Korona

Delež cepljenih in tistih, ki to še nameravajo narediti, presegel 70 odstotkov

Ljubljana, 22. 09. 2021 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
244

Situacijo, v kateri smo se znašli, kot kritično, na trenutke celo kaotično, doživlja kar petina prebivalcev, še dodatnih šest odstotkov pa kot povsem brezupno. K temu je najbrž precej prispevala nedavna uvedba PCT-pogoja v skoraj vseh dejavnostih in na vseh javnih mestih, kar je razdelilo tudi javnost pri podpori tega odloka. Namera cepljenja je medtem presegla 70 odstotkov, je pokazala nova raziskava #Novanormalnost družbe Valicon.

Najnovejša raziskava Valicona je pokazala izrazito poslabšanje indeksa normalnosti, kar so sicer v času slabših epidemioloških razmer že večkrat zaznali. 

Indeks normalnosti, ki predstavlja razliko med seštevkom pozitivnih in negativnih odgovorov za oceno osebnega doživljanja razmer, je tokrat dosegel vrednost –39, kar je občutno manj kot v začetku septembra, ko je ta indeks dosegel vrednost –19. Podobne vrednosti so sicer izmerili tudi lani jeseni in pozimi oz. na vrhuncu drugega vala okužb. Kljub temu pa tokrat opažajo bistveno drugačno porazdelitev odgovorov znotraj ocene osebnega doživljanja razmer, saj bistveno bolj izstopajo odgovori, kjer anketiranci trenutno situacijo opisujejo kot "povsem brezupno" (6 %, lani decembra 3 %) in "kritično, na trenutke kaotično" (19 %, lani decembra 14 %). Še vedno sicer prevladuje delež anketirancev, ki trenutno situacijo opisujejo kot "neprijetno, utrujajočo" (45 %). 16 % vprašanih situacijo opisuje kot "sprejemljivo, nekako gre", 14 % pa kot "normalno, glede na nove razmere", pri čemer je delež prvih nižji kot lani v času drugega vala, delež drugih pa višji.

Z raziskavo #Novanormalnost spremljajo ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Podatki so dostopni javno. Raziskave ne financira nobeno podjetje, posameznik ali organizacija.

Že nekaj časa opažajo, da dojemanje epidemije ni več toliko povezano le z epidemiološko situacijo oz. je lahko celo ob enakem številu okužb bistveno drugačno kot v preteklih obdobjih epidemije. Na osebno doživljanje razmer nedvomno vplivajo tudi drugi dejavniki, ki tako ali drugače posegajo v življenje prebivalcev, tokrat je k precejšnjemu porastu tistih, ki situacijo dojemajo kot zelo negativno, očitno prispevala tudi razširitev PCT-pogoja na skoraj vsa področja javnega življenja.

To potrjujejo tudi ostali kazalci, kot je indeks zaskrbljenosti, ki predstavlja razliko med (bolj) zaskrbljenimi in (bolj) nezaskrbljenimi, ki kažejo, da se siceršnje doživljanje razmer počasi umirja ali celo izboljšuje. Indeks zaskrbljenosti je tokrat dosegel vrednost 13, kar je za devet odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma, ko so izmerili precej večji delež zaskrbljenih oz. je ta indeks dosegel vrednost 22.

Sodeč po zadnji raziskavi družbe Valicon petina prebivalcev trenutno situacijo doživlja kot kritično, na trenutke kaotično, še dodatnih šest odstotkov pa kot povsem brezupno.
Sodeč po zadnji raziskavi družbe Valicon petina prebivalcev trenutno situacijo doživlja kot kritično, na trenutke kaotično, še dodatnih šest odstotkov pa kot povsem brezupno. FOTO: Thinkstock

Indeks optimizma, ki predstavlja razliko med deleži odgovorov gre (zelo) na bolje in gre (zelo) na slabše, sicer še naprej pada, a se tudi ta trend po več izrazitih negativnih skokih počasi očitno umirja. Tokrat je dosegel vrednost –48, kar je za tri odstotne točke manj kot pred dvema tednoma. 

Opažajo tudi večji padec indeksa finančnega stanja, ki predstavlja razliko med aktualnim in pričakovanim izboljšanjem finančnega stanja in je dosegel vrednost 2 (pred dvema tednoma 15). To bi utegnil biti prvi znak zaznavanja ali pričakovanja rasti cen, čemur bodo pri Valiconu v prihodnje namenili nekoliko več pozornosti. 

Indeks potrošnje, ki predstavlja razliko med dejanskim in pričakovanim povečanjem oz. znižanjem potrošnje, pa po večjem padcu v začetku septembra tokrat ostaja pri vrednosti –22. To je sicer še vedno precej višja vrednost kot v času prvega in drugega vala epidemije.

Tokrat opažajo tudi padec indeksa kakovosti življenja, ki predstavlja razliko med deležem teh, ki menijo, da je njihovo življenje slabše ali precej slabše, in deležem teh, ki odgovarjajo, da je njihovo življenje boljše ali precej boljše kot pred epidemijo. Tokrat je dosegel vrednost –46, kar je za sedem odstotnih točk nižje kot pred dvema tednoma oz. se tudi ocena situacije glede na stanje pred epidemijo počasi spet poslabšuje, kljub nekoliko višjim vrednostim v času poletnih mesecev.

Pogoj PCT deli javnost skoraj na pol, izražena namera cepljenja dosegla 71 % 

V raziskavi so preverjali tudi, kakšno je osebno stališče anketirancev glede odloka, ki velja od srede 15. septembra in po katerem je obvezno upoštevanje PCT-pogoja v skoraj vseh dejavnostih in na vseh javnih mestih. Dobra polovica oz. 53 % anketirancev se z odlokom ne strinja, pri čemer jih je dobra tretjina oz. 36 % zelo proti, 17 % pa bolj proti PCT-pogoju. Za PCT-pogoj, kot ga poznamo sedaj, je 47 % anketirancev, pri čemer jih je slaba četrtina (24 %) zelo za, podoben delež (23 %) pa bolj za.

Ponovno so preverjali tudi odnos do cepljenja proti covidu-19, ki ga podpira 63 % vprašanih, 37 % vprašanih pa je proti. To razmerje je sicer precej podobno kot pred dvema tednoma, so pa tokrat zaznali višjo namero cepljenja. Ponovno namreč zaznavajo porast teh, ki so že vsaj enkrat cepljeni, in tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili. Seštevek vseh znaša 71 %, kar je najvišja do sedaj izmerjena vrednost. K temu je prispeval predvsem večji delež cepljenih (62 %), delež teh, ki bi se verjetno cepili, ostaja isti kot pred dvema tednoma (6 %), delež teh, ki bi se zagotovo cepili, pa je tokrat manjši (3 %, pred dvema tednoma 6 %). Nekoliko sta se znižala tudi deleža teh, ki se verjetno ne bodo cepili, in teh, ki se zagotovo ne bodo cepili. Delež prvih znaša 13 % oz. je za dve odstotni točki manjši kot pred dvema tednoma, delež drugih pa je padel za eno odstotno točko in dosegel vrednost 16 %. Skladno s tem sta se povzpeli tudi minimalna in maksimalna dosegljiva stopnja precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let. Prva je dosegla vrednost 75 %, druga pa 84 %, kar je še nekoliko več kot pred dvema tednoma, ko so sicer izmerili najvišjo vrednost teh dveh indikatorjev.

Koronavirus pasica nova
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ugovor vesti 133.člen
23. 09. 2021 10.04
+0
Drugje so ljudje bolj disciplinirani, pri nas pa mislijo nekateri samo nase. Drugi problem pa je kontriranje tej vladi, ker, če bi bila vlada levo enoumna, potem bi se VSI levičarji že zdavnaj cepili. Še vedno cepljenje ni prisila, lahko se testirajo. Ampak, teste bi pa morali sami plačevati, razen tistih, ki imajo zdravstvene zadržke.
ziganm
23. 09. 2021 10.33
+1
Blokiran Drugi Človek
23. 09. 2021 11.17
+0
Če bi imeli levo vlado, bi pa janšisti bli proti in bi bili v podobni situaciji, ker niso vsi levaki, ki še niso cepljeni. P.s. Pravi "desničarji" so v večini proti cepivu😉
ŠKIS
23. 09. 2021 09.34
+2
bo twitko preklical vse ukrepe ha ha ha
TEDOxy50pMEDO
23. 09. 2021 09.32
+5
Toliko zlagano število kot število testiranih in okuženih.
juresmax1
23. 09. 2021 10.02
+0
Dobro, ali bi mi eden od vas zarotnikov lahko tu pojasnil, zakaj naj bi bilo vse zlagano, kdo naj bi te laži organiziral, zakaj, komu bi vi sploh verjeli in zakaj ste tako sovražni, žaljivi, zagrenjeni. Ves svet od najbolj bogatih držav, do najbolj revnih se ukvarja z istim problemom, kako ustaviti širjenje virusa. Vse vlade od desnih, levih, sredinskih, demokratičnih ali absolutističnih se ukvarjajo s tem in vi ne verjamete nikomur. Ne verjamete dokumentiranim izjavam prebolelih, ne verjamete sorodnikom umrlih, ne verjamete zdravnikom, ne verjamete znanstvenikom, komu bi vi sploh verjeli, morda Marsovcem. Zaradi vas bomo v Sloveniji verjetno še dolgo živeli to omejeno življenje, še dolgo bomo brez dostopa do zdravstvene oskrbe v doglednem času, še dolgo bomo čedalje bolj revni in zadolženi. Z malo poguma (verjetno je bilo vsakega od nas strah cepljenja in stranskih učinkov, a smo se cepili, da se vrnemo v normalno življenje) in soidarnosti, bi bili že danes lahko tam, kjerkoli je Danska.
ziganm
23. 09. 2021 10.35
-1
Ne poznajo odgova na tvoje vprasanje. Ker ne razmislajo drugo kot kako bi kontrirali
Unopol
23. 09. 2021 09.19
+5
Za cepivo so ti pol dali necepljeni, ravno tako greš lahko v bolnico kot cepljen, zakaj bi potem moral necepljeni plačat, potem plačaj tudi ti. Cepljeni ste izgleda sebični ljudje in tako prestrašeni za svoje življenje, da boste še živali okrog sebe pocepili.
juresmax1
23. 09. 2021 10.07
-2
Ne, zaradi vas necepljenih se država zadolžuje, da plačuje ukrepe za blažitev epidemije, zaradi vas stroški za zdravljenje Covid bolnikov letijo v nebo, zaradi vas ostali bolni ne morejo do zdravnika, specialističnih pregledov, nujnih operacij itd. Zaradi vas bomo še dolgo, po nepotrebnem, živeli z omejitvami.
Tirea
24. 09. 2021 12.55
+1
haha juresmax1, bogi revež upam da te ne bo pobrala zaradi necepljenih.
User1538643
23. 09. 2021 09.18
+3
Vse skupaj je preraslo v pretežno psihodemijo masovne psihoze, ki se neovirano in neomejeno širi, kot udarni val po nekakšni vzročni eksploziji, na neki omejeni lokaciji, ki se je trenutek za tem, in zdaj, že sesedka sama vase.
User1538643
23. 09. 2021 09.47
-1
Kako kaj v italijanskem Codognu in Bergamu? Kdo ne ve, kje je to?
El pi5tolero
23. 09. 2021 08.47
-12
Na konc bo 85 %! Ostal tistih 15% butalcev ki na menini planini iscejo nemce!
Bevskbevsk
23. 09. 2021 08.25
+9
no pa da vidimo jj obljubil da ko dosežemo 70% precepljenost padejo omejitve.zdaj pa da vidimo se bo držal dane obljube ali bodo izjavili da padejo ko dosežemo 80% nato90% in nenazadnje100%
franci1972slo
23. 09. 2021 08.41
-15
Padejo omejitve za cepljene. Ti med nami nimaš kaj iskat.
Unopol
23. 09. 2021 09.14
+2
Bevskbevsk
23. 09. 2021 09.18
+3
juresmax1
23. 09. 2021 15.06
-1
NE boj se, do 70% še eno leto ne bomo prišli, je preveč strahopetcev in bluzerjev v naši državi.
torks11
23. 09. 2021 08.13
+19
Gledam številke vse več cepljenih okuženih isto ali še več, Kaj se dogaja??????
Bevskbevsk
23. 09. 2021 08.30
-5
franci1972slo
23. 09. 2021 08.42
-11
torks takole ti bom razložil. Ko je bilo 50% (isto) cepljenih in necepljenih je bilo 90% hospitaliziranih necepljenih. To je dokaz, da cepivo
franci1972slo
23. 09. 2021 08.43
-14
…deluje. Ko bo enkrat 95% cepljenih in 5% necepljenih pa bo morda res več hospitaliziranih cepljenih.
MihaPiha83
23. 09. 2021 09.09
+5
Kaj se dogaja...farmacija ne služi na zdravih ljudeh, imunski sistem imajo slab in zato so zboleli čeprav so cepljeni ...
MihaPiha83
23. 09. 2021 09.10
+6
Čas bo pokazal .... Upajmo na najboljše ampak če pogledamo Izrael ne bo lih rožnato ...
juresmax1
23. 09. 2021 15.22
Malo preberi kakšen strokovni članek (v priznanih revijah ali na spletu). Protitelesa cepljenih s Pfizerjem, po 6 mesecih padejo na cca 60% do 70% , z Moderno nekaj manj, Astra Zeneca in Jansen že v začetku nimata več kot 70% zaščite. Starejši od 60 let večinoma že po polnem cepljenju ne dosežejo teh ravni, imunski sistem pač ni več tako močan. Zato se pričakuje da bo med obolelimi od 5 do 20 % tistih, katerim je od cepljenja preteklo več kot 6 mesecev. Svoje dodaja še Delta varianta, proti kateri so cepiva malo manj učinkovita. Vse te raziskave in študije so prvi že naredili v Izraelu in zato že cepijo vse z tretjim odmerkom, v ZDA vse starejše od 60. Jaz sem se že cepil z tretjim odmerkom. Tisti ki se še niso imajo veliko možnosti, da zbolijo vsaj za lažjo obliko. Tako pač je, tudi proti gripi se je potrebno cepiti vsako leto.
sinaya
23. 09. 2021 08.08
+10
Dajte se malo umirit z vsem skupaj .Kaos tako z ene kot druge strani ,mediji pa ste vir vsega zla z objavami ,da ljudi napravite še bolj panične .Vsak ima neko svojo zgodbo in teorijo .Ustavite se malo vsi skupaj !
juresmax1
23. 09. 2021 15.32
-1
Imaš prav, a predvsem bi se morali umiriti proticepilci, saj teh 50 % cepljenih (to je miljon ljudi) ne protestira in ne napada necepljenih, jim ne grozi in jih ne zmerja, čeprav prav zaradi njih ne moremo živeti bolj normalno, zaradi njih ne moremo do zdravnikov, zaradi njih imamo omejitve. Vsi ti so strahopetci in/ali sebičneži, zaradi katerih bomo še vedno živeli z omejitvami, potem, ko bo normalni del sveta to že prebrodel. V EU imamo trenutno največ novookuženih na dan na miljon prebivalcev.
Marinanjo
23. 09. 2021 08.04
+2
pašteta in kruh
slovenka62
22. 09. 2021 21.56
Bavaria_freak
22. 09. 2021 21.56
+8
Odlično...Po besedah dr.Pokljukarja...Cepimo lahko 200000 naivnih v enem tednu!...Sepravi, da do konca naslednjega tedna smo Premagali Nevidnega Sovražnika!...Odlično!....🥳🥳🥳
anabanana
22. 09. 2021 21.35
+3
😂🤣😂🤣😂🤣😂
User1538643
22. 09. 2021 21.26
+4
Gledam video, na Cataniji so eno ženo ub ili kar na cepilnem mestu. Se je prišla z otrokom cepiti, in konec.
franci1972slo
23. 09. 2021 08.46
-9
Gledam video, cepiva ni bilo in je nov virus ubil 4 milijone ljudi do razvoja cepiva. V filmu so obstajali ljudje, ki so še vedno raje čakali na virus in zavračali cepivo.
MihaPiha83
23. 09. 2021 09.11
+5
Ja v filmu so smrtnosti strašne v realnosti pa samo 0,01 procent višje kot sezonska gripa
juresmax1
23. 09. 2021 15.41
-1
PA dajte she že nehat obešat na smrtnost, a ste res tako za luno? Tudi če nihče nebi umrl je problem v tem, da so bolni v bolnišnicah izredno dolgo in da jih veliko potrebuje intenzivno oskrbo in umetno komo, za kar je potrebna 24 urna prisotnost internistov in anasteziologov ter ostalega zdravsrvenega osebja in zato vse ostalo v zdravstvu stoji. Največja nevarnost Covida je kolaps zdravstva.
kwa.dugaja
22. 09. 2021 21.25
-18
ko dosežemo to mejo bo treba odpravit omejitve...zdravljenje za covid necepljenih fliknit pod samoplačniško (tako kot so terapije za otroke recimo, ki jih krvavo rabijo, recimo ena ura fizioterapije 40€), cepljenje prostovoljno, testiranje vseh samo ob sprejemu v bolnišnico, maske samo v zdravstvu in to je vsa umetnost. vsak naj odgovarja zase, ker kdor se do konca leta ne bo cepil se nikoli ne bo in se čisto brezveze še prepucavamo.
User619199
22. 09. 2021 21.35
+29
Kaj pa naredimo s poškodavanimi zaradi cepljenka? Samoplačniško? Pa z davki in prispevki, ki jih plačujejo necepljeni? Ukinemo?
PrettyBird
23. 09. 2021 08.26
-9
Katerimi poškodovanimi? Kje so ti ljudje? Okorn jih ni uspel najt kljub temu, da je kontaktiral vodilne anticepilce. Poznam cel kup cepljenih, sam sem cepljen, nimamo nikakršnih težav.
franci1972slo
23. 09. 2021 08.48
-5
Kukuruz z davki in prispevki boš imel dostop do zdravstva za vse druge bolezni (in ostale zadeve, ki se financirajo iz tega). Vendar če boš zbolel za Covidom bo pa pač samoplačniško. Tako da ni razloga, da ne bi plačeval, ker ti ukinjajo samo zdravljenje za boleznijo, ki po tvoje itak ne obstaja ali pa je navaden prehlad. Meni lahko istočasno prepovejo hodit v bolnico zaradi prehlada in se bom strinjal, da bova na istem.
MihaPiha83
23. 09. 2021 09.12
+5
Potem bodo kadilci tudi sami plačevali stroške zdravljenja ?
User1538643
22. 09. 2021 21.20
+5
Moj vir pravi: "Plandemija je za tiste, ki imajo v Windowsih, le prednastavljeno ozadje, celo življenje pred očmi." Kapa mu dol.
+13
supr..70% potem pa vse odpremo in vrzemo maske v smeti
Augusto Pinochet
22. 09. 2021 21.24
+1
Samo ce mandzo dobi zlato kopacko naslednje leto 😉
MOFO
22. 09. 2021 21.17
+9
Pa saj ne vem več, če bi jokal ali se smejal. Dežela paradoksalnega absurda. 🙄
jozejoze1
22. 09. 2021 21.15
+24
SUPER....POTLEJ SMO ŽE DOSEGLI "KVOTO" IN NAS BOSTE OSTALE PRENEHALI "BUZERIRAT"
sosed9
22. 09. 2021 21.48
+9
zdej k.je 70 posto bo padl 5 milij e v proracun drzave iz strani eu..to je bil cilj...keš u e
AntiFarseloncek
22. 09. 2021 21.07
+10
Kaj lahko ena povampirjena oseba naredi iz ljudi. Ma sj nam je tud prav, ce ga podpira celo 15% volivcev.