Korona

Tedensko zmoremo 200.000 cepljenj: 'Smo pripravljeni, čakamo vas'

Ljubljana, 10. 09. 2021 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
2251

Predsednik Borut Pahor se je sestal z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in strokovno skupino za covid-19 pod vodstvom infektologinje Mateje Logar. Predsednik je ob tej priložnosti prebivalce, še posebej tiste, ki so starejši od 50 let, znova pozval k cepljenju. "Znanost pravi, da je cepivo varno in učinkovito. Smemo in moramo zaupati znanosti," je dejal. Minister Poklukar je medtem dejal, naj bo protokol PCT v prihodnje vse bolj CPT in nato CP.

Borut Pahor in člani strokovne skupine
Borut Pahor in člani strokovne skupine FOTO: Tamino Petelinšek - STA

Borut Pahor in člani strokovne skupine so govorili o aktualnih razmerah v državi, povezanih s covidom-19. Pahor se je na izjavi za medije uvodoma zahvalil vsem, ki so se že cepili proti covidu-19. Obrnil se je tudi na tiste, ki se cepljenju izogibajo. Pozval jih je, naj o tem premislijo in se vendarle cepijo. Pahor se je zahvalil tudi medijem, ki se bodo, kot je dejal, morda izkazali za odločilni faktor, da bomo na koncu dosegli precepljenost in zaključili stisko, v kateri smo se znašli. 

Pomembno je, da dosežemo dobro precepljenost, še posebej pri starostni skupini nad 50 let, je poudaril predsednik. Prav tako je dejal, da bodo šole lahko ostale odprte, a bodo, če se bo virus še naprej hitro širil, razredi ostali prazni. "Če želimo, da zagotovimo zdravje otrok in odprtje šol, se moramo cepiti vsi, ki to lahko storimo." 

Pahor je ob tem pozval k strpnosti, saj bomo le skupaj premagali to stisko. "Razumem, da imajo ljudje različna stališča. Znanost pravi, da je cepivo varno in učinkovito. Smemo in moramo zaupati znanosti. Potrebna je potrpežljivost, a čas teče," je opozoril. “Tistih, ki so trdno odločeni, da se ne bodo cepili, z argumenti ne bomo dosegli. Nagovarjati moramo predvsem skupino neodločenih,” je še dodal. 

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih vlade zdravi 278 ljudi, 61 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Najmlajši covidni bolnik, ki se zdravi v bolnišnici, je star 24 let, najmlajši na intenzivni terapiji pa 27 let.

Poklukar: Pogoj PCT naj bo vse bolj CPT, nato pa CP

Minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril, da virus ne loči med mladimi in starimi. V bolnišnicah so hospitalizirani od 20. leta starosti. Povprečna starost bolnikov na intezivni negi je 59 let, zato je ključno, da starejši od 50 let nemudoma pristopijo k cepljenju, je dodal. 

Pozitvna novica je, da v zadnjih dneh zanimanje za cepljenje narašča, kar Poklukarja veseli. A zdravstveni delavci bi lahko na teden opravili tudi do 200.000 cepljenj. "Smo pripravljeni in vas čakamo." 

Epidemija po ocenah ministra ni problem zdravstva, ampak družbe. Zato si v tem trenutku ne smemo dopustiti, tako Poklukar, da nas epidemija ločuje, saj nas mora povezovati. "Solidarnost v družbi je ena najpomembnejših vrednot za doseganje ciljne precepljenosti." Biti solidaren pomeni, da se cepiš za tiste, ki se ne morejo, je navedel. To so mlajši od 12 let in tisti, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti. "Današnji dan je poseben, ker je k cepljenju vse državljane pozval predsednik republike. To je izkaz največje avtoritete v Sloveniji, ki poziva vse, da se pridružijo 'koaliciji za cepljenje'."

Pogoj PCT nam je v pomoč pri omejevanju širjenja novega koronavirusa, a naj bo v prihodnje vse bolj CPT in potem CP, je še dodal. 

Infektologinja in članica strokovne skupine Bojana Beović je poudarila, da je namen cepljenja ohranjati delujočo družbo. Velik del delujoče družbe pa po njenih besedah predstavljajo tudi šole. "Treba je prevzeti odgovornost in s cepljenjem zagotoviti, da bodo šole odprte," je pozvala. Otrokom pa je priporočila samotestiranje.

Kot je pojasnila Beovićeva, je pogovor tekel tudi o različnih skupinah, ki se ne želijo cepiti. Po njenih besedah je precepljenost slabša med manj izobraženimi in deprivilegiranimi. "Ljudem bi se morali približati in razlagati, zakaj je cepljenje primerno," je povedala Beovićeva.

Dejstvo, da je v Sloveniji cepljena približno polovica prebivalstva, se Beovićevi glede na siceršnjo nizko sprejemljivost cepljenja zdi uspeh. "Tisti, ki spremljamo cepljenje že daljši čas, smo pričakovali, da bo cepljenje proti covidu-19 slabše sprejeto," je pojasnila.

Vlada medtem še vedno ni sprejela t. i. semaforja oziroma ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na mizi imajo nov predlog strokovne skupine, ki ima štiri faze, v zadnji pa bi imeli cepljeni in preboleli več pravic. Spremembe je mogoče pričakovati v naslednjih dneh, po naših informacijah naj bi bil nov semafor sprejeti najkasneje do ponedeljka. 

1. faza: do 50 bolnikov v intenzivnih enotah

2. faza: do 100 bolnikov v intenzivnih enotah

3. faza: do 150 bolnikov v intenzivnih enotah

4. faza: nad 150 bolnikov v intenzivnih enotah

V ospredju vladnega semaforja je sicer še vedno ideja o pogostejšem testiranju. Medtem ko se že od začetka tedna samotestirajo zaposleni v storitveni dejavnosti, so v svetovalni skupini dejali, da zaradi napačnih interpretacij rezultatov testiranj, na kar opozarja Sledilnik za covid-19, ne odobravajo več samotestiranja zaposlenih na domu brez ustreznega nadzora. Mateja Logar je dodala, da sta potrebna tako nadzorovana izvedba testa kot tudi vnos rezultata v bazo. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Resnica_Boli19
16. 09. 2021 20.50
+1
''tedENsko ZmoreMo 200k cEPLjeNJ. PriDIte čAKamo VAs.'' A danes sem prebral da je zmanjkalo cepiva Janssen, ki je po številu 1. odmerkov prehitelo moderno, a pred slabim tednom ni bilo niti 30 tisoč ljudi z njim cepljeno. Zakaj? Ker je dovolj le en odmerek, ljudje pa hočejo PCT takoj, zdaj ko se je vse zaostrilo. Kaj je Kljukec? Saj ste to hoteli. Naval na cepljenje, na katerega ste rekli da ste pripravljeni. Že dobre 3 mesece poslušam, da je odmerkov dovolj. Toliko da lahko zbereš, s katerim od 4 cepiv se lahko cepiš. A zaj mamo pa spet pomanjkanje. Koga vi je*bete, p..vam m.... Če bi bil kovid malo bolj selektiven in napadal lažnivce, bi vas vse prve potamanu!
123soba
15. 09. 2021 11.09
+1
Iz selfijeve izjave je razumeti, da naj se vsi učitelji nad 50 let cepijo, da bodo šole odprte in otroci hodili v šole. Mlajšim učiteljem se torej ni treba cepiti.... Tako kot vedno, kup nakladanja, ne pove pa nič pametnega....
ervirus
14. 09. 2021 14.22
Janša dobil priznanje
Bleki1
13. 09. 2021 13.47
+1
Mi pa nismo pripravljeni. In ne bomo.
EUROPA
11. 09. 2021 21.29
+5
Pa to so pravi fašisti. Ne morš verjet, da so tile psihopati sinovi slovenskih mater.
Lara1234567
11. 09. 2021 20.15
+5
Se boste še načakal
Face
11. 09. 2021 18.40
+1
Čakajte vi nas bomo tudi vas čakali
mario7
11. 09. 2021 17.13
+6
Vse te čaka mednarodno sodišče za širjenje laži in hudodelstvo.
MariaAna
11. 09. 2021 15.43
+9
Hahaha....šaljivec!!!! TI...ki si le s placebo cepljen.....koga farbaš ??
Ultra bass
11. 09. 2021 13.58
+2
Borat Zlata ribica je izdajalski potrčko satanista Klausa Schwabain in ostale globalistične oligrahije pod komando katerih mu je zapovedano, da brez slabe vesti propagira štihanje z eksperimentalnimi življenjsko nevarnimi Mrna GMO grafen oksidnimi zvarki. Kaj piše v dokumentih in kaj narekuje zdrava kmečka pamet? Cepivo Pfizer je v tretji fazi kliničnega preizkušanja, zato je cepljenje s tem cepivom, po definiciji, medicinski poskus in je predmet Nürnberškega kodeksa, ki je sklop raziskovalnih etičnih načel o poskusih na ljudeh. V opisu pogojnega dovoljenja za trženje, ki ga je podjetju Pfizer izdala Evropska zdravstvena agencija, ta navaja, da, med drugim, še niso znani učinkovitost zaščite oseb z oslabljenim imunskim sistemom in nosečnic, učinkovitost pri preprečevanju resnega poteka bolezni, trajanje zaščite, dolgotrajna varnost ter koristi za splošno populacijo. S podpisom naročilnice za cepivo je Vlada Republike Slovenije podjetje Pfizer zaščitila pred odgovornostjo in mu priznala, da trenutno niso znani dolgotrajni učinki, učinkovitost in vsi stranski učinki cepiva. Pred izvedbo zdravstvenega posega v okviru medicinskega poskusa je zanj nujno prodobiti prostovoljno privolitev osebe na podlagi nedvoumne seznanjenosti in jasnega razumevanja dejstev, pomena in posledic dejanja. Ob podpisu izjave o privolitvi v cepljenje s cepivom Pfizer državljani Slovenije niso seznanjeni z dejstvi, da gre za poseg v okviru medicinskega poskusa in da niso znani dolgotrajni učinki, učinkovitost in vsi stranski učinki cepiva. Še več, v izjavi o privolitvi in v referencirani dokumentaciji NIJZ koronavirus ali kovid nista omenjena. Zagotavljanje privolitve po poučitvi je dolžnost in odgovornost vsakega posameznika, ki načrtuje, izvaja, podpira ali dopušča medicinski poskus. To je osebna dolžnost in odgovornost, ki jo ni mogoče nekaznovano prenesti na drugega. Življenja in zdravje državljanov Republike Slovenije so ogrozili in še ogrožajo vsi, ki so seznanjeni s podrobnostmi pogojnega dovoljenja za cepivo Pfizer in s podrobnostmi pogodbe, ki jo je Vlada Republike Slovenije sklenila s podjetjem Pfizer ter sodelujejo v kampanji ali dopuščajo izvajanje kampanje za precepljenost. Življenja in zdravje državljanov Republike Slovenije so ogrozili in še ogrožajo tudi vsi, ki niso seznanjeni s podrobnostmi pogojnega dovoljenja za cepivo Pfizer in s podrobnostmi pogodbe, ki jo je Vlada Republike Slovenije sklenila s podjetjem Pfizer pa vseeno sodelujejo v kampanji ali dopuščajo izvajanje kampanje za precepljenost, kajti vsi ključni podatki so ali prosto na voljo ali pa jih je mogoče pridobiti po zakonu o informacijah javnega značaja. Življenja in zdravje državljanov Republike Slovenije so torej ogrozili in še ogrožajo vsi sodelujoči v izvršni, zakonodajni in sodni veji oblasti, vsi zdravstveni delavci, vsi zaposleni v sredstvih javnega obveščanja in vsi pridruženi sodelavci v kampanji za precepljenost. Glede na že storjeno škodo in glede na resnost grožnje, ki je šele pred nami, je nujno čimprej - ustaviti vse aktivnosti v okviru kampanje za precepljenost - preprečiti nadaljnje škodljivo delovanje vseh zgoraj naštetih (z aretacijo ali odreditvijo karantene) - pregledati vse postopke in odločitve v času vsiljene zdravstvene krize - pravično kaznovati vse zgoraj naštete (ne)odgovorne škodljivce 2 Evropska zdravstvena agencij
Kostorog
11. 09. 2021 12.25
+13
Nas necepljenih pa je približno 800 000 pridite, smo pripravljeni, čakamo vas # da vas precepimo #
bik ferdo
11. 09. 2021 11.30
+3
Borči -Kasno stiže Marko na Kosovo polje ... Ti itak vedno in povsod zamujaš ....
valovanje
11. 09. 2021 10.51
+6
Samo 150 za četrto fazo? To je 0.006% prebivalstva. Vedo za virus in novo kužnost in imamo kapaciteto še vedno samo 250?!? Ma sej niso resni, to je treba pregurat, kot pravijo vsi moramo preboleti. Cepivo je itak kao 66% (manj) učinkovito. Sami nesposobneži. Strašit in ukrepe sprejemat to pa jim laufa kot namazano. Nabijači nesposobni.
Sig3
11. 09. 2021 09.29
+13
Nisem imel vrocine ze cca 5 let najmanj, odkar traja pandemija niti prehlajen niti malo, pa delam z ljudmi. Ne hvala ne mislim se cepiti zaenkrat se pocutim odlicno.
slo_veter
11. 09. 2021 09.08
+6
čez mesec poteče rok 150.000 dozama kaj Zelenortski otoki ne potrebujejo naše pomoči?? , pa se sedaj osredotočate na domače "krofke"da se nabrizgajo z najkvalitetnejšim polnilom, drugač se ste malce bolni.
Titanium
10. 09. 2021 21.31
-7
2230 komentarjev. Pa kašni papundeki ste, haha. Zaradi iglice. Ne moreš verjet kakšne sise ste.
Sig3
11. 09. 2021 09.35
+12
Sig3
11. 09. 2021 09.36
+8
Pac svobodna odlocitev in to. Nekaj normalnega, vsak ve zase.
zemljan10
10. 09. 2021 21.02
+7
Ceppi se miška mala.
bik ferdo
11. 09. 2021 11.32
+2
Aurelius
10. 09. 2021 20.59
+15
Ali obstaja kje kak semafor, ki bi kazal, koliko sredstev namenja svetovna farmacevtska industrija politikom in zdravnikom za širjenje COVID laži?
Titanium
10. 09. 2021 21.34
-2
Očitno je budget za zarotniške teorije dosti višji, ruski denar še posebej.
Mother Russia
10. 09. 2021 20.52
+3
Ma, zakaj bi se cepili, če lahko kar cepavate, pa to...
Potouceni kramoh
10. 09. 2021 20.51
+16
Jst strogo upoštevam PCT kriterije: pelinkovec, cviček, travarica, nato zamenjam vrstni red.Zdrav ko dren.😂