Korona

Šest premierjev, med njimi tudi Janša, zahteva vrh EU glede dobave cepiv

Bruselj / Dunaj, 13. 03. 2021 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Maja Račič, Ti.Š.
Komentarji
499

Potem ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz ostro kritiziral porazdeljevanje cepiv proti okužbi z novim koronavirusom med državami članicami EU, je (sprva) pet premierjev članic EU – poleg Kurza še Janez Janša ter premierji Češke, Latvije in Bolgarije – na institucije EU naslovilo pismo, v katerem zahtevajo čimprejšnji sklic vrha EU na to temo. Njihovemu pismu glede cepiv proti covidu-19 pa se je nedavno pridružil še Plenković.

Pet predsednikov vlad je pismo naslovilo na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. (Na fotografiji Sebastian Kurz in Janez Janša.)
Pet predsednikov vlad je pismo naslovilo na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. (Na fotografiji Sebastian Kurz in Janez Janša.) FOTO: Aljoša Kravanja

Pismo s petkovim datumom je naslovljeno na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, objavljeno pa je bilo danes in ga navajajo številni tuji mediji. V kabinetu Janeza Janše so pismo potrdili in dodali, da bo to že v kratkem objavljeno tudi na njihovi spletni strani.

V pismu peterica premierjev sicer zahteva, da Michel, "kakor hitro je mogoče", skliče vrh o cepivih, sicer določene države članice Unije preprosto ne bodo mogle izpolniti za drugo četrtletje zastavljenih ciljev glede cepljenja proti covidu-19.

V minulih dneh so namreč ugotovili, da dobava cepiv članicam EU farmacevtskih podjetij ni v skladu z dogovorjenim ključem delitve na osnovi števila prebivalcev. Če se bo to nadaljevalo, bodo med državami do poletja nastale velike neenakosti, poleg tega pa to "ni le v nasprotju z našim dogovorom, ampak tudi z duhom evropske solidarnosti".

Neimenovani viri v EU so danes potrdili prejem pisma, a obenem nakazali, da poseben vrh na to temo naj ne bi bil sklican. Bo pa usklajevanje v boju proti pandemiji prva točka na dnevnem redu naslednjega rednega vrha EU, ki je načrtovan za 25. in 26. marec, in bo, če bo to le mogoče, verjetno potekal v živo.

Kurz: Malta ima do trikrat več odmerkov kot Bolgarija, Nizozemska dvakrat več kot Hrvaška

Pismo sledi glavnim poudarkom petkove novinarske konference Sebastiana Kurza, na kateri je ta določene države EU obtožil, da kot na nekakšnem "bazarju" sklepajo tajne ločene pogodbe o dobavi cepiv s farmacevtskimi podjetji, zaradi česar cepiva niso enakomerno porazdeljena med članicami.

To naj bi se po besedah Kurza dogajalo kar v okviru tako imenovanega usmerjevalnega odbora EU za cepiva. Za katere države točno gre, ni povedal, je pa kot primera navedel, da bo Malta do konca junija glede na število prebivalcev prejela trikrat več cepiva kot Bolgarija, Nizozemska pa dvakrat več kot Hrvaška.

Janša je v petek poobjavil Kurzove tvite na to temo in dopisal, da "je to pomembno" ter da "je neenakopravna obravnava povsem nesprejemljiva". V Evropski komisiji so medtem v petek te navedbe zavrnili, prav tako pa jih je zavrnilo avstrijsko ministrstvo za zdravje in zatrdilo, da so pogajanja o porazdelitvi cepiv "uravnotežena in pregledna".

Pet premierjev je pozvalo k čimprejšnjemu sklicu vrha EU zaradi nepravične porazdelitve cepiv proti covidu-19. V Bruslju so se na pismo odzvali s pojasnilom metodologije razdeljevanja in prst uperili nazaj na države članice.

Kot je za javni radio Ö1 poudarila generalna sekretarka na ministrstvu Ines Stilling, to nikakor ni bazar, ampak imajo prav vse države članice, vključno z Avstrijo, možnost, da pokupijo proste zaloge cepiv – zaloge, ki naj bi teoretično pripadle neki drugi članici, a jih ta ne porabi oziroma se jim prostovoljno odpove, na primer zaradi stroškov.

Poleg tega so imele, kot je še spomnila, v pogajanjih lani poleti vse države možnost, da povedo, koliko določenega cepiva želijo prejeti. Pri tem so načeloma resda sledili porazdelitvi odmerkov glede na število prebivalcev, a države so se odločile za zelo različne količine različnih cepiv. Pri tem pa nikakor ni šlo za načelo, da več dobi tisti, ki prej pride ali je bolj glasen, je zatrdila Stillingova.

Podobno so v petek v odzivu na Kurzove očitke ponovili tudi pri Evropski komisiji, češ da je na državah članicah, da "zaprosijo za manj ali več določenega cepiva". Prav tako so očitke zavrnile oblasti v Nemčiji, na Nizozemskem in Malti. Kot je danes zatrdil predstavnik nizozemskega ministrstva za zdravje, država prejema cepiva prek mehanizma v EU in se drži dogovorov, je pa res, da se obenem trudijo "maksimalno" izkoristiti obstoječi manevrski prostor.

Avstrijska tiskovna agencija APA sicer ugotavlja, da so med (prvotno) petimi državami, katerih voditelji so podpisali petkovo pismo, tri takšne, ki so doslej dejansko prejele precej manj cepiva glede na velikost prebivalstva od povprečja Unije. To so Bolgarija, Češka in Latvija, medtem ko število dostavljenih odmerkov cepiva v Avstriji in Sloveniji ustreza njunemu prebivalstvu.

V petkovem pismu premierji, med njimi tudi Janša, zahtevajo, da predsednik Evropskega sveta Charles Michel skliče vrh o cepivih.
V petkovem pismu premierji, med njimi tudi Janša, zahtevajo, da predsednik Evropskega sveta Charles Michel skliče vrh o cepivih. FOTO: AP

Evropska komisija se je sicer v imenu 27 držav članic EU lani s farmacevtskimi podjetji pogajala o ceni in dobavi cepiv, nato pa z njimi podpisala šest pogodb o prednaročilih.

Osnovno vodilo pri razdeljevanju cepiv je ključ na osnovi števila prebivalcev in Komisija je, kot je izpostavila v današnji pisni izjavi, predlagala, da bi bilo to tudi edino vodilo. To bi bilo namreč – tudi sodeč po nekaterih nedavnih izjavah držav članic – najbolj pošteno in najustreznejše.

Pred tem je avstrijski kancler Sebastian Kurz med tistimi, ki prejmejo največ cepiva na število prebivalcev, navedel Malto, Nizozemsko in Dansko, med tistimi, ki ga prejmejo najmanj, pa Bolgarijo in Hrvaško.

A kot so opozorili v Bruslju, so se države članice odločile drugače in so v od Bruslja predlagani sistem vnesle več fleksibilnosti oziroma možnost drugačne distribucije, upoštevajoč epidemiološke razmere in potrebe po cepivu v posamezni državi. V skladu s tem se zdaj odmerki cepiv, ki bi morali glede na število prebivalstva pripasti neki članici, a jih ta ne prevzame oziroma se jim odpove, porazdelijo med druge zainteresirane članice.

Če se želijo države članice zdaj vrniti h ključu na osnovi števila prebivalcev, je na njih samih, da glede tega dosežejo dogovor, so še poudarili v Bruslju.

Pismu se je pridružil še Plenković

Hrvaški premier Andrej Plenković se pismu peterice kolegov sprva ni pridružil, čeprav je Hrvaška po količini dobavljenih cepiv na število prebivalcev med najslabšimi v Uniji, še izpostavlja APA in dodaja, da je Plenković v petek celo kritiziral Kurzove izjave, češ da gre pri vsej stvari preprosto za to, katera država je naročila cepivo pri katerem proizvajalcu.

Predsednik hrvaške vlade pa se je danes nato le odločil pridružiti se predsednikom vlad Slovenije, Avstrije, Češke, Bolgarije in Latvije.

V Banskih dvorih so po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista potrdili, da je Plenković danes dodal svoj podpis pod pismo. Ob tem so dodali, da se je Plenković prav z namenom pospešitve distribucije cepiv in zaradi vztrajanja Hrvaške, da je treba zagotoviti dobavo dogovorjenih količin, v četrtek in petek mudil na obisku v Bruslju. Glede na očitna razhajanja pri distribuciji cepiv med članicami Unije potrebujemo neki korektivni mehanizem, tako da se bodo prihajajoči odmerki cepiv razporedili pravičneje in bolj uravnoteženo ter da se bo tudi v praksi potrdila evropska solidarnost, so še sporočili v Zagrebu.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (499)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damjan kolenc
02. 04. 2021 12.09
+1
prva liga🥇🏞👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻👍🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻❤❤🤍❤❤❤🏳🏳🏳🏳🏳🏳🏳🏳
TooSick
15. 03. 2021 21.16
+0
Mene pa sam zanima kdaj bojo predcasne volitve? Js te greznice ne morm vec gledat
jozejoze1
15. 03. 2021 08.21
+1
registrirajte še ostala cepiva pa bojo mafiji pristrižena krilca....naj živi prosti trg
Betuul
14. 03. 2021 20.34
+2
🧢⭐️ za EU Janša , Kurz, Orban, Plenkovič, Vučić
riss
14. 03. 2021 11.03
+3
EU-ju je treba pokazati zobe, drugagče te bo poteptala. Zamislimo si Cmerarja, Šarca, Fajonovo kako bi se slinili in klanjali na našo škodo. Vladavina prava, hahaha, dobro nas/vas "furajo".
hotchilipoper
14. 03. 2021 10.15
-1
Na sliki pa kurz gleda janšo
TooSick
15. 03. 2021 21.17
+1
Nimasmisla
14. 03. 2021 10.13
-3
je pa zanimivo za jj so vsi drugi krivi pa zanič samo on je genijalni
bc123456
14. 03. 2021 09.59
-3
Betuul
14. 03. 2021 09.40
-1
🧢 Če gledamo po starost bi pasal skup Kurz pa Mesec
JApajaDAja
14. 03. 2021 08.10
-1
mu bo tudi tokrat očitano blatenje ugleda slo v eu? plenki mu nikoli ne bi stopil ob bok, če ne bi imeli hr lokalnih volitev v maju...on je vedno za bruselj-tam se vidi čez nekaj časa!
iga_biba
13. 03. 2021 21.32
+3
Kurz pa Janša.
Covid 19
13. 03. 2021 21.17
-4
Ne vem zakaj imam občutek,da ko se precepi javna uprava in pridemo na vrsto vsi ostali,da bo ena škatla cepiva dovolj za celo slovenijo,tako,da so te akcije bolj metanje megle proti bruslju.
Recenzor
13. 03. 2021 21.08
-1
iga_biba
13. 03. 2021 21.43
-2
TooSick
15. 03. 2021 21.20
+0
Se strinjam. Bravo jansa, k si uniču slo do temeljeu. K si pokradu use in pahnu pou drzave u prepad. Hvala za represijo, zaprtje drzave in posledicno za recesijo. Ivan hvala
Killing floor
13. 03. 2021 21.07
+0
Nedolzni sedijo.
Betuul
13. 03. 2021 20.52
-2
⛰Glih tako zgleda kot da je naš premie janša za kanclerja v austriji ( stoji pod austrijsko zastavo!)
bc123456
14. 03. 2021 10.16
-2
JANŠA BREZ KREATIVNOSTI, POSNEMA SAMO KAR VIDI.
malaraja
14. 03. 2021 11.05
-5
sinus90
14. 03. 2021 11.53
+1
nekateri so pa "kreativni" in neumni (brez vsebine)
Rudolf Maister
13. 03. 2021 20.50
+2
A si predstavljate Mesca na tem mestu ,kako bi ga debelo gledali,kaj pa je to za en hohštapler. Namesto o cepivu bi razdiral teorije o nacionaliziranju premoženja. To bi bila sramota to.
Betuul
13. 03. 2021 21.10
-6
⛑ g. Mesec se ne vrti v pravem krogu, škoda da ni bol naprej .. Je primerljiv z g. Sebastjanom
malaraja
14. 03. 2021 11.06
-4
Kopriva, bolj neprimeren za katerokoli srečanje, kot je tvoj skorumpirani Janez, ni nobeden. Mesec je izobražen, uglajen in se zna obnašat. Je pa Kurcevih let. Starine ala Janša so pase.
Ka pa mislis
13. 03. 2021 20.14
+0
Kdo pa puhlota jemlje resno
provni
13. 03. 2021 20.21
+3
Gabiula
13. 03. 2021 20.12
+0
Kaj pa sedaj dela kordinator za cepljenje A je na Krku ko ni cepiva pa čaka pa čaka.
nitiniti
13. 03. 2021 20.00
-4
hecno, pred dobrim mesecem je bilo v nemškem časopisu objavljeno, da se je slo odpovedala količini cepiva, če to nebi bilo res, bi twito sigurno pisal Bruslu
malaraja
14. 03. 2021 11.07
-3
Komisija je odgovorila, da se pritožujejo države, ki niso hotele prevzeti določenega cepiva in so ga pokupile druge. Brez veze trobijo, 24/7 volilna propaganda, da volilci ne ugotovijo, da so jih prevarali.
CIGU MIGU
13. 03. 2021 19.49
+6
iz yuge smo odšli kot najbolj sposoben narod,a vidim da ni bilo ravno tako,dokaz so vse države,ki smo jih poniževali in se imeli za nekaj nad vsemi zdaj smo pa navadni šalabajzerji,seveda je ogromno pripomogel večni politik jovan