Korona

Francija kljub izzivom upa na vrnitev v normalno življenje do aprila

Washington, 03. 03. 2021 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
13

Francoska vlada je izrazila upanje, da bi lahko v državi zavladala normalnost do sredine aprila, vendar bo prihodnjih nekaj tednov zelo težkih, je danes povedal govorec vlade Gabriel Attal. Največ upanja v Parizu trenutno polagajo v cepiva proti covidu-19. Medtem so ZDA na dobri poti, da bodo imele do konca maja dovolj cepiva za vse odrasle, je napovedal predsednik Joe Biden in ob tem oznanil, da bo cepivo Johnson & Johnson pomagal proizvajati tudi Merck.

"S cepivi je na vidiku obzorje. Vidimo učinek cepljenja na epidemijo," je povedal Attal po seji vlade, ki jo je vodil francoski predsednik Emmanuel Macron.

Županja Pariza Anne Hidalgo zaprtje zavrača, saj da je nečloveško.
Županja Pariza Anne Hidalgo zaprtje zavrača, saj da je nečloveško. FOTO: Dreamstime

Vrnitev v življenje s sproščenimi ukrepi je na vidiku, vendar so trenutno razmere še vedno zaskrbljujoče, je dodal Attal. Ob tem je napovedal novinarsko konferenco za četrtek, na katerih bi lahko predstavili nove omejitve. Premier Jean Castex je v preteklosti pozval k povišanju stopnje ogroženosti zaradi novega koronavirusa v 20 departmajih, med drugim v Parizu. Lokalne oblasti je še pozval, naj zaostrijo ukrepe.

V mestu Nica in Dunkerque med vikendi že v velja zaprtja javnega življenja, podobno pa bi lahko uvedli tudi za druge bolj ogrožene departmaje. Županja Pariza Anne Hidalgo sicer zaprtje zavrača, saj da je nečloveško.

Biden: v ZDA do konca maja dovolj cepiva za vse odrasle 

Pozitivne novice prihajajo iz ZDA, sicer najhuje prizadete države v pandemiji, kjer so potrdili že več kot pol milijona smrtnih žrtev zaradi covida-19. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal,  je so sedaj na "dobri poti", da bodo imeli do konca maja dovolj odmerkov cepiva za vse odrasle. To je dva meseca prej, kot je bilo sprva načrtovano. Bidnova administracija je namreč oznanila, da bo farmacevt Merck pomagal pri proizvodnji cepiva Johnson & Johnson, ki je bilo v ZDA nedavno odobreno. Gre za cepivo, ki za učinkovitost potrebuje le en odmerek. 

Biden je ob tem napovedal tudi, da bo zveznim državam priporočil, naj imajo prednost pri cepljenju učitelji in učiteljice. Te želi njegova administracija z vsaj enim odmerkom cepiti do konca marca.

Zaradi koronavirusnih ukrepov in zaprtij držav kar 168 milijonov otrok po vsem svetu že skoraj leto dni ni stopilo v šolsko učilnico, opozarja Unicef. Vsak sedmi otrok na svetu pa se je šolal na daljavo tri četrtine leta. Dolgotrajna zaprtja šol bodo imela dolgoročne posledice na izobrazbo in počutje otrok. Za najbolj ranljive otroke, tiste, ki nimajo možnosti šolanja na daljavo, se je močno povečalo tveganje, da se v šolske klopi ne bodo več vrnili, temveč bodo prisiljeni v otroške poroke ali v različne oblike dela, še opozarja Unicef. Kar dve tretjini držav, v katerih so šole ostale zaprtje večji del leta, se nahajajo v Latinski Ameriki. 

Zaščitne maske ne bodo več obvezne.
Zaščitne maske ne bodo več obvezne. FOTO: AP

Napoved predsednika Bidna, da bodo imeli dovolj cepiva do konca maja, sicer prihaja ob vse večjem sproščanju ukrepov v več zveznih državah, kljub opozorilom stroke, da še ni čas za sproščanje. 

V Teksasu je guverner Greg Abbott odpravil obvezno nošenje zaščitnih mask, skupaj z nekaterimi drugimi ukrepi. Znova se odpira tudi gospodarstvo, vključno z restavracijami in drugimi trgovinami. "Čas je, da se Teksas 100-odstotno odpre," je dejal Abbott. V Teksasu so do sedaj cepili le 7 odstotkov prebivalstva, stroka pa opozarja na ponoven porast števila okužb. 

Tudi v Mississippiju odpravljajo obvezno nošenje mask ter omejitve, ki so veljale za trgovine. Omilitve omejitev za restavracije ter javna zborovanja je napovedala tudi guvernerka Michigana. 

V Braziliji več kot 1600 smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu

Po svetu se vse hitreje širijo nove različice koronavirusa. Med najbolj nalezljivimi je brazilski sev, ki so ga do sedaj po poročanju Guardiana potrdili v 20 državah sveta. Znanstveniki sedaj opozarjajo, da se s sevom lahko znova okužijo osebe, ki so že prebolele okužbo, oziroma da imunosti pri tem sevu ni. 

V Braziliji je glede na torkove podatke v predhodnih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 1641 ljudi, kar je največ doslej. Pred tem so o najvišjem številu smrtnih žrtev poročali 29. julija lani, ko je umrlo 1595 ljudi. Skupno je v državi z 212 milijoni prebivalcev umrlo že 257.361 covidnih bolnikov, kar jo med državami uvršča na drugo mesto, za ZDA.

Omejitvene ukrepe v državi v veliki meri določajo posamezna mesta in zvezne države, medtem ko predsednik Jair Bolsonaro ukrepom za zamejevanje širjenja okužb, vključno z nošenjem zaščitnih mask, ni naklonjen.

Več mest in zveznih držav je denimo minuli teden uvedlo nov krog omejitev, da bi se izognili zlomu svojih že sedaj izjemno obremenjenih bolnišnic.

V državi so sredi januarja začeli cepljenje proti covidu-19, a je tempo trenutno prepočasen, da bi do konca leta izpolnili vladno obljubo cepljenja vseh prebivalcev.

V Braziliji beležijo vse več smrtnih žrtev.
V Braziliji beležijo vse več smrtnih žrtev. FOTO: AP

Avstralske meje ostajajo zaprte še vsaj do sredine junija

Avstralske meje ostajajo zaprte še vsaj tri mesece, do sredine junija. Vlada, ki je to odločitev sprejela v torek, želi tako zavarovati državo pred širjenjem novega koronavirusa, zlasti v luči pojava novih različic.

Kot je dejal zdravstveni minister Greg Hunt, so zdravstveni strokovnjaki opozorili vlado, da pandemične razmere v tujini, vključno z novimi bolj nalezljivimi različicami, še naprej predstavljajo "nesprejemljivo tveganje za javno zdravje v Avstraliji". Posledično zaprtje meja oz. izjemno strog mejni nadzor ostaja v veljavi vsaj do 17. junija.

Avstralija je zaradi pandemije že pred letom dni zaprla svoje meje. V državo lahko nedržavljani vstopajo le v izrednih primerih. Oblasti so tudi omejile število Avstralcev, ki se lahko vsak teden vrnejo v državo, zaradi česar jih je več deset tisoč obtičalo v tujini.

Potniki iz drugih držav morajo medtem odšteti zajetne vsote za plačilo 14-dnevne karantene, ki jo morajo po vstopu preživeti v posebnih hotelih. Avstralija je relativno uspešna pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. V državi s 25 milijoni prebivalcev so skupno potrdili nekaj manj kot 29.000 okužb. Trenutno je v veljavi le nekaj omejitvenih ukrepov.

Na Češkem poročajo o rekordnem številu covidnih bolnikov v bolnišnicah

Bolnišnice na Češkem beležijo rekordne številke covidnih bolnikov. Trenutno je hospitaliziranih 8162 bolnikov s covidom-19, kar je največ od začetka epidemije. Na ventilatorjih je več kot 1660 bolnikov. Zaradi težkih razmer bodo sedaj za zdravljenje uporabljali tudi poskusna zdravila. V univerzitetno kliniko v Brnu je danes prispelo 10.000 paketov zdravila ivermectin, ki je primarno antiparazitik. "Pravimo, da ne moremo čakati na klinične študije, poskusimo," je povedal o uporabi zdravila češki premier Andrej Babiš.

Večja češka podjetja so medtem danes začela množično testirati vse svoje zaposlene. V prihodnjih dveh tednih nameravajo testirati več kot dva milijona zaposlenih najmanj enkrat. To je namreč v okviru ukrepov zahtevala vlada.

Testiranje na Slovaškem.
Testiranje na Slovaškem. FOTO: AP

Slovaška uvaja policijsko uro v nočnem času

Slovaška v pandemiji covida-19 nocoj uvaja policijsko uro, ki bo veljala vsaj do 19. marca, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Bratislavi. V skladu z uredbo vlade bo policijska ura na Slovaškem, ki se sooča z najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi covida na svetu, veljala med 20. in 5. uro zjutraj. 

Epidemiološke razmere na Slovaškem se slabšajo, število okužb narašča, v bolnišnicah je vse večje pomanjkanje zdravstvenega osebja, je danes opozoril zdravstveni minister Marek Krajči. Oblasti prebivalce pozivajo, naj tudi čez dan ostanejo doma, domove pa naj zapustijo le izjemoma, in sicer za obisk pri zdravniku, odhod na delo ter sprehode v naravi in sprehajanje hišnih ljubljenčkov.

Visoka stopnja "je posledica številnih dejavnikov, Slovaška je storila več napak," je opozoril predsednik Združenja sindikatov zdravnikov Peter Visolajsky. Poleg tega je ta stopnja smrtnosti posledica splošnega slabega zdravstvenega varstva na Slovaškem, je opozoril.

"Zapiranje države je bilo uvedeno prepozno in se ne nadzira dovolj," je dejal in dodal, da bi bilo zmanjševanje števila okužb uspešnejše, če bi izvajali že obstoječe ukrepe in ne uvajali dodatnih omejitev.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kadabra
03. 03. 2021 18.56
Heh kar naenkrat bo prišel trenutek, ko čez noč ne bo več okužb.
Bikoborec
03. 03. 2021 19.30
OneEarth
03. 03. 2021 18.15
+0
Mirijo narod tam so tak sami tujci kot da si v namibiji afrisli sev bo tam do velikecnoci ohromil zdtavstvo
balkanskinarod
03. 03. 2021 17.59
+4
PA KJE STE DOBILI TISTO SLIKO S PSOM NA POKOPALISCU? DA VAS NI SRAM, NEHAJTE OBJAVLJATI NEKIH SLIK, DA STRASIJO NASE SLOVENCE. Ze tako so vsi cisto prestraseni, tako kot so lani govorili, da ljudje od virusa kar lezijo po cestah na Kitajskem, cele ulice trupel itd itd. Na kateri strani ste, mediji? Ocitno na strani JJ.
bogdajmir
03. 03. 2021 17.48
+7
malo se sprehodite po Saint Denisu, predmestju Pariza - tole niso več Parižani, že dolgo ne, je celotna Afrika gor migrirala, pa po celem mestu vzganjajo kriminal in kaos (evropski Detroit)
devlon
03. 03. 2021 17.47
-4
Kar dogaja...jesen bo težka
MiskoPol
03. 03. 2021 16.05
+6
Malo pozni so Američani. Pri nas je Krek zrihtal za vse zadostno količino že do 15. februarja, samo se je kamion nekje pri Postojni izgubil, nekaj pa so nam še Nemci zasegli in zadržali zase.
Frane Šajn
03. 03. 2021 15.20
+7
Za preostali svet pa je tomahavkov do rok kajnede butara Bidnova kao "Demokratična!" za povrh!
Generacija56
03. 03. 2021 11.18
-4
Vemo. 2024 pa boste končno pristali na Luni. S človeško posadko... Imate že režiserja?
bogdajmir
03. 03. 2021 17.48
-1
o še en anti-vakser in obenem ravno-zemljak - pozdravljen, kako kaj IQ?
PrettyBird
03. 03. 2021 17.59
-2
hotchilipoper
03. 03. 2021 09.55
+9
Evo tako se dela,ne pa naši,ki bi cepili brez cepiva
Frane Šajn
03. 03. 2021 15.22
+3
Pa to je pri nas mogoče samo SDS- ove volilce si poglej! Brez cepljenja so sneti kot razsušeno kladivo v zamahu!