Korona

PCT-pogoj v zdravstvu ostaja, a s številnimi izjemami

Ljubljana, 17. 09. 2021 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
223

PCT-pogoj za zdravstvo ostaja, razen za nujne zdravstvene storitve. Kot je sporočil minister za zdravje Poklukar, sem med drugim spadajo zobozdravstvena pomoč, vsi pregledi v času nosečnosti in tudi vse zdravstvene obravnave otrok. Če pa potrebujete nenujen pregled pri zdravniku, morate še vedno dokazovati enega od pogojev – prebolevnost, cepljenje ali testiranje.

Po številnih neuradnih informacijah, da bodo v zdravstvu PCT-pogoj ukinili, se to ne bo zgodilo. A kot je na današnji novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Janez Poklukar pod nujne zdravstvene storitve spadajo tudi zobozdravstvena pomoč, zobozdravstvena obravnava otrok, vse zdravstvene storitve otrok, dijakov in študentov, vsi pregledi v času nosečnosti in času načrtovanja zanositve, obvezna cepljenja, krvodajalstvo, vse napotitve s statusom nujno in zelo hitro. 

Svetovalna skupina se po besedah Mateje Logar strinja s pogojem PCT za vstop v zdravstvene ustanove. Pri tem pa mora biti zagotovljeno, da se lahko osebe testirajo in da bolnik zaradi finančnih razlogov, ki bi mu omejevalo testiranje, ne bi mogel priti tudi do nenujne obravnave. "Za varno obravnavo bolnikov je pomembno, da prihajajo te v zdravstvene ustanove s pogojem PCT," je poudarila.

Izpolnjevanje pogoja PCT za uporabnike ne velja v primerih nujnih zdravstvenih storitev, ki vključujejo:


- nujno medicinsko pomoč, nujno zobozdravstveno pomoč ali nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene in zobozdravstvene storitve,
- zdravstveno varstvo otrok,
- zdravstveno varstvo ogroženih skupin,
- zdravstvene storitve s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro,
- zdravstvene preglede žensk v zvezi z nosečnostjo,
- zdravstveno varstvo žensk v zvezi s svetovanjem pri načrtovanju družine, kontracepcijo, nosečnostjo in porodom, storitve v zvezi z zagotavljanjem in zdravljenjem zmanjšane plodnosti in umetno oploditvijo, sterilizacijo in umetno prekinitvijo nosečnosti,
- zdravljenje in rehabilitacija otrok, učencev in študentov, ki se redno šolajo in otrok in mladostnikov z motnjami v telesnem in duševnem razvoju ter otrok in mladostnikov z nezgodno poškodbo glave in okvaro možganov,
- obvezna cepljenja, imunoprofilakso in kemoprofilakso,
- zdravstveno varstvo v zvezi z dajanjem in izmenjavo tkiv in organov za presaditev drugim osebam, storitev v zvezi s presaditvijo organov,
- patronažne obiske, zdravljenje in nega na domu ter v socialnovarstvenih zavodih,
- radioterapijo, dializo in druge nujne najzahtevnejše diagnostične, terapevtske in rehabilitacijske posege,
- vse reševalne prevoze,
- storitve za zagotavljanje krvi, krvnih pripravkov in zdravil iz krvi, vključno s krvodajalci,
- na primarni zdravstveni dejavnosti vse neodložljive zdravstvene storitve.

Uporabniki zdravstvenih storitev, ki predstavljajo izjemo v zgoraj navedenih primerih, morajo predhodno izpolniti epidemiološki vprašalnik, objavljen na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poudarjajo na ministrstvu za zdravje. Epidemiološkega vprašalnika ni treba izpolniti v primeru izpolnjevanja pogoja PCT.

Pozvali k ponovnemu premisleku

Združenje zdravstvenih zavodov je sicer že v ponedeljek ministrstvo za zdravje pozvalo k ponovnemu razmisleku glede odloka. Poklukar je na začetku tedna pojasnil, da je situacija glede epidemije covida-19 resna in je zelo pomembno, da v zdravstvenih zavodih ne vlada strah pred okužbo z novim koronavirusom. Ob tem je še zagotovil, da bodo nujni pregledi še vedno dostopni za vse, tudi tiste, ki pogoja ne izpolnjujejo. Zagotovil je tudi, da v primeru, da bo pacientov pregled odpovedan in se bo kasneje njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, ta razumljen kot nujen primer in mu bo stroka nudila vso potrebno zdravstveno oskrbo. 

Zdravnik v ambulanti
Zdravnik v ambulanti FOTO: Dreamstime

 

"Za vsako stanje v zdravstvu oziroma njegovo oceno, ali gre za nujno ali ne, nujno poda stroka in tukaj pač stroka, ki ob vhodu v zdravstveni zavod spremlja protokol PCT, tudi oceni, kakšna je situacija oziroma potrebe po nadaljnjih zdravstvenih storitvah," je dejal Poklukar. 

Po oceni združenja zdravstvenih zavodov bi se lahko zaradi spoštovanja odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom še dodatno poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev, kar bi lahko vodilo v povečanje pritiska na urgentne centre in dežurne službe. Člani združenja so naklonjeni izvajanju triaže ob naročanju na pregled in ob vstopu v zdravstveni dom. 

Kako se dokazuje izpolnjevanje pogoja PCT? 

Dokazilo o cepljenju se po navedbah ministrstva za zdravje lahko izkaže z:
- izpolnjeno pripravljeno kartico proizvajalca cepiva ali cepilnega mesta,
- vpisom v knjižico o cepljenju,
- izdanim potrdilom o opravljenem cepljenju,
- evropskim digitalnim covidnim potrdilom o cepljenju.

Dokazilo o prebolevnosti se izkaže z:
- dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni.

Testiranje se dokazuje s potrdilom o:
- negativnem rezultatu hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur,
- negativnem rezultatu PCR-testa, ki ni starejši od 72 ur.

Dokazilo o testiranju je lahko v oblikah:
- izdano potrdilo o rezultatu opravljenega testiranja izvajalca testiranja,
- evropsko digitalno covidno potrdilo o testiranju.

Sporočilo SMS ni verodostojno za dokazovanje pogoja testiranja, opozarjajo na ministrstvu.

Imetniki digitalne identitete lahko digitalno covidno potrdilo o cepljenju pridobijo na spletnem mestu zVem ali pa si aplikacijo zVem namestijo na pametni telefon, pojasnjujejo na ministrstvu. Digitalno covidno potrdilo si uporabniki storitev lahko natisnejo tudi v lekarnah po Sloveniji na osnovi zdravstvene izkaznice. Cena tiska je dva evra, so še sporočili z ministrstva.

Koronavirus pasica nova

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
20. 09. 2021 15.04
. danes zjutraj so mi povedali : v laboratorij ne morem ( po naročilu referenčnih) . tudi na onkološko kontrolo ne morem. OZIROMA LAHKO : če plačam 12 jojrov za test . Ne bom . ker plačujem celo dodatno zavarovanje. / in Zanimanje" za cepljenje mi je hudo sumljivo. koga skrbi za zdravje , če pa skrbi samo za cepitev in prodajo testov ??? / je cepljenje Prostovoljno ali Prisila ??
flojdi
20. 09. 2021 15.11
.in , pač , upam , da mi od lani ni uspelo fasati cukra , hojlasterola , ščitnce , in vsega , kar je bilo doslej čisto OK. tudi na kontrolo me ne bo . Odgovornost za moje zdravje sprejmem ; ker je moja . / za cepiva je pa nihče
slohren
18. 09. 2021 15.27
+1
Se ne vem kje je zdaj Poklukar minister, za zdravstvo ali javno upravo...
Viktor Rosta
18. 09. 2021 14.31
+3
Izjeme izjeme,virus pa kao "smrtonosen",brezveze
Fogloff Tunnek
18. 09. 2021 14.27
+3
Iz tujega tiska: Vedno več cepljenih in vedno več okuženih. Tukaj nekaj ne štima. Cepivo ne deluje. Cepivo je farsa. S cepivom se samo služi...naci-janšisti so korupzivni. STOP CEPIVO !!!
mungus
18. 09. 2021 14.22
+4
Od 20. 10 letos bo konec posiljevanja in teroriziranja s cepljenjem ker pride v obtok odobreno zdravilo....kam bo pa po tem ta-puklasti s nenormalnimi količinami cepiv katere je ta pacient naročil da si je ogromne provizije pridobil???!!!....take na DOB!!!
zagor:)
18. 09. 2021 14.08
+4
Janša vrača vse za nazaj, ko je bil na neznani lokaciji ob neznanem času.
marmilan
18. 09. 2021 13.46
+3
Banda, tudi ti pokljukec boš kdaj na ulici sam
User1832247
18. 09. 2021 13.30
+3
a se vam ne zdi - strokovnjaki - da postajate vedno bolj neživljenski in cinični.kot da ste prišli iz sosednje galaksije!
User1538643
18. 09. 2021 13.09
+2
S številnim izjemami? 😶
Christi Miles
18. 09. 2021 13.06
+7
Vsak dan, tudi večkrat dnevno, nove spremembe odlokov, kateri so itak protizakoniti. Fašistično vlado imamo, katera je še imbecilna za povrh. In tista strokovna skupina, tisti so pa res posebni klovni zmešani, posebno Debela Logarjeva in zapohanec od Kreka
George Bailey
18. 09. 2021 12.12
+10
Pogojevanje zdravstvene oskrbe-nujne ali nenujne- je naravnost kriminalno. Posledice bodo!!!
Senzor
18. 09. 2021 11.41
+11
Na hrvaški televiziji je novinar izjavil, da imata Italija in Slovenija najstrožje ukrepe na svetu glede corone. To vam da misliti ali primerjati na mafijsko upravljanje države. Veliko inštitucij deluje tako primer nedostopno zdravstvo.
Geres
18. 09. 2021 11.31
+1
Pohvale novinarki, da je dopolnila clanek in navedela izjeme.
smajser1
18. 09. 2021 11.17
+8
Bodo pac urgence polne.....bedaki
Geres
18. 09. 2021 11.33
+11
Ja, v mestih, kjer so bolnice. Ampak kdo gre v Bovca do Tolmina (40 min voznje) do prvega centra, kjer dela prva pomoc? Vsekakor samo tisti, ki ga res pol manjka. Ta ukrep bo ljudi na podezelju, ki ze tako ne znajo bit tecni pri dohtarju, drago stal. Ampak hej, teh zrtev ne bomo nikjer steli.
mužik
18. 09. 2021 11.35
+4
samo prej palica v nos !! to bo pa trajalo ,vrste pa v nedogled ,plačila pa tudi
AudišLOVEvenija
18. 09. 2021 11.14
+5
Prvič ste se cepili... Da ste lahko šli na morje... Zdaj se mormo cepit... Da lahko delamo... Kam to pelje?
smajser1
18. 09. 2021 11.17
+8
..ja zdaj se mores se cepitm da lahko kao gres do zdravnika
mužik
18. 09. 2021 11.36
+4
AudišLOVEvenija
18. 09. 2021 11.11
+3
Kdaj pride Michael Moore... Posneti dokumentarni film o šolstvu in zdravstvu v sloveniji... 2
mužik
18. 09. 2021 10.51
-4
ma, vi tu nakladajte kolko vam je volja !! ljudje stojijo v vrstah za cepljenje !!
AudišLOVEvenija
18. 09. 2021 11.12
+1
marmilan
18. 09. 2021 13.49
+3
Tarakan, ti kar stoj, pa še moj odmerek ti naj dajo, veš kam....
KavčStrokovnjak
18. 09. 2021 10.23
+11
E Pokljuka... Kar takole čez uč, mimo zakonov in ustave. En perkmandeljc ne pa minister! Od ministra bi pričakoval da pozna zakone in ustavo. Država ima dolžnost za vse državljane enako zagotoviti zdravstveno oskrbo. PIKA. Ni tu kaj pogojevat, ker se zakon ni spreminjal.
Uporabnik1884804
18. 09. 2021 10.06
+16
Ukinit obvezno plačevanje zdravstva, če ni vsem dostopno!
mužik
18. 09. 2021 10.48
-7
Ukinit obvezno plačevanje zdravstva, če ni vsem dostopno! ODGOVORI : te nobeden ne sili da ga plačuješ ,je prostovoljno ,ko pa boš rabil zdravniško pomoč pa se pripravi !! doplačilo ni majhno .
Geres
18. 09. 2021 11.35
+8
Bom kar kopirala, kar sem vceraj napisala. Vprašanje za vse tiste, ki govorite o bojkotu plačila zdravstvenega zavarovanja. Pa veste, da iz dodatnega pride sitnica? Glavnina se steče iz obveznega zavarovanja, ki ga plačujemo vsi zaposleni in tega ne moreš prekiniti, četudi bi se odtrekel vsej zdravstveni oskrbi v RS SLoveniji. Pri plače osebe, ki prejema minimalca, gre mesečno za obvezno zdravstveno zavarovanje 143 eur (prispevek delvca iz bruto in delodajalca iz bruto bruto plače). Pri plači 1.500 eur neto gredo za obvezno zdravstveno zavarovanje vsak mesec 303 eur! Vsak mesec! Plačujemo Švico, dobimo storitve na ravni Zimbabveja.
mužik
18. 09. 2021 11.37
-6
Geres
18. 09. 2021 11.42
+7
Kaksna resnica? Vi pisete o tem, da nas noben ne sili, da ga placujemo. To velja zgolj za dopolnilo zavarovanje, ki oa za vse nas, ki smo zaposleni, predstavlja kapljo v morje v nasih prispevkih za zdravstvo. In glavnemu prispevku, torej ta obvezno zavarovanje se ne mores odpovedat. Enostavno ti ga trgajo od place.
George Bailey
18. 09. 2021 12.10
+4
Omas1313
18. 09. 2021 08.55
+17
Vse zdravstvene storitve so nujne bedak in nihče ti jih ne more prepovedati!!!IZROJENEC