Korona

Pedagoški delavci za oblikovanje skupine, ki bi oblikovala ukrepe za delo šol in vrtcev

Ljubljana, 29. 03. 2021 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Zvezi društev pedagoških delavcev Slovenije so kritični, da šolska politika v kriznih razmerah ne opravlja svojih ključnih nalog in pušča vtis, da bolj ali manj pasivno čaka na konec epidemije. Da bi preprečili "še eno epidemijo, ki bo dolgoročno opustošila kakovost vzgoje in izobraževanja", pozivajo vlado in šolsko ministrstvo k ukrepanju ter oblikovanju skupine, ki bi oblikovala ukrepe za delo vrtcev in šol v času epidemije.

V odprtem pismu Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije opozarja na neustrezno ravnanje in odločitve šolske politike, ki krojijo polje vzgoje in izobraževanja vse od začetka epidemije. Ugotavljajo, da v vsem tem času šolski politiki ni uspelo vzpostaviti kompetentne ekspertne skupine, ki bi na ravni države lahko vodila dialog z vladno svetovalno skupino o sorazmernih in pedagoško sprejemljivih ukrepih na področju vzgoje in izobraževanja. Prav tako niso pripravili dovolj operativnih modelov izobraževanja na daljavo ter niso zagotovili ustreznih mehanizmov za sprotno in dovolj zanesljivo zbiranje empiričnih podatkov, ki bi omogočali vpogled v to, kako kakovostno zmorejo cilje in standarde znanja dosegati šole v različnih občinah in regijah ter v državi. 

Vladi očitajo tudi, da ni ustrezno prilagodila formalnopravnih dokumentov ter da ni niti strokovni niti širši javnost predstavila kakršne koli izhodne strategije. 

"Še toliko bolj nesprejemljivo je ob vsem zapisanem opazovati, kako politični vrh ministrstva pristaja na to, da je slednje postalo benigna institucija, ki v rokah trenutne oblastniške arogance in avtoritarnosti le nemo opazuje poseganje v izobraževalni sistem in šolsko operativo," so pri Zvezi zapisali v odprtem pismu. 

Posebej kritični so tudi do komunikacije ministrstva z dijaki, ki so neuspešno pozvali k pogovoru z ministrico, ter do zamenjav ljudi na najvišjih funkcijah, "ki bi jih morali – še zlasti v teh razmerah – zasedati najkompetentnejši strokovnjaki za vzgojno-izobraževalni sistem". 

V Zvezi društev pedagoških delavcev so kritični do (ne)ukrepanja šolskega ministrstva v času epidemije.
V Zvezi društev pedagoških delavcev so kritični do (ne)ukrepanja šolskega ministrstva v času epidemije. FOTO: Shutterstock

Že leto dni pouk v Sloveniji poteka v okrnjeni obliki zaradi epidemije covida-19, večino letošnjega in del preteklega šolskega leta je pouk potekal na daljavo, kar "niti v didaktičnem niti v vzgojno-socializacijskem pogledu ne omogoča tako kakovostnega vzgojno-izobraževalnega procesa, kot bi ga mladim družba morala zagotoviti in kakršnega smo ga tudi zagotavljali preteklim generacijam," so še zapisali. 

Šolska politika v kriznih razmerah ne opravlja svojih ključnih nalog in pušča vtis, da bolj ali manj pasivno čaka na konec epidemije, še ugotavljajo pedagoški delavci. Ob tem pa opozarjajo, da se razlike med šolami, zlasti pa med učenci oz. dijaki vse bolj povečujejo, na drugi strani pa se zmanjšujejo pričakovanja, zlasti glede zahtevnejšega znanja. 

"Opozarjamo, da takšno neodgovorno ravnanje pristojnih vodi k resnim in dolgoročnim negativnim posledicam, ki se bodo odrazile v manjši pravičnosti izobraževalnega sistema ter slabši kakovosti znanja in izobrazbe mladih, odpravljali pa jih bomo leta, če ne desetletja." 

Vlado in ministrstvo tako pozivajo k takojšnjem ukrepanju "da bi preprečili še eno epidemijo, tisto, ki bo dolgoročno opustošila kakovost vzgoje in izobraževanja".  In predlagajo, da ministrstvo vzpostavi interdisciplinarno skupino strokovnjakov s področja izobraževanja, razvoja otrok in mladostnikov ter zdravstva, ki bi oblikovala ukrepe za delo vrtcev in šol v epidemičnih časih. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cepljen
29. 03. 2021 14.26
+5
Vseeno je njim za šole, Janša bi itak najraj vidu da se ljudje ne šolano pa sam njega poslusajo!
Moncsa
29. 03. 2021 13.07
+11
Strokovno skupino, in to predvsem NE zdravstveno s Krekom in Logarjevo na čelu, ampak pedagoško, psihološko, pedospihiatrično in pediatrično. Z ljudmi, ki jim je DEJANSKO mar za otroke (ne kot tej pokvarjeni bandi, ki se zdej odloča in "svetuje").
naveza
29. 03. 2021 13.15
+5
Točno tako, da gledajo še z vidika vpliva na otroka.
Banion
29. 03. 2021 13.03
+5
Prav iamjo in pozno so se oglasili pri tako "pametni" ministrici bi to bilo že zdavnaj treba narediti, vpračanje je le kdo bi jih upošteval
Frasnel12
29. 03. 2021 13.03
+4
Gargamel nima časa😂😂😂
Darko32
29. 03. 2021 12.45
+9
To bi morali narediti že prvi dan razglašene epidemije. To menim, da bi morali narediti v vseh panogah gospodarstva. Sočasno pa na podlagi opravljanja zdravniških pregledov in delovanjemedicin dela, kjer postopači samo pobirajo denar od podjetnikov in potrvarjajo poročila jih zaposliti, da morajo narediti protokole za vse poklice in določiti stopnje rizika. Tako bi bila podlaga za ceplenje po prioriteti. Sedaj JANŠA nekaj bunca, drugi si muda praskajo in tretji garajo kot črne živine v skafandrih in nosijo breme vseh. Rezultat vidimo, da smo popušili na celi črti.
ohmanemane
29. 03. 2021 12.40
+2
V večini držav pouk poteka "okrnjeno",in bo pri nami najmanj do konca tega šolskega leta,ker bodo s to epidemijo nadaljevali mantrati ljudje.
Moncsa
29. 03. 2021 13.05
+3
Kaj češ rečt, da jejmo drek, ker 5 bilijonov muh že mora imeti prav? Sicer NIKJER niso bile šole zaprte, niti približno tako dolgo, kot v SLO.
npc2335
29. 03. 2021 12.31
+5
En teden se učis doma en teden v šoli.Isto kot pri gospodarsto en teden lahko delaš drugi teden več ne smeš bistvo kak se vladi sprdne tisti dan tak je.