Korona

Petletnika obravnavali nestrokovno? 'Če je poseg nujen, ga je treba izvesti brez odlašanja'

Celje, 13. 08. 2020 06.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
730

Zaradi vnetja rane po poškodbi noge so starši s petletnim sinom prišli na celjsko urgenco. Otroka so kljub bolečinam in visoki vročini, ki je bila posledica sepse, poslali domov, saj da morajo za nadaljnjo obravnavo najprej pridobiti izvide testa na koronavirus. Deček je bil operiran šele po 21 urah, ko je zdravnik ocenil, da je stanje preresno, da bi še naprej čakali na rezultat. Je osebje na celjski urgenci ravnalo nestrokovno? In še – zakaj v takšnih primerih ne uporabijo hitrih testov, pri katerih zdravnik dobi izvid že v dobri uri?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na operacijo čakal 33 ur
    02:35
    Iz SVETA: Na operacijo čakal 33 ur
  • Iz 24UR ZVEČER: Dr. Petrovec o primeru v celjski bolnišnici
    04:08
    Iz 24UR ZVEČER: Dr. Petrovec o primeru v celjski bolnišnici
  • Iz 24UR ZVEČER: Otroka niso želeli operirati brez negativnega testa
    03:45
    Iz 24UR ZVEČER: Otroka niso želeli operirati brez negativnega testa
Starši so od vodstva celjske bolnišnice zahtevali pojasnila.
Starši so od vodstva celjske bolnišnice zahtevali pojasnila. FOTO: Kanal A

Pandemija bolezni covid-19 je svet pahnila v veliko zdravstveno krizo. Ne le zaradi pandemije, ampak tudi zaradi posledic, ki jih ta prinaša. Ukrepe, sprejete znotraj zdravstva, namreč najbolj občutijo bolniki. Tudi ali predvsem najranljivejši – kronični bolniki in otroci.

Otroka v hudih bolečinah poslali domov

Svojo slabo izkušnjo z obravnavo na urgenci v času koronavirusa nam je zaupala družina iz Celja. Mama pripoveduje, kako sta se predprejšnji ponedeljek okoli 23. ure s petletnim sinom zaradi poškodbe noge odpeljala na urgentni center Splošne bolnišnice (SB) Celje: "Sin je na nekaj stopil, potem pa se je rana v zelo kratkem času močno vnela. Iz ure v uro je imel večjo oteklino, dobil je povišano temperaturo in neprestano je tožil, kako ga boli. Ko sem to po telefonu omenila medicinski sestri, je rekla, da če je prisotna že vročina, da je rano treba sanirati in naj prideva takoj."

Na pediatričnem urgentnem centru je petletnika pregledala zdravnica, ki je ocenila, da je potreben kirurški poseg. "A tukaj se vse ustavi. Ker je imel sin vročino – čeprav je bilo jasno, zakaj – mu je bilo odrejeno, da mora najprej narediti test na covid-19, šele nato lahko pride do kirurga," pove mama in doda, da so sinu sicer predpisali antibiotik, da se okužba ne bi širila naprej.

Čeprav je deček ves čas tarnal o hudih bolečinah in je imel visoko vročino, so ju poslali domov, mami pa naročili, naj pokliče naslednji dan ob 14. uri, ko bodo znani rezultati testa na koronavirus.

"Žal vam ne morem nič pomagati, takšen je sistem" 

Zaradi vnetja rane je deček dobil povišano telesno temperaturo.
Zaradi vnetja rane je deček dobil povišano telesno temperaturo. FOTO: osebni arhiv staršev dečka

"Sinova noga je bila rdeča po celem nartu, okoli palca na nogi že modro-vijoličasta, rana je bila zagnojena še bolj, temperatura pa že 39,2," stanje naslednje jutro opiše mama. 

Izvidov ob 14. uri, kot so bili dogovorjeni, še ni bilo. Naj pokliče čez uro ali dve, je vse bolj razburjeni mami dejala medicinska sestra. In še, "naj se zavedam, da sin ne bo prišel do kirurga, dokler ne bo imel izvida, razen če je življenjsko ogrožen".

Čez eno uro je znova poklicala, tokrat se ji je javila druga medicinska sestra. Izvidov še vedno ni bilo. "Ko sem še njej pojasnila okoliščine, mi je odvrnila: 'Žal vam ne morem nič pomagati, takšen je sistem.'"

Po še nekaj neuspelih klicih sta se z možem odločila, da otroka odpeljeta na urgenco."Tako ne more biti, sistem gor ali dol," pravi mama. Med potjo ji je sorodnica po telefonu sporočila, da je sinov izvid testa na covid-19 negativen, a da je to le 'neuradno', da bo trajalo še nekaj časa, da bo podatek viden v sistemu.

Na sprejemu na urgenci so starši povedali, da sin ni okužen s koronavirusom, a so, kot pripoveduje mama, sledila nova in nova pojasnjevanja: "Pristopila je ena od sester in me vprašala, od kod mi podatek, da je otrok negativen, če izvida v računalniku še ni. Prosila sem jih, naj pokličejo v laboratorij. Sestra se je čez nekaj časa vrnila in me pred vsemi na urgenci oštela, da se jim v laboratoriju nihče ne javi in da kaj mislim, da sem, da lahko grem prek sistema ali kaj."

Med potjo ji je sorodnica po telefonu sporočila, da je sinov izvid testa na covid-19 negativen, a da je to le 'neuradno', da bo trajalo še nekaj časa, da bo podatek viden v sistemu.

Zdravnik po 21 urah odločil, da je stanje preresno, da bi čakali na izvid

Sledilo je novo čakanje."Pomemben je bil samo covid-19, kako se je počutil moj otrok, ni nikogar zanimalo," jezno pripoveduje mama. Devetnajst ur in pol po tem, ko so sinu odvzeli bris na koronavirus, ju je sprejel zdravnik. "Ko je videl otrokovo nogo, je komentiral, da je jasno, da vročina ni posledica covid-19, ampak sepse. V ambulanti so naju nato obravnavali, kot da sva covid pozitivna, ampak mi je bilo vseeno, samo da se stvari končno premaknejo."

Nato sta zdravnika, ki sta obravnavala otroka, ugotovila, da je vnetje zaradi čakanja tako napredovalo, da lokalna anestezija ne pride več v poštev."A ker sin še vedno ni imel negativnega izvida, mu anesteziolog ni mogel dati splošne anestezije. Spet smo bili na začetku." Po več posvetovanjih je stroka le odločila: otroka bodo operirali takoj. "Zdravnik mi je povedal, da je stvar namreč resna, da bi vnetje lahko prešlo že na bezgavke,"  pojasni mama.

Zaključek zgodbe: petletnik je bil operiran po 21 urah čakanja na izvid, uradne rezultate testa, ki so pokazali, da deček ni okužen s koronavirusom, pa so čakali kar 33 ur.

Pomemben je bil samo covid-19, kako se je počutil moj otrok, ni nikogar zanimalo.

SB Celje: Na voljo imamo le sedem hitrih testov na dan

Da tega primera zaradi varstva osebnih podatkov ne komentirajo, so nam sporočili iz SB Celje.

So pa otroci z urgentnimi stanji že na vhodu napoteni v 'covid' ali 'necovid' ambulanto, pojasnjujejo. "Vsakemu pacientu v 'covid' ambulanti je odvzet bris na koronavirus, hitri test pa se opravi le pri pacientih, ki so kritično bolni, torej je njihovo življenje ogroženo," so sporočili iz bolnišnice.

Če je potrebna hospitalizacija otroka, ki je bil obravnavan v 'covid' ambulanti, je ta mogoča, a šele, ko prejmejo negativni bris. "Do prejema rezultata izvida brisa so otroci v domači oskrbi," so zapisali v SB Celje.

Glede odrejanja tako imenovanega hitrega testa na covid-19 v celjski bolnišnici s prstom pokažejo na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH): "Zaradi omejenih dobav je bila potrebna omejitev števila teh testov na sedem preiskav dnevno za potrebe naše bolnišnice," pojasnjujejo. Na osnovi tega, kot še dodajajo, hitre teste uporabijo le v najnujnejših primerih."V omenjenem primeru kriteriji za naročilo te vrste testov niso bili izpolnjeni," sporočajo iz SB Celje.

Podobne prakse imajo tudi v največji slovenski bolnišnici, v ljubljanskem kliničnem centru. "Pri pacientu, ki nima suma na covid-19, bris v urgentni ambulanti ni odvzet, zato se njegova obravnava na ta račun ne podaljša. Sicer pa pri sumu na covid-19 nadaljnja diagnostika okužbe podaljša obravnavo bolnikov v vseh urgentnih ambulantah," je povedal vodja službe za odnose z javnostjo na UKC Ljubljana Jure Brankovič.

Petrovec: Takšno odlašanje je neprimerno in bi ga ocenil kot strokovno napako

"Zdravstveni delavci imajo na voljo vso zaščitno opremo in če je poseg nujen, je kakršno koli odlašanje neprimerno in bi ga ocenil kot strokovno napako," je v oddaji 24UR ZVEČER komentiral predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo dr. Miroslav Petrovec.

Da so tudi zdravniki sicer samo ljudje, da so prestrašeni in da se bojijo okužbe, a da je v primerih, ko je ogroženo življenje ali obstaja možnost, da se klinična slika močno poslabša, posege treba izvesti, pravi Petrovec. V nasprotnem primeru pa da gre za neodgovorno ravnanje.

V Sloveniji najpogosteje uporabljeni testi, pri katerih izvedba traja od tri do pet ur

Na voljo so tudi takšni testi, ki nam omogočajo hitrejšo diagnostiko v roku približno ene ure, vendar pa je njihova slabost to, da so dražji in jih zaradi trenutne epidemiološke slike na tržišču ni dovolj. Zato njihovo uporabo omejujemo na nujne vzorce za bolnike, ki so življenjsko ogroženi.

Z vprašanji, kako je torej z dobavo testov, 'hitrih' in 'običajnih', smo se obrnili na NLZOH. 

Pojasnili so, da ločimo dve skupini testov: takšne, pri katerih ugotavljajo prisotnost virusa v kužnini, to je običajno v nosno-žrelnem prostoru, in takšne, pri katerih ugotavljajo, ali je človek prišel z virusom v stik, tako da v krvi določajo značilna protitelesa. Pri obeh skupinah obstajajo formati, ki omogočajo 'hitro' določanje iskanega parametra.

Pri prvi skupini je težava, da niso vsi testi dovolj zanesljivi, saj je problem zlasti njihova nizka občutljivost, so pojasnili v laboratoriju.

"Največkrat se v Sloveniji uporabljajo testi, katerih izvedba – skupaj s pripravo vzorca na preiskavo – zahteva od tri do pet ur. Na voljo so tudi takšni testi, ki nam omogočajo hitrejšo diagnostiko v roku približno ene ure, vendar je njihova slabost to, da so dražji in jih zaradi trenutne epidemiološke slike na tržišču ni dovolj. Zato njihovo uporabo omejujemo na nujne vzorce za bolnike, ki so življenjsko ogroženi. Stopnjo nujnosti ocenijo zdravniki, ki obravnavajo bolnika, ki poznajo njegovo zdravstveno stanje in pridružene bolezni," so sporočili z NLZOH.

Testi iz druge skupine, s katerimi ugotavljajo, ali je oseba že prišla v stik z virusom, niso primerni za akutno obravnavo bolnika. Praviloma postanejo pozitivni šele od 5 do 14 dni po tem, ko se je bolnik okužil. Lahko pa so v pomoč pri obravnavi bolnika z netipičnim potekom bolezni oziroma pri tistih, kjer je virus iz zgornjih dihal že izginil in ga s testi za neposredno dokazovanje iz teh kužnin ne morejo potrditi.

V dečkovem primeru so morali laboratorijsko preiskavo ponoviti

Kot so staršem pojasnili v bolnišnici, je v dečkovem primeru nastala zamuda, ker "je bilo potrebno ponavljanje laboratorijske preiskave". Zakaj točno, niso povedali.

Starši so z njihovimi pojasnili, kot pravijo, delno zadovoljni. "Razumem zdravstveno osebje, da imajo navodila in da se jih morajo držati. Ampak vse to bi moralo biti do neke meje zdravega razuma. Morali bi znati oceniti, kdaj je zadeva nujna in kdaj ne. Ne pravim, da je bil moj otrok življenjsko ogrožen, lahko bi pa bil zaznamovan, izgubil palec, lahko bi okužba prešla na kost palca, na bezgavke ..." pravi mama petletnika.

Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar se je staršem pisno opravičil. "Sprejmeva opravičilo. Težko rečeva, kdo je sedaj tu kriv. Vesela sva, da je danes sin dobro. Se pa bojiva trenutnega, očitno res močno ohromljenega zdravstvenega sistema," še sklenejo starši.

Zakaj smo v zadnjih tednih manj testirali?

Bojana Beović zatrjuje, da je testov v Sloveniji sicer dovolj.
Bojana Beović zatrjuje, da je testov v Sloveniji sicer dovolj. FOTO: POP TV

'Običajnih' testov, s katerimi večinoma jemljejo brise potencialno okuženim, je v Sloveniji dovolj, zagotavljajo tako na NLZOH kot tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović

Kljub temu se je v zadnjih tednih število dnevno opravljenih testov na koronavirus občutno zmanjšalo. Za primerjavo: v tednu od 6. do 12. julija je bilo opravljenih 7.757 testov, v tednu od 27. julija do 2. avgusta pa le še 5.127 testov. Število opravljenih testiranj se je torej zmanjšalo za približno tretjino. Kaj je razlog za to, smo vprašali Beovićevo: "Najverjetneje gre za kombinacijo odsotnosti ljudi, ki so na dopustu, pa tudi majhnega števila okužb dihal, ki so razlog napotitve bolnika na bris za novi koronavirus. Ob tem lahko upamo, da ne bomo preveč nadoknadili sorazmerno mirnega stanja s povratniki, ki bodo virus prinesli iz svojih turističnih destinacij."

Na podlagi česa in kdo se pravzaprav odloči, da nekoga pošlje na testiranje, pa vodja strokovne skupine odgovarja, da je to po navadi osebni zdravnik. "Od začetka ponovnega odpiranja države v aprilu priporočamo zdravnikom, da naj bo prag za testiranje na novi koronavirus kar se da nizek, priporočljivo je testirati tudi ljudi s prehladom, še zlasti, če zboli več družinskih članov, in še posebej, če so bili v tujini ali so se udeležili druženja z ljudmi, ki niso člani njihovega gospodinjstva. Seveda pa je odločitev, kako ravnati z bolnikom, vedno v rokah zdravnika, ki bolnika obravnava," je še povedala Beovićeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (730)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tona Iteb
12. 10. 2021 12.58
Ja, saj tudi ljudi, ki so preživeli srčni infarkt niso bili deležni poinfarktne rehabilitacije zaradi C19, ki je za obolele zelo pomembna, saj je dokazano, da v razvitem svetu (mislim, da sem spada tudi SLO)umre pazi vsak drugi človek zaradi srčno žilnih obolenj!!!!! Ambulante za Poinfarktno rehabilitacijo so zaprte zaradi C19!!!! Absurt!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Bilabonga
21. 07. 2021 14.20
+1
Sram vas je lahko vse - od medicinske sestre do zdravnikov.
vezuv_
08. 12. 2020 16.33
O takšnih primerih Gantar sploh ven ne , pa vprašanje če beovička ve - to je pa njeno področje, infekcije, sepsa.....važno je zprtje vsega in svašta,...pa tkao poudarjajo, da jim je za človeka. ja pa jade jim je.....se vidi...... pa una ko je bila za slepič operiran po 10 dneh....mnogih zgodb pa še nismo slišali. naš malček je bil zaprt in je imel vročino 39, in ja tudi pri njem je bil pomemben test na covid 19 - 20 mesecev star otrok.....
xbolhax
14. 08. 2020 10.29
-20
sej ne da opravičujem zdravnike.. in vem za miljon -, ki jih bom dobil.......ma taka ra se v 1 dnevu ne zagnoji do te mere...kaj staršem ni bilo nič zgledalo sumljivo prej? Al so bli na dopustu pa so raje počakali da pridejo domov?
Uporabnik952532
14. 08. 2020 13.26
+16
Moraš bit pa res mentalni deficit, da kej takega napišeš...
je še kdo pošten
18. 08. 2020 14.06
-3
moje mnenje je tudi da so starši uživali na dopustu do konca, nikjer nismo zasledili, da so prekinili dopust in odšli prej domov...pol pa kraval...
sinhron
14. 08. 2020 10.29
+9
Hrvati vseskozi lažejo s podatki o kužnosti na Hrvaškem , to , kar smo jim nekateri že od vsega začetka govorili ! Njim je za turiste toliko kot nič , važno je , da pustijo veliko denarja , da rešijo njihovo turistično sezono ! Obolevnost za covid 19 pri turistih pa tako izvažajo s turisti , ki se bodo morali zdraviti doma , to se tudi kaže pri nas , ko skokovito narašča okuženost s prihodom dopustnikov iz Hrvaške ! Vsi ti bolniki in morda ponovni ukrepi v smislu zajezitve epidemije gre na rovaš te vlade , ki ni hotela in še sedaj noče zapreti meje s Hrvaško in tudi vse morebitne smrti bodo njihov produkt ! Sedaj bi morali vse , ki se vračajo iz tujine dati v 14 dnevno karanteno , da se prepreči širjenje in kolaps zdravstva in bodo lahko šli otroci normalno v šole in vrtce ! Ne delajte neuporabnih ljudi iz generacij , ki se sedaj šolajo od najnižje do najvišje stopnje ! Brez kvalitetne izobrazbe nihče nima prihodnosti , zaradi neke bolezni , ki se lahko prepreči z uporabo zaščitnih sredstev ne uničite izobraževanja in prihodnosti posameznikov in države !
mackon08
14. 08. 2020 10.21
+23
Zdravstvo je rak rana Slovenije to pa zaradi nesposobnih skorumpiranih birokratov in tudi zdravnikov. Tu ne mislim vseh zdravnikov, ker Slovenija ima ogromno odličnih in poštenih zdravnikov. 20 obolelih zaradi kovida pa nam že srvirajo da bo kolaps. Kolaps je zaradi takšnih kot sem zgoraj napisal. Kot prvo pa ukinit zdravstvene zavarovalnice in nabavo medicinskega materijala v obliki kot je sedaj. To naj prevzame država kjer bodo zaposleni pošteni in sposobni ljudje.
Komendator
14. 08. 2020 10.32
+14
Rak rana so zdravstvo in sodstvo in seveda politiki, ki ničesar ne ukrenejo!
grozjak
14. 08. 2020 10.34
+10
Večina si nas niti ne predstavlja kakšen sistem mora biti, da vse skupaj deluje kolikor toliko v redu. Ampak vsi pa vemo, kdaj nismo bili isti hip ko nas nekaj zaboli takoj na vrsti.....in takrat vsi najbolje vemo, kako bi drugi morali delati, saj tako kot delajo, delajo povsem narobe..tudi sam sem bil prepričan, da bi še elektrikarji propadli, če bi bili organizirani kot zdravstvo, potem sem pa zbolel in in imel priložnost doživeti, da mi "nesposobni" rešijo zivljenje. Od takrat spoštujem vse, ki se trudijo nekaj narediti in ne samo iskati priložnosti za kritiziranje....pazimo nase😉😉
vezuv_
08. 12. 2020 16.37
problematični so stari zdravniki, ki iz svojih okvirov ne gredo, kaj novega niso pripravljeni probati, prebrati..... sestrična je imela tumor ščitnice, hodila okoli zdravnikov, dajali so samo pomirjevala, pa jo hoteli poslati v umobolnico, no pa je enkrat v tej kalvariji naletela na mladega zdravnika, ki jo je poslal naprej, in prišla do LJ, kjer so ji rekli da bi to morali ji odstraniti že pred 10 leti. so jo operirali, ker bi se drugače zadušila...... in sedaj je čisto v redu, večina zdravstvenih težav se ji je umirila.
borjac
14. 08. 2020 10.20
+15
Hitre teste uporabljajo v Celjski bolnišnici samo za testiranje SDS-ovih politikov, za otroke pa ne ker so predragi, naj se navadijo trpeti, kaj Urška ni nič twitnila ?? če bi šlo za njene otroke bi hitro ukrepali. Žalostna zgodba v državi Sloveniji v letu 2020. Nabava zaščitne opreme in testov brez 300% provizije ne funkcionira več, kaj Počivavšek in Janša ne rešujeta več naših življenj, ali nas bodo pustili umreti, ker nismo pokorni. Pomembno je da je SDS vlada rešila Hrvaško turistično sezono, doma pa nam bodo umirali otroci, koliko stane hitri test in koliko stane otroško življenje, zamislite se gospodje, nekdanji tovariši, v pravih tovariških časih to ne bi bilo problem.
dostmam1
14. 08. 2020 10.16
+34
Citiram dr. Petrovca: "Da so tudi zdravniki sicer samo ljudje, da so prestrašeni in da se bojijo okužbe...." Važno je le, da se okužbe bojijo v službi in da so na dopustu po Italiji, Franciji, Grčiji, Španiji....., veliko bolj sproščeni.
grozjak
14. 08. 2020 10.13
-18
Meni je skozi mladost takšne ognojke mama z arniko ali šnopcom in kuhinjskim nožem poštimala...danes pač nihče nič več ne zna, zato za vsak drek letimo na urgenco.....
mackon08
14. 08. 2020 10.15
+17
Rammstein Po tvojem komentarju se vidi, da so ti posledice ostale.
grozjak
14. 08. 2020 10.22
-5
Srm pričakoval kak tak primitiven komentar in priznam, nisi me razočaral.......si pač ogledalo današnje družbe😉
pojtrarara
14. 08. 2020 09.45
+19
Tudi jaz rečem tukaj morajo leteti glave tako s strani tistih, ki so tako ravnali v sami bolnici, tudi na strani odgovornih, ki zdaj tega ne prepoznajo kot strokovno napako in torej ščitijo tako ravnanje - so tudi soodgovorni s tem, in tudi na višjih inštancah - beovička in v vladi, nijz, ki so odredili take glupe stvari delovanja, oziroma nedelovanja in zdravstvo spremenili v nek detektor covida, vse ostalo pa je nepomembno, in ljudje ne dobijo zdravljenja, četudi umrejo.
RamzesII
14. 08. 2020 09.54
+14
Kaj se čudiš, če veš, da vrana vrani ne izkljuje oči.
RamzesII
14. 08. 2020 09.54
+12
Bolnišnica naj sama krije stroške zdravljenja in zdravil po taki neumnosti.
pojtrarara
14. 08. 2020 10.00
+10
ramzsell - čudim se ne temu ravnanju v našem zdravstvu, je pa to neodgovorno in narobe v vseh možnih vidikih - od strokovnega, do vseh nadalje. Potem se pa naj človek zanese zdravnikom in zaupa. kako lepo prosim, kako. Če že en stori napako, pričakuješ vsaj od drugega da bo strokovno delal in spregledal in te reši, ampak ne - tem je bolj pomembno kritje hrbtov med seboj, kot pa človeško življenje. To je tisto kar nas lahko skrbi, četudi bodo vsi pomrli zaradi njihovega napačnega dela, bodo oni vedno najprej sami sebe medsovbojno zagovarjali, kot rečeno četudi pacienti umirajo. in takih zdravnikov se lahko resnično bojimo.
grozjak
14. 08. 2020 10.19
-3
Osebno mislim, da se je pravil potrebno držati, saj nespoštovanje lahko povzroči še večje zaplete. Ravno pritisk nestrokovne javnosti lahko naredi največ škode.
vezuv_
08. 12. 2020 16.38
včasih laiki vedo več kot šolane glave - in če imaš dr. naziv ne nosi tako visoko, ker bo pristanek na tleh boleč.
Jak Tobim
14. 08. 2020 09.31
+24
glave tukaj morajop leteti. takoj in zdraj. minister, ali tisti vodilni, ki jih minister odstreli zaradi objektvine odgovornosti. Beovičeva, direktor cCeljske bolnice,.. meni vseeno. sami naj izverejo in sami odločijo ter ocenijo, kdo je tisti odgovoren an samem vrhu, ki mora poskrbeti, da nobeden sistem na tem planetu ne bo onemogočil v družbi delujoče zdravstvo, šolstvo, zaposlitev. to troje pa če se nebo stokrat zruši na glavo, mora delovati. drugače nismo ljudje. če to troje ne dela, ker odgovorni raje skrivajo svojo popolno nekompetenco za sistemom smo na pragu novih morij v človeški družbi. to kar smo gledali čez celo zgodovino in se iz nje nič ne naučili. sramota - zgleda, da je prizadeta imela srečo, da ima sorodnike - kaj pa tisti, ki jih nimajo?
grozjak
14. 08. 2020 10.20
-2
Že sedaj imamo premalo zdravnikov, ti bi jih pa kar podil....super....
dinac
14. 08. 2020 09.27
+36
Ma samo izgovarjajo se na korono. Nič drugače ni bilo pred korono. Vedno več urno čakanje. Zdravniki hodijo iz ordinacije v ordinacijo, sestre za njimi. Da bi bil vsaj kakšen pacient v obravnavi. Po dolgem čakanju te pokličejo, ven ni prišel nihče in potem se vprašaš zakaj sem čakal. So pa narejeni bolj kot ne vsi na izi. Tudi po zdravstvenih domovih ni nobene gneče pa jambrajo kako so preobremenjeni. Prej ko je bilo v čakalnici polno ljudi pa niso bili, pa seveda vsi s svojo boleznijo in virusi, pa noben zdravnik ni imel maske da bi se zaščitil. A ni to zanimivo. Zdej imamo pa smrtonosen virus in je kolaps sistema.
Enmajstr
14. 08. 2020 09.21
+30
Če bi gospodarstvo delalo po vzoru zdravstva, bi že propadli. Zdaj še samo čakamo da se jokice učitelji vrnejo iz počitnic in začnejo jokcat.
GospodT
14. 08. 2020 09.18
+27
Hvala Bogu, da bo sedaj cepivo in se bodo zdravniki lahko cepili, pa medicinske sestre tudi, da jih ne bo več strah corone. Ali pač? Kolikor slišim nihče ni hudo navdušen nad cepljenjem. Kar naenkrat so tisti, ki so bili tako za obvezno cepljenje sami sedaj potegnili nazaj in ne bi SEBE cepili.
Uporabnik952532
14. 08. 2020 09.15
+38
To ni normalno. Nekdo bo moral odgovarjati za tako stanje. Potrebna je revizija vseh postopkov NIJZa, Vlade in vseh vpletenih v to covid zmešnjavo. Da se to zgodi mojemu otroku, bi šel sedet zaradi uboja ali povzročitve težke telesne poškodbe.
User1063544
14. 08. 2020 09.11
+44
E veste kdo se izgovarja na sistem? LENUHI!!!! Disciplinski postopek zaradi malomarnosti na delovnem mestu in ogrožanja življenja... Odvzem licence. Otroku so v vsakem primeru ogrožali zavestno ogrozili življenje.. Tudi če ni bil testiran bi preventivno lahko uporabili dodatno zaščito in TAKOJ izvedli poseg...
grozjak
14. 08. 2020 10.09
-4
Da, takoj odpustiti vse zdravnike in sestre ter nove iz bosne in srbije pripeljati...tole meni bolj izgleda kot javni linč za vsako napako......
borec91
14. 08. 2020 09.10
+34
corona je nasim zdravstvenim delavcem voda na njihov mlin lenobe in pozresnosti nic ne delajo razen ustvarjanja miljonskih izgub vsa panika ker je na infekciski kliniki 19pacijentov kot da jih pred corono ni bilo no panicarji ze mislite tako
SDS Kopriva
14. 08. 2020 08.58
+19
Slovenija čunga lunga
IFF1
14. 08. 2020 08.51
+37
Ma isto, In nestrokovno in malomarno. Pa tem bi moral vzet licence! Samo, jih bo spet lobi zaščitil in opravičil. Po moje pa za tako ravnanje nebi smelo biti opravičila.
deeexit
14. 08. 2020 08.48
-11
Ma ne sanjajte, kaj vas bodo tolazli? Oni se MORAJO distancirat od tega, ce zelite, da ne znorijo. Tisto bi pa lahko druzinski zdravnik urezal in ciao.