Korona

Spremembe tudi v šolah: kmalu brez mask in samotestiranja?

Ljubljana, 16. 02. 2022 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček, K.K., STA
Komentarji
1287

Covid-19 ne bo več karantenska bolezen. To je glavni poudarek posveta politike in stroke na Brdu pri Kranju, na katerem so začrtali postopno sproščanje ukrepov. Najprej ukinitev pogoja PCT v najmanj tveganih dejavnostih, predlagajo tudi opustitev mask v šolah, vsaj v razredih, postopno pa tudi konec samotestiranja učencev. PCT pogoja prav tako ne bo treba izpolnjevati volivcem pri oddaji podpisov podpore za kandidatne liste. "V naslednjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo ter predlogom strokovnih skupin odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov," je napovedal premier Janez Janša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Sproščanje ukrepov
    05:50
    Iz 24UR ZVEČER: Sproščanje ukrepov
  • Iz 24UR: Rahljanje po zimskih počitnicah
    02:30
    Iz 24UR: Rahljanje po zimskih počitnicah
  • Iz 24UR: Sproščanje protikoronskih ukrepov
    03:40
    Iz 24UR: Sproščanje protikoronskih ukrepov
  • Iz 24UR ZVEČER: Karantene bodo ukinjene
    02:40
    Iz 24UR ZVEČER: Karantene bodo ukinjene
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister Poklukar o novih ukrepih
    05:10
    Iz 24UR ZVEČER: Minister Poklukar o novih ukrepih
  • Iz 24UR: Pogovor z ministrom Poklukarjem
    05:00
    Iz 24UR: Pogovor z ministrom Poklukarjem

"V naslednjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo ter predlogom strokovnih skupin odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov. Hvala vsem, ki ste se cepili zoper covid-19 in tako s svojim odgovornim ravnanjem omogočili vračanje v normalnost," je sporočil premier Janez Janša. Da je to ob milejši različici virusa in precepljenosti oziroma prekuženosti prebivalstva možno, so se včeraj na Brdu pri Kranju strinjali minister za zdravje Janez Poklukar, člani strokovne skupine skupine za covid-19 in predstavniki zdravstva. 

Tam, kjer je manjša nevarnost za prenos okužbe, gremo v smeri, da ukrepe spreminjamo in do neke mere prilagajamo PCT-pogoj v teh prvih korakih, v nadaljevanju pa verjetno tudi ukinjamo.  Minister za zdravje Janez Poklukar

Tako nas že v prihodnjih dneh predvidoma čaka ukinitev pogoja PCT v dejavnostih, kjer je zaradi kratkotrajnih stikov tveganje manjše. To so trgovina, pošte, bencinski servisi, upravne enote, knjižnice. Po tem predlogu ga ne bomo potrebovali niti na terasah gostinskih lokalov, medtem ko bo maksimalno število prisotnih ohranjeno. Sodobneje – brez PCT – pa bomo zadihali tudi na smučiščih in v javnem prometu. 

"Treba je postopno sproščati in spreminjati ukrepe, da se vrnemo v normalnost, ki smo jo poznali pred začetkom pandemije," je v oddaji 24UR povedal minister Poklukar in dodal, da je to mogoče zaradi spremenjenega virusa, ki, kot je znano, povzroča veliko blažji potek bolezni kot delta pred njim. To je prvi korak, v nadaljevanju nas čakajo še nova sproščanja. 

Na to računajo v gostinstvu in storitvenih dejavnostih, ki v tokratnem predlogu niso zajete. "Zagotovo bomo sledili v naslednjih tednih, verjamem, da v mesecu ali še kaj zraven, k zelo odprti družbi. Vendar hkrati, ko spreminjamo ukrepe, moramo slediti, kaj se dogaja v družbi, ne smemo dopustiti trenutne obremenjenosti bolnišnic, ki ne omogoča normalnih programov, po drugi strani pa moramo zagotavljati, da hkrati živimo čim bolj normalno, zato bomo v naslednjih dneh in tednih praktično dnevno presojali te ukrepe in jih spreminjali na način, da živimo na način, kot smo pred marcem 2020," nam Poklukar obljublja postopno vrnitev v predkoronsko realnost. 

Stroka predlaga postopno opuščanje pogoja PCT, trgovine bodo na vrsti med prvimi.
Stroka predlaga postopno opuščanje pogoja PCT, trgovine bodo na vrsti med prvimi. FOTO: Bobo
Vsi nefarmakološki ukrepi ostajajo naprej in te osnovne ukrepe bomo sproščali zadnje. Tako da maske, prezračevanje, razkuževanje, distanca ... In pa delo od doma še vedno velja kot eno od glavnih priporočil.  Minister za zdravje Janez Poklukar

Stroka tokrat predlaga tudi ukinitev karanten ob visoko tveganem stiku in zaustavitev iskanja tveganih stikov okuženega. Ker večina ljudi ne zboli za težim potekom bolezni, karantene zaradi visoko rizičnega stika niso niso tako pomembne za obvladovanje epidemiološke situacije, pojasnjuje Poklukar. Po drugi strani je obseg karanten takšen, da hromi družbo in onemogoča ostalo delo, je dodal. "Zahvaljujem se epidemiološkemu kolegiju, ki je to predlagal, in mu bomo, seveda, sledili," je napovedal. Vlada bo sicer o predlaganem sproščanju ukrepov odločala na četrtkovi seji.  

Z 28. februarjem bo konec plačljivega testiranja za zaposlene, seveda pa je od delodajalca odvisno, ali bo to v svojem podjetju ohranil ali ne. Se pa testiranje za zdaj ohranja v zdravstvu, sociali in šolstvu. "V nadaljevalni fazi pa bomo testiranje tako kot PCT postopno ukinjali in na koncu, morda čez mesec ali več, prišli na to, da bomo testirali samo simptomatike s PCR-metodo," je minister napovedal naslednje korake proti normalizaciji. 

Zasebno bi dopustili druženje do 20 oseb brez PCT. Pri športnih in kulturnih dejavnostih bi število gledalcev in obiskovalcev, ki je zdaj omejeno na 750, podvojili, se pa ohranja pogoj PCT. Ta ostaja v veljavi tudi za kongresno dejavnost, bi pa dopustili izvajanje gostinske dejavnosti znotraj kongresne dejavnosti.   

Konec mask v razredih in samotestiranja učencev? 

Samotestiranje v šoli.
Samotestiranje v šoli. FOTO: Bobo

"Sklenili smo, da je treba nehati zadrževati virus," je o spremenjenem pristopu za RTV SLO povedal imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan, ki se je prav tako udeležil posveta na Brdu pri Kranju. Skupine prebivalstva, ki niso tako ogrožene, je treba čim prej vrniti v normalo, pravi. "Na primer šole, ki gotovo z omikronom niso zelo ogrožena skupina, za njih smo predlagali v razmislek, da se odpravijo maske vsaj v razredih, se pravi, da med poukom ni mask, in potem v nadaljevanju tudi prenehanje samotestiranja. Kajti epidemiološki modeli kažejo, da pri realnosti, kot je omikron, je težko kaj narediti z maskami v razredu, po drugi strani pa nam tudi pediatri sporočajo, da je omikron vendarle blažja bolezen, da ne povzroča teh najhujših sistemskih vnetij," je dejal. Pri delti smo tako imeli blizu 50 otrok s sistemskim vnetjem, pri prejšnjih različicah 25, pri omikronu pa tega, kot kaže, ni.

Z ministrstva za šolstvo so sporočili, da si tudi sami želijo, da izvajanje pouka čim prej spet poteka na način kot pred epidemijo covida-19, a je treba pri tem ravnati odgovorno. Ob tem so napovedali, da bo sproščanje ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja potekalo previdno, postopno in premišljeno. "Pri nadaljnjem postopanju bomo zato sledili predlogom zdravstvene stroke, odločitev pa bo sprejeta na ravni vlade," so še dodali.

Ključni predlogi stroke:

 

1. Odprava pogoja PCT v bankah, trgovinah, na poštah, upravnih enotah, bencinskih servisih.

2. Odprava pogoja PCT na smučiščih, v javnem prevozu in na terasah gostinskih lokalih.

3. Ohranitev pogoja maksimalnega števila ljudi, ki so lahko istočasno v določenem prostoru.

4. Ohranjajo se splošni higienski ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, vzdrževanje razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja, prezračevanje ter delo od doma.

5. Ukinitev karanten ob visoko tveganem stiku in zaustavitev iskanja tveganih stikov okuženega .

Oddaja podpisov podpore kandidatnim listam za parlamentarne volitve izjema od pogoja PCT

Volivcem na upravni enoti pri oddaji podpisov podpore za kandidatne liste za prihajajoče parlamentarne volitve po novem ne bo treba izpolnjevati pogoja PCT, je po dopisni seji sporočila vlada. Pri tem pa za posameznike ostaja obvezno nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok in upoštevanje medosebne razdalje.

V sporočilu za javnost po seji je vlada spomnila, da so volilna opravila za izvedbo aprilskih volitev v državni zbor pričela teči v ponedeljek. Od takrat lahko volivci na upravnih enotah na predpisanih obrazcih oddajo podporo kandidatnim listam, saj elektronska oddaja v tem primeru ni možna.

Vlada je na seji prav tako sprejela odlok, s katerim je podaljšala veljavnost začasnih ukrepov na upravnih enotah, ki so v veljavi zaradi epidemije covida-19. Tako je med drugim omejena možnost vlaganja določenih vlog, določena obveznost predhodnega naročanja in omogočeno vlaganje elektronskih vlog brez varnega elektronskega podpisa. Odlok bo začel veljati v soboto in bo veljal tri mesece.

Postavlja se tudi vprašanje, zakaj sploh ohranjati pogoj PCT, ko pa zbolevajo tudi cepljeni in preboleli. A Poklukar ima pripravljen odgovor: dejstvo je, da ima prebolel ali cepljen bistveno manjšo možnost za težji potek bolezni, in danes imamo v bolnišnicah še vedno skoraj 1000 bolnikov. "Slovenske bolnišnice imajo 6600 bolnišničnih postelj, od tega jih imajo 1000 zasedenih s covidnimi bolniki." Zato v zdravstvu še vedno ne morem govoriti o neki normalnosti in moramo vztrajati na določenih epidemioloških ukrepih, zaključuje minister. 

Zdravstvo bo po njegovih besedah sposobno v večji meri delovati kot pred epidemijo, ko bomo v bolnišnicah imeli 300, 350 bolnikov s covidom. Popoln zagon zdravstva pričakuje v dobrem mesecu dni. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FatMonkey
17. 02. 2022 19.17
+1
Sej je use lpu in prov. Samo bodte pametni!! Vprašte se zakaj zdej tolko sproščajo ukrepe. Odgovor se skriva v tem, da bodo hmali volitve. Tako da ne last pod njihova taktiziranja. Bodte pametni!
devote
17. 02. 2022 11.08
+1
daj ze skasljaj kako konkretno odpravo , ne sam bluzit in nekaj govorit
kmeckapamet
17. 02. 2022 09.34
+4
Vsi ukrepi po celem svetu so bili najbolj najbolj usmerjena proti nekritičnim otrokom, to se je prepoznalo že iz zraka. Le zakaj? Še celo sedaj, ko se sprošča, se o otrocih govori v 2. planu. Je že kdo podal vsaj en utemeljen razlog, zakaj je bilo potrebno otroke cepit proti prehladu? Zakaj se morajo še vedno redno testirati? Zakaj so hodili v karantene samo necepljeni otroci? Koliko otrok je v zadnjih 2 letih obremenilo zdravstveni sistem zaradi Covida (če seveda ne upoštevamo stroškov zdravih otrok za preventivna testiranja)?
ksenak2
17. 02. 2022 10.47
+3
Otrokom so maske povzročile nepopravljive posledice v dojemanju podrejanja in robotskega obnašanja, in to je bil cilj, ki so ga hoteli in tudi dosegli! Zločinci ste vsi, ki ste temu držali štango!
simple_mind
17. 02. 2022 09.10
+7
Je treba tudi otroke teptat z neumnimi škodlivimi neučinkovitimi ukrepi , a ?!?
enakatalena
17. 02. 2022 09.14
+2
Očitno. Z vso podporo staršev (razen redkih) in učiteljev.
Draža
16. 02. 2022 21.57
+16
Političnemu virusu je prišel konec,eni smo takoj dojeli,drugi kasneje,da ne gre za zdravje ampak za zaslužek denarja,žalostno a resnično.
kmeckapamet
17. 02. 2022 09.27
+2
gremo v 2.fazo, tole je bila samo predigra
Omas1313
16. 02. 2022 21.42
-6
Drugo zimo se pripravite na teror brez meja!!
User1908573
16. 02. 2022 21.41
+4
najboljšisosed
16. 02. 2022 21.34
+15
Ljudje ne bomo pozabili kaj ste politiki, prav vsi, ki ste v parlamentu delali z nami zaradi tega virusa, ki je imel na začetku 0.15p smrtnost. Torej enako kot gripa.
najboljšisosed
16. 02. 2022 21.32
+5
Odgovoren
16. 02. 2022 21.15
+8
Če bi Ihanove besede spregovoril kdorkoli drugi, bi mu še pred dvemi meseci zbrisali profil, umaknili iz javnega življenja in pribili na križ.
enakatalena
17. 02. 2022 09.15
+4
Ihan se obrača po vetru, kakor mu ukažejo.
Eva14
16. 02. 2022 20.58
+5
🤦‍♀️ me prav zanima kdaj bo zares konec
reakcionar
16. 02. 2022 20.49
+17
To je sicer pohvalno, vendar je hkrati tudi tako prozoren politični trik pred volitvami, da je v bistvu kar žalitev za državljane. To je zdaj naredil iz obupa.
Victorinox
16. 02. 2022 21.17
-6
Ali je potem tudi v tujini vse predvolilno obnašanje?
nehajtebrisat
17. 02. 2022 16.54
Mateja2012
16. 02. 2022 20.48
-13
fljfo
16. 02. 2022 20.38
+3
Podpiram! Omikron mora pokopati te omejitve...
Utišani
16. 02. 2022 20.37
+4
ćurkl
16. 02. 2022 20.35
+6
Našemu vrhovnemu vladarju je uspelo, znočilo se je. Verjamem, da bo Sonce jutri po Njegovi volji pokukalo izza gora ...
Senzor
16. 02. 2022 20.28
+16
Hrano in energente dražite mi vam naj pa verjamemo, da delate za narodov blagor. Vse je manipulacija laži. Narčujete se in uvajate vedno nove prikrite ukrepe. Od lažnih obljub se ne more živeti. Po njih dejanjih jih boste spoznali. Znani stavek, še kako resničen.!!!
Victorinox
16. 02. 2022 21.18
+1
Ali vse draži vlada, ali to delajo podjetja? Koliko podjetij, ki dražijo je v 2/3 in večji lasti države?
gasper111
16. 02. 2022 20.28
+25
Maske v šolah so ena izmed večjih neumnosti. A pri telovadbi, ko so vsi zadihani in šprica švic o njih (recimo pri kakšni košarki) je pa OK, če so brez. Da ne omenjam, da se ti isti otroci, ki morajo v šoli nositi maske, v popoldanskem času prosto družijo.
Miran Petek
16. 02. 2022 21.13
+9
Že od začetka je bla to ena izmed večijih kozlarij te vlade in podrepne stroke kao… 🤮🤮🤮💩💩
enakatalena
17. 02. 2022 09.16
+3
Miran Petek, ampak podprta s strinjanjem učiteljev, ravnateljev, staršev. Ko bi vsi skupaj rekli NE (kar bi bilo edino pravilno), teh kozlarij ne bi mogli uresničiti.
kmeckapamet
17. 02. 2022 09.30
+4
cela epidemije je bila najbolj usmerjena proti nekritičnim otrokom, to se je prepoznalo še iz zraka. Le zakaj? Je že kdo podal vsaj en utemeljen razlog, zakaj je bilo potrebno otroke cepit proti prehladu?
blaow
16. 02. 2022 20.27
+12
kva je smešn zdej k noben več ne bo slišal za cepivo po pomladi haha. dobr da se nism spiknu za bv
blaow
16. 02. 2022 20.26
+12
jaaa končno, pustite otrokom živeti.
Victorinox
16. 02. 2022 21.20
-11
Kdo jim brani živeti? Živeti pa je potrebno odgovorno in imeti vrednote.
Kleopatra 79
16. 02. 2022 21.27
+4
Victorinox ddaj oladi in ne cepi se več, ker ti škodi
enakatalena
17. 02. 2022 09.17
+3
Victorinox katere vrednote? Poslušnost, ubogljivost, opranost? Ne, hvala.