Korona

Janša: Pogodba z AstraZeneco naj bi bila slaba, nekdo bo moral odgovarjati

Brdo pri Kranju, 17. 03. 2021 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Natalija Švab, U.Z
Komentarji
2134

Na povabilo predsednika Pahorja so se na Brdu pri Kranju sešli vodje strank in poslanskih skupin, z izjemo LMŠ in Levice, ter minister za zdravje Janez Poklukar s strokovno skupino. Razpravljali so o strategiji boja z epidemijo in spremembah v zdravstvu, SD in SAB pa sta zahtevali tudi odgovore v zvezi z naročili in dobavo cepiv.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Mateja Logar o vlogi stroke in novih ukrepih
    03:36
    Iz 24UR ZVEČER: Mateja Logar o vlogi stroke in novih ukrepih
  • Iz 24UR: Sodelovanje stroke in politike
    02:45
    Iz 24UR: Sodelovanje stroke in politike
  • Iz 24UR: Vsega cepiva nismo naročili
    04:14
    Iz 24UR: Vsega cepiva nismo naročili
  • Zdravko Počivalšek o stanju epidemije
    03:42
    Zdravko Počivalšek o stanju epidemije
  • Tanja Fajon o represiji
    04:11
    Tanja Fajon o represiji
  • Janša o zapletih z AstraZeneco
    10:26
    Janša o zapletih z AstraZeneco
  • Janša o srečanju
    01:49
    Janša o srečanju
Za današnje srečanje so se predsednik republike ter predsednici in predsedniki parlamentarnih strank dogovorili na prvem sestanku na Brdu pri Kranju 24. februarja. Srečanja se nista udeležili le vodstvi opozicijskih LMŠ in Levice. Tudi danes nista prišli. Ob siceršnjih očitkih vladni koaliciji v teh strankah menijo, da je prostor za takšno razpravo v parlamentu, kjer bi bila tudi na očeh javnosti. 

"Sestanek je bil koristen," je ocenil premier Janez Janša. Ocenil je, da so zdaj vsi udeleženi dobili občutek, s kakšnimi dilemami se srečuje vlada. Kot je dejal, bo odslej izmenjava informacij pogostejša, ponovno se bodo srečali čez mesec dni oziroma pred zaostritvijo ukrepov, če bo to potrebno. 

"Obžalujem, da jih ni, ker bi sicer slišali te informacije in bi govorili manj neumnosti," pa je dejal glede odsotnosti LMŠ in Levice. Ocenjuje, da se bo zato zdaj znova javno razčiščevalo o določenih vprašanjih, ki bi lahko odgovore dobila danes.

Janez Janša za težave krivi AstraZeneco.
Janez Janša za težave krivi AstraZeneco. FOTO: Miro Majcen

Glede (ne)naročanja cepiva Pfizer/BioNTech pa je dejal, da "obžaluje, da se odsotni niso mogli seznaniti z dejstvi," saj so danes govorili tudi o tem. "Lani je veljalo, da bo prvo cepivo cepivo AstraZenece in na podlagi tega so se države članice odločale predvsem za to cepivo. Potem pa so bili zapleti in prvo odobreno je bilo Pfizerjevo cepivo," je pojasnil.

Pri nas je to dogajanje sovpadalo tudi z odstopom ministra za zdravje in Janša pravi, da je takrat ukazal, da takoj naročijo dodatno cepivo. "Do takrat pa je bila ne le pri nas favorizirana AstraZeneca in danes teh dilem sploh ne bi bilo, če bi podjetje dobavljalo cepivo v skladu s pogodbo," je poudaril. In to nedobavljanje je danes tisto, kar, tako pravi premier, vpliva na precepljenost. "Nobena članica ni naročila premalo cepiva. Naročili smo sedem milijonov doz cepiva za dva milijona prebivalcev. Problem je nastal v tem, da eno od teh podjetij ne dobavlja količin, ki bi jih moralo."

"Tiste države, ki so naročile več cepiva Astra Zeneca, so danes po precepljenosti daleč zadaj oziroma pod povprečjem EU," je dejal premier. "Mi smo v  decembru naročili za najvišjo možno količino dodatnega cepiva Astra Zeneca. Ta iniciativa, da Evropska unija naroči 100 milijonov dodatnih doz cepiv je prišla s strani nemškega ministra za zdravje in konkurirali smo za toliko, kolikor lahko dobimo in dobili smo milijon dodatnih doz," je dejal predsednik vlade in ob tem dodal, da je Slovenija v prvem kvartalu po precepljenosti nad povprečjem.

"Konkurirali smo tudi za dodatne količine takoj, ko je bilo mogoče, odobrenih smo dobili nekaj manj kot pol milijona doz Pfizerja, vendar pa ta pogodba vsaj do včeraj zvečer še ni bila podpisana," je dejal predsednik vlade in dodal, da je Pfizer doslej tudi edino podjetje, ki se je držalo rokov in dobav.

Obregnil se je ob odsotnost sankcij za AstraZeneco: "Kako je mogoče, da podjetje dobavlja pol manj in ni sankcij?" Računa, da bo ta zaplet razrešen. "Se pa ne bo razrešilo v nekaj dneh, zato smo predlagali korektivni mehanizem," je pojasnil. S tem bodo skušali od drugih podjetij dobiti dodatna cepiva. "Včeraj ponoči sem dobil sporočilo predsednice Evropske komisije, da je prva dobava že realizirana. Na jutranjem sestanku pa smo zahtevali dodatne količine in dopolnitev pogodbe z AstraZeneco."

Janša sicer pravi, da je po nekaterih informacijah za zaplete z AstraZeneco kriva slaba pogodba – za kar "bo moral nekdo odgovarjati". Tudi zato, ker je v razvoj tega cepiva šel evropski denar. "Imamo informacije, da je pogodba slaba in jo podjetje izkorišča iz komercialnega razloga. Cena tega cepiva v Evropi je nizka, na trgu izven EU pa veliko višja. Kolegi iz Češke so me obvestili, da so dobili komercialno ponudbo po več kot šestkratni ceni."  "Sam osebno, pa tudi moji kolegi po Evropi terjamo, da se te pogodbe s podjetji, ki zagotavljajo cepiva javno objavijo, zato da bo konec špekulacij, kaj v pogodbah dejansko piše in da se ugotovi, zakaj Astra Zeneca ne dobavlja toliko cepiv kot bi jih morala in zakaj ne trpi nobenih sankcij za to."

Predsednik vlade je spomnil tudi na včerajšnji sestanek na Dunaju s petimi evropskimi kolegi, kjer je poudaril, da si ne predstavlja situacije, če bi polovica evropskih držav dosegla 60-odstotno precepljenost, druga polovica pa 30-odstotno do poletja in bi to pomenilo, da je polovica Evrope odpravila epidemijo, drugi del pa ne.

"Lahko pride do resne politične krize v Evropi. V drugi polovici leta prevzemamo vodenje Sveta EU. S tem se takrat ne želimo ukvarjati, v optimističnem vzdušju želimo graditi okrevanje po epidemiji, zato na ta problem opozarjamo sedaj," pravi Janša. "Predlagali smo sklep, da do začetka poletja Evropska unija zagotovi dovolj cepiva za 70-odstotno precepljenost vseh odraslih Evropejcev."

Zdravstveni minister Janez Poklukar ni naklonjen dodatnim sproščanjem.
Zdravstveni minister Janez Poklukar ni naklonjen dodatnim sproščanjem. FOTO: Miro Majcen

 

"V primeru novega vala ne začenjamo iz nič"

Zdravstveni minister Janez Poklukar je po srečanju dejal, da je bil pogovor konstruktiven. "Pogovarjali smo se o tretjem valu, kajti 17 evropskih držav ima ta teden slabše rezultate kot v preteklem tednu. Zavedamo se, da so meje obvladovanja krize vezane na kapacitete zdravstva. V bolnišnicah imamo okoli 450 covidnih bolnikov in v primeru novega vala ne startamo iz nič, ampak 450, zato sproščanja niso mogoča. Mora pa vse skupaj temeljiti na strategiji, zato moramo slediti strategiji cepljenja," je dejal. Po njegovem je pomembno, da ljudje vedo, kaj jih čaka, saj to odvrača dvome. 

"Stroka je pozvala politiko, da proti epidemiji nastopi poenoteno in v primeru slabših razmer zavzame skupno stališče, ki ga bodo prebivalci razumeli v širšem krogu in drugače. Dogovorili smo se, da bi se srečevali enkrat mesečno, v primeru poslabšanja pa tudi pogosteje," je še povedal zdravstveni minister, ki meni, da so danes pokazali, da "se lahko kljub razburkanosti političnega morja" pogovarjajo. 

Danes torej sicer odmeva, da naj Slovenija ne bi naročila dovolj cepiva BioNTech/Pfizer. "Dejstvo je, da je Slovenija skladno z informacijami, ki so bile, kandidirala za najobetavnejša cepiva. A se je nato zgodilo obratno, AstraZeneca ni prišla z obljubljenimi količinami. So pa takoj, ko so to opazili, na ministrstvu za zdravje intervenirali. Cepiva za Slovenijo je naročenega dovolj, je pa res, da dobave zaostajajo, predvsem pri AstraZeneci. Po intervenciji pa imamo pogodbo za dodatnih 912.000 odmerkov Pfizerja, čakamo še odobritev dodatnih 400.000 in 300.000 odmerkov cepiva Moderna," je pojasnil Poklukar, ki pravi, da sta trenutno ključni zadevi dobava in razdeljevanje cepiva. 

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar poudarja, da se epidemija ne ozira na politiko.
Vodja svetovalne skupine Mateja Logar poudarja, da se epidemija ne ozira na politiko. FOTO: Miro Majcen

Srečanje je pozdravila tudi vodja svetovalne skupine Mateja Logar, ki je poudarila, da je epidemiji povsem vseeno za politiko. "Vemo, da še nismo na varni strani, sodelovanje stroke in politike je zato zelo pomembno, ker ne gre samo za vprašanje zdravstva. Ker smo v skupini večinoma strokovnjaki zdravstva, pa potrebujemo informacije tudi o drugih strukturah države," je poudarila. "Vesela sem, da smo lahko pojasnili ideje svetovalne skupine, kje vidimo težave, na kaj moramo biti pozorni. Seveda se znotraj skupine vedno ne ujemamo povsem, imamo pa po sestankih neko enotno mnenje skupine, naš cilj pa je, da sistem ne deluje le za covidne, ampak tudi druge bolnike."

Glede ukrepov, ki bi jih danes strokovna skupina predlagala vladi, je Logarjeva dejala, da epidemiološka slika večjih sprememb ne dopušča, da pa bodo preverili stanje po regijah. 

Počivalšek bi glede na vse ukrepe pričakoval boljšo zdravstveno situacijo

Prvak SMC Zdravko Počivalšek pravi, da je na sestanku pozval, da "kljub težavam naredimo korak naprej in sodelujemo, da bi se s to krizo bolje spopadli". "To ne pomeni, da zakopljemo vse bojne sekire, ampak vsaj na tem segmentu združimo vse sile," je dejal. Med prioritetami je izpostavil skrb za preživetje gospodarstva, pri čemer nam gre na področju industrije relativno dobro: "So pa težave na področju storitvenih dejavnosti, kjer smo določene dejavnosti povsem zaprli." Prav zaradi tega bi pričakoval, kot je poudaril, boljšo zdravstveno situacijo.

Ocenil je tudi, da gre za psihološko krizo, in dejal, da upa, da se bo sproščalo, kar je mogoče, kršitelje pa kaznovalo. "Sodržavljane moramo prepričati, da je to problem, ki se ga moramo lotiti skupaj. Pred nami so kritični trenutki, upam, da bomo uspeli omejiti širjenje tretjega vala in krmariti med potrebami zdravstva in gospodarstva ter situacijo do poletja pripeljati do točke, ko se začne obnova gospodarstva. Če bomo našli minimalno možnost sodelovanja med opozicijo in koalicijo, bomo uspešnejši," je še poudaril. Je pa izrazil obžalovanje, da LMŠ in Levica na sestanek nista prišli. 

Glede odpiranja teras gostinskih lokalov pa pravi, da so "bolj ali manj rumene tri regije" in da bi bilo treba z odpiranji nadaljevati, da pa bodo še izmenjali stališča s svetovalno skupino. Bi pa po njegovem morali tudi razmišljati o omejenem odpiranju namestitvenih kapacitet. "Ko smo odprli terase v dveh regijah, smo dokazali, da se da narediti korak naprej brez poslabšanja situacije," je dejal minister, ki pravi, da bodo o tem govorili tudi na seji vlade. 

Prvak SMC Zdravko Počivalšek se zavzema za oživljanje dejavnosti.
Prvak SMC Zdravko Počivalšek se zavzema za oživljanje dejavnosti. FOTO: Miro Majcen

Tonin: Sestal se je konstruktivni del politike

Prvak NSi Matej Tonin meni, da se je danes srečal konstruktivni del politike: "Današnja diskusija je bila koristna, opozicija je videla, kako razmišlja zdravstvena stroka, da vlada deluje v soglasju s stroko in da ni diskrepance, čeprav se morda ustvarja takšen vtis."

"Koalicija bo upoštevala predloge stroke," pa je dejal o tem, ali bo vlada odslej pri sprejemanju ukrepov upoštevala tudi opozicijo. 

Glede zapletov s cepivom pa je dejal, da "ne ve, čemu napovedana ustavna obtožba služi oziroma služi le delitvi, ker Slovenija ni naročila premalo cepiva, težava je, da naročeno cepivo ni dobavljeno". 

"Dovolj je represije"

Tudi predsednica SD Tanja Fajon je ocenila, da je šlo za koristen sestanek. "Rešitve moramo iskati skupaj. Izpostavila sem nekaj stvari. Zdi se mi ključno sporočiti, da v Sloveniji ni enotnosti glede cepljenja, imamo necepljene starostnike in bolnike s kroničnimi boleznimi, cepljenih pa je nekaj mladih," je dejala in poudarila, da pričakuje, da bo vlada to popravila. "Cepivo je rešitelj, zato sem predsednika vlade vprašala, ali se je Slovenija zakalkulirala," je nadaljevala. Z odgovori ni bila zadovoljna, zato bodo pri SD vztrajali, da do njih pridejo.

Predsednica Tanja Fajon meni, da imajo pretirani ukrepi ravno nasproten učinek od želenega.
Predsednica Tanja Fajon meni, da imajo pretirani ukrepi ravno nasproten učinek od želenega. FOTO: Miro Majcen

"Danes se je bila po letu dni prva priložnost pogovarjati s celotno svetovalno skupino, kar ni prav. Jasno sem povedala, da sestava skupine ni ustrezna. Pričakovala bi, da jo vodi epidemiolog," je dejala. "Ko gre za ukrepe, pa je dovolj represije. Ljudje so prestrašeni, ko govorimo o policijski uri, kaznih za mladoletnike, ki želijo v šolo. Ko ukrepi trajajo predolgo, imajo obraten učinek. Pričakujem še več sestankov s strokovno skupino in da sodelujemo, ker gre za skupen izziv," je dejala. 

Glede podpore ustavni obtožbi je dejala, da jo bodo preučili. Poudarila pa je, da meni, da tudi Evropa ni odigrala svoje vloge. Bodo pa za več odgovorov sklicali sestanek odbora za zdravje. 

Jernej Pavlič iz SAB je poudaril, da so želeli konkretnejše odgovore.
Jernej Pavlič iz SAB je poudaril, da so želeli konkretnejše odgovore. FOTO: Miro Majcen

V SAB nezadovoljni z odgovori

Generalni sekretar SAB Jernej Pavlič pa je dejal, da so že pred sestankom izrazili pričakovanje, da bo govora tudi o tem, kaj vse je šlo v drugem valu narobe – glede na to, da država beleži veliko umrlih, ob tem pa smo imeli izjemno dolgo zaprte šole. "Pričakovali smo, da bo strokovna skupina spregovorila o dobrih in slabih ukrepih v drugem valu, a na nobeno od vprašanj nismo dobili konkretnih odgovorov," je dejal. 

"Zanimalo nas je, kaj je stroka priporočala, pa tega vlada ni storila, in kaj je uvedla, pa ni bilo priporočilo stroke," je dejal in povedal, da so želeli, da bi se s tem izognili napakam v tretjem valu. "Od vlade pričakujem, da bo pod drugi val potegnila črto. Nismo pa dobili odgovorov, ki smo jih pričakovali," je bil jasen. Glede ustavne obtožbe pa se bo stranka še posvetovala. 

"Današnje srečanje je bilo bolj politično kot strokovno," pa meni prvak SNS Zmago Jelinčič, ki pa je zadovoljen, da se bodo še srečali. "Ko bom videl ustavno obtožbo, jo bom pa komentiral," pa je v zelo kratki izjavi dejal o zapletih v zvezi s cepivom. 

Predsednik države Borut Pahor je organiziral srečanje.
Predsednik države Borut Pahor je organiziral srečanje. FOTO: Miro Majcen

Pahor: Ni še konec, je pa luč na koncu tunela

Kot je sklicatelj srečanja, predsednik republike Borut Pahor, dejal po srečanju, pa so se danes zbrali politični in strokovni voditelji, ki jim je zaupano, da čim prej in v zadovoljstvo vseh zaključijo zdravstveno krizo. 

"Usoda nam je naložila, da kljub razlikam ali zaradi njih skušamo najti najboljše odgovore, ki jih postavlja kriza. Zato smo se odločili, da to nadaljujemo skupaj. Z ostalim svetom se še vedno učimo, kateri ukrepi so najuspešnejši, razumemo, da se je treba razmeram prilagajati, in koristilo nam bo, da se o ukrepih posvetujemo," je dejal Pahor in napovedal, da se bodo, če ne prej, sestali čez mesec dni. 

"Zrelost politike je mogoče ocenjevati po tem, kako se je sposobna osredotočiti na premagovanje zdravstvene krize. Seveda so tudi druga vprašanja, ki ne morejo povsem z dnevnega reda, je pa okrevanje družbe in države tisto, kar nas še posebej povezuje, razumevanje, da smo skupaj močnejši, je bistvenega pomena," je še poudaril Pahor. 

"Posvet ne nadomešča institucij, pripomore pa k temu, da se bolje razumemo in iščemo rešitve. Ni še konec, čeprav je luč na koncu tunela," je še dejal Pahor.  

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plotter123
22. 03. 2021 10.44
+1
Seveda NI BILA SLABA saj je 50 miljonov končalo na SDS-ovem skrivnem računu na kajmanskih otokih
murin
21. 03. 2021 10.00
Navajm nekaj podatkov in razmišljanje. Podatki za dan: 19. 3. 2021 Število testiranj: 2,212,245 (Vir uradni podatki na 24 ur.) Pregled cen: za samoplačniški PCR-test od 60 do 120 evrov, za hitri antigenski pa med 15 in 35 evri. ( vir časnik Fiance) Ni javnih podatkov o ločenem številu po vrsti testa. Že na prvi pogled je jasno da je prvi in pravi posel testiranje in ne cepljenje. Cena testiranja je 10 kratnik cene cepljenja. Z cepljenjem tudi izločiš kravo katero molzeš. Iz tega je jasno da naš čakajo novi in novi valovi, ter testiranja vse dokler bomo zmogli. Ukrepi ostanejo, ker prinašajo dobičke privilegiranim. Epidemiologi, svetovalci, lobisti, prilizniki, ki opravičujejo ukrepe rastejo kot gobe po dežju. Jasno, vsi so debelo plačeni z dodatkom za delo v kriznih časi. Med tem pa gospodarstvo ki ustvarja realen dohodek propada. Vse storitvene dejavnosti so na robu preživetja.
minnaema@yahoo.com
19. 03. 2021 13.57
Prosim lepo cepivo BioNTech naj se naroči in da je to izdelano v BRD, ker zakonca Sahin in Turecci-njih lastne firme BioNTec iz Mainza -BRD imata skrb, da se vaccine pri njih izdelujejo v originalu. & mimogrede povedano-da sta -danes dne 19-03. - zakonca prof.dr.Ugur Sahin in dr. Ozlem Turecci prejela visoko Nemško priznanje za njihovo agatologijo in dobro delo za človeštvo-tudi mi v Sloveniji jima čestitamo in se jima priklanjamo do tal!
totigroti
19. 03. 2021 12.13
Janez naročil čez 7 miljonov odmerkov cepiva...nas je 2 miljona...odbijemo stran otroke in nosečnice ki se ne smejo cepiti...se pravi potrebujemo samo 3 miljone...a ostalo bo spet prodajal pa služil
morfo
18. 03. 2021 17.00
+1
Zmeraj drugi krivi.
FAUSTOS1
18. 03. 2021 14.00
+2
JANŠISTI 24 ur hodijo po cestah in iščejo odgovorne za nabavo cepiva,a v demokratičnih državah je to vlada-ker pa v orbanovskem janšistično profašističen sistem tega ne prepozna zato iskanje tako dolgo ,da bodo ljudje že pozabili.
zibertmi
18. 03. 2021 09.43
+5
še dobro da trampa ni več,bi bil tudi on kriv ,ker nihče ni naročil dodatnih cepiv
zibertmi
18. 03. 2021 09.42
+2
VAL 202: Do sedaj je izrazilo interes za cepljenje 140.000 ljudi. Od 2 milijonov Slovencev. TOREJ ZGOLJ 7% SLOVENCEV! BRAVO SLOVENCI
1kala
18. 03. 2021 09.30
+6
Pahor vidi luč na koncu tunela, v resnici je to od JJ glava.
1kala
18. 03. 2021 09.29
+5
BRAVO JJ. Pogodba EP je bila slaba, nekdo mora odgovarjati. Pogodbe in posel SLO vlade z maskami in ventilatorji so bile slabe, kriminalne, nekdo mora odgovarjati.
BeliRisko
18. 03. 2021 09.20
+3
Janez:Če nebi bilo cepiva bi epidmija trajala do aprila,sedaj pa vidimo luč na koncu tunela!
hotchilipoper
18. 03. 2021 09.06
+3
A so zdaj kar vsi na brdu v mehurčku,da jih nobeden ne vidi?
hotchilipoper
18. 03. 2021 09.05
+4
A zdaj ne vejo kdo je odgovoren al kaj,res tragikomedija
borjac
18. 03. 2021 09.00
+7
Janša: Pogodba z AstraZeneco naj bi bila slaba, nekdo bo moral odgovarjati, tudi v Sloveniji bi morala Vlada Janeza Janše odgovarjati za 4200 mrtvih, za kraje pri zaščitni opremi, za sesutje sistema cepljenja, za to da niso nabavili cepiva ki jim je bilo ponujeno v kvoti EU, za totalno represijo nad narodom, ......... vendar Janša ni nič kriv.
bukvan
18. 03. 2021 08.41
+5
Pahor ne bo videl več luči na koncu tunela, ko ga bo povozil vlak, strojevodja bo pa Janša in to bo kmalu.
Jaka Jack
18. 03. 2021 08.22
-12
Vedelo se je, da je Gantar nesposoben minister in dober spletkar v DeSUSu, ki mu je bila prioriteta rušiti Pivčevo, da bi sam postal začasni predsednik stranke, kasneje pa dal podporo Erjavcu in sta potopila stranko. Za zdravstvo ni bilo kaj dosti časa niti volje. Pol leta je spal pred drugim valom in ni naredil nobene strategije, ni zrihtal več osebja niti postelj. Zapečatil svojo politično pot.
DJ-Pero
17. 03. 2021 21.59
+14
Eeeeeee Janša... TI bi mogel odgovarjati za marsikaj!!!
Nimasmisla
17. 03. 2021 21.59
+13
Prevzemi odgovornost kot predsednik
pomlad 2020
17. 03. 2021 21.59
+11
Pahor še vedno vidi luč na koncu tunela...... Da, posijala bo luč upanja takrat, ko se znebimo princa teme in njegove združbe.
piu
17. 03. 2021 21.58
-13
Lewaci, danes ste že dovolj smetili........pojdite spat že enkrat.....