Korona

Papič: Trenutni ukrepi kažejo, da vrednota znanja ni na obzorju odločevalcev

Ljubljana, 17. 12. 2020 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
19

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je javno spregovoril o skrb vzbujajočem stanju visokega šolstva v času ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Študenti se na daljavo šolajo že vse od oktobra, izvedba študijskega procesa pa je resno ogrožena, je opozoril. Dejstvo, da je visokošolski prostor del zadnjega sklopa sproščanja ukrepov, pa po mnenju Papiča pove veliko o tem, koliko v državi cenimo znanje.

Rektor, prof. dr. Igor Papič,  poudarja, da Univerza v Ljubljani od začetka epidemije covida-19 aktivno sodeluje pri preprečevanju širjenja okužbe. Študentke in študente ter zaposlene na fakultetah so namreč redno obveščali in nagovarjali k doslednemu spoštovanju vseh preventivnih ukrepov, tem pa so prilagajali tudi študijski proces, dodaja. 

Po zaključenem prvem valu epidemije so intenzivno pripravljali urnike za ustrezno in varno izvedbo študija v zimskem semestru in ministrstvu za izobraževanje skupaj s sindikati in študenti pripravili smernice za izvedbo študija. "Želeli smo fizično prisotnost, seveda ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov," pravi Papič. 

Pri večjih študijskih skupinah so predvideli hibridni sistem, po katerem se je določeno število študentov nahajalo v predavalnicah, ostali pa so spremljali predavanja po spletu. Ob tem so kupili tudi ustrezno avdiovizualno opremo, zaščitno opremo in pleksi pregrade, dodaja. 

Igor Papič
Igor Papič FOTO: POP TV

Na začetku oktobra so študentje še lahko obiskovali predavanja v živo, a so bile fakultete zaradi vladnih ukrepov primorane vsa predavanja prenesti na splet. Za kratek čas so se v živo izvajale le vsebine, kjer je fizična prisotnost študentk in študentov nujna. "Predavanja in vaje trenutno izvajamo po najboljših močeh, vendar pomembnega dela študijskega procesa, ki poteka v laboratorijih, ateljejih in drugih prostorih praktičnega učenja ne moremo izvesti na daljavo," je povedal Papič. 

Kot pravi rektor ljubljanske univerze, razume, da si v trenutni situaciji ne morejo privoščiti polnih predavalnic, ne razume pa, zakaj fakultete in akademije še naprej ostajajo v celoti zaprte za študente, s katerimi bi lahko posamezno ali pa v majhnih skupinah izvedli nujni del študijskega procesa. 

Spomnil je tudi na izpitno obdobje, ki se začne januarja. Profesorji ob trenutnih ukrepih marsikje ne bodo mogli preverjati znanja, saj ga študentje preprosto niso bili deležni v zadostnem obsegu. "Resno se sprašujemo, kako bomo zaključili zimski semester. Zdaj je že jasno, da je ogroženo izobraževanje cele generacije študentk in študentov. Posledice bo razkril čas," opozarja Papič. 

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani FOTO: Shutterstock

Na univerzi so, kot pravi, ves čas z razumevanjem epidemiološke slike v državi predlagali najrazličnejše rešitve, a trenutni ukrepi in prioritete sproščanja, tako Papič, kažejo, da vrednota znanja ni na obzorju odločevalcev. 

"Kot rektor najstarejše in največje univerze v Sloveniji, kot visokošolski učitelj in kot državljan te države ne morem molčati. Dejstvo, da je visokošolski prostor del zadnjega, t. i. zelenega paketa sproščanja, pove veliko o tem, koliko cenimo znanje, brez katerega ne more delovati noben del te družbe. S takimi prioritetami podiramo temelje naše prihodnosti, ki bi morala temeljiti prav na znanju," je zaključil. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janmar1234
18. 12. 2020 10.00
-1
Glede na to kakšen kader producirajo (preveč nezaposljivosti) je še to kar jim dajemo, preveč.
WolfeWoof
17. 12. 2020 20.06
+3
Vlada hoče poneumit narod tako da bodo slepo verjeli njim ki nas bodo popljani nazaj u srednji vek.
Banion
17. 12. 2020 19.58
+5
Tej oblasti ni do tega da bi bil narod izobražen, veliko laže je manipulirati z neumnimi kajti ti so njihova volilna baza
janmar1234
18. 12. 2020 10.02
-1
Neznate
17. 12. 2020 19.31
+6
zakaj je ta novica na dnu naslovnice? Gre za našo prihodnost, za naše zdravnike, pravnike, inženirje, nenazadnje tudi učitelje.. Družba temelji na znanju teh ljudi. In, če želimo biti v prihodnosti uspešni, šolanje na daljavo sigurno ni dovolj!!!!
uporabnica portala
17. 12. 2020 18.58
+4
Upam, da se čimprej pogovorijo preko video zveze Beovićeva, Kustočeva ter Papež. Iz intervjuja s reaktorjev LU je razvidno, pa vem tudi iz prakse študentarije, da so pred zaprtjem imeli resnično dobre rešitve, ki bi lahko v teh razmerah potekale še naprej. Enak problem je na preostalih slovenskih univerzah. Dajte jih uslišat!🙏
uporabnica portala
17. 12. 2020 19.00
-3
uporabnica portala
18. 12. 2020 08.57
Opravičilo za napako: z rektorjem Najbolje, da izklopim samoporavljanje besed na mobiju! 4x moraš popraviti zapis rektor. Če si nepopustljiv, ti ga tretjič popravi v besedo reaktor. Poskusite.
marveb
17. 12. 2020 18.49
+5
Cerkev je vazna in volilci sds..vse ostalo jih ne briga, ne znanje ne kultura, nic..
Zmaga Ukrajini ...
17. 12. 2020 18.32
+2
Treba je vedeti, da je ta hip na vladi arestant, ki mu je znanje in kultura zadnja, cerkev pa prva skrb. Temu primerno je tudi naše stanje v državi. Res grozno, ampak ne bo več dolgo. Vsak čas bo prišel računa, saj ga je/bo odnesla prav lastna nesposobnost in pokvarjenost.
Quatflow
17. 12. 2020 19.31
+2
janmar1234
18. 12. 2020 10.07
-1
Lahko si srečen, da imate takega PV, ki ve kaj je dobro za Slovence. Bojte se ko pride na oblast, levičarska mafija, sicer pa vam kar privoščim, da se boste kuhal v lastnem dreku.
Jožajoža
17. 12. 2020 16.12
+10
ma kako znanje!!!!! ta vlada se boji inteligence ,pametnih in šolanih ljudi. pa saj vidite tanko mehanik,hojs zidaz,janša obramboslovec,irglova gimnazijska maturantka,pojbič,poklicna kovinarska..ostali najvišje 6 let srednja šola....to so trenutni gospodarji našega življenja.
deeexit
17. 12. 2020 15.41
+9
glej, glej ... z drevesa padajo... ne ti meni, da je to opazil v zadnje pol leta. Ce pa je, pa je imel morda vec casa za razmislek, da je "dojel". Trend je prisoten ze vsaj 15 let.
sinhron
17. 12. 2020 15.35
+12
Točno tako , v tej vladi igra samo članstvo vlogo , znanje in izkušnje so za njih bogokletne , ker takih ljudi ne moreš obračati po svojih vatlih !
Moncsa
17. 12. 2020 15.34
+1
Papič, kje si bil v preteklih treh mesecih??? Sicer pridobivanje temeljov znanja se ne začne na univerzah, ampak v osnovnih šolah. Dajte najprej fokusirati na to. Študenti so dovolj stari in zreli, da so sposobni se naučiti potrebne snovi tudi na daljavo.
Jožajoža
17. 12. 2020 16.20
+3
felix59 drugič
17. 12. 2020 15.19
-4
A to so pa tisti , ki si denar talajo čez vse meje in so v stalni pripravljenosti.