Korona

TZS opozarja, da je novi odlok o zaprtju trgovinske dejavnosti v več točkah nejasen

Ljubljana, 13. 11. 2020 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER, U.V., STA, K.K.
Komentarji
84

TZS opozarja, da je novi odlok o začasni prepovedi trgovinskih dejavnosti, s katerim se v ponedeljek zapirajo skoraj vse nenujne trgovine, v več točkah nejasen. Pristojna ministrstva je zato pozvala k pojasnilom, da ne bi napačno razumevanje za trgovce povzročilo še več škode. Trgovci vlado pri zajezitvenih ukrepih sicer podpirajo, a ne podpirajo ukrepa, s katerim je zaprla kar tri četrtine trgovinske dejavnosti. Minister Gantar pa je prepričan, da lahko z zaostritvijo ukrepov prekinemo širjenje virusa in nato začnemo z nadziranim sproščanjem.

Slovenija za 14 dni zaostruje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, prepovedano je vsakršno zbiranje ljudi, z izjemo članov iste družine ali istega gospodinjstva. S ponedeljkom se zapirajo tudi vse nenujne trgovine, zaustavil se bo javni potniški promet, šolanje bo še naprej potekalo na daljavo. 

Da je bilo ukrepe nujno treba sprejeti, podobne sprejemajo tudi v soseščini, dnevno število okužb pa je pri nas bistveno večje kot v sosednjih državah, je v oddaji 24UR ZVEČER dejal zdravstveni minister Tomaž Gantar

TZS opozarja na domnevne nejasnosti najnovejših vladnih ukrepov za trgovine

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) pravijo, da se na njih glede najnovejšega odloka v zvezi s pravilnim izvajanjem ukrepov v praksi obračajo številna podjetja. "Kot kaže vsa dosedanja praksa, bodo trgovce že v ponedeljek obiskali številni inšpektorji in posledično tudi izstavljali kazni," se bojijo v TZS.

Zato so na pristojna ministrstva naslovili prošnjo za pojasnila odloka, saj da bodo podjetjem samo na ta način omogočili, da se pravočasno pripravijo na vse nove predvidene omejitve, in poskrbeli, da ne bi zaradi izdajanja kazni na podlagi nerazumevanja odloka prišlo še do dodatnega nepotrebnega finančnega pritiska na gospodarstvo. Kaj natančno so nejasnosti, na katere opozarjajo trgovci, TZS v sporočilu za javnost ni navedla.

"Trgovci bomo kljub novim vladnim zaostritvam za to panogo spoštovali zakonodajo, tako kot smo jo vedno do zdaj, čeprav nam to povzroča veliko in nepopravljivo gospodarsko škodo," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica zbornice Mariča Lah. Pričakuje, da bo vlada vsem trgovcem, ki ne morejo operirati, za čas t. i. lockdowna v celoti pokrila fiksne stroške – tako za spomladansko kot tudi jesensko obdobje.

Lahova dodaja, da zdravstveni inšpektorat pri nadzoru trgovinske dejavnosti ni našel večjih prekrškov. "Striktno smo spoštovali vsa navodila in trdim, da je trgovina dejavnost z nizko stopnjo širjenja okužbe. Vendar bi, če vlada meni, da je ta ukrep nujno potreben, želela dobiti odgovor, kdaj in če se bo vlada odločila, da bo vsem dejavnostim med lockdownom povrnila fiksne stroške." 

Trgovci vlado podpirajo pri zajezitvenih ukrepih, ne podpirajo pa ukrepa, s katerim je zaprla kar tri četrtine trgovinske dejavnosti v Sloveniji, pravi predsednica zbornice. "Še posebej ne razumemo vladne odločitve, ker nas je vlada sama v svoji preglednici za možnost okužbe uvrstila v drugo stopnjo od petih, torej smo dejavnost z nizko stopnjo za možnost širjenja okužbe," je še dodala Lahova.

"S tem je jasno povedala, da trgovina ni vir okužb," so prepričani v TZS. Ob tem izpostavljajo tudi, da se posledice napovedanega zaprtja "skoraj 80 odstotkov trgovske dejavnosti" že kažejo v praksi, saj jih številna trgovska podjetja seznanjajo o navalu potrošnikov na prodajalne. To po oceni TZS pomeni, da se je s sprejetimi ukrepi povečala možnost okužb tako potrošnikov kot tudi zaposlenih v trgovinski dejavnosti.

Odprte bodo zgolj nujne trgovine.
Odprte bodo zgolj nujne trgovine. FOTO: Miro Majcen

Na TZS zagotavljajo, da podpirajo vladna prizadevanja za ohranjanje delovnih mest, pa čeprav podatki zavoda za zaposlovanje za trgovinsko dejavnost v razdobju januar–oktober po njihovih opozorilih kažejo zelo zaskrbljujočo sliko. Uresničujejo se napovedi, da bomo v tej dejavnosti letos izgubili najmanj 12.000 delovnih mest, se bojijo.

"Trenutna slika namreč kaže, da število oseb iz trgovine v evidencah zavoda znaša že 9101, kar pomeni, da je trgovina med najbolj prizadetimi dejavnostmi v celotnem slovenskem gospodarstvu," so sklenili na zbornici. 

Gospodarska škoda bi lahko bila še veliko večja, če epidemije ne obvladamo, se je na to odzval minister Gantar. Poudaril je še, da odprtost trgovin pomeni možnost srečevanja, druženja in več kontaktov, prav to pa želijo preprečiti. Lahove s tem odgovorom ni prepričal, da je zaprtje nenujnih trgovin nujno potrebno. Gantar je še poudaril, da gre za obdobje 14 dni, v kolikor pa ne bi zaostrili ukrepov in zajezili širjenja, bi lahko bilo obdobje zaprtja daljše, kar pa bi slabše vplivalo tudi na gospodarstvo. 

Šesti protikoronski paket sicer za podjetnike in obrtnike prinaša nekatere novosti in pomoči, med drugim delno kritje fiksnih stroškov in oprostitev najemnin, če je lastnik država ali lokalna skupnost. A to ni dovolj, so prepričani predvsem v gostinstvu in turizmu, ki spadata med najbolj prizadeti dejavnosti. Mnogi že napovedujejo številna zapiranja gostinskih lokalov, saj jesenskega zaprtja enostavno ne bodo mogli preživeti.

Delo v gostinstvu in turizmu je od spomladi izgubilo že skoraj 10.000 oseb, glede na trende pa je povsem realno pričakovati, da bo ta številka do konca leta še veliko višja.

Tretjina obrtnikov in podjetnikov razmišlja o zaprtju dejavnosti

Kar tretjina obrtnikov in podjetnikov zaradi posledic epidemije razmišlja o zaprtju svoje dejavnosti, večina pa je prepričana, da bi lahko ob upoštevanju vseh samozaščitnih ukrepov še naprej varno opravljala svoje delo. To je med drugim pokazala anketa, ki jo je OZS izvedla med svojimi člani, obrtniki in podjetniki.

"Rezultati ankete so zaskrbljujoči, saj kar tretjina obrtnikov in podjetnikov razmišlja o zaprtju dejavnosti. Da so v stiski tudi obrtniki in podjetniki, ne le zdravstvo, sicer opozarjamo že ves čas. Vlada se je včeraj odločila za zaprtje večine storitvenih dejavnosti za dva tedna, zato v OZS vztrajamo pri tem, da država vsem tistim, ki niso zaprti po svoji krivdi, v celoti pokrije fiksne stroške, stroške nadomestil plač delavcem, temeljni dohodek in najemnine za poslovne prostore," ob tem poudarja predsednik OZS Branko Meh.

V anketi je sodelovalo 1667 obrtnikov in podjetnikov, in sicer 38 odstotkov samozaposlenih ter 62 odstotkov delodajalcev. Anketo je OZS med svojimi člani izvedla med 11. in 13. 11. 2020.

 96 odstotkov vprašanih se ne strinja s popolnim zapiranjem gospodarstva, odstotek več pa jih ocenjuje, da bi lahko svojo dejavnost varno opravljali še naprej, in sicer ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov. Zgolj pol odstotka anketirancev je odgovorilo, da so se v podjetju že soočili z okužbo s covidom-19 pri zaposlenih.

 40 odstotkov sodelujočih v anketi je odgovorilo, da so morali v drugem valu epidemije na podlagi odloka začasno zapreti dejavnost. Kar 71 odstotkov pa jih je moralo v drugem valu na podlagi odloka bistveno omejiti svoje poslovanje. Zaradi posledic epidemije in padca prihodkov je bila primorana odpuščati kar petina vprašanih.

Da bo padec prihodkov manj kot 20-odstoten, ocenjuje 32 odstotkov vprašanih, da bo padec med 20 in 40 odstotki, jih ocenjuje 42 odstotkov, med 40- in 60-odstotni padec napoveduje 16 odstotkov vprašanih, 10 odstotkov sodelujočih pa ocenjuje, da bodo imeli letos več kot 60-odstotni padec prihodkov.

Vlada je sprejela že šest protikoronskih paketov. Kar 41 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da so jih ukrepi zaobšli. Med razlogi za to izpostavljajo tudi širitev dejavnosti pred epidemijo, zaradi česar posledično niso dosegli kriterija upada prometa. Med tistimi, ki so koristili pomoč iz protikoronskih paketov, pa jih je največ, kar 43 odstotkov, koristilo ukrep čakanja na delo, ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa je koristilo 14 odstotkov vprašanih, univerzalni temeljni dohodek 37 odstotkov, druge ukrepe pa 16 odstotkov vprašanih.

Šolanje na daljavo.
Šolanje na daljavo. FOTO: Shutterstock

Pečan: Šole smo bolje pripravljene kot spomladi 

Šolanje bo še vsaj 14 dni potekalo na daljavo. Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da ob trenutno epidemiološki sliki skoraj zagotovo ni preostalo druge odločitve, si pa želijo, da bi pouk čimprej spet potekal v fizični obliki, saj je tak pouk resnično kakovosten. "Šole smo bistveno bolje pripravljene na pouk na daljavo, kot smo bile spomladi, verjetno bomo minuse, ki nastajajo zaradi slabše kakovosti takšnega pouka, nadomestili v naslednjih mesecih." 

Ga pa čudi, da učitelji niso med prioritetnimi skupinami za cepljenje, glede na to, da se v šolah zbira ogromno število ljudi, možnost za prenos virusa pa je zelo velika, je še dejal Pečan. Da bodo prišli na vrsto, ko bo na razpolago dovolj cepiva, je na to dejal minister Gantar, ki se sicer strinja, da tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju potrebujejo cepljenje. 

Že decembra bi lahko v Sloveniji dobili prvo cepivo, je napovedal zdravstveni minister. Cepiti želijo vsaj 60 odstotkov prebivalstva, kar bi po mnenju stroke zadoščalo za normalizacijo življenja. Prioritetne skupine za cepljenje so starejši, kronični bolniki, zdravstveni delavci in zaposleni v DSO. Že prihodnji teden imajo sestanek z proizvajalci cepiva, je dejal Gantar. 

Vrtci bodo tudi prihodnjih 14 dni nudili le nujno varstvo, to ostaja določeno enako kot doslej. Prav tako ostaja v pristojnosti občin, kateri vrtci in na kakšen način ostajajo odprti, je še pojasnil Gantar. "Gre predvsem za zaposlene, ki delajo še naprej, predvsem v kritični infrastrukturi (zdravstvo, policija, civilna zaščita), in ki v resnici nimajo možnosti ureditve varstva." Če nimajo varstva za otroka, je to zagotovljeno tudi za delavce v industriji. 

Želja vseh nas je, da gre za zadnjo zaostritev ukrepov oziroma da v prihodnje ne bo več zapiranj države, ker se zavedamo, kaj to pomeni za posameznika in državo, je zaključil minister Gantar. "V tem trenutku si upam trditi, da so ukrepi, ki smo jih sprejeli 26. oktobra, število okuženih dejansko prevesili navzdol, da lahko z zaostritvijo ukrepov prekinemo začarani krog širjenja in nato začnemo z nadziranim sproščanjem." 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huggo
13. 11. 2020 15.05
+1
Zaprite sebe v kletko a boste zdrzal?
Periot222
13. 11. 2020 14.00
+1
IN KAJ STE STORILI DA SE TO NE BI ZGODILO? POPOLNOMA NICCCC!
lilihip
13. 11. 2020 15.00
+2
Periot222
13. 11. 2020 14.00
+3
IN KAJ STE STORILI DA SE TO NE BI ZGODILO? POPOLNOMA NICCCC!
buda78
13. 11. 2020 13.08
+2
Diktatorska vlada bo pomagala samo velikom igralcem, mala in mikro podjetja pa naj crknejo. Dvojna merila. Klasika ce vladajo bedaki ni nic drugega za pricakovat.
bigbooss
13. 11. 2020 10.59
+0
Zakaj ne ustavijo proizvodnjo haha.. Zapirajo majhne trgovince in kao jim pomgajao v resnici nic ne dajo. Oz dajo ti 700 eur in to je vse.. Ti mas najemnino za najemni prostor pa se najemnino doma ce nimas lastno stanovanje preživeti. Cez ceu mesec .. Ce ze je hudo kakor pravijo zaprite vse ne pa tiste ki je država skoraj ne odvisna. To so dvojna merilaa
bigbooss
13. 11. 2020 10.56
+2
Zakaj ns ustavijo proizvodnjo haha.. Zapirajo majhne trgovinice in kao jim pomgajao v resnici nic ne dajo. Oz dajo ti 700 eur in to je vse.. Ti mas najemnino preživeti ceu mesec .. Ce ze je hudo kakor pravijo zaprite vse ne pa tiste ki je država skoraj ne odvisna. To so dvojna merilaa
prizdravi
13. 11. 2020 10.29
+4
Vedno ostrejši ukrepi kljub umirjanju epidemije nas ne smejo presenetiti: vladi, v kateri prevladujejo globoko verni člani, je samo po sebi umevno, da je narodu treba prilepiti izvirni greh, pa če kaj greši ali ne. V vsakem primeru je kriv in si zasluži pokoro!
andrejbrezovica
13. 11. 2020 10.29
-3
Od poletja dalje se prosi in nagovarja ljudi k spoštovanju ukrepov, a ne zaleže. Mislim, da ni nihče vesel tega, da je treba kar koli zapirati. A treba je med samimi slabimi izbrati najmanj slabo možnost. Vsak pa gleda le svojo rit. Saj bomo vsi na nek način čutili posledice. Ampak gre za višjo silo, ki jo je treba ustaviti. Mislim, da smo na dobri poti. Bolje 14 dni zaprto, potem pa sprostitev, kot pa 2 meseca zaprto na pol. Pa še to so le predvidevanja, ob predpostavki, da se bodo ljudje držali pravil. Če se ne bodo, tudi to ne bo pomagalo. Verjetno pa ste tisti, ki ste v komentarjih najbolj pametni tudi tisti, ki ste veliko prispevali, da je tako, kot je. Zaradi mene so lahko maske obvezne se 3 leta pa se bom tega držal. Nekateri pa se niti sedaj, ko je najhuje. Spomladi smo imeli v celotnem prvem valu 150 mrtvih. Sedaj jih imamo v 4ih dneh toliko ali več.
Periot222
13. 11. 2020 11.06
+2
andrej ti verjemi v pravljice jaz vem da so ukrepi neucinkoviti kar je dokaz o okuzbih to zapiranje dolocenih trgovin je samo nagajanje in nima veze z virusom! Maske zunaj to lahko ukaze samo tisti ki nima v glavi nic zapiranje v obcine nima nobene veze z virusom to je samo vojna nad lastnim narodom enako velja za policijsko uro!!!!!!!!!
uleda
13. 11. 2020 11.13
+0
No nekaj si se pa danes le naučil. Ne vpiješ več, bravo pupa.
EnKandidatDosmrtniMandat
13. 11. 2020 11.18
+3
Od spomladi do danes komunistična vlada ni bila sposobna pripraviti Slovenije na napovedani val. Toliko o sposobnosti tovariša Jansze.
User768643
13. 11. 2020 13.10
Periot. Pokukaj kdaj ven iz tvojega kokošnjaka. Mogoče ti bo, kljub omejenim sposobnostim, uspelo ugotoviti, da so ukrepi več ali manj podobni po vsej EU.
Periot222
13. 11. 2020 14.03
+2
Skrajno nikjer ovcica Janseva klanjaj se mu mogoce ti bo za kaksen sendvic dal!
Samjackson
13. 11. 2020 10.15
+8
Sebe naj zaprejo, oni so najbolj skodljivi!
bmwfanatik
13. 11. 2020 10.11
+6
V soboto peljem družino na sprehod v Mercator, ker drugam ne morem nikamor. Narava je daleč.
jesenvoyo
13. 11. 2020 10.05
+5
Sploh ne bi rabili zapirat kakšnih trgovin, če bi se ljudje glede na stanje in okoliščine ki so zavedali in se ustrezno obnašali tako, da bi sami znižali obiske v trgovine na najnižjo raven, torej po nakup samo ko je nekaj nujno in po številu čim manjkrat.
Periot222
13. 11. 2020 10.26
+8
Prazno nakladanje ker delam v podjetju kjer nas je zaposlenih vec 100 vam povem da so med njimi vsakodnevno tudi okuzeni in se zaradi tega ne zapira firma!!!!!!!
Periot222
13. 11. 2020 10.29
+7
Glede trgovin pa ce bi bilo vse to res bi trgovk ne bilo vec zivih tako pa zapiranje nima nobene veze z virusom temvec so v mes podli nacrti vlade po unicevanju dolocenih panog zakaj se ne zapre Lidl kjer se drenjajo ljudje po enem drugemu ko so akcije na kitajski odpad od oblacil naprej!!!!!!!!!!
Satoshi Nakamoto
13. 11. 2020 09.56
+16
Če bi janšisti bili res delovni ljudje, bi ne podpirali tega cirkusa
Important notice
13. 11. 2020 09.55
+6
Eno vprašanje: Koliko strank je bilo v tem času, se je večina ljudi doma in hodi ven le po nujnih opravkih? Prijatelj, lastnik manjše trgovinice, mi je povedal, da je od spomladanskega do jesenskega vala v enem tednu zaslužil toliko, kot prej v enem dnevu, ker ni bilo strank. Sedaj, ko je večina doma in ne hodijo kar okoli in po šopinigh, jih pa sploh ni. Po cele dneve je sedel sam v prazni trgovini. Ali pa za eno stranko dnevno. Sam pravi, da se mu ne splača in bo raje počakal na boljše čase. K sreči je upravičen do TD.
Dejan Keuc
13. 11. 2020 09.53
+2
Ah ne bluzi... kakšnih 18 dni... v statistiko štejejo umrli s korono, in ne zaradi korone... kar pomeni, da če si danes pozitiven in jutri umreš od česarkoli, greš v statistiko... torej ni zamika 28 dni, ampak nula...
Dejan Keuc
13. 11. 2020 09.55
-2
Popravek... ni 18 dni, ampak 0... če bi se šteli mrtvi zaradi korone, pol pabi blo 18 dni... ampak pol tut cifre ne bi bile 40, ampak 5-10 max...
hotchilipoper
13. 11. 2020 09.53
+5
Idiotizem na kubik
rissp
13. 11. 2020 09.49
+9
Število naraščanja okužb se je očitno ustavilo, saj bi, če ukrepov ne bi bilo ali pa če se jih nebi držali, bilo dandanes okoli 8000 okužb dnevno (ali pa večji delež pozitivnih testov), vlada je sama trdila, da se dnevno število okužb podvoji na 6 dni, torej če je bilo pred 2 tednoma 2000 okužb dnevno, bi jih bilo sedaj več kot 8000 dnevno. Število smrti pa za naraščanjem dnevnih okužb zamuja za dobra 2 tedna, glede na to da statistično večina umre 18.dan okužbe in se je dalo pred dobrima 2 tednoma čisto lahko izračunati, da bo te dni okoli 40 smrti dnevno, neglede na to ali bodo ukrepi prijeli ali ne. Velika večina okužb se zgodi v bolnišnicah in DSO. Torej govoriti o tem, da ukrepi NISO prijeli in da smo celo za to krivi ljudje na splošno (sploh tisti, ki se v popolnosti držimo ukrepov ne glede na to v kolikšni meri se z njimi strinjamo), je arogantno in pokaže odnos vlade do ljudstva. Vsekakor pa se strinjam s poostritvijo nadzora in posledično kaznovanjem tistih, ki se ne držijo osnovnih ukrepov in za njih nenošenje mask, nedržanje soc. distance pomeni "odpor proti sistemu, da pokažem kakav frajer sam ja" ...
Draža
13. 11. 2020 09.48
+7
EU komanda je ukazala, da zapremo trgovine, maske, razkužila, zapiranje naroda,njihova komanda. Namen je sesuti gospodarstvo, nobene veze nima to z bilo kakšnim virusom.
hotchilipoper
13. 11. 2020 09.51
+0
dr.Megla
13. 11. 2020 09.48
+14
Vsem prijateljem in znancem sporočam, da sem danes umrl..... Finančno!...
jast123
13. 11. 2020 09.47
+8
polovica ljudi ne nosi ali pa na pol nosi maske zunaj in v trgovinah, pa rok si ne razkužijo....to bi morali kontrolirati, ne pa vse zapirati
Samjackson
13. 11. 2020 10.19
+8
Kaj bos zunaj nos maske?!?? PA KAJ STE ZMESANI?!? Kdo vam je pri p.m. spral mozgane?!?! MASKE ZUNAJ? V NARAVI, OO NAPOL PRAZNIH SLOVENSKIH MESTIH?!?!? IN VSE OVCE MASKE GOR! MARS U PCICKO MATERNO S TEMI MASKAMI NA PROSTEM
Important notice
13. 11. 2020 10.51
-2
Ali res ni nihče razumel navodila, da se maske nosijo na prostem v primeru, ko se ne more zagotoviti 3 metre razdalje? Torej: dokler lahko zagotavljaš razdaljo 3 m, ti maske ni treba nositi. Ko se ti pa nekdo bliža, jo pač potegneš čez nos in to je to.
Periot222
13. 11. 2020 11.09
+1
jast123 skrij se v klet in brigaj se za sebe in Janso!
Woltan
13. 11. 2020 09.45
+12
To je že načrtno uničevanje malih podjetnikov.