Korona

Pečečnik o dobavi zaščitne opreme: Zaslužil ne bom nič, niti centa

Ljubljana, 10. 04. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
833

Kdo bo največ zaslužil s poslom za dobavo zaščitne opreme v času koronakrize? Janševa vlada je objavila seznam dobaviteljev, s katerimi je sklenila pogodbe o dobavi, kar je dobro. Pogodb s slovenskimi posredniki je sklenjenih za 181 milijonov evrov brez DDV, za dobrih 55 milijonov evrov pa so jih razveljavili. Pečečnik pa je razkril podrobnosti posla in težave pri dobavi zaščitne opreme iz Kitajske.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pečečnik o dobavi zaščitne opreme
    12:03
    Iz 24UR ZVEČER: Pečečnik o dobavi zaščitne opreme
  • Iz 24UR ZVEČER: Dobava zaščitne opreme
    03:44
    Iz 24UR ZVEČER: Dobava zaščitne opreme

Predsednik vlade Janez Janša se je na Twiterju zahvalil obema ministroma Mateju Toninu in Zdravku Počivalšku za 24-urni trud pri dobavi mask.

Ob tem pa je zanimivo, da je gospodarski minister Počivalšek še v sredo govoril, da ne sklepajo poslov s kitajskimi ali drugimi podjetji neposredno, ker ti zahtevajo plačila avansov, kar je seveda prav, saj bi bilo to prekomerno tveganje. Ampak glej ga zlomka, podatki kažejo, da je vladni zavod za blagovne rezerve nekaterim slovenskim dobaviteljem, s katerimi je sklenil pogodbe o dobavi, plačal avanse, in to v višini 100 odstotkov, čeprav je minister Počivalšek zagotavljal, da avansov ni in ne bo plačeval, ampak bo blago plačano šele po dostavi v Slovenijo.

Na Kitajskem je po Pečečnikovih besedah glede dobave zaščitne opreme "ne vojno, ampak mafijsko stanje".
Na Kitajskem je po Pečečnikovih besedah glede dobave zaščitne opreme "ne vojno, ampak mafijsko stanje". FOTO:

Ker je gospodarski minister tudi v četrtek dopoldan zelo jasno vztrajal, da zavod ni in ne bo izvajal neposrednih predplačil kitajskim ali drugim dobaviteljem, saj večinoma zahtevajo 100-odstotni avans, ga zagotovo nismo razumeli narobe.

Zakaj torej obstaja šest dobaviteljev, ki so dobili 100-odstotni avans? LRM je med njimi, 10 ventilatorjev naj bi dobavil za 108.600 evrov 19. aprila, že tretji teden ima na računu nakazilo zavoda za blagovne rezerve – 132.492 evrov.

Naprej. RAM2 naj bi dobavil 50 ventilatorjev za 1,15 milijona evrov do konca maja. 1.259.250 evrov zavoda za blagovne rezerve ima že na računu.

Včeraj pa je ne le enkrat, ampak kar dvakrat Počivalšek znova poudaril: "Plačujemo zgolj ob prevzemu." In: "Vsi dobavitelji, ki so pripravljeni pripeljati blago v Sloveniji, ga dobijo plačanega po dobavi."

Očitno izjeme so, kar so nam z ministrstva tudi odgovorili: "Izjema so ventilatorji, kjer so bila izvedena predplačila, saj gre za nabavo kompleksnejše narave."

A primer pogodbe z Dobnik Trade ne omenja ventilatorjev. Gre za milijon kosov trislojnih mask za 490 tisočakov brez DDV – niso še dobavljene, podjetju pa je zavod za blagovne rezerve že 20. marca nakazal 597.800 evrov

Tu je bil še avans Gorenju za 50 ventilatorjev, ki so že dobavljeni, posel z Mesi, d. o. o., v višini več kot štirih milijonov evrov pa je bil storniran – tudi avans očitno, saj ga baza Erar ne zaznava. Gre za enega večjih dobaviteljev v slovenskem zdravstvu, solastnica pa je Diana Dimnik, hči lobista Boža Dimnika

Med večjimi pogodbeniki je zagotovo Geneplanet, ki ima z zavodom podpisanih pogodb za več kot 18 in pol milijonov evrov. Poleg posla z ventilatorji je konec marca sklenil še tri pogodbe za maske, skupaj gre za tri milijone kosov in niso še dobavljene. Prav tako ne 220 ventilatorjev, za katere je 18. marca podjetje prejelo 8.768.760 evrov in aprila še en priliv zavoda za blagovne rezerve –
dobrih 84 tisočakov.

Pečečnik: Zaslužil ne bom niti centa

Pregled pogodb, ki jih je objavil Zavod za blagovne rezerve, pa kaže, da je najvišjo pogodbo v višini skoraj 31 milijonov evrov zavod sklenil s podjetjem Joca Pečečnika, ki mora opremo dobaviti do 24. aprila. Drugo po vrsti je podjetje Acron, ki je podpisalo tri pogodbe za skupaj skoraj 30 milijonov evrov, s podjetjem Geneplanet pa je država sklenila štiri pogodbe v skupni višini 18,5 milijona evrov. 

Pečečnik je bil tudi gost v oddaji 24UR ZVEČER, kjer je voditelju Urošu Slaku pojasnil ozadje nabave zaščitne opreme. Na vprašanje, koliko bo s poslom zaslužil, je dejal, da niti centa, kar je potrdil tudi z naročilnico, ki so jo posredovali državnim rezervam in računom dobavitelja. "Cena nakupa in cena prodaje je ista – 25.441.000 evrov," je zatrdil.

Pečečnik je javno objavil dokumente, ki dokazujejo, da pri poslu z zaščitno opremo ne bo zaslužil ničesar.
Pečečnik je javno objavil dokumente, ki dokazujejo, da pri poslu z zaščitno opremo ne bo zaslužil ničesar. FOTO: POP TV

In zakaj se je kot podjetnik lotil posla, s katerim ne bo zaslužil nič? "Poklical me je minister za obrambo Matej Tonin in prosil, da pomagam, saj na področju dobave zaščitne opreme vlada panika, da je preko 1000 podjetij kandidiralo za nabavo, a nimajo nobenih resnih ponudb, ki bi bile v kratkem dobavljive," pojasnjuje Pečečnik.

Toninu je pojasnil, da niso specialisti za dobavo medicinske opreme, a je ta dejal, da to ne bo težava, ker posle v vsakem primeru pregleda medresorna komisija. "Kot državljan, ker imam rad to državo, sem šel v akcijo in poiskal, kdo bi nam to lahko dobavil," je še dejal.

"Bilo bi mi pod častjo, da bi na nesreči ljudi zaslužil, mislim, da sem že večkrat dokazal, da znam to narediti na drug način."

Oster pa je bil do medijev, ki ga označujejo za 'vojnega' dobičkarja. "Ko sem imel nogometni klub, sem se naučil, da najbolj 'luzerski' mediji živijo od laži in od pompoznih informacij, za katerimi se skrivajo nesposobni posamezniki, lažnivci, ki pijejo državne uradnike, jih strašijo in pobirajo oglase. Te informacije sicer še nisem zasledil," je povedal.

"Poklical me je minister za obrambo Matej Tonin in prosil, da pomagam, saj na področju dobave zaščitne opreme vlada panika," je povedal Pečečnik.
"Poklical me je minister za obrambo Matej Tonin in prosil, da pomagam, saj na področju dobave zaščitne opreme vlada panika," je povedal Pečečnik. FOTO: POP TV

Glede pomoči vlade pri poslu je Pečečnik poln pohval: "Veste, da nisem bil najbolj navdušen nad to vlado, ker mi je vzela dovoljenje za bežigrajski stadion, moram pa tu izjaviti, da ste mediji verjetno do nje malo krivični. Ta vlada se je v primeru te nabave neizmerno izkazala. Vsi ministri so bili praktično noč in dan dosegljivi, vključno s premierjem."

"Posebej moram omeniti obrambnega ministra Tonina, ki je to stvar ves čas zagotavljal, se prvi podpisoval, in našo ambasadorko, ki bi si jo res želel spoznati, gospo Alenko Suhadolnik. Brez njiju tega posla ne bi speljal," je bil jasen.

Avansa ni dobil, zatrjuje: "Na svoje podjetje sem vzel kredit in nakazal 100-odstotni avans svojim prijateljem na Kitajsko."

Ti prijatelji naj bi v skladiščih označili opremo za Slovenijo, jo vzeli iz kvote za druge države in jo poslali k nam.

'Na Kitajskem ne vojno, ampak mafijsko stanje'

Nasmejal se je očitkom, da je kredit vzel na drugo podjetje, ne na Interblock. "Res je, posojilo sem vzel na svoje najslabše podjetje, ki je ustanovljeno le nekaj let, zato da v primeru, da posel propade, zaščitim svoje glavno podjetje. Dolg sem zavaroval in plačal 45.000 evrov, kar pomeni, da ima banka zavarovalno polico za osem milijonov od desetih. Ker si kot poslovnež v Sloveniji, si ne morem privoščiti, da bi šla banka SIB v takšno izgubo, zato bom iz Interblocka na neko ročnost izplačal vse banki, ne bom pustil nobene luknje, ker si tega ne morem privoščiti."

Na Kitajskem je po njegovih besedah glede dobave zaščitne opreme "ne vojno, ampak mafijsko stanje".

"Te opreme se naredi neka količina, potreba je 50-krat večja. Tovornih letal ni, jaz sem svoja avansiral, a prišel je človek, ki je zastopal drugo državo in v torbah prinesel gotovino in so nas odkrižali," opisuje težave pri transportu.

Prvo letalo bi tako lahko po vseh težavah v Slovenijo prispelo v 24 urah, kaj natančno pa bo na njem, ne more pojasniti. "Prosil sem, naj dajo vsakega po malo – obleke, rokavice, maske in očala."

To, da so nabavili maske določenega tipa po najugodnejši ceni v Sloveniji, ne more komentirati, ker niso specialisti za tovrstno opremo, je pa dejal, da so vsi pristojni v Sloveniji povedali, da so cene, ki jim jih je dostavil, ugodne. "Lahko samo povem, da teh stvari ceneje nisem mogel dobiti." 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (833)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sars2
17. 04. 2020 17.41
Ljudje,vsi ti omenjeni v aferah mask imajo sosede,pa naj ti objavljajo kako zivijo na kaksni nogi,pa se bo potem pogledalo od kje stvari,kaksna je bila njihova placa.Pa bo pri volitvah potem marsikaj lazja odlocitev
Walter Pravicek
17. 04. 2020 09.56
+1
Če,kot trdi G.Pečečnik ne bo zaslužil niti centa,pisalo se je,da so to medicinsko opremo"ukradli",kot amerikanci nemcem in Italijanom,je morebiti šlo vse po načelu:prevoz bo toliko,za mito tistemu,ki "se je spozabil v naslovu države"toliko,potem ni čudež,da se je končna cena strmo dvignila.V Sloveniji še sedaj primankuje KVALITETNIH mask!!Pečečniku HVALA,da se trudil pomagati!!!
Angelica007
12. 04. 2020 18.27
-6
Kot državljan, ker imam rad to državo, sem šel v akcijo in poiskal, kdo bi nam to lahko dobavil," je še dejal. JAZ IMAM RADA MOJO DRZAVO,NE TO DRZAVO!
Jožajoža
11. 04. 2020 16.39
-2
a novinarski konferenci je Jelko Kacin dejal, da se mu zdi, da se je Pečečnik zgolj nerodno izrazil.,da so maske na kitajskem ukradli.(po moje so jih) Poudaril je, da je bil tudi sam na letališču, ko je prispela pošiljka: »Tako kvalitetnih mask, kot smo jih dobili s to pošiljko, še nismo imeli.« Menda naj bi bile pakirane v paketih po pet in dodatno vakuumsko zaščitene. vse ostale pošiljke,tudi donatorjev so prišle iz iste tovarne, če jih dostavi skrajni desničar, ki je "zaslužil"(ukradel) 10 000 000 čistega ,so super,ko pa jih donira slovenec,levičar, pa so zanič ali jih pa sploh nočejo sprejt.
Rok Karantanski
11. 04. 2020 10.34
+10
Malin3
10. 04. 2020 20.37
+16
Res je prav žalostno, da samo, še kak " levi dobrotnik" kaj dobrega naredi za Slovenijo je medijski bum. Čestitke Joc.
IS58
10. 04. 2020 16.51
+29
Joco, globok poklon, tudi če si kaj malega za tvoje razmer zaslužil, se ne sekiram. Si mož beseda in zaščitna sredstva dostavil v Slovenijo. Kaj pa država , ki je plačevala 100% avanse, pa sedaj kar nekaj transportov ne bo realiziranih!!!
bovin
10. 04. 2020 16.50
+30
Levaki zadnjič ste bildali Čeferina, do onemoglosti tisoče postov enainistih luftmikserov, ko pa je vam in slaku Joc nalil čistega vina pa niste nič kaj aktivni, 24 ur pa prispevek kar hitro skrije nekam proti dnu prav zanimiva kombinacija ste leva trobila.
batom@pinkponk.com
10. 04. 2020 16.07
-18
nej da telefonske teh vedno dosegljivih ministrov in premjerja. da jih pokličemo mal ob pol treh zjutraj. če so dosegljivi.
bema1201
10. 04. 2020 16.21
+26
Vsakemu trotlu pa ja ne moreš dat svoje telefonske.
starima?ek 1
10. 04. 2020 16.07
-6
Jožajoža
10. 04. 2020 15.51
-16
včeraj bedak,danes junak.
Streznitev
10. 04. 2020 16.05
+9
peresni
10. 04. 2020 14.43
-23
hahahhaaha....nič ne bo zaslužil.
batom@pinkponk.com
10. 04. 2020 16.08
-25
kot da je problem dve naročilnci napisat, eno pokazat drugo pa v žepu met. al pa kak drgač plačilo prejet. dajte no.
vicente
11. 04. 2020 10.49
+0
ni problem drugace dobit denar npr,kot provizijo dobavitelja,ali pa ce reces dobavitelju lahko ti takoj nakazem denar vendar hocem dolocen popust za katerega bos kasneje dobil fakturo od nekje drugje,vendar moras imet jajca in tip ima jajca ob vseh nasih brezjajcnih politikih
Desni JUNAK
10. 04. 2020 14.16
+16
Po včerajšnjem fiasku Slaka v soočenju z Pečečnikom .... še vedno ni novice o prispelem avionu Pečečnikovega naročila mask in ostale opreme - zaščite za zdravnike.
Streznitev
10. 04. 2020 15.22
+1
Komunikacijski šum v Murglah-avion priletel,razložil ,odletel, PERESNI ,ki je bil v spremstvu to ve in ga zanima, koliko bomo delili.
bema1201
10. 04. 2020 16.20
+17
Pečečnik bi se preden je naročil moral včlanit v stranko SD ali paLMŠ potem bi bil pa pol leta na prvi strani 24ur , pa še za predsenika bi ga predlagali kot nov obraz levičarjev, samo Joc upam da boš pameten pa se nikar ne pejt politike.
Lisec7
10. 04. 2020 14.08
-15
...Pečečnik o dobavi zaščitne opreme: Zaslužil ne bom nič, niti centa Kdo verjame, mu dam za PIR
Desni JUNAK
10. 04. 2020 14.10
+15
IS58
10. 04. 2020 14.14
+5
Desna, sva že dva. Bojim se, če je na čakanju, ne bo imel za vse.
Mirko Igor
10. 04. 2020 14.16
+7
Mam najraje San Miguel, drugače bo Laško tud v redu. Maš moj kudos. Kje
Streznitev
10. 04. 2020 14.43
+18
Napisal si, da daš za pir tistemu,ki verjame, da ne bo zaslužil nič. Jaz verjamem, kar pošli denar. Ne vem če boš lahko poplačal vse, ki smo tu gor, s tvojo provizijo.
batom@pinkponk.com
10. 04. 2020 16.09
-10
setisfekšn
10. 04. 2020 14.03
-10
Dejte nehat no tu je prikazan specificiran racun!provizija je vsteta v tem racunu ssmo se ne prikaze !pa ljudje no sej ste bili nekateri ja v komerciali
Desni JUNAK
10. 04. 2020 14.13
+38
Tud če je kaj pokasiral in je to ŽE VRAČUNANO v ceni - so te maske še vedno NAJCENEJŠE IN PRIŠLE SO V REKORDNEM ČASU !!! No, v dobrih 14 dneh bo 6 avionov. Še to, Pečečnik je založu svoj keš, ... kaj je naredu Čeferin ... razen slikanja pred kamerami in gobcanja ....
Mirko Igor
10. 04. 2020 14.17
+9
Mirko Igor
10. 04. 2020 14.18
+24
Čeferin bi tud lako vzel kredit in jih pripeljal. Res je
širimresnico
10. 04. 2020 14.25
+26
čeferin je nategun. z alibabo je načrtoval prevaro.
Streznitev
10. 04. 2020 14.49
+31
Pečečnik je ponudil in se ornk namučil z vso svojo ekipo doma in na kitajskem, da jih je spravil v Slovenijo. Kako naj osebek tipa šarec to izvede.
tona Iteb
11. 04. 2020 12.32
-2
FutureWorld
10. 04. 2020 14.03
+1
JanezSLove
10. 04. 2020 14.00
+39
Pred deveto uro danes zjutraj je letalo že pristalo na Brniku! Kje ste novinarji POP-a? A tega se pa ne poroča, ker ni levak dobavil, al kaj??????? Mogoče pa ta portal tega sploh ne bo komentiral? Je Joc preveč ponižal novinarja z glupimi všprašanji? Kdaj boste začeli poročati kot je treba????!!!!!!!!!
Streznitev
10. 04. 2020 14.59
-13
Dezinformacija.Saj to ni v Sloveniji. V Sloveniji je letališče Hozea Pučnika Lublana in Mariborsko letališče. Brno je na Češkem
Streznitev
10. 04. 2020 15.31
-12
To da je pristal Pečečnikov avion ni udarna tema za zvečer, to je le en še-šok za samo destruktivno vlado.
JanezSLove
10. 04. 2020 17.49
+8
Gledo na to, da imaš vzdevek Streznitev, bi človek pričakoval, da spregledaš in se strezniš!
mijavci
10. 04. 2020 13.59
-6
Joc ustanovitelj SPK Slovenskega poslovnega kluba Uroša Slaka pa je postavil za izvršilnega direktorja, samo toliko da boste lažje razumeli intervju.
tom74
10. 04. 2020 13.53
+4
Pravljičarji, vsi pro bono...;))))Res problem, procente dobiti, od kitajcev...Let tudi ni ravno poceni;)1.1 mio na letalo, tja-nazaj.... Boeing 747–400 are in the US$25,000 per hour range.
mijavci
10. 04. 2020 13.51
+5
Sam cenim Pečečnika ker je nekaj ustvaril z lastnimi rokami, samo tale predračun za zaščitno opremo,( ker slučajno poznam nabavne cene teh izdelkov ), so ekstremno predrage, rokavice latex po 0,80 je 100% marže, maska ffp2 1,89 za primerjavo v Sloveniji je v Viplamu Trzinu taka maska tip9920 1,25 - 25% rabata pa to za količino 200, 500 kosov za 2 milijona bi morala biti še nižja, tako da tukaj sem presenečen da en Slak to kupi, sploh pa to da gre en poslovneš to govorit da ne bo nič zaslužil že to je pravljica, nihče nima tako rad države da bi se šel tako humanost, če ne verjamete pa vprašajte Boža Dimnika kakšne so provizije.
morituri
10. 04. 2020 14.06
-1
Streznitev
10. 04. 2020 15.38
+6
Tudi Božo oziroma hči Diana Dimnik, je spustila za 4milijone belega dima