Korona

Spremenjen protokol testiranja: od srede neposredno na test PCR samo še rizične skupine

Ljubljana, 18. 01. 2022 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
1022

Ob strmem naraščanju koronavirusnih okužb je ministrstvo za zdravje spremenilo protokol za PCR-testiranje. To bo, razen za rizične skupine, od srede namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta, je povedal državni sekretar Franc Vindišar. Samoplačniški PCR-testi bodo tako morda možni le pri zasebnikih. Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik pa je napovedala iskanje pomoči v tujini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na test PCR le še rizične skupine
    04:16
    Iz 24UR: Na test PCR le še rizične skupine
  • Iz SVETA: Visoke številke okuženih
    04:09
    Iz SVETA: Visoke številke okuženih

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 predstavil spremenjen protokol za PCR-testiranje. Kot je povedal, je namen slednjega vzdržen sistem v laboratorijih. Prednost pri PCR-testih, ki sicer predstavljajo zlati standard pri potrjevanju okužbe z novim kornavirusom, tako daje hospitaliziranim bolnikom in bolnikom z zdravstvenimi težavami, ki bi lahko zahtevale hospitalizacijo. 

Poudaril je, da se mora vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal, samoizolirati v času čakanja na odvzem brisa in prav tako v času čakanja na izvid. "Odstopanje od tega je v trenutnih epidemioloških razmerah popolnoma nedopustno," je bil jasen.

Za osebe brez simptomov (tiste osebe, ki opravljajo množično hitro testiranje na različnih točkah) je predvideno, da se opravi HAGT pri izvajalcih oz. po principu samotestiranja. V primeru pozitivnega izvida gre po protokolu na testiranje PCR, seveda ob pogoju, da dokaže, da je to testiranje opravila (predložiti mora fotografijo testa ali test, ki ga prinese na testirno točko, ter osebni dokument). Asimptomatske osebe torej za dostop do testiranja PCR nujno potrebujejo pozitivni HAGT. 

Osebe s simptomi respiratorne okužbe so razdelili v dve skupini – v prvi so posebej ranljive osebe (kronični bolniki, imunokompromitirani, nosečnice in otroci). Te osebe obiščejo osebnega zdravnika, on jih naroči na testiranje PCR. Za vse ostale je predvideno, da opravijo HAGT ali samotestiranje in se v primeru, da so pozitivne, z dokazili naročijo na test PCR. Če je pri simptomatski osebi hitri test negativen, se kljub temu izolira in ostane v izolaciji do tri dni. Če se težave nadaljujejo, obvesti osebnega zdravnika in se znova naroči na testiranje PCR. Če težave izzvenijo, pa lahko rečemo, da oseba ni okužena z virusom.

Tudi če je test PCR negativen, pomeni, da oseba ni okužena. V primeru pozitivnega izida pa se oseba izolira za 10 dni in pridobi veljavno QR-kodo.

Protokol začne veljati z jutrišnjim dnem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trudili se bodo za rezultate v 48 urah

"Vsi izvajalci testiranj in vsi laboratoriji se maksimalno trudijo, da je čim manj čakanj na odvzem in rezultat. Trudili se bomo, da bomo čim dlje uspeli rezultate zagotavljati v 48 urah," je zagotovil Vindišar.

Vendar pa tako povečane potrebe po testiranju predstavljajo izjemen logistični podvig in človeški napor, je opozoril. "Največja laboratorija IMI in NLZOH sta prej v enem letu opravila cca. 10.000 preiskav, kar v današnjih dneh naredita v enem delovnem dnevu," je ponazoril. 

Testiranje, predvsem pa samotestiranje, moramo v tem trenutku po njegovih besedah razumeti tako kot merjenju telesne temperature, saj je to najbolj osnoven in najbolj učinkovit ukrep za odkrivanje kužnih posameznikov in prekinitev verige pri nadaljnjem prenosu okužb, je še pozval.

Kapacitete za PCR-testiranja so v javnem sistemu trenutno namenjene le potrjevanju okužb, če pa lahko zasebniki diagnostiko s to metodo zagotavljajo kje drugje, jih še vedno lahko, je odgovoril na vprašanje, ali torej samoplačniško PCR-testiranje ni več mogoče.

Laboratoriji se soočajo z izjemnim porastom obsega testiranj na koronavirus.
Laboratoriji se soočajo z izjemnim porastom obsega testiranj na koronavirus. FOTO: Dreamstime

Slovenski laboratoriji na robu zmogljivosti kličejo po pomoč v tujino

Da se slovenski laboratoriji soočajo z izjemnim porastom obsega testiranj na koronavirus, saj se je pritok vzorcev v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom skoraj podvojil, je opozorila tudi direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik

Kot je povedala, so samo v ponedeljek prejeli skoraj 20.000 vzorcev, tako da so njihove zmogljivosti na zgornji meji možnega, vzorcev pa je iz dneva v dan več. Povprečni pretočni čas, ki je skozi vso epidemijo covida-19 v zadnjih dveh letih povprečno znašal manj kot šest ur in je bil izjemen tudi v evropskem merilu, se je zato začel podaljševati, rezultate, ki so jih doslej zagotavljali najpozneje v 24 urah, pa odslej lahko zagotovijo šele v 48 urah, je dodala.

Ocenjujejo, da bodo z novim protokolom prihranili med 30 in 35 odstotkov sedanjega PCR-testiranja, hkrati pa si prizadevajo tudi za pomoč iz tujine. "Pričakujemo, da bomo z vsemi temi novostmi zmogli dneve, ki prihajajo," je pojasnila.

V zadnjem dnevu niso uspeli analizirati vseh vzorcev, ki so prispeli v popoldanskih in večernih urah, čeprav vse aparature tečejo neprekinjeno in tudi ponoči. Ostalo jim je še med 2000 in 3000 vzorcev, ki so jih procesirali danes dopoldne.

Kot je še povedala, različica omikron trenutno v Sloveniji že močno prevladuje, saj delež v večini njihovih laboratorijev presega 90 odstotkov, ta delež je trenutno nižji le še na območju Pomurja in Podravja. Sicer pa se omenjena različica, glede na evropske baze podatkov, zdaj že kaže kot milejša in zahteva manj hospitalizacij, je navedla direktorica NZLOH. Po njenih besedah stroka zaradi zelo kratkih izkušenj in hitrega vdora različice vsega še ne ve. Ob tem je spet posvarila, da kljub temu obolevanje veliko večjega števila ljudi kot doslej lahko povzroči učinek množičnosti in prav tako napolni bolnišnice, zato bi moralo biti cepljenje proti covidu-19 še naprej najpomembnejši ukrep.

V zvezi z napovedanim iskanjem pomoči laboratorijev iz tujine je povedala, da je od prejšnjega tedna že objavljen evropski postopek javnega naročanja, pri čemer bi odgovornost za celoten proces prevzel NLZOH. Med razpisnimi pogoji je navedeno tudi, da mora biti rezultat zagotovljen v 48 urah, zato računajo predvsem na laboratorije iz bližnjih držav, ki bodo sposobni zagotavljati tak odzivni čas in bodo tudi imeli proste zmogljivosti.

V slovenskih laboratorijih manevrskega prostora ni več veliko, saj NLZOH lahko zagotovi maksimalno med 9000 in 10.000 vzorci dnevno. Ponoči na polno delata laboratorija v Mariboru in Celju, ob tem pa je spomnila, da je tudi ostala njihova diagnostika v primerjavi z letom 2019 na stotih odstotkih, kar pomeni, da v celoti opravljajo tudi redno mikrobiološko diagnostiko.

Na vprašanje o zanesljivosti hitrih antigenskih testov je Žohar Čretnikova pojasnila, da ti precej zanesljivo lovijo tiste z velikim virusnim bremenom, saj je nevarnost za lažno negativni rezultat v tej skupini nižja od pet odstotkov. Tako po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije kot tudi Evropskega centra za nalezljive bolezni je zato uporaba hitrih testov zadosten dokaz za okužbo, kadar imamo visoko stopnjo obolevnosti, je še dodala.

Petrovec: Stanje je katastrofično

Direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Miroslav Petrovec pa je stanje v laboratorijih zaradi povečanega obsega analize brisov, odvzetih za testiranje PCR, označil kot katastrofično. "Vsi, ki delajo na diagnostiki covida-19, so na robu zloma, prav tako laboratoriji," je dejal. 

IMI je v ponedeljek po njegovih besedah sprejel preko 8000 vzorcev za testiranje PCR, v prejšnjih valovih pa je dnevno število sprejetih vzorcev znašalo največ 3500. Minulo noč je na IMI tako ostalo 2300 vzorcev, ki jih še niso uspeli analizirati. "Pravzaprav niti ni prostora, kamor bi zlagali odvzete vzorce," je pojasnil na Televiziji Slovenija.

Poudaril je še, da se sam že dlje časa trudi, da bi se za diagnostiko okužb s koronavirusom uporabljale tudi druge metode, med njimi hitri antigenski testi. "Z današnjim dnem bomo morali uvesti določene prerazporeditve in omejitve," je napovedal. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1022)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gizmo in prijatelji
19. 01. 2022 11.03
+2
No, s temle "organigramom" ste pa res presegle sami sebe. Je to namen? Da zblodite folk do konca in nazaj. Antivaksarji in sploh vsi anti... so že itak zblojeni, očitno od rojstva, zdaj želite pa še pri ostalih doseči mentalno dno. Čast, komur čast, res vam gre dobro, vsej dohtariji in tako imenovanim politikom in vsem sodelujočim v tem cirkusu.
je še kdo pošten
19. 01. 2022 10.35
+2
mene pa zanima, kdaj bo gospodarstvo deležno korona dodkov, tako kot javni sektor, ki ni povezan z zdravstvom...jaz bi tudi imel poleg 3000 eur za par mesecev....
kekec_pokec
19. 01. 2022 08.36
+10
S strani zdravstva in njenih vodilnih že popolnoma cel čas poslušamo eno samo nerganje in jokcanje, kako so preobremenjeni. Naterajte študente medicine v laboratorije in naj opravljajo brezplačno prakso, k jim bo dala vsaj malo praktičnega znanja preden zakorakajo med paciente, pa boste razbremenili revčke iz zdravstvenega sistema, ki zaradi obremenitev v službi ne morejo več popoldan fušat pri privatnikih
JohnnyKranjski
19. 01. 2022 09.35
+5
Kaj so preobremenjeni? Kličem zdravnika pa se ne oglasi, ker ima "delo", na spletni strani za prijavo mu piše pa da ima na dan po tri termine za paciente... za vsakega po max uro, je tri ure dela... postaja je pa tud vedno prazna
enakatalena
19. 01. 2022 08.33
+5
Odpravit teste, predvsem odpravit popolnoma neučinkovite fašistične PCT pogoje za dostop, pustiti, da virus okuži, kogar pač okuži, zavarovati ranljive skupine. Ukvarjati se z obolelimi, ostale pustiti, da prebolijo ta prehlad, kot so preboleli že x prehladov, od kar so na tem svetu. Pa ne bo nihče na robu zmogljivosti. No ja, morda dohtarji v zdravstvenih domovih, ki bodo po dolgih mesecih videli kakšnega pacienta in ne bodo vsega opravljali po telefonu...
Veseli državljan
18. 01. 2022 21.58
+8
Smrt nacizmu.
fljfo
18. 01. 2022 21.59
+3
BundyCrocodile
18. 01. 2022 21.58
+6
Če medij ne bi poročal sploh krize ne bi bilo tako da za vso to sr..., je odgovoren v prvi vrsti medij in šele nato stroka in politika. 2 leti sta mimo in še vedno na prvih straneh 6 od 10ih člankov korona. Kako le spijo ti novinarji, ki vejo, da so narod pahnili v revščino, podrli zdravsteni sistem in delajo samo zdraho. Približujejo se volitve torej tega njihovega natolcavanja še lep čas ne bo konec.
JohnnyKranjski
19. 01. 2022 09.22
+6
Novinarji že dobro spijo, ker vejo, da dokler pišejo take članke, služijo.
Belibog
18. 01. 2022 21.56
-1
Lewici ni sovražnik desnica, ampak resnica.
JohnnyKranjski
19. 01. 2022 09.31
+5
Tudi desnici ni sovražnil levica, ampak resnica... Pravzaprav je resnica sovražnik vseh, ki so s politiko povezani
Belibog
18. 01. 2022 21.56
+7
Če se nočijo cepit, se bodo tako prekužili.
enakatalena
19. 01. 2022 08.34
+7
A seveda. Prekuženi in brez strupenih substanc v telesu. Kul.
Alojz69
18. 01. 2022 21.53
+3
Kaj je vec vredno ovca ali cuvaj ovc😂
bimbambom
18. 01. 2022 21.57
+4
CyberWorm00000
18. 01. 2022 21.52
-6
se mi je pa flurona prirasla k srcu : )))
CyberWorm00000
18. 01. 2022 21.53
+2
☆꧁✬◦°˚°◦. ռօʀօ .◦°˚°◦✬꧂☆
Alojz69
18. 01. 2022 21.54
+0
CyberWorm00000
18. 01. 2022 21.55
-2
bimbambom
18. 01. 2022 21.56
+1
😂😂😂😂 Crvek se hoce razmnozevat. 😂😂😂
Alojz69
18. 01. 2022 21.57
+2
CyberWorm00000
18. 01. 2022 21.58
-2
pa toti štajerci so čist nori : ))) če ti nisi meu biologije w šoli to ni moj problem :)=))
Alojz69
18. 01. 2022 21.59
+2
bimbambom
18. 01. 2022 21.59
+1
Alojz69
18. 01. 2022 21.47
+7
Izrael cetrta doza nebo dovol😂😂😂moje besede🙈
grozjak
18. 01. 2022 21.50
-8
Nobena doza ne pomaga, če je ne sprejmeš😋
Alojz69
18. 01. 2022 21.51
+7
Tebi tak nic ne pomaga ti si v svojem svetu ujet😂
bimbambom
18. 01. 2022 21.52
+6
Moj Rammci. Ce ti sprejmes vsako "dozo" od Francija pol si "zasciten". 🐑🐑
Con-vid 1984
18. 01. 2022 21.57
+3
Heheheh, ramm, vau, ja pač **** si. Seveda doze pomagajo, imunski sistem ti kar zbrišejo, ampak 5 bo pa zih prjela
Con-vid 1984
18. 01. 2022 21.46
+4
Odnehajte, cepljeni ste zaščiteni, rcnije so pa tud že v lekarnah
3xutišani
18. 01. 2022 21.45
+5
Laž ima kratke noge.....te pa še kar mutijo, čeprav je.že tako očitno, da tudixdedki in babi e iz DSO ne primejo več.......
Alojz69
18. 01. 2022 21.45
-2
No biseri so se zbudil😂😂
bimbambom
18. 01. 2022 21.46
+2
Alojz69
18. 01. 2022 21.48
+1
Res so smesni hocejo zmerom zadnji komentar😂
bimbambom
18. 01. 2022 21.53
-1
pomlad 2020
18. 01. 2022 21.44
+3
Non stop pregorevajo.. Najprej smo ščitili zdravstveni sistem, potem je problem gospodarstvo, nato šolstvo ne bo zmoglo, sedaj laboratoriji...
grozjak
18. 01. 2022 21.47
-5
Teb tipkovnica še zmore, kjub teži traparij🤣🤣🤣🤣
Alojz69
18. 01. 2022 21.49
+3
Njem tipkovnica zmore …tvoj razum je problem😂
lesena_zlica
18. 01. 2022 21.42
+5
To obremenjujo tisti, ko enkrat zakašljajo, pa se že prijavijo na pcr. Poznam par takih modelov, do zdaj ni še nobenemu uspelo dobiti pozitvnega rezultata
grozjak
18. 01. 2022 21.47
-4
Wahl
18. 01. 2022 21.51
+1
Pred uradno objavo o sars-cov2 sem enkrat zakašljal in je bila voda v pljučih. Moraš doživeti, potem ne podcenjuješ opozoril, ki ti jih daje telo.
grozjak
18. 01. 2022 21.39
-5
Kot izgleda, se končuje. Odslej bomo za zdravstvene korona težave odgovarjali sami. Nič več država. Mimogrede, tako bi moralo biti od zacetka....
Con-vid 1984
18. 01. 2022 21.44
+4
Se strinjam zaprtje covid oddelka je edina reštev. Ampak peciva pa še vedno nimajo blage veze s tem viruskom.
slo_veter
18. 01. 2022 21.56
@Con res je - zadnji čas, da zaprejo to tiho subvencioniranje nesposobnega zdr. sistema.
Christi Miles
18. 01. 2022 21.39
+11
Zmešnjavi s temi PCR testi ni še videti konca. Študije in angažiranje ekip, k da se odpravljajo v vesolje. Pa ukinite jih že enkrat, kot so to Hrvati naredili. Tudi nič več ne poročajo o tej kovid bedariji. Sam tukaj dan za dnem bombandiranje s temi brezveznimi članki
fljfo
18. 01. 2022 21.43
-2
Index.hr na naslovnici štirje članki o koroni
bimbambom
18. 01. 2022 21.45
-5
Fljfo. Si prebral o mladi medicinski sestri ko sledis to?
fljfo
18. 01. 2022 21.47
+2
bimbambom
18. 01. 2022 21.54
-3
Ce vse ves kot vidim malo razisci. Ce kaj napisem se brise. To bi pa ja ze moral vedet tako kot si razgledan.
fljfo
18. 01. 2022 21.58
+3
Kako vse vem? Zgoraj je napisal, da hrvaški mediji sploh ne poročajo in sem zato pogledal na Index, če je res...Sicer pa tudi medicinskih sester ne poznam veliko
Marburg
18. 01. 2022 21.37
+2
@Antarktika : Bonjour ✌️
kure bedne
18. 01. 2022 21.47
+3
ZIPPO
18. 01. 2022 21.36
-6
A je PCR obvezen? Ni.
grozjak
18. 01. 2022 21.40
-2