaušek oink oink oink
simple_mind
03. 12. 2020 10.13
+2
A res sploh še kdo pričakuje, da lahko represivni nesmiselni ukrepi zajezijo epidemijo ... ?
Anti SdS
03. 12. 2020 09.57
+4
Počivalšek isti koruptivec in lažnivec si kot tvoj šef ato si mu pa pristopil in izdal volivce. Za izdajo in lopovstvo pri nabavi zaščitne opreme boš pa plačal na volitvah. Isto kot desus stranka oboji s svojimi poslanci.
maliB
03. 12. 2020 09.26
+5
Dokler ukrepe zapoveduje twitler jih ne bomo upošteval.
proofreader
03. 12. 2020 09.07
-3
Nobeni ukrepi ne pomagajo, če jih nekateri nočejo upoštevati. Levi bodo morali svoje pozvati k spoštovanju ukrepov in sodelovati v boju proti virusu.
anakondabox
03. 12. 2020 08.19
+0
Ukrepi niso bili dovolj premišljeni, pravi g. Počivalšek. Naj kar razmišlja, razmišlja in razmišlja. Dovolj je (še)časa. #čas ni naš gospodar
simple_mind
03. 12. 2020 10.14
+3
Uporabnik1816146
02. 12. 2020 21.56
+5
Pa ka ta nabija, najvec je okuzb na delovnih mestih ne mores se izogniti pri nas je 100 zaposlenih in nas je ze 50 bilo ukuzenih, pa se 20 je takih ki jim ni mar pa hodijo v sluzbo pac imajo blage simptome. Ne nabijaj vam je vazen sam kapital
proofreader
03. 12. 2020 09.07
+0
Če upoštevaš ukrepe se na delovnem mestu ne moreš okužiti.
Pokahontas77
02. 12. 2020 21.46
+3
Admin? Sej ni bilo nic takega kar ne bi bilo res!
User723439
02. 12. 2020 21.45
+7
Ja po telefonu so ljudi spraševali, kje mislijo, da so se okužili... Haha, kaj boš pa rekel, da si ga v "uradno zaprti" gostilni s kolegi pil? Ali, da si se od ljubice? Sej uradno ne smeš nikamor, razen v službo, tako, da ti ta odgovor edino ostane...
Supervillain
02. 12. 2020 21.25
+4
Jaz sem že to napisal pred vsemi drugimi,da ukrepi niso učinkoviti zakaj potem sploh še vedno so haha.??
Omas1313
02. 12. 2020 21.16
+5
Kazen naj plača tisti ki je netopirje!!!Po mojih informacijah nas je okužil batman😅
NLKP
02. 12. 2020 21.01
+11
Nehamo delati? Povejte javna uprava, ljudje, ki živite na naš račun, JA ŽIVITE NA MOJ DENAR, ampak se sprenevedate...
dante_
02. 12. 2020 20.56
-8
Pri nas imamo opozicijo medije razne Potrče Zlatkote itd... ki namerno ustvarjajo zmedo in delajo vse da bi se virus čim bolj širil.
poper00
02. 12. 2020 21.07
+5
KavčStrokovnjak
02. 12. 2020 21.10
+9
A si ti sploh prebral kar je Marko povedal? Razumel očitno nisi niti besede. Noben Potrč, niti Zlatko nista kriva da ukrepi ne delujejo. Tvoj Herr Twitler dela zmedo, deli narod in sprejema ukrepe ki ne delujejo. Njemu je v interesu, da epidemija traja saj edino tako lahko v PKP skriva gnila jajca in prilagaja zakonodajo totalitarističnemu sistemu.
NLKP
02. 12. 2020 20.55
+4
v razmislek, glasno razmišljanje: vsi in res vsi bi dali 1 mesec mir, situacija se umiri, imam prav ali ne?....
KavčStrokovnjak
02. 12. 2020 21.11
+3
Če bi le bilo tako enostavno. Virus ne bo kar izginil. Med nami bo krožil še dolgo. Ostane nam edino prekuženost. Torej švedski model.
celjan2
02. 12. 2020 21.53
+2
Če bi malo pozorneje prebrali, kaj pravijo strokovnjaki o virusih tipa SAR, COVID prekuženost sploh ni garant za zmago nad virusi tega tipa, kajti po določenem času raven protiteles v organizmu pade pod raven, ki še nudi zadostno obrambo proti napadalcem!
proofreader
03. 12. 2020 09.09
+0
Saj po treh mesecih se spet prekužijo. Vmes jih veliko umre, ampak to njih ne gane.
slokorupcija
02. 12. 2020 20.55
+4
Potrebno je zvišat kazni za ne nošenje mask... 50.000 EU kazni če nimaš maske... 1000.000 EU kazni če nisi član sds
Škrat na kvadrat
02. 12. 2020 20.47
+5
Dejstvo. V Sloveniji vedno iščemo krivca, da ga kaznujemo, pa čeprav vsi delajo enako. Zato ni sistemskih rešitev. Po liniji najmanjšega napora, 1 je kriv, do naslednjega krivca.
nostatic
02. 12. 2020 20.44
+4
se pravi, če bom hotu med občinami hodit bom samo smučarsko karto za pravi hrib kupil :)
Periot222
02. 12. 2020 20.41
+7
POCIVALSEK ODSTOPI KER ZA GOSPODARSTVO NISI NAREDIL NIC PA CEVLJE SE NAPREJ CISTI JANSI VSAJ TO OBVLADAS!!!!!!
Matej101
02. 12. 2020 20.38
+11
Haha a je Počivalšek končno nehal počivat??? :) No pri njem je počivalo kaj drugega,... Ja halooo a ste že dojel, da ne delujejo ukrepi,... da naša nesposobna vlada dela nekaj hudo narobe,... Kako drugim uspeva? :) JJ a se nisi hvalil, da ste bili pri prvem valu super uspešni,... :). Mogoče zato, ker je prejšnja vlada pravočasno reagirala s pravimi ukrepi???