-3°C
Podatki za dan: 13. 1. do 24.00
Oboleli
518,092
+6918
+1.4%

Vstopna točka za nekatere zdaj težje dostopna, PCR-testiranje možno tudi na drugih lokacijah

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Anja Kralj /
KOMENTARJI
76
ZD Ljubljana je lokacijo za odvzem brisa za PCR-testiranje prestavil na od središča prestolnice precej oddaljeno lokacijo v Stanežičah. Vstopna točka je tako postala težje dostopna za številne, sploh za osebe brez lastnega vozila. Zakaj v prestolnici, če na edini drive-in lokaciji nastaja gneča, ni več točk za odvzem PCR-brisa, kar bi porazdelilo pritisk na vstopnih točkah, tako pa bi te hkrati postale dostopnejše za občane?

Kot so na naše vprašanje odgovorili v ZD Ljubljana, vstopna točka za odvzem PCR-brisov ZD Ljubljana ne pokriva le Ljubljane, ampak Ljubljano z okolico in primestnimi občinami, zato je lokacija na obrobju primernejša, še posebej ob porastu brisov, ki ga beležijo v januarju: "Ker gre za odvzeme PCR- brisov bolnim oziroma simptomatskim osebam s sumom na covid-19, sta centralizacija in drive-in sistem odvzema brisa najbolj smiseln pristop zaradi zahtevne logistike označevanja, transporta in obdelave brisov ter nenazadnje racionalne rabe zdravstvenega kadra, ki je potreben na takem mestu in ki ga zelo primanjkuje."  Kot dodajajo, so razlog selitve vstopne točke za odvzem brisov iz garažne hiše Stožice na parkirišče Stanežiče ''tudi nekateri nevestni vozniki, ki v garažni hiši niso upoštevali navodil osebja in ugašali motorjev vozila, zaradi česar je prihajalo do slabega zraka.''

Testiranje PCT v Stožicah
Testiranje PCT v StožicahFOTO: Luka Kotnik

Dosedanja lokacija testiranja v garažni hiši Stožice je pomenila izredno prometno obremenitev na krožišču Tomačevo, nova lokacija na parkirišču v Stanežičah pa je na prostem in omogoča razporeditev vozil na območje parkirišča, še pravijo v ZD Ljubljana. 

Kot odgovarjajo na vprašanje, kako naj do točke zdaj dostopajo osebe brez lastnega vozila, saj gre za oddaljeno lokacijo, uporaba javnega prevoza ali taksi službe pa je seveda v primeru suma na koronavirus prepovedana, so odgovorili: "Ne glede na to, kam bi umestili lokacijo odvzema brisov, je razdalja od doma do mesta odvzema za nekatere krajša, za druge daljša, odvisno od lokacije njihovega prebivališča. Na testiranje se simptomatske osebe pripeljejo z avtomobilom, nikakor pa ne s sredstvi javnega prevoza, saj so potencialno kužne. Lahko jih pripelje tudi svojec, družinski član ali prijatelj, v avtomobilu naj bo čim manj oseb, vsi pa naj ves čas nosijo zaščitne maske."

Testiranje v primeru pozitivnega HAG-testa ali testa za samotestiranje možno tudi na nekaterih drugih lokacijah v prestolnici

V Ljubljani je sicer brezplačno PCR-testiranje mogoče opraviti tudi na drugih lokacijah, ki so v domeni drugih pooblaščenih izvajalcev, so še dodali v ZD Ljubljana. Na vprašanje, katere so to, so nas usmerili na Ministrstvo za zdravje, njihove odgovore pa še čakamo. 

Kot smo uspeli izvedeti, lahko osebe, ki imajo pozitiven hitri test ali rezultat samotestiranja, brezplačno PCR-testiranje nenaročeno, seveda v času obratovanja točk za testiranje, opravijo na vseh lokacijah MCL. Kot je pojasnjeno na njihovi spletni strani, morajo imeti osebe s seboj fotografijo pozitivnega testa, kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument. Dodaten termin, namenjen izključno PCR -testiranju po pozitivnem HAG-testu, pa je na voljo v MCL, preko walk-in točke na naslovu Vilharjev podhod 1. Naročanje ni potrebno, čakalnih vrst praktično nimajo, odgovarjajo v MCL. V naslednjem tednu bodo za testiranje dodali še nove lokacije v Lescah, Mariboru in Murski Soboti.

Termini testiranja MCL
Termini testiranja MCLFOTO: MCL

Prav tako lahko nenaročeno bris za PCR -testiranje oddajo na Pacientovi covid točki na Savski cesti v Ljubljani. Testiranje poteka vsak dan med 7. in 19. uro. Kot so pojasnili, je PCR-test brezplačen, v primeru napotitve zdravnika preko elektronske pošte oziroma v primeru pozitivnega HAG-testa. V tem primeru mora oseba na testiranje prinesti pozitiven hitri test za samotestiranje oziroma pokazati SMS od NIJZ, iz katerega je razvidno, da je bil HAG-test pozitiven. Rezervacija termina ni potrebna, testiranje poteka tekoče.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.